ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία για την κατάργηση των ΒΑΕ στους δήμους

Την Τρίτη 13/10, στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Αλληλεγγύη από τους δημάρχους που εξέλεξε το ΚΚΕ

Το Συνδικάτο των ΟΤΑ προειδοποιούσε ότι με το τρίτο μνημόνιο έρχεται «λεπίδα» στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η κατάργηση τώρα των ΒΑΕ
Το Συνδικάτο των ΟΤΑ προειδοποιούσε ότι με το τρίτο μνημόνιο έρχεται «λεπίδα» στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η κατάργηση τώρα των ΒΑΕ
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη 13 Οκτώβρη, στις 2 μ.μ., ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών στον κλάδο, οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Οπως αποκαλύφτηκε από το ξενόγλωσσο κείμενο με τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει τα Βαρέα στους εργαζόμενους των δήμων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή, στη διαλογή, στην επισκευή και τη συντήρηση των μέσων καθαριότητας, θα υποχρεωθούν στο εξής να δουλεύουν εννιά τουλάχιστον περισσότερα χρόνια για να πάρουν σύνταξη. Ταυτόχρονα, δρομολογείται και η κατάργηση του επιδόματος των 150 ευρώ.

Το Συνδικάτο καλεί να υπάρξει οργανωμένη απάντηση απ' όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, συνολικά στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Σ' αυτή την κατεύθυνση, σε συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο που καλεί το ΠΑΜΕ στις 22/10, απεργιακή απάντηση στα μέτρα της κυβέρνησης στις 12/11, διοργάνωση συνδικαλιστικής σύσκεψης στις 15/10 (5 μ.μ. Αίθουσα Λογιστών) και Γενική Συνέλευση στις 19/10 (6 μ.μ., Αίθουσα των Οικοδόμων).

Συμπαράσταση από τους κομμουνιστές δημάρχους

Την κατάργηση των ΒΑΕ στον κλάδο καθαριότητας των δήμων καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πέντε δήμαρχοι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ, Πάτρας Κ. Πελετίδης, Ικαρίας Στ. Σταμούλος, Καισαριανής Ηλ. Σταμέλος, Πετρούπολης Β. Σίμος και Χαϊδαρίου Μ. Σελέκος. Μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Οι εργαζόμενοι που σηκώνουν το βάρος της καθαριότητας και της αποκομιδής των απορριμμάτων, των νεκροταφείων, με σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες τους, είχαν καταφέρει να βγαίνουν στη σύνταξη πριν αφήσουν και την ψυχή τους στη δουλειά. Τα δομημένα εργατικά δικαιώματά τους είναι εμπόδιο για την εφόρμηση του ιδιωτικού κεφαλαίου σε αυτούς τους κρίσιμους για τις λαϊκές ανάγκες τομείς!

Σήμερα, επιβαρύνοντας κατ' αποκλειστικότητα τους δημότες, όλοι γνωρίζουμε ότι με δυσκολία καταφέρνουν οι δήμοι να κρατήσουν σε λειτουργία αυτούς τους τομείς! Καραδοκούν οι μεγαλοεργολάβοι. Η κυβέρνηση "της Αριστεράς" έρχεται να κάνει και εδώ την τελική, την πιο βρώμικη δουλειά. Αυτή που δεν τόλμησαν οι προηγούμενες. Ξηλώνει τα τελευταία εμπόδια. Τα εργατικά δικαιώματα, την κατάκτηση των ΒΑΕ στον κλάδο της καθαριότητας! Θα επακολουθήσει νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων και φοροεπιδρομής στο λαό, μέσω και των δήμων.

Καλούμε τους εργάτες και τις εργάτριες του κλάδου της καθαριότητας, όλους τους εργατοϋπαλλήλους των δήμων, μόνιμους και συμβασιούχους, τα συνδικάτα τους, να αντιπαλέψουν τη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα στο σύνολό της.

Εμείς οι κομμουνιστές δήμαρχοι, οι δημοτικοί, περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, όπως οφείλουμε απέναντι στην τάξη μας και στο λαό μας, θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις και δυνατότητες στην προετοιμασία της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να ανατραπεί με έναν ενωμένο και αποφασισμένο λαό».

Σε πολύμηνη αναμονή για σύνταξη 270.000 δικαιούχοι

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς

Πάνω από 4 δισ. ευρώ «έχει μέσα» το κράτος εκατοντάδες χιλιάδες νέους συνταξιούχους, που αν και έχουν βγει στη σύνταξη, περιμένουν για πολλούς μήνες, ακόμα και χρόνια, για να λάβουν ολόκληρη τη σύνταξή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στο συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, περίπου 270.000 κύριες και επικουρικές συντάξεις και ακόμα 30.000 εφάπαξ του Δημοσίου δεν αποδίδονται σε εύλογο χρονικό διάστημα, γεγονός που έχει οδηγήσει χιλιάδες νέους συνταξιούχους είτε να επιβιώνουν με τα ελάχιστα ποσά της προσωρινής σύνταξης, είτε να μην έχουν καθόλου εισόδημα.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι βέβαια καινούρια. Ομως, παρά τη χρήση πλέον απ' όλα σχεδόν τα Ταμεία πληροφοριακών συστημάτων, η δραματική συρρίκνωσή τους σε προσωπικό, αλλά και η υποχρηματοδότηση των Ταμείων από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, έχει οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο ο χρόνος αναμονής να κυμαίνεται από 12 έως 20 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις πέραν και των δύο ετών.

Τα στοιχεία της Ομοσπονδίας δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή στο ΙΚΑ βρίσκονται σε καθυστέρηση 80.000 κύριες συντάξεις, με μέσο χρόνο απονομής τους 12 μήνες και στην περίπτωση διαδοχικής 20 μήνες, ενώ προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν μόνο 35.000 συνταξιούχοι. Στον ΟΑΕΕ σε καθυστέρηση καταβολής βρίσκονται 33.000 συντάξεις με τον ίδιο χρόνο καθυστέρησης, ενώ προσωρινές συντάξεις έχουν δοθεί μόνο σε 8.500 δικαιούχους.

Στον ΟΓΑ οι συντάξεις που βρίσκονται σε «εκκρεμότητα» είναι 30.000. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) καθυστερεί να αποδώσει 120.000 επικουρικές συντάξεις, με μέσο χρόνο αναμονής τους 12 μήνες και στις περιπτώσεις διαδοχικής τους 20, αλλά υπάρχουν και κλάδοι του, όπως το ΤΕΑΥΕΚ, που η απόδοση της σύνταξης φτάνει τα 3,5 χρόνια!

Στην κατάψυξη τα εφάπαξ

Οσον αφορά τα εφάπαξ, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) σε εκκρεμότητα βρίσκονται 41.000 αιτήσεις. Πρόκειται για αιτήσεις ασφαλισμένων που έχουν υποβληθεί την τελευταία διετία, αλλά δεν έχουν εξεταστεί, επειδή μέχρι τώρα δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού τους. Ετσι κι αλλιώς, όμως, θα καταβληθούν μειωμένα. Ειδικότερα, σε εκκρεμότητα είναι στο στενό δημόσιο τομέα 31.000 αιτήσεις, στο ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι) 7.500 αιτήσεις και στους υπόλοιπους φορείς (νομικά πρόσωπα, επιμελητήρια, κληρικοί) 2.500 αιτήσεις.

Επιπλέον, πάνω από 2.500 εργαζόμενοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που έχουν συνταξιοδοτηθεί, περιμένουν να εισπράξουν το εφάπαξ, ενώ τις 10.740 έχουν φτάσει οι εκκρεμείς αιτήσεις στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα, με τους αιτούντες συνταξιούχους να βρίσκονται στην αναμονή για πάνω από 2 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, δραματική είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας της μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και της μη απόδοσης των εισφορών που παρακρατούνται από τα Ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, οι οφειλές που δεν έχουν αποδοθεί μέχρι τον περασμένο Αύγουστο ανέρχονται στα 1,766 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές του Οργανισμού προς τους ιδιώτες παρόχους, τους ασφαλισμένους του αλλά και τα νοσοκομεία ανέρχονται στο ποσό των 7,821 δισ. ευρώ!

Ρατσιστική επίθεση σε βάρος εργαζόμενης

Προκλητική ρατσιστική επίθεση στο χώρο του μηχανοστασίου του ΟΣΕ στη Λάρισα, δέχτηκε 20χρονη αλβανικής καταγωγής, η οποία είχε προσληφθεί με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και δούλευε στον ΟΣΕ με «αμοιβή» 162 ευρώ το μήνα. Δράστες της λεκτικής επίθεσης ήταν δυο συνάδελφοί της εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, οι οποίοι της μίλησαν με απαξιωτικό τρόπο, ζητώντας την «να φύγει από τη χώρα μας και να πάει από κει που ήρθε», απειλώντας την, ταυτόχρονα, ότι «θα καλέσουν τα παλικάρια της Χρυσής Αυγής για να την "τακτοποιήσουν"».

Τρομοκρατημένη η 20χρονη υπέβαλε παραίτηση από την εργασία της. Τη ρατσιστική στάση των δύο σιδηροδρομικών καταδικάζει, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών Λάρισας. Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Καλούμε τα σιδηροδρομικά σωματεία να πάρουν άμεσα απόφαση καταγγέλλοντας το παραπάνω περιστατικό, καθώς και τη διοίκηση του ΟΣΕ και το υπουργείο Μεταφορών, να επαναφέρει τη συναδέλφισσα στο χώρο εργασίας, άμεσα. Να απομονωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς παρόμοιες φασιστικές συμπεριφορές από όλους τους εργαζόμενους».

Ο

ΑΝΕΡΓΙΑ: Στο 25% ανήλθε το εποχικό διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλη του 2015, έναντι 26,3% τον Ιούλη του 2014 και 25% τον Ιούνη του 2015 (το ποσοστό του Ιούνη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω), σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ ). Τον Ιούλη του 2015, το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι έφτασε τα 3.591.407, αυξημένοι κατά 33.506 άτομα σε σχέση με τον Ιούλη του 2014 και μειωμένοι κατά 508 άτομα σε σχέση με τον Ιούνη του 2015. Οι άνεργοι έφτασαν το 1.196.736, μειωμένοι κατά 71.421 άτομα σε σχέση με τον Ιούλη του 2014 και κατά 1.863 άτομα σε σχέση με τον Ιούνη του 2015.

ΠΑΡΚΟ «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ»: Δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τους δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού επισκέφτηκαν χτες τους εργαζόμενους του Πάρκου «Α. Τρίτσης» που παραμένουν απλήρωτοι από το Μάη. Οι μόλις τρεις εργαζόμενοι για ένα πάρκο έκτασης 1.200 περίπου στρεμμάτων έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που μένουν απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα. Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων και δεσμεύτηκαν να αναδείξουν το θέμα στο λαό της περιοχής.

ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ: Με πρωτοβουλία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ, έγινε χτες παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ του Οίκου Ναύτου, με αφορμή το θέμα «Σχέδιο Σύμβασης παραχώρησης χρήσης ακινήτου Οίκου Ναύτου στη 2η ΥΠΕ έναντι τιμήματος». Ο Οίκος Ναύτου έχει μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, υπονομεύονται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η κοινωνικοασφαλιστική προστασία. Οι εκπρόσωποι των σωματείων απαίτησαν και έγινε αποδεκτό να αποσυρθεί το θέμα.

Παναναπηρική συγκέντρωση την Τρίτη

Σε παναναπηρική συγκέντρωση, την Τρίτη 13/10, στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Ανάμεσα σε άλλα, καταγγέλλει ότι με το 3ο μνημόνιο «καταργούν ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης, τις συντάξεις αναπηρίας, μειώνουν κατά 50% τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Πρόνοια (900 εκ. ευρώ) κ.ά.»



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ