ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Βαρέλι δίχως πάτο...

Παρά τη μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων και τη μεγάλη απαξίωση ήδη του συνόλου των μετοχικών τίτλων, τα χρηματιστήρια συνεχίζουν την ελεύθερη πτώση τους

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο κενό πέφτουν μέχρι στιγμής όλες οι κινήσεις τόνωσης των διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς οι δείκτες συνεχίζουν την ελεύθερη πτωτική τους πορεία, καθώς στο πλαίσιο των επιχειρηματικών ανακατατάξεων που γίνονται σε παρόμοιες περιπτώσεις, όσοι παραμένουν ακόμα ισχυροί στις αγορές, καραδοκούν να βάλουν στο χέρι μετοχικούς τίτλους και ολόκληρους επιχειρηματικούς ομίλους σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Τελευταία τονωτική κίνηση ήταν της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών που προχώρησαν σε μία συντονισμένη μείωση των επιτοκίων τους, κατά 0,50%, σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαστάσεις της κρίσης. Κίνηση, η οποία ωστόσο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού και χτες στα περισσότερα χρηματιστήρια του κόσμου η πτώση των τιμών στις μετοχές ήταν σημαντική.

Τα παρεμβατικά επιτόκια της FED, της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας διαμορφώθηκαν τώρα σε 1,50%, 3,75% και 4,50% αντίστοιχα. Τα επιτόκια μείωσαν ακόμα οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, του Καναδά και της Σουηδίας, ενώ η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,27%.

Ο Λευκός Οίκος διά στόματος Τόνι Φράτο, ελπροσώπου του, χαρακτήρισε «σημαντική» την απόφαση των κεντρικών τραπεζών, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση σέβεται «την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής». Σε ανάλογο μήκος κύματος η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ αποτελεί ένδειξη ενδυνάμωσης της οικονομίας και θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Στον αντίποδα των «τονωτικών δηλώσεων» Μέρκελ και Μπους, ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος -Καν, που προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να βρίσκονται στο χείλος - αν όχι εντός - της οικονομικής ύφεσης. Αν και, σύμφωνα με τον Στρος - Καν, η πιθανότητα να υπάρξει παγκόσμια ύφεση είναι μικρή, η συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή αναταραχή θα έχει πολύπλευρες συνέπειες, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν μία πρωτοφανή κρίση εμπιστοσύνης και οι παγκόσμιες πιστώσεις έχουν «παγώσει». Στο μεταξύ, η χρηματοπιστωτική κρίση θα είναι το πρώτο θέμα της ατζέντας της σύσκεψης των υπουργών Οικονομίας και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών στις 10 του Οκτώβρη στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, ανακοίνωσε χτες το σχέδιο διάσωσης του βρετανικού τραπεζικού συστήματος, με τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 200 δισ. στερλινών (260 δισ. ευρώ) και ανακεφαλαιοποίηση ύψους 50 δισ. στερλινών, που ισοδυναμεί με μερική εθνικοποίηση. Οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι η Abbey, που ανήκει στην ισπανική Santander, η Barclays, η HBOS που βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της από την Lloyds TSB, η HSBC, η Nationwide Building Society, η Lloyds TSB, η Royal Bank of Scotland και η Standard Chartered.

Σε άλλες εξελίξεις:

  • Τις μεγαλύτερες απώλειες των δύο τελευταίων δεκαετιών σημειώνουν οι αναδυόμενες αγορές και οι αρχές σε Ρωσία, Ινδονησία, Ουκρανία και Ρουμανία αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά τα χρηματιστήρια λόγω των μαζικών - ανεκτέλεστων - εντολών πωλήσεων.
  • Το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους συζητούν οι τράπεζες Caisse d' Epargne και Banques Populaires. Αν συμφωνήσουν, θα δημιουργηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, με κεφάλαιο 40 δισ. ευρώ, κύκλο εργασιών περί τα 480 δισ. ευρώ και περισσότερους από 100.000 υπαλλήλους. Οι δύο τράπεζες συνεργάζονται, ήδη, στην επενδυτική εταιρεία «Natixis», που δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα στην πρόσφατη οικονομική κρίση.
  • Τη σύσταση ενός Εναλλακτικού Νομισματικού Ταμείου, με τη συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών, που θα σχεδιάσει νέα οικονομική δομή και θα υπερασπίζει την οικονομική ανεξαρτησία και κυριαρχία των χωρών, πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών του Εκουαδόρ, Πέδρο Πάες, στη Διάσκεψη για την Πολιτική Οικονομία με αντικείμενο την κρίση, η οποία γίνεται στη Βενεζουέλα με τη συμμετοχή υπουργών και οικονομολόγων από 20 χώρες της Λατινικής Αμερικής.
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Κρατικοποιούμε για να... ξανα-ιδιωτικοποιήσουμε!

«Ο στόχος δεν είναι να κρατικοποιηθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ούτε εν μέρει. Ο στόχος είναι να ληφθούν πρωτοβουλίες που θα διατηρήσουν την εμπιστοσύνη και μόλις η εμπιστοσύνη αποκατασταθεί σταδιακά ξανά θα γίνουν ιδιωτικές αυτές οι τράπεζες. Δεν είναι ο στόχος να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα του φορολογουμένου σε μόνιμη βάση».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, δίνοντας το ακριβές «στίγμα» των αποφάσεων που πήραν οι επί των Οικονομικών αρμόδιοι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στις συνεδριάσεις των «Εκοφίν» και «Γιουρογκρούπ» που έγιναν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη. Πρόκειται για πολιτική θέση, η οποία ξεκαθαρίζει αρκετά το τοπίο της στρατηγικής που χαράσσουν ΕΕ και ευρωπαϊκό κεφάλαιο για τη διάσωση των τραπεζικών και άλλων μονοπωλίων που δοκιμάζονται από την κρίση. Ωμά και κυνικά λένε κατάμουτρα στους Ευρωπαίους - και Ελληνες - εργαζόμενους, ότι με τα δικά σας χρήματα προχωρούμε σε προσωρινές κρατικοποιήσεις των χρεοκοπημένων τραπεζών, αναλαμβάνουμε το σύνολο των ζημιών τους, για να διασωθούν οι μέτοχοί τους, τις εξυγιαίνουμε και στη συνέχεια τις επιστρέφουμε καθαρές στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους.

Ο ίδιος σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ξεκαθάρισε ότι η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ δεν αλλάζει. Η στρατηγική της Λισαβόνας και ενεργή είναι και θα συνεχίζει να εφαρμόζεται και στο μέλλον. Ενώ σε σχετική ερώτηση για το έλλειμμα σημείωσε πως «εμείς, ως Ελλάδα πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό το βραχνά του 3%» και πρόσθεσε πως «όσο είμαστε κοντά στο όριο του 3% περιορίζεται η ευελιξία της οικονομικής πολιτικής»!

Με άλλα λόγια. Καμία υποχώρηση στα αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων για μέτρα ανακούφισης των δοκιμαζόμενων οικογενειακών προϋπολογισμών. Η πολιτική λιτότητας θα εφαρμοστεί χωρίς εκπτώσεις. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν το σύνολο των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Επανέλαβε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο εγγύησης των καταθέσεων από 20.000 ευρώ (σήμερα) στα 100.000 ευρώ, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το μέτρο για την Ελλάδα:

  • Θα ισχύει τουλάχιστον για 3 χρόνια, και σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα (τράπεζες), αν υπάρξει πρόβλημα, θα υπάρξει παρέμβαση σε επίπεδο τράπεζας (κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος) και όχι σε επίπεδο καταθέσεων.
  • Η χρηματοδοτική κάλυψη της εγγύησης, θα γίνει μέσω του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, το οποίο αυτοχρηματοδοτείται από τις τράπεζες.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Δυσοίωνες προβλέψεις... .

Υποχώρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, μόλις στο 2% και άνοδο της ανεργίας για το 2009 προβλέπει στην έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός

Μεγάλη υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2%, άνοδο της ανεργίας σε επίπεδα υψηλότερα του 8% και υποχώρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 3% προβλέπει για το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση που δημοσιοποίησε χτες για την πορεία της διεθνούς οικονομίας.

Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις απλώς επιβεβαιώνουν ότι οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης θα γίνονται όλο και πιο αισθητές στην ελληνική οικονομία, ενώ αυτοί που φαίνεται να πληρώνουν τις συνέπειες θα είναι και πάλι οι εργαζόμενοι, μέσω της πιο απεχθούς τιμωρίας, της ανόδου της ανεργίας.

Ειδικότερα στην αναφορά του για την Ελλάδα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 3,2% το 2008 και μόλις στο 2% το 2009, τη στιγμή που για την ευρωζώνη προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,2%. Η συρρίκνωση του ρυθμού αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας θα επιφέρει άνοδο της ανεργίας, η οποία από 7,7% φέτος προβλέπεται να αναρριχηθεί στο 8,3% το 2009. Για την οικονομία της ευρωζώνης, προβλέπεται επίσης άνοδος από 5,6% στο 6,9%. Οσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει από το 4,4% φέτος στα επίπεδα του 3% το 2009, κυρίως λόγω της αντίστοιχης υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας. Σε υψηλά επίπεδα κινδύνου εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, στο 14% του ΑΕΠ το 2008 και στο 14,1% του ΑΕΠ το 2009.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Opel, Ford και BMW μειώνουν την παραγωγή

Μερικές από τις συνέπειες της κρίσης

Μία από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρει μερίδα του γερμανικού Τύπου χθες, είναι το σταμάτημα της παραγωγής αυτοκινήτων των εταιρειών OPEL, Ford και BMW και η επαπειλούμενη απόλυση αγνώστου αριθμού εργαζομένων σ' αυτές.

Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» αναφέρει σχετικά: «Στο Μπόχουμ όπου απασχολούνται τουλάχιστον 500 εργαζόμενοι και στο Αϊζεναχ όπου απασχολούνται 1.800 η παραγωγή σταμάτησε για δύο έως τρεις εβδομάδες. Με το μέτρο αυτό η OPEL θέλει, σύμφωνα με δηλώσεις της επιχείρησης, να περιορίσει την παραγωγή έως το τέλος του έτους κατά 40.000 αυτοκίνητα... «Η οικονομική κρίση οδηγεί στη συγκράτηση των Ευρωπαίων καταναλωτών όσον αφορά την αγορά αυτοκινήτων»... Δίπλα στην OPEL θέλουν να περιορίσουν την παραγωγή στη Γερμανία και η BMW, η Daimler και η Ford. Η BMW διακόπτει στη Λιψία την τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη την παραγωγή για τέσσερις μέρες. Η Ford ανακοίνωσε ότι έχει περιορίσει «ελαφρά» την παραγωγή στο Σααρλουί και ήδη ανακοινώθηκε η απόλυση 200 μερικώς απασχολούμενων στο τέλος του τρέχοντος μήνα.


Θ.Β



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ