ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Αντιθέσεις με «κοινό παρονομαστή» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Ασφαλιστικό και τράπεζες στο επίκεντρο της νέας παρέμβασης της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ

Τα «δύο σκέλη» που θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής του στη δανειακή σύμβαση το ΔΝΤ, επιβεβαιώνουν ότι η «διευθέτηση» του χρέους πάει «πακέτο» με νέα αντιλαϊκά μέτρα

Associated Press

Τα «δύο σκέλη» που θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής του στη δανειακή σύμβαση το ΔΝΤ, επιβεβαιώνουν ότι η «διευθέτηση» του χρέους πάει «πακέτο» με νέα αντιλαϊκά μέτρα
Στα «γεμάτα» αρχίζουν πλέον οι επίσημες συζητήσεις γύρω από την κλιμάκωση των νέων αντιλαϊκών μέτρων και μάλιστα πέρα και πάνω από αυτά που ήδη προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο. Την ίδια ώρα, στην ατζέντα επανέρχονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), με ζητήματα αιχμής τη διαχείριση του κρατικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση και τον έλεγχο των τραπεζικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών ζήτησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, από τη Λίμα του Περού όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε ότι το ελληνικό κρατικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Επίσης, ανέφερε ότι η θέση του Ταμείου δεν έχει μετακινηθεί σε σχέση με αυτή που δημοσίευσε στην τελευταία «έκθεση βιωσιμότητας» (Ιούλης 2015), από την οποία, να σημειωθεί, προκύπτουν τεράστιες διαφορές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα και ενώ το ΔΝΤ εμφανίζεται πρόθυμο να συμβάλει στη νέα δανειακή σύμβαση με το ελληνικό κράτος (συνολικά 86 δισ. ευρώ), η Κρ. Λαγκάρντ τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί «βοήθεια» του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Το δεύτερο σκέλος αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας. Και βέβαια, οι κόντρες αφορούν τον επιμερισμό της χασούρας, μέσω της «ελάφρυνσης» που σχεδιάζεται να δοθεί αποκλειστικά και μόνο από την πλευρά της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι οι κόντρες και οι αντιθέσεις του κεφαλαίου συμψηφίζονται στην κοινή τους ανάγκη για την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, σε δηλώσεις του από τη Λίμα του Περού, τόνισε: «Δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι δεδομένο, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι το ΔΝΤ, που συμμετέχει σήμερα, θα συμμετέχει και αύριο». Συνέχισε λέγοντας πως «το ΔΝΤ ήταν εκεί τη στιγμή των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του Ιούλη, είναι παρόν στην αξιολόγηση της κατάστασης, το ΔΝΤ κάνει προτάσεις σήμερα»...

Στη Λίμα, για την ετήσια σύνοδο, βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Ευ. Τσακαλώτος. Το βράδυ χτες, είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Οικονομική Ανάπτυξη, Ενέργεια και Περιβάλλον, Κάθι Νόβελι, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ και το διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Σήμερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και την Κυριακή με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ.

Εξαπλώνονται οι «αβεβαιότητες» του κεφαλαίου

Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα αρκετό, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Πέτερ Πράετ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από απαισιοδοξία, «η αβεβαιότητα για το μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε ασθενέστερες επενδύσεις», ενώ το έργο της ΕΚΤ είναι να στηρίζει τη ζήτηση για όσο καιρό χρειαστεί, αλλά οι κυβερνήσεις χρειάζεται να αξιοποιήσουν αυτό το χρόνο για να εφαρμόσουν «μέτρα που θα καταστήσουν την ανάπτυξη βιώσιμη». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, χρειάζεται να αναμορφωθούν οι κεφαλαιαγορές, προκειμένου το κεφάλαιο να μπορεί πιο εύκολα να μετακινείται μεταξύ των εταιρειών που σημειώνουν ανάπτυξη και αυτών που συρρικνώνονται.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία, τόσο οι εξαγωγές εμπορευμάτων σε άλλα κράτη όσο και οι εισαγωγές της κατέγραψαν τον Αύγουστο απότομη πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,2% στα 97,7 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από το Γενάρη του 2009. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,1% στα 78,2 δισ. ευρώ, στη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρησή τους από το Νοέμβρη του 2012.

Παράλληλα, το τραπεζικό μονοπώλιο της «Deutsche Bank» καταγράφει ζημιές ύψους 6 δισ. ευρώ για το τρίτο φετινό τρίμηνο. Η διοίκηση του ομίλου σχεδιάζει την «κατάργηση» περίπου 23.000 θέσεων εργασίας (το ένα τέταρτο του προσωπικού), σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ενώ επιταχύνονται τα σχέδια για το «ξεκαθάρισμα» της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, με πώληση στοιχείων του ενεργητικού και με την αποχώρηση από άλλα κράτη και αγορές.

«Στρατηγικές συνεργασίες» με αμερικανικά μονοπώλια

Τις εγκαταστάσεις του ομίλου της «Intracom» στην Παιανία επισκέφτηκε χτες ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς, ο οποίος είχε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Intracom», «εποικοδομητική συνάντηση» με τον Σ. Κόκκαλη, ιδρυτή και βασικό μέτοχο του ομίλου.

Η ενημέρωση επικεντρώθηκε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τις οποίες ο όμιλος «Intracom» ξεκίνησε πριν από 20 και πλέον χρόνια. Αυτές αφορούν σε «στρατηγικές συνεργασίες», μεταξύ άλλων, με τα μονοπώλια «Raytheon» (ανάμεσα σε άλλα κατασκευάζει τα αντιαεροπορικά συστήματα «Patriot»), «Boeing», «IBM» και «Oracle».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Intracom», οι εξαγωγές της στις ΗΠΑ ανέρχονται στο 6% των ετήσιων ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ.

ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ - ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδήλωση για τα 71 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

Εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας, στις 12 Οκτώβρη 1944, διοργανώνουν η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12/10, στις 6 μ.μ., στον πεζόδρομο της οδού Κοραή (στάση μετρό «Πανεπιστήμιο»).

Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ. Χαιρετισμό από την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα κάνει ο Θοδωρής Αυγέρος, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ