ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Καταγγέλλει τη στάση του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Σε ανακοίνωση - καταγγελία σε βάρος του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου (ΝΣ) Αθήνας και του νομάρχη Αθήνας, προχώρησε η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ). Στην καταγγελία αναφέρεται:

«Η ΝΑΣ καταγγέλλει τον πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου Αθήνας κ. Γ. Φελώνη και τον νομάρχη κ. Γ. Σγουρό γιατί στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 30.9.2008 κατά τη συζήτηση του θέματος αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα ειδικά σχολεία της περιοχής Νομαρχίας Αθήνας (ζήτημα μεταφοράς παιδιών, κτιριακό, θέμα προσωπικού) που με πρωτοβουλία και εισήγησή της έφερνε η παράταξή μας διέκοψαν τη συζήτηση για να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες τους.

Κατά τη συζήτηση, τόσο οι σύμβουλοι της ΝΑΣ όσο και οι εκπρόσωποι των φορέων ατόμων με ειδικές ανάγκες ανέδειξαν με συγκεκριμένα στοιχεία την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε αυτόν τον τομέα των ειδικών σχολείων καταλογίζοντας τις τεράστιες ευθύνες της νομαρχίας και της κυβέρνησης.

Η διοίκηση της νομαρχίας όμως (ανήκει στο ΠΑΣΟΚ) αντί να τοποθετηθεί επί της ουσίας των προβλημάτων με το νομάρχη κ. Σγουρό προτίμησε να επιδοθεί σε "ανοιχτή" προβοκάτσια κατά της ΝΑΣ και των παρευρισκομένων φορέων ΑμΕΑ.

Ετσι ο κ. Σγουρός είπε μεταξύ άλλων ότι "είναι ντροπή αυτή η τοποθέτηση και τα αιτήματα της ΝΑΣ και των μαζικών φορέων" και ότι οι παραβρισκόμενοι φορείς καταργούν τη δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο νομαρχιακό συμβούλιο κ. Λυκούδης τάχθηκε οριστικά υπέρ της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, μέσω παραχώρησης αρμοδιοτήτων στην ΤΑ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να γίνει ένας κατάλογος αρμοδιοτήτων δραστηριοτήτων της νομαρχίας και το κυριότερο δεν αντέδρασε στην αντιδημοκρατική ενέργεια του προέδρου και του νομάρχη να διακόψουν τη συνεδρίαση και να μην επιτρέψουν τη λήψη απόφασης.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. (κ. Παπαδόπουλος) ζήτησε ουσιαστικά από τον πρόεδρο του ΝΣ να παρθούν μέτρα για να αποκλειστούν "τέτοιου είδους φαινόμενα" δηλαδή η συζήτηση σοβαρών θεμάτων και μάλιστα με τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων φορέων.

Η ΝΑΣ καλεί τους εργαζόμενους, ειδικότερα τους γονείς παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να καταδικάσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα κόμματα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ., που με την πολιτική τους και τους εκπροσώπους τους στην ΤΑ υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου για τα οποία δουλεύει και η νομαρχία Αθηνών με το νομάρχη της κ. Σγουρό.

Ο,τι κι αν κάνουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι συνεργοί τους ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ., τα σχέδιά τους δε θα περάσουν».

ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ
Να μην ισχύσει ο αποχαρακτηρισμός της

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στην πλαγιά της παραλίας του Σίμου, η οριοθετημένη έκταση που φαίνεται στη φωτογραφία έχει μπει στο στόχαστρο ιδιωτών για τσιμεντοποίηση
Στην πλαγιά της παραλίας του Σίμου, η οριοθετημένη έκταση που φαίνεται στη φωτογραφία έχει μπει στο στόχαστρο ιδιωτών για τσιμεντοποίηση
Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου προκάλεσε η υπόθεση αποχαρακτηρισμού 6,5 στρεμμάτων στην παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο για άδεια οικοδόμησης, προς όφελος ιδιώτη, παρά τη γνωμοδότηση του Δασαρχείου Μολάων ότι πρόκειται για δασική έκταση και το γεγονός πως είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα «NATURA».

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας διενεργεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει εκδοθεί νόμιμα ή όχι οικοδομική άδεια για 6,5 στρέμματα στην παραλία. Επιπρόσθετα, θα διερευνηθεί αν έχει γίνει υπέρβαση της άδειας και αν υπάρχουν άλλες παράνομες πράξεις. Να σημειώσουμε ότι ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης έκτασης, αφού δεν κατάφερε να την αποχαρακτηρίσει από το Δασαρχείο Μολάων, προσέφυγε στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή της Διεύθυνσης Δασών Λακωνίας, όπου, με βεβαίωση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), πέτυχε τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης.

ΚΚΕ: Οχι στον αποχαρακτηρισμό της έκτασης

Να σταματήσει άμεσα η διαδικασία αποχαρακτηρισμού της δασικής έκτασης στην Ελαφόνησο ζητά με Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Το έγκλημα της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και της καταπάτησης δασικών εδαφών στο νομό (σ.σ. Λακωνίας) και σ' όλη τη χώρα δεν περιορίζεται εκεί. Εκατοντάδες στρέμματα έχουν αποχαρακτηριστεί και αποχαρακτηρίζονται σ' όλο το νομό και κυρίως στην Ελαφόνησο, όπου η εμπορική αξία της γης αυξάνει αλματωδώς και έχουν ήδη δημιουργηθεί προϋποθέσεις πλήρους καταστροφής της φύσης του νησιού, που είναι σπάνιας ομορφιάς και μοναδικότητας φυσικών σχηματισμών (αμμόλοφοι, κέδροι, αείφυλλα, πλατύφυλλα)» επισημαίνει ο βουλευτής.

Στη συνέχεια ζήτησε να μην ισχύσουν όλοι οι αποχαρακτηρισμοί που ήδη έχουν γίνει με βάση τις αποφάσεις των Επιτροπών Επιλύσεων Δασικών Αμφισβητήσεων και καταλήγοντας τόνισε: «Η καταστροφή συντελείται στα γενικότερα πλαίσια επιτάχυνσης της εμπορίας της γης που ενισχύεται από τις πολιτικές επιλογές του δικομματισμού, με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών. Το ΚΚΕ διαπιστώνει ότι η συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για ελευθερία δράσης του κεφαλαίου και την επιχειρηματική αξιοποίηση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, εντείνει την οικολογική υποβάθμιση του νομού και οδηγεί πολλές περιοχές, όπως την Ελαφόνησο, σε οικολογική κατάρρευση».

Σε αποχή οι δικηγόροι στη Ζάκυνθο

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους εδώ και δύο βδομάδες βρίσκονται οι δικηγόροι στη Ζάκυνθο διεκδικώντας άμεση λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα δικαστήρια, τόσο σε προσωπικό των υπηρεσιών όσο και στις κτιριακές υποδομές. Σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου επισημαίνει πως παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις του ΔΣ στο υπουργείο Δικαιοσύνης τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια και τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις στα αρμόδια όργανα επιθεώρησης του Πρωτοδικείου Ζακύνθου, δεν έχει γίνει τίποτα.

Συγκεκριμένα, δεν έχουν δώσει λύση «στο χρονίζον πρόβλημα της στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών των δικαστηρίων της Ζακύνθου. Εχουν αδιαφορήσει πλήρως, ώστε να δοθεί ένα τέλος στη "φαρσοκωμωδία" του έργου της "ανακαίνισης" του δικαστικού μεγάρου Ζακύνθου για να σταματήσουν να εμφανίζουν τα δικαστήρια μόνιμη κατάσταση και όψη εγκαταλειμμένου εργοταξίου, να παρέχουν τριτοκοσμικές συνθήκες στέγασης, εργασίας και χώρων υγιεινής και να έχουν στερηθεί, από το παρελθόν θέρος έτους 2007, γραφείων, διαδρόμων, κατάλληλου χώρου αρχείου, τουαλετών και άλλων ζωτικών χώρων λειτουργίας».

Συνάντηση με συνδικαλιστές της Αστυνομίας

Στις αντιδημοκρατικές αλλαγές σε βάρος του προσωπικού της Αστυνομίας αναφέρθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ). Τόνισε, δε, πως υπάρχει μια γενική τάση στρατιωτικοποίησης των Σωμάτων Ασφαλείας, προκειμένου να θωρακιστεί το κυρίαρχο σύστημα από τις κοινωνικές διαμαρτυρίες. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και από τους συνδικαλιστές ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος και ο γγ της ΠΟΑΞΙΑ Γιάννης Κατσιαμάκας.

Οι δύο συνδικαλιστές επισήμαναν πως παρατηρείται τάση αποψίλωσης των κεκτημένων των αστυνομικών υπαλλήλων, καθώς προωθούνται μεταβολές σε θεσμούς, όπως οι μεταθέσεις, το Πειθαρχικό Δίκαιο και η εκπαίδευση. Για την τελευταία, ανέφεραν ότι το καλοκαίρι προωθήθηκε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία μειώνεται ο χρόνος εκπαίδευσης (σ.σ. διαρκεί πέντε εξάμηνα) στις σχολές αστυφυλάκων στα τρία εξάμηνα. Τα υπόλοιπα, τέταρτο και πέμπτο, με πρόσχημα την πρακτική άσκηση, οι δόκιμοι αστυφύλακες θα χρησιμοποιούνται για υπηρεσία. Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι το υπουργείο προώθησε το νέο αντιδημοκρατικό Πειθαρχικό Δίκαιο, που οι ρυθμίσεις του οδηγούν στη φίμωση και στη δίωξη του συνδικαλιστικού κινήματος του προσωπικού, αλλά και κάθε δημοκρατικής φωνής στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει την αλλαγή στη διοικητική δομή της χώρας («Καποδίστριας 2») σημείωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος. Σε συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ, είπε ότι το αργότερο την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη, η κυβέρνηση θα καταθέσει τις απόψεις της, συνολικά, για τη διοικητική μεταρρύθμιση των ΟΤΑ, α' και β' βαθμού και τις μητροπολιτικές συνεργασίες. Κατόπιν τούτου, το τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που ήταν προγραμματισμένο για τις 5,6,7 Νοέμβρη, θα γίνει την τελευταία βδομάδα του Νοέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ