ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
Κόρακας κοράκου μάτι...

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Τι θρήνοςκι αυτός για τους θεσμούς! Μα, είναι δυνατό μέσα στο ναό της δημοκρατίας να λέγονται τέτοια πράγματα;

Το ωραίο είναι που διαμαρτύρονται και κάτι «συνάδελφοι», που πέρσι στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη με πληρωμένα - ξέρετε από πού - τα μπουκάλια, έκαναν τα «σκυλάδικα» να αναστενάξουν. Ασε που ...νόμιζαν ότι ξέρουν και ζεϊμπέκικο.

Απορούν,πράγματι, ορισμένοι; Εννοούν ότι άμα ο Καραμανλής πει ευθέως: «Κόκκαλης, Λαμπράκης, Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Λάτσης», τέλειωσε το πρόβλημα; Σαφώς και δεν το εννοούν. Γιατί πολύ απλά γνωρίζουν και ότι ο κατάλογος είναι αρκετά πιο μακρύς στα ονόματα, αλλά και πως αρκεί ένας και μόνο χαρακτηρισμός να τους συμπεριλάβει όλους: Αστική Τάξη!

Ολους, όμως. Ολους αυτούς, που μαζί τους τρώνε και πίνουν κάθε μέρα και ορισμένοι από τους «απορούντες». Που με τα δικά τους κότερα κινούνται, στις δικές τους βίλες κάνουν μόνιμα διακοπές. `Η, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν κάτι «συνάδελφοι» των 150 εκατομμυρίων το μήνα ότι είναι κι αυτοί μέρος της σαπίλας;

Ολοι αυτοί με τους οποίους η εργατική τάξη δε θα ξεμπερδέψει γνωρίζοντας απλά τα ονόματά τους. Γιατί αυτό που έχει ανάγκη είναι η ανατροπή τους. Ολων μαζί.

Δηλαδή, αν στη θέση της «Ζίμενς» μπει η «Αλκατέλ», που ζητάει το Βαρδινογιαννέικο, θα αλλάξει κάτι; Αν στη θέση του εργολάβου Μπόμπολα μπει ο εργολάβος Αλαφούζος, αλλάζει κάτι; Αν εκτός από τον Λαμπράκη πάρει κανάλι και ο Τράγκας αλλάζει κάτι;

Απέναντι στον «εχθρό λαό» δεν είναι συνασπισμένοι όλοι μαζί; Δεν ανήκουν στο ίδιο λόμπι με τα αφεντικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Μαζί δεν προσκυνάνε ό,τι έρχεται από τις Βρυξέλλες; Μαζί δε θεωρούν πρόοδο για την ανθρωπότητα τη σαρωτική επέλαση του ιμπεριαλισμού; Είναι κάποιος απ' αυτούς, που δεν κάθεται στο σβέρκο του λαού;

Είχαμε κι έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να διαδηλώνουμε σήμερα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΑ ΛΕΡΩΜΕΝΑ Τ' ΑΠΛΥΤΑ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΙΜΗ ΖΟΥΝΕ: «Η διαπίστωση του πρωθυπουργού ότι "πέντε νταβατζήδες και πέντε συντεχνίες εξουσιάζουν τη χώρα" πυροδοτεί από χτες έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην οποία κυριαρχούν αγοραίες εκφράσεις και ένα πολιτικό λεξιλόγιο που δεν τιμά τον πολιτικό κόσμο της χώρας» (το πρώτο θέμα στο ΒΗΜΑ).

«ΜΑΖΕΥΤΕΙΤΕ»: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι παρεκτροπές του προηγουμένου διημέρου όχι μόνο δε θα έχουν συνέχεια, αλλά θα αποτελέσουν κι ένα παράδειγμα προς αποφυγή για το μέλλον» (το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ: «Οι "νταβατζήδες της διαπλοκής" ασφαλώς και υπάρχουν, δεν είναι αποκλειστικά "πράσινοι" ή "γαλάζιοι", αλλά συνήθως "πρασινογάλαζοι"» (ο Γ. Στραβελάκης στη «ΝΙΚΗ»).

ΤΟ ΠΛΑΝΟ: «Ο λαός γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει δίκιο. Τώρα ήρθε η ώρα των πράξεων. Να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι στην επιχειρηματική ζωή του τόπου, οι δημιουργοί από τους κρατικοδίαιτους και οι εργαζόμενοι από τις συντεχνίες» (το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΕΪΚΑ: «Τους τσάκισε ο Βύρων Πολύδωρας. Είπε: "Είστε πρωταθλητές στην παραπολιτική, αναιδείς και θρασείς. Γνωρίζετε μόνο τα κότερα, τους πριγκιπικούς γάμους και το Εκάλη Κλαμπ". Και το βούλωσαν» (ο Δ. Ρίζος στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ»).

ΑΜΠΑΡΙΖΑ: «Να ξενυχιάσει εκείνους τους "εθνικούς εργολάβους" και "εθνικούς προμηθευτές" που νοικιάζουν βρόμικες πένες και βραχνά λαρύγγια» (ο Χρ. Πασαλάρης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζος): ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ μέχρις εσχάτων με τη Διαπλοκή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΜΗΧΑΝΙΑ στην... πιάτσα της διαπλοκής

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η παρακμή της πολιτικής

ΤΑ ΝΕΑ: Στριπτίζ με τροπολογία για «νταβατζήδες»

ΕΘΝΟΣ: ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ νταβατζήδες, νονοί, ρουφιάνοι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΤΑΒΑ-ΝΤΟΥΡΙ χωρίς ονόματα

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ

Η ΑΥΓΗ: «Ριάλιτι σόου» έγινε χτες η Βουλή!

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΕΝΕΙ Η ΟΥΣΙΑ διαψεύδεται η διατύπωση

Η ΝΙΚΗ: Ρύθμιση - δώρο για μεγαλοεπιχειρηματίες

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η ΓΙΑΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΡΠΑΞΑΝ ΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ θα πλημμυρίσουν

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΡΙΜ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ στους συμβασιούχους

Η ΧΩΡΑ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ... να οδηγείς

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΚΟΜΑ 6.500 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ αποκτούν σπίτι από τον ΟΕΚ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Οι Βρυξέλλες απειλούν να κόψουν τα κονδύλια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η αλήθεια για την οικονομία

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 66 ΚΟΜΜΑΤΑ από όλες τις ηπείρους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μιλτιάδη!

«"Εκτός από τους "νταβατζήδες" θυμίζω σε όλους ότι υπάρχουν και οι "εκδιδόμενοι" και εκτός από τους "εκδιδόμενους" υπάρχουν και οι ρουφιάνοι και οι κουτσομπόλες που παίρνουν τα μπουγαδοκόφινα και μεταφέρουν συζητήσεις", είπε η βουλευτής» (το ρεπορτάζ για την Σ. Βούλτεψη στο «ΒΗΜΑ»).

Οπα, κομπίνα!

«Η ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε ότι τα 425 εκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται στο ταμείο του ΟΕΚ θα μετατραπούν σε σπίτια για τους εργαζόμενους. Με το ποσό αυτό αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 6.500 κατοικίες με τη λογική ότι η κάθε κατοικία στοίχισε περίπου 70.000 ευρώ» (το ρεπορτάζ στη «ΒΡΑΔΥΝΗ»).

Καρέκλες με αρχές

«Εάν στο Συνέδριο του Δεκεμβρίου κυριαρχήσει το μπλοκ που στηρίζει το κείμενο θέσεων (Λαφαζάνη) τότε θεωρείται δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει και πάλι πολιτική υπόσταση. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής της ΑΚΟΑ Γιάννη Μπανιά ο οποίος τονίζει πως "το γυαλί της συνεργασίας έχει ραγίσει, ωστόσο θα περιμένουμε τις εξελίξεις και θα δούμε. Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν ο κ. Κωνσταντόπουλος αποφασίσει να διατηρήσει τη βουλευτική του έδρα ή να αποχωρήσει από τη Βουλή"» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Απορία

«Μήπως ο κ. Πολυζωγόπουλος μπορεί να μας πληροφορήσει πόσοι-ες με το όνομα Πολυζωγόπουλος ή Γκέκας (το πατρικό επώνυμο της συζύγου του) έχουν προσληφθεί στο ΙΝΕ και στο ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ;» (η απορία στο έντυπο «Παρασκευή + 13»).

Θα πάει να καθαρίσει

«Παράδεισος για τους τρομοκράτες αποτελεί η αφρικανική ήπειρος σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ