ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο και το ρόλο του στην υπόθεση «Novartis». Η διαδικασία αναμενόταν να ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία, της οποίας το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, αφού για τη σύσταση της Επιτροπής απαιτείται η ψήφος 151 βουλευτών.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, μετά τις ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν. Καραθανασόπουλου, αποχώρησε από την ψηφοφορία, κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει «κάλπικες αντιπαραθέσεις και παιχνίδια». Δήλωσε επίσης ότι θα συμμετέχει στην προανακριτική επιτροπή, όπως διαφαινόταν ότι θα συγκροτηθεί, επαναφέροντας τη θέση του Κόμματος για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Με τη χτεσινή συζήτηση και τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα δίνουν συνέχεια στο γαϊτανάκι της αποπροσανατολιστικής κοκορομαχίας, κάτω από την οποία γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί η στρατηγική τους σύμπλευση στα κύρια ζητούμενα του κεφαλαίου, καθώς μένει σταθερά έξω από το κάδρο της σκανδαλολογίας η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στο Φάρμακο και συνολικά σε βάρος της Υγείας του λαού. Αλλωστε, από κοινού ψηφίζουν προνόμια και δωράκια στους φαρμακοβιομήχανους.

Μετά την αντιπαράθεση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για υπουργούς και στελέχη των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που φέρονταν να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, σ' αυτή τη φάση ο καβγάς γίνεται για το αν υπήρξε σκευωρία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος τους, με κύριο υπεύθυνο τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη σε βάρος μου». Υπενθυμίζεται ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στήνοντας ανάλογο «σόου» στη Βουλή, ψήφισε Προανακριτική Επιτροπή για «ευθύνες πολιτικών προσώπων», την οποία έκλεισε άδοξα μετά από λίγες μέρες, χωρίς να εξεταστεί κανένας μάρτυρας.

Από την πλευρά της ΝΔ η χτεσινή αντιπαράθεση δόθηκε σε επίπεδο βουλευτών, αφού πρωθυπουργός και υπουργοί δεν εμφανίστηκαν στη διάρκεια της συζήτησης, ως ένδειξη ...«σεβασμού στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης»! Εννοείται βέβαια ότι στην πρότασή της η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ δεν αφήνει κανένα περιθώριο ...παρανόησης πως αυτή η Προανακριτική θα ασχοληθεί σε βάθος με το ίδιο το σκάνδαλο «Novartis», αφού δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά.


ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιστροφή των ρόλων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και στην υπόθεση «Novartis»

INTIME NEWS

«Το βασικό σκάνδαλο είναι το ίδιο το σύστημα που υπηρετείτε», το οποίο εμπορευματοποιεί την Υγεία του λαού, το Φάρμακο, πυροδοτεί τους σφοδρότατους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι εκτός των άλλων είναι πρόθυμοι και να εξαγοράσουν, όταν πρόκειται να διεκδικήσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και κέρδη, επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη Βουλή.

Οπως τόνισε, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τη στείρα αντιπαράθεσή τους όσον αφορά την υπόθεση «Novartis», αυτό που επιδιώκουν είναι να πολώσουν το λαό και να συγκαλύψουν την τεράστια συμφωνία ανάμεσά τους όσον αφορά «τα ιερά και τα όσια» του κεφαλαίου, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα οποία όλοι μαζί υπηρετούν, για τη συνέχιση και ένταση της ταξικής, αντιλαϊκής πολιτικής, που κάνει όλο και πιο δύσκολη τη ζωή και τη θέση συνολικά των λαϊκών στρωμάτων.

Αλλωστε, όπως ανέφερε, η «Novartis» κάνει ό,τι και οι άλλοι μονοπωλιακοί όμιλοι προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά, πατώντας στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες τους εξασφαλίζουν διαρκώς νέα πεδία κερδοφορίας, μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες και αυξάνοντας την ιδιωτική δαπάνη, δηλαδή τη δαπάνη που καταβάλλουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα για την αγορά των φαρμάκων και συνολικά για την Υγεία.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν ουσιαστική διερεύνηση

Τόνισε ότι «το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το σκάνδαλο "Novartis", ανέδειξε τα ζητήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν τόσο στη διαλεύκανση της υπόθεσης όσο και στην απόδοση των πολιτικών και των όποιων ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, όπου υπήρχαν. Χωρίς βεβαίως να έχουμε αυταπάτες γιατί έχουμε πολλές εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές που συγκάλυψαν τα θέματα».

Στο πλαίσιο αυτό, στην προανακριτική επιτροπή που δημιουργήθηκε το Φλεβάρη του 2018 με απόφαση της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, το ΚΚΕ υποστήριξε ότι το σκάνδαλο πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως και ότι «η ουσιαστική έρευνα περιλαμβάνει εκ των ων ουκ άνευ και την αυτοπρόσωπη εμφάνιση όλων των μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των προστατευόμενων».

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που έκανε ήταν να τροφοδοτήσει τον καβγά με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που όλοι μαζί υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική στο Φάρμακο, να κλείσει στα γρήγορα την επιτροπή, χωρίς να εξετάσει μάλιστα κανέναν μάρτυρα και να φράξει το δρόμο για τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Βουλή.

«Τώρα, με την πρόταση της ΝΔ για προανακριτική επιτροπή, έχουμε απλή αντιστροφή των ρόλων στις σημερινές συνθήκες», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, φέρνοντας ως απόδειξη ότι στην πρότασή της η ΝΔ κάνει λόγο μόνο για σκευωρία και «δεν υπάρχει κουβέντα για να διερευνηθεί το ίδιο το σκάνδαλο "Novartis" από την προανακριτική. Αρα η πρότασή της αυτή εξυπηρετεί άλλους στόχους στο πλαίσιο της γενικότερης δικομματικής αντιπαράθεσης, αλλά και τις γενικότερες διεργασίες που γίνονται για την αναδιάταξη και αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Εξυπηρετεί τη συστηματική προσπάθεια που κάνει η ΝΔ να συσκοτίσει τον αντιλαϊκό, ταξικό, αντεργατικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής που αποκαλύπτεται ανάγλυφα και με το "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020».

Υποκρισία για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Σημείωσε ακόμα ότι είναι υποκριτικές οι αναφορές για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη όταν η ηγεσία της διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και όλα τα κόμματα μαζί απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από εκλεκτορικό σώμα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι «αυτήν την τακτική δεν μπορούμε να τη νομιμοποιήσουμε και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν θα πάρουμε μέρος στη διαδικασία της ψηφοφορίας για τη συγκρότηση της επιτροπής».

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ αν συγκροτηθεί επιτροπή θα πάρει μέρος στις εργασίες της «επαναφέροντας τη θέση μας για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης με την εξέταση όλων των στοιχείων και όλων των μαρτύρων, χωρίς καμία εξαίρεση, ούτε των λεγόμενων προστατευόμενων. Προειδοποιούμε ότι αν αυτό δεν συμβεί, εμείς σε παιχνίδια και κάλπικες αντιπαραθέσεις δεν θα παίξουμε και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org