ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΤΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τους εκτελεσμένους στο Σταυράκι

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Σταυράκι
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Σταυράκι
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μνημείο των εκτελεσθέντων κομμουνιστών και αγωνιστών στο Σταυράκι Ιωαννίνων διοργάνωσε η ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ την Κυριακή 4/10.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πάνος Καραγιάννης, μέλος της ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Με τη σημερινή μας εκδήλωση, εδώ στο μνημείο των εκτελεσθέντων στο Σταυράκι, τιμάμε όλους τους εκτελεσμένους στο Σταυράκι, στο Αβγό, στο Μπιζάνι, στην Μπάφρα, στην Ελεούσα, σε δεκάδες άλλες τοποθεσίες που είναι ποτισμένες με αίμα αγωνιστών, τιμάμε όλους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τους μαχητές του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Τιμάμε την Ευτυχία Πρίντζου, Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων, τα στελέχη και τα μέλη της ΕΠΟΝ. Ολοι οι εκτελεσθέντες με τη γνωστή ως "υπόθεση Πρίντζου", όπως και όλοι οι εκτελεσθέντες στην περιοχή μας την περίοδο 1946 - 1949, ήταν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, της ΕΠΟΝ, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού. Η κατηγορία με την οποία στήθηκαν στο απόσπασμα, η παροχή βοήθειας προς τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια που η αστική τάξη και τα κόμματά της έχουν εξαπολύσει μια δίχως έλεος επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, που έχουν φτάσει το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων στα τάρταρα για να έρθει η ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, στην ουσία αυτό που καλούν το λαό να κάνει, πότε με το μαστίγιο και πότε με το καρότο, είναι να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα όλα τα μέτρα που φορτώνουν στην πλάτη του.

Από την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο
Από την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο
Στην ίδια ρότα κινείται και ο Δήμος Ιωαννιτών, που κάθε χρόνο στην εκδήλωση που κάνει εδώ στο Σταυράκι, δίνουν και παίρνουν τα καλέσματα για συναίνεση και εθνική ομοψυχία, για εποχές που δεν πρέπει να ξαναέρθουν. Απ' το δικό του πόστο υπερασπίζεται τον καπιταλιστικό μονόδρομο, ξορκίζοντας το να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμή του και να σηκώσει κεφάλι απέναντι στους εκμεταλλευτές του.

Το ΚΚΕ δρα ώστε να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Οχι με το να συμβάλλει μέσω των εκλογών στην εναλλαγή κομμάτων στην κυβέρνηση. Οπως λέμε με σύνθημα, χρειάζεται αλλαγή τάξης στην εξουσία, εργατική, λαϊκή εξουσία.

Καλούμε τον καθένα και την καθεμιά, ανεξάρτητα απ' το τι ψήφισε στις εκλογές, ανεξάρτητα απ' το αν απείχε από αυτές πιστεύοντας ότι μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να εκφράσει την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκειά του, τώρα ενεργητικά να συμβάλει στην ανάπτυξη της μαζικής συλλογικής πάλης, στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στο δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας, στην αλληλεγγύη όλων προς όλους».

Μετά το χαιρετισμό ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Επέσατε θύματα».


Για τη μάχη στο Τάσιουλουκ

Εκδήλωση από την ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ και το Παράρτημα Νιγρίτας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4/10, στο Τάσιουλουκ, στην περιοχή Λαγκάδι της Νιγρίτας Σερρών, με αφορμή τη συμπλήρωση 71 χρόνων από τη νίκη των μαχητών του ΕΛΑΣ κατά των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής και την απελευθέρωση της περιοχής. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ και το Παράρτημα Νιγρίτας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Κώστας Ιντζές, Γραμματέας της ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αλέξανδρος Φακίρης, πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Νιγρίτας και στη συνέχεια παρουσιάσθηκε το ιστορικό της μάχης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων για τους αγωνιστές που έπεσαν στη μάχη.

Η μάχη στο Τάσιουλουκ έγινε στις 14/9/1944. Παραμονή της μάχης, μια μηχανοκίνητη φάλαγγα Γερμανών επέδραμε στα χωριά της Νιγρίτας, ανατίναξε τη γέφυρα του Στρυμόνα, έκαψε την ηλεκτρικό σταθμό της Νιγρίτας και πολλά σπίτια στη γύρω περιοχή και στην πόλη, σκορπώντας το θάνατο και τον τρόμο σε αμάχους.

Κατά τις συμπλοκές πιάστηκαν δύο Γερμανοί αιχμάλωτοι. Οι Γερμανοί σε αντίποινα, συγκέντρωσαν τους άντρες και τις γυναίκες, αρχικά στην πλατεία της Νιγρίτας και στη συνέχεια τους μετέφεραν έξω από την Νιγρίτα, όπου βρίσκεται και σήμερα το εκκλησάκι του Αγιου Νικήτα, με σκοπό να τους σκοτώσουν. Μετά από παρέμβαση του τότε δημάρχου Βασιλούδα και με την υπόσχεση ότι θα παραδώσουν τους αιχμαλώτους απεφεύχθη η εκτέλεση των κατοίκων της Νιγρίτας.

Χαράματα της επόμενης μέρας, τμήμα του 19ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, επιτέθηκε στη μηχανοκίνητη φάλαγγα των Γερμανών που επέστρεφε, μετά τα γεγονότα της Νιγρίτας, στη Θεσσαλονίκη μέσω Σοχού. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ επέφεραν συντριπτικό πλήγμα στα ναζιστικά στρατεύματα, ενώ συγκέντρωσαν και άφθονο σύγχρονο πολεμικό υλικό, με το οποίο εφοδιάστηκαν και εξοπλίστηκαν τα τμήματά του.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org