ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παιδιά του συστήματος οι διεφθαρμένοι συνδικαλιστές

Ανακοίνωση με αφορμή τη σύλληψη του προέδρου του σωματείου εργαζομένων «Σωτηρία»

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε χτες ο εισαγγελέας σε βάρος του προέδρου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», που συνελήφθη επ' αυτοφώρω να ζητά 50.000 ευρώ, προκειμένου να συναινέσει στη συμφωνία της διοίκησης με το Ινστιτούτο της Ακαδημίας Αθηνών. Η δίωξη αφορά την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία της απόπειρας εκβίασης και της παράνομης οπλοκατοχής. Παραπέμφθηκε σε ανακριτή και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, ο υπουργός Υγείας προσπάθησε να συκοφαντήσει συλλήβδην το συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες των εργαζόμενων.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ επισημαίνει: «Ποιον εκπλήσσει η σύλληψη κυβερνητικού συνδικαλιστή, για εξαγορά; Η σύλληψη του κυβερνητικού συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ και προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο "Σωτηρία" για εξαγορά, δεν ξαφνιάζει κανέναν. Είναι γνωστός ο ρόλος του σάπιου και διεφθαρμένου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και η σύνδεσή του με την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας. Τα στελέχη του όχι μόνο δεν συνέβαλαν ποτέ στην ανάπτυξη αγώνων προς όφελος των εργαζομένων και των ασθενών, αλλά αντίθετα φρόντιζαν να τους υπονομεύουν και να τους ξεπουλούν ακόμα κι όταν δεν εξαγοράζονταν.

Πάει πολύ όμως ο υπουργός Υγείας και η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) να θέλουν να ταυτίσουν τα δικά τους παιδιά με αγωνιστές συνδικαλιστές, με πρωτοπόρους εργαζόμενους που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του λαού και όχι μόνο "δεν βάζουν το δάχτυλο στο μέλι", αλλά αντίθετα δέχονται διώξεις από την εργοδοσία έως και δολοφονικές επιθέσεις από φασίστες όπως έγινε στο Πέραμα.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απομονώσουν τον εργοδοτικό, κυβερνητικό συνδικαλισμό που εγκλωβίζει το συνδικαλιστικό κίνημα στην υποταγή της ταξικής συνεργασίας, στους σχεδιασμούς της ΕΕ και των κυβερνήσεων και μετατρέπει τα συνδικάτα σε μηχανισμό σήψης και συνδιαλλαγής με την εργοδοσία και το κράτος. Να μην εμπιστευτούν το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να βγάλουν συμπεράσματα για τις δυνάμεις εκείνες που τείνουν να γίνουν υποδοχείς του σάπιου αυτού μηχανισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Μονόδρομος για την υπεράσπιση της ζωής τους και των οικογενειών τους είναι η ταξική ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος. Αυτό φοβούνται. Γι' αυτό χτυπούν την οργανωμένη πάλη, τη συνδικαλιστική δράση κι από μέσα και από έξω. Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι περισσότερο από ποτέ να μαζικοποιήσουν τα σωματεία τους, να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από γενικές συνελεύσεις, να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ που αποτελεί τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Συνεχίζει τη θεραπεία ο ανασφάλιστος καρκινοπαθής

Η ΠΑΣΕΒΕ αγωνίζεται για να μη μείνει ούτε ένας ανασφάλιστος ΕΒΕ χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Η ΠΑΣΕΒΕ αγωνίζεται για να μη μείνει ούτε ένας ανασφάλιστος ΕΒΕ χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Στην προγραμματισμένη χημειοθεραπεία υποβλήθηκε χτες ο 47χρονος αυτοαπασχολούμενος καρκινοπαθής από το Αιγάλεω, το βιβλιάριο του οποίου δεν ανανεώθηκε λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ. Ο κύκλος των θεραπειών στις οποίες υποβάλλεται θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, χωρίς να επιβαρυνθεί με το κόστος τους, όπως τον διαβεβαίωσαν χτες στο νοσοκομείο. Η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω κινητοποιήθηκε για το πρόβλημα με παρέμβαση στο τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΕ, ενώ το ζήτημα ανέδειξε ο «Ριζοσπάστης».

Παρά τη θετική έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, που διευθετήθηκε στη βάση της ερμηνείας μιας εγκυκλίου που έχει αποστείλει σε όλα τα νοσοκομεία το υπουργείο Εργασίας, το πρόβλημα αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, επειδή δεν μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΑΕΕ.

Το πρόβλημα θα οξυνθεί κι άλλο το επόμενο διάστημα, αν η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΕΕ δεν προχωρήσουν σε ανανέωση των βιβλιαρίων των αυτοαπασχολούμενων που αδυνατούν να πληρώσουν. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι μόνο η συσπείρωση στις αγωνιστικές συσπειρώσεις των ΕΒΕ και η πάλη μαζί με το ταξικό - εργατικό κίνημα μπορεί να αποσπάσει ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα ανακούφισης για τους ανασφάλιστους.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ανακοίνωση για τα γεγονότα στο «Σωτηρία»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με το «Σωτηρία», η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Με αφορμή την αλγεινή και καταδικαστέα συμπεριφορά και στάση του Προέδρου του Σωματείου στο νοσοκομείο "Σωτηρία" γνωστού στελέχους της ΠΑΣΚΕ, ο υπουργός Υγείας δράττεται της ευκαιρίας για να επιτεθεί για ακόμα μια φορά στο συνδικαλιστικό κίνημα στην Υγεία και συνολικότερα. Αυτή τη φορά επιχειρεί να συκοφαντήσει τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων συλλήβδην».

Σημειώνει ακόμα ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να εναντιωθούν στην πολιτική που υπηρετεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας, που επιβάλλουν τα 25ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία από 1/1/2014, 1 ευρώ για κάθε συνταγή. Που χαρίζει πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματίες Υγείας». Καλεί τέλος τους εργαζόμενους «να πιστέψουν στο δίκιο τους και στη δύναμή τους και να δυναμώσουν μαζικά τους αγώνες για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τον σάπιο κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό που εδώ και χρόνια υπηρετούν οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και να φυλαχτούν από το "νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό"».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ»
Απέσπασαν δέσμευση για έκτακτη ενίσχυση

Δέσμευση για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης απέσπασαν, ύστερα από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ. Χτες, πραγματοποίησαν ξανά συγκέντρωση στο υπουργείο Απασχόλησης, έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Δέρματος. Ο υφυπουργός Απασχόλησης Βασίλης Κεγκέρογλου δεσμεύτηκε για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και αύριο θα τους ενημερώσει για το οριστικό χρονοδιάγραμμα. Οι 100 εργαζόμενοι της ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ εδώ και 9 μήνες παλεύουν για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Παραμένουν απλήρωτοι 2 χρόνια, καθώς το εργοστάσιο στον Αγιο Στέφανο παραμένει επί 1,5 χρόνο κλειστό, σε καθεστώς πτώχευσης.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕΜ
Απέκλεισε τη ΔΑΣ από το προεδρείο

Στον αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων από το προεδρείο και την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) προχώρησαν με συντονισμένο τρόπο οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «Εργατική Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ.), κατά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας διοίκησης της ΠΟΕΜ. Στο Συνέδριο που έγινε πρόσφατα, οι ταξικές δυνάμεις είχαν σημαντική ενίσχυση. Η ΔΑΣ κατέλαβε 9 έδρες στη νέα διοίκηση και για μόλις τέσσερις ψήφους έχασε την πρωτιά. Στις διαδικασίες για τη συγκρότηση των νέων οργάνων της Ομοσπονδίας, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Εργατική Παρέμβαση» μαγείρεψαν προεδρείο και Εκτελεστική Επιτροπή χωρίς την παρουσία των ταξικών δυνάμεων, με αστεία προσχήματα, που δεν μπορούν να κρύψουν την επί της ουσίας συμφωνία τους και το αντιΠΑΜΕ μένος τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προβολές ταινιών από Λαϊκές Επιτροπές
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας, σήμερα Τετάρτη, προβάλλει την ταινία «Το μεγάλο κανόνι» του Πάνου Γλυκοφρύδη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
  • Τη Δευτέρα 14/10, η Λαϊκή Επιτροπή Συκεών, ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Μάνος Λοΐζος» και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών, προβάλλουν την ταινία «Αληθινός φασισμός» του Μιχαήλ Ρομ, στις 7 μ.μ., στο κλειστό θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Συκεών.
Είχαν καλό δάσκαλο...

Η ΕΚΣΩ (Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σωτηρίας) είναι η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο σωματείο εργαζομένων του «Σωτηρία», με τρεις έδρες στο ΔΣ. Οι άλλες έδρες κατανέμονται ως εξής: ΠΑΣΚΕ 4, ΔΑΚΕ 3 και Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ) 3. Μετά τη σύλληψη του προέδρου του σωματείου, η ΕΚΣΩ με κομπασμούς ανακοίνωσε ότι ήταν η μόνη παράταξη που δεν στήριξε την εκλογή του προέδρου, ενώ με περίσσιο θράσος κατηγορεί το ΠΑΜΕ ότι ανέχτηκε την εκλογή του. Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΜΕ πρότεινε αναλογικό προεδρείο, στην ψηφοφορία ψήφισε λευκό και ο πρόεδρος εκλέχτηκε με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Το θράσος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλό, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι αυτή που καλούσε τον πρόεδρο -και πήγαινε- σε κλειστές συγκεντρώσεις της παράταξης στο αμφιθέατρο, στο όνομα του «αντιμνημονιακού» μετώπου. Με τέτοιους δάσκαλους, πώς να μην αριστεύσει στην υποκρισία και στην προβοκάτσια σε βάρος του ΠΑΜΕ!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ