ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Χαιρετίζει τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση

Καταγγέλλει κάλυψη της κυβερνητικής καταστολής από φοιτητικές παρατάξεις

Στήριξη στην κυβερνητική καταστολή σε βάρος της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης του περασμένου Σαββάτου στην Αθήνα παρέχουν οι δυνάμεις της ΔΑΠ, της φοιτητικής παράταξης της ΝΔ στις σχολές, όταν καλούνται από τους εκλεγμένους της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» να τοποθετηθούν στα ΔΣ για την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές. Ομως εμπόδια στην καταγγελία του χτυπήματος των ΜΑΤ στο συλλαλητήριο έθεσαν και πολλοί από τους εκλεγμένους των ΕΑΑΚ, με διάφορα γελοία επιχειρήματα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αττικής της ΚΝΕ.

Η Οργάνωση, σε ανακοίνωσή της, με την οποία ενημερώνει τους φοιτητές για την απαράδεκτη στάση φοιτητικών παρατάξεων, απευθύνει κάλεσμα στους φοιτητές να δυναμώσουν τον αγώνα για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Παράλληλα, χαιρετίζει τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και την επίσκεψη Πομπέο και καλεί σε συμμετοχή στη φοιτητική και μαθητική συναυλία που έχει ανακοινωθεί για τις 12 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στα Προπύλαια, ενάντια στον πόλεμο και το ΝΑΤΟ και σε συνέχιση της συλλογής υπογραφών καταδίκης της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η αποφασιστικότητα της διαδήλωσης, ο διασυρμός του αγάλματος του Τρούμαν - του εντολέα της ρίψης δύο ατομικών βομβών - τους ενόχλησε τόσο πολύ που έφτασαν στο σημείο να βγάλουν "στο σεργιάνι το χαφιεδότσουρμο" (βουλευτή της ΝΔ Μπογδάνο, φασισταριά, δυνάμεις της ΔΑΠ στις σχολές) στοχοποιώντας δημόσια διαδηλωτές, επικηρύσσοντας τον καθένα μάλιστα αντί αντιτίμου 2.000 ευρώ!

Είναι γελασμένοι εάν νομίζουν πως θα μετατρέψουν τους φοιτητές σε χειροκροτητές των δολοφονικών τους σχεδίων, πως μέσα στα αμφιθέατρα θα βρουν ανοχή στο κλίμα καταστολής, χαφιεδισμού και τρομοκρατίας».

Αφού ξεκαθαρίζει ότι οι δυνάμεις της ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή πρωτοστάτησαν στην ενημέρωση, στην καταδίκη της καταστολής της κυβέρνησης απέναντι στη μεγάλη διαδήλωση και το ίδιο έκαναν και οι εκλεγμένοι της «Πανσπουδαστικής», που κατέθεσαν σχετικό ψήφισμα στα ΔΣ των Συλλόγων, η Οργάνωση της ΚΝΕ εξηγεί για τη στάση των άλλων δυνάμεων:

«Για μια ακόμα φορά οι δυνάμεις της ΔΑΠ, ως πιστά παιδιά της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν κατήγγειλαν τα γεγονότα, αλλά χειροκρότησαν και εξύμνησαν την καταστολή, έβγαλαν μάλιστα ανακοίνωση στο Χημικό του ΕΚΠΑ που κάλυπτε τις δυνάμεις των ΜΑΤ και κατήγγειλε τους διαδηλωτές για χρήση βίας! Βέβαια, δεν περιμέναμε κάτι άλλο από αυτούς που βρίζουν το άσυλο, που έχουν αναλάβει το ρόλο του "τρομοκράτη αστυνομικού" μέσα στις σχολές απειλώντας φοιτητές να μην κάνουν κινητοποιήσεις "για να μην σταμπαριστούν από καθηγητές". Είναι αυτοί που βγάζουν αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων παράνομες, που υποστηρίζουν ότι οι αγώνες μας είναι παράνομοι!

Αποτελεί τουλάχιστον ντροπή η στάση πολλών εκλεγμένων των ΕΑΑΚ σε Διοικητικά Συμβούλια, που με διάφορα γελοία επιχειρήματα έβαζαν εμπόδια στην καταγγελία του χτυπήματος της κινητοποίησης. Αυτή τους η στάση έρχεται και ως συνέχεια της τοποθέτησης που εξέφρασαν σε Γενικές Συνελεύσεις πως "το θέμα ΝΑΤΟ δεν απασχολεί τους φοιτητές", "δεν μπορούμε να κουβεντιάζουμε για αυτά αλλά μόνο για ζητήματα σχολής". Και με αυτόν τον τρόπο γίνεται φανερό πως η αδιέξοδη λογική τους οδηγεί στην πλήρη ενσωμάτωση του κινήματος, να γίνονται τελικά οι ίδιοι συνειδητά ή όχι ουρά του συστήματος. Κάθε φοιτητής που θεωρεί τον εαυτό του αγωνιστή, αριστερό, να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση αυτών των δυνάμεων, κάνοντας το βήμα να συμπορευτεί με τις δυνάμεις της ΚΝΕ στον αγώνα για μόρφωση - δουλειά - ζωή, δυναμώνοντας τους συλλόγους.

Οι φοιτητές δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου», καλεί η Οργάνωση της ΚΝΕ.

Απαράδεκτες οι θέσεις υπεράσπισης της άγριας καταστολής από την ΠΟΑΣΥ

Ανακοινώσεις από την Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών, την Πρωτοβουλία Αστυνομικών και την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα

«Αν κατά την ιεράρχηση αξιών προηγείται για την ΠΟΑΣΥ το αλέκιαστο του αγάλματος του Τρούμαν από τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και τα δημοκρατικά δικαιώματα των διαδηλωτών, οδηγούνται οι αστυνομικοί σε επικίνδυνες καταστάσεις», τονίζει η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ, σχετικά με την επίθεση των ΜΑΤ κατά των διαδηλωτών το Σάββατο. Σημειώνεται ότι η ΠΟΑΣΥ χαρακτήρισε «βίαιες επιθέσεις "διαδηλωτών"» την απρόκλητη άσκηση βίας από τα ΜΑΤ σε βάρος του συλλαλητηρίου. Και βαφτίζοντας τα θύματα της άγριας αστυνομικής επίθεσης «θύτες», φτάνει να «καλεί» το ΠΑΜΕ «να απομονώσει τους θιασώτες της βίας» (!).

Στην ανακοίνωσή της, η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών αποκαθιστά την αλήθεια σε σχέση με την απρόκλητη κατασταλτική επίθεση που δέχθηκαν σωματεία και μαζικοί φορείς το περασμένο Σάββατο και σημειώνει ότι όσα λέει η ΠΟΑΣΥ διαπνέονται από «κυβερνητικό συντεχνιακό συνδικαλισμό».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Οι θέσεις του συνδικαλιστικού φορέα των αστυνομικών, που ουσιαστικά υπερασπίζονται την αστυνομική βία και καταστολή, είναι απαράδεκτες. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι "στέκεται στο ίδιο μετερίζι με το λαό" και να υπερθεματίζει, όταν τα ΜΑΤ χτυπούν διαδηλώσεις ή προστατεύουν πλειστηριασμούς των σπιτιών του λαού.

Ας θυμηθούν στην ΠΟΑΣΥ ότι πριν από 20 χρόνια (14-5-1999) κάτω από την πίεση των απλών αστυνομικών, η Ομοσπονδία είχε οργανώσει αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση κατά της τότε ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Με πανό και συνθήματα οι αστυνομικοί πορεύτηκαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ταυτιζόμενοι με το αίσθημα και τη βούληση του λαού μας.

Η πλειοψηφία των αστυνομικών, που είναι παιδιά του ελληνικού λαού, να καταδικάσουν τις θέσεις της ΠΟΑΣΥ και με τη συμμετοχή τους στους αγώνες για τα προβλήματά τους να βρεθούν στο πλάι του αγωνιζόμενου λαού. Ποτέ απέναντί του!».

Η Πρωτοβουλία Αστυνομικών

Ανακοίνωση για τη στρέβλωση της αλήθειας σε σχέση με την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση εξέδωσε και η Πρωτοβουλία Αστυνομικών, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να τοποθετείται η αστυνομία απέναντι στην κοινωνία. Και θέτει τα ερωτήματα: «Γιατί οι διάφοροι αναλυτές, δημοσιογράφοι, συνάδελφοι συνδικαλιστές αστυνομικοί σοκάρονται α λα καρτ με εικόνες από πορείες; Οταν το γκλοπ κατεβαίνει στο γυμνό και απροστάτευτο κεφάλι του συνταξιούχου ή του μαθητή δεν σας προκαλεί σοκ;» Ενώ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ, σημειώνει ότι «δεν έχουμε δει πολλές φορές την Ομοσπονδία μας να διαμαρτύρεται όταν διατάσσονται απρόκλητες επιθέσεις των ΥΑΤ/ΥΜΕΤ σε διαδηλώσεις. Μην ανοίγετε μόνο το ένα μάτι στην πραγματικότητα. Ανοίξτε τα και τα δύο. Μην τοποθετείτε την αστυνομία και τον συνάδελφο αστυνομικό απέναντι στον - δικαίως - αγανακτισμένο λαό».

Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα

Τη μεγαλειώδη πορεία ενάντια στη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), στην οποία άλλωστε συμμετείχε με το πανό της. Παράλληλα, καταγγέλλει την απρόκλητη άσκηση αστυνομικής βίας, τη ρίψη των δακρυγόνων που απλώθηκαν σε νέους, γέρους και μανάδες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά. «Είναι φανερό ότι πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας σε άλλη κατεύθυνση από τη μαχητική πορεία», σημειώνει η ΚΕΘΑ και αναφέρει ότι «εργαλείο για να πετύχει αυτή της την επιδίωξη, όπως διαχρονικά συμβαίνει, ήταν η αστυνομική βία».

Εφτασε και στην Κύπρο η «χάρη» της αντικομμουνιστικής σαχλαμάρας

Ευκαιρία να ξεράσει αντικομμουνισμό βρήκε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος, που μετά το ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στον «Reporter» της Κύπρου επιτέθηκε και στο ΑΚΕΛ, αναμασώντας συκοφαντίες σε βάρος του. Είπε: «Το ΑΚΕΛ ίσως δεν θα έπρεπε να μιλάει για ελληνισμό και ελληνικό πατριωτισμό. Η ιστορία του ΑΚΕΛ είναι δυστυχώς διάσπαρτη από στιγμές ντροπής. Προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατό στρογγυλός σε αυτό που λέω, αλλά συχνά το ΑΚΕΛ συμπεριφέρεται σα να έχει αλλεργία σε καθετί το ελληνικό...».

Αμεση ήταν η απάντηση του ΑΚΕΛ, το οποίο τόνισε πως οι αναφορές του συγκεκριμένου ανθρώπου δεν έχουν καμιά βαρύτητα ενώ απευθυνόμενο στον ΔΗΣΥ - προσκαλεσμένος του οποίου βρέθηκε στην Κύπρο ο Κ. Μπογδάνος - τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να κάνει εισαγωγή από την Ελλάδα γραφικούς ακροδεξιούς», καθώς διαθέτει «αρκετούς ο ίδιος». Και σημειώνει πως είναι γνωστό με «ποια Ελλάδα συνδέεται το ΑΚΕΛ», με την Ελλάδα των γνήσιων λαϊκών αγώνων, με όλα όσα «παθαίνουν αναφυλαξία οι ομοϊδεάτες» του βουλευτή της ΝΔ.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις νέες αντικομμουνιστικές δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνου στην Κύπρο: «Μέχρι την Κύπρο έφτασε η "χάρη" της αντικομμουνιστικής πολιτικής "σαχλαμάρας", ονόματι Μπογδάνος. Αυτήν τη φορά, πέρα από το ΚΚΕ, έπιασε στο στόμα του και το ΑΚΕΛ, σε ένα ακόμα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, αναμασώντας τους ίδιους συκοφαντικούς ισχυρισμούς για το ΑΚΕΛ, που ιστορικά είναι ταυτισμένοι με όσους έκαναν το πραξικόπημα στην Κύπρο και άνοιξαν το δρόμο στην τουρκική εισβολή και κατοχή.

Με αυτούς προφανώς ταυτίζεται ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ