ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Συρρικνώνει δάση και δασικές εκτάσεις

Τριπλή επίθεση σε βάρος των δημόσιων δασικών εκτάσεων και σε όφελος των καταπατητών

Οπως έχει αναδείξει ο «Ρ» με προηγούμενα δημοσιεύματα, η δημόσια δασική περιουσία, με αφορμή και την κατάρτιση του Κτηματολογίου, βρίσκεται στο έλεος των καταπατητών και διεκδικητών. Εχει εκφραστεί ο φόβος δασολόγων ότι το δημόσιο δε θα προλάβει να εξασφαλίσει τα στοιχεία για να υποβάλει δηλώσεις, αφού δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η σύνταξη δασικών χαρτών.

Επιπλέον, με την εκτέλεση των νέων προγραμμάτων σύνταξης του Κτηματολογίου όχι μόνο δεν αναιρείται τίποτα απ' όσα διαπιστώθηκε κατά τις πρώτες κτηματογραφήσεις ότι έβλαπταν το δημόσιο συμφέρον, αλλά, αντίθετα, μέσα από ρυθμίσεις και δηλώσεις διαφαίνεται ακόμα μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τα δάση, τις δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δηλώνει ότι οι αξιώσεις του δημοσίου δε στηρίζονται σε σαφείς και έγκυρους τίτλους, αλλά σε απαρχαιωμένες διατάξεις!

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος σήμερα

Ολα δείχνουν ότι σήμερα ο κίνδυνος για τη δημόσια δασική περιουσία είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού εξελίσσεται η εξής τριπλή επίθεση κατά των δασών:

1. Μέχρι το 2003 θεωρούνταν δασική μια έκταση, αν η εδαφοκάλυψη ήταν μέχρι 15% με δασική βλάστηση. Με το δασοκτόνο νόμο 3208/2003 έγινε 25% η έκταση που έπρεπε να καλύπτεται με δασικά είδη για να θεωρείται δάσος. Επίσης, όποια έκταση είναι κάτω από 3 στρέμματα δε θεωρείται δασική, ακόμη κι αν είναι τέτοια. Αρα και σε αυτές τις εκτάσεις το δημόσιο χάνει τα δικαιώματά του. Να σημειωθεί εδώ ότι η συνταγματικότητα του παραπάνω νόμου εκκρεμεί να εξεταστεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο, οι προθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που τον ψήφισε, όσο και της ΝΔ που τον εφαρμόζει, κάθε άλλο παρά υπέρ της προστασίας των δασών αποδείχνονται.

Διαρκώς μειώνονται με τους δασοκτόνους νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι εκτάσεις που θεωρούνται δασικές και δάση
Διαρκώς μειώνονται με τους δασοκτόνους νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι εκτάσεις που θεωρούνται δασικές και δάση
2. Η Οριοθέτηση των Δασών, έργο που εντάσσεται στο Γ΄ ΚΠΣ, προβλέπει την οριοθέτηση όλων των δασών της Ελλάδας με ανεκτό σφάλμα 30%. «Δηλαδή, αν είναι 80 εκατ. στρέμματα όλες οι δασικές εκτάσεις της Ελλάδας, μπορεί να πέσουμε έξω κατά 25 εκατ. στρέμματα!», σημειώνει στον «Ρ» ο Βασίλης Πετρέλης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Επίσης, η οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων θα γίνεται με μονοσκοπική φωτοερμηνεία χωρίς επαλήθευση επί του εδάφους, δηλαδή με μη επιστημονικά κριτήρια.

Διαφαίνεται η πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ να παρουσιαστεί αυτή η οριοθέτηση ως Δασολόγιο, ή βάση για τη σύνταξη δασικών χαρτών, κάτι που θα μείωνε κι άλλο τις εκτάσεις που θα καταγραφούν στους δασικούς χάρτες ως δάση, δασικές και χορτολιβαδικές. Οπως μας λέει ο Σταύρος Τσιλίκουνας, δασολόγος στη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών, «αυτή η καθ' όλα αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών χρησιμοποιήθηκε σαν δικαιολογία από την ΕΕ, ώστε να απορριφθεί η πρόταση της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών να χρηματοδοτηθεί η σύνταξη δασικών χαρτών σε όλη την Ελλάδα από το Δ΄ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ)».

3. Υπάρχει εκφρασμένος προβληματισμός του ίδιου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αν πρέπει να χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960 για τη σύνταξη δασικών χαρτών. Δεν αποκλείεται μάλιστα να φέρει μια ρύθμιση που να χαρίζει στους καταπατητές δημόσια δάση και για τις εκτός σχεδίου περιοχές. Θυμίζουμε ότι ανάλογη ρύθμιση ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2003 για τις εντός σχεδίου δασικές εκτάσεις, που στο μεταξύ είχαν τσιμεντοποιηθεί από τους καταπατητές...

  • «Δεν υπάρχει θέμα νέας παράτασης για την υποβολή δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο». Αυτό αναφέρει σε χτεσινή της ανακοίνωση η «Κτηματολόγιο ΑΕ», παρότι 20 περίπου μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας τα δικαιώματα που έχουν δηλωθεί μόλις που ξεπερνούν το 50%...
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αμεσα μέτρα για μετανάστες και ασυνόδευτους ανηλίκους

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη χώρα μας και αποτυπώνονται στην τραγική κατάσταση των χιλιάδων που στοιβάζονται καθημερινά έξω από το Τμήμα Αλλοδαπών στο Ρουφ, καταγγέλλει με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης.

«Συγκεκριμένα στο Τμήμα Αλλοδαπών στο Ρουφ, όπου εξετάζεται το 90-95% των αιτήσεων για άσυλο, η κατάσταση είναι τραγική. Δύο - τρεις χιλιάδες μετανάστες στοιβάζονται από Σάββατο βράδυ στην ουρά, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες, με την ελπίδα την Κυριακή να λάβουν την πολυπόθητη αίτηση που θα παρατείνει για λίγο την παραμονή τους στη χώρα μας. Ταυτόχρονα ο αριθμός αυτών που επιλέγονται τελικά είναι μόλις 400. Επιπλέον, την αγωνία τους αυτήν εκμεταλλεύονται και κυκλώματα δικηγόρων, αλλά και διάφορα παραμάγαζα, προκειμένου να συμπληρώσουν την αίτησή τους», επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Τραγικά επικίνδυνη είναι η κατάσταση για τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες που δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά για διαμονή στη χώρα μας. Δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για την εξασφάλιση στέγασης, σίτισης, ιατρικής φροντίδας, ενώ ένα μέρος τους βρίσκονται σε κρατητήρια» επισημαίνει στη συνέχεια και ζητά την άμεση λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο Ρουφ, για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν στη χώρα, αλλά και ειδική μέριμνα για τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες, να μη φυλακίζεται και να μην επαναπροωθείται κανείς.

Κι άλλο πτώμα μετανάστη ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης

Ενα ακόμη πτώμα μετανάστη εντόπισε περιπολικό σκάφος των λιμενικών αρχών στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, ανεβάζοντας έτσι σε οχτώ τον αριθμό των αλλοδαπών που βρέθηκαν πνιγμένοι από την προηγούμενη Πέμπτη. Στα ρούχα του νεκρού αλλοδαπού βρέθηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ήταν ιρακινής καταγωγής.

Εικάζεται ότι το πλοιάριο όπου επέβαιναν περισσότεροι από 10 αλλοδαποί βυθίστηκε λόγω της θαλασσοταραχής την προηγούμενη βδομάδα. Οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι τα κυκλώματα συχνά επιλέγουν να διακινούν μετανάστες από την Τουρκία σε παραλίες της Αλεξανδρούπολης τις μέρες που επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες κι αυτό γιατί γνωρίζουν ότι τα σκάφη του Λιμενικού δε βγαίνουν για περιπολίες όταν φυσούν ισχυροί άνεμοι.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Συνεχίζει να μοιράζει χρήμα στους ιδιώτες

«Μπάλωμα» στο μπάλωμα κάνει η κυβέρνηση στο θέμα των παιδικών σταθμών. Ανακοίνωσε, χτες, νέες ημερομηνίες για υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα με τα «κουπόνια» για τους παιδικούς σταθμούς. Υπενθυμίζουμε ότι με ευρωπαϊκό πρόγραμμα η κυβέρνηση αντί να φτιάξει νέες δομές και να παρέχει δωρεάν τη δυνατότητα στις λαϊκές οικογένειες να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, χαρίζει λεφτά στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σταθμών. Με το πρόσχημα της ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων, δίνονται κουπόνια σε συγκεκριμένες ομάδες γονέων και οι ιδιωτικοί ή οι δημοτικοί παιδικοί εισπράττουν το αντίτιμο.

Μέχρι πρόσφατα, εκτός των «ευπαθών ομάδων» ήταν άνεργες γυναίκες, οι μετανάστριες που δεν έχουν υπηκοότητα κράτους - μέλους της ΕΕ, οι γυναίκες με σταθερή δουλειά (υπάλληλοι δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ), άνδρες που έχουν επιμέλεια παιδιών ή είναι χήροι. Προτεραιότητα είχαν οι γυναίκες με το μικρότερο χρόνο απασχόλησης κατά τη διάρκεια της υποβολής της αίτησης, οι εργαζόμενες με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις μερικής απασχόλησης), οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από το διπλάσιο του αφορολόγητου.

Τώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων από τις 7 μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Οι αιτήσεις γίνονται στα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Το «μπάλωμα» πάνω στο «μπάλωμα» είναι ότι, πλέον, έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση και οι άνεργες γυναίκες, οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια έλαβαν επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, οι μετανάστριες από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ και οι συμμετέχουσες σε πρόγραμμα κατάρτισης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org