ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ
Βάθεμα της εμπορευματοποίησης και νέα χαράτσια

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαιώνει ότι οι αντιασφαλιστικές ανατροπές προχωράνε παράλληλα με την επίθεση στο λαϊκό δικαίωμα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» ενάντια στο χαράτσι των εξετάσεων
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» ενάντια στο χαράτσι των εξετάσεων
Νέους κρίκους στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, που θα συνοδεύονται με άγρια χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και των εργαζομένων στις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος Υγείας ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι οι ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης πηγαίνουν χέρι χέρι με το βάθεμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, θα απελευθερωθεί κι άλλο η αγορά εργασίας, θα επιτραπεί στους νοσοκομειακούς γιατρούς να έχουν ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου και πιθανώς να ενταχθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στο ΕΣΥ. Το περίγραμμα αυτών των αντιλαϊκών σχεδίων έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στην εκπομπή της ΝΕΤ «Η άλλη όψη».

Νέα υπόκλιση στην επιχειρηματική δραστηριότητα

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έκλεισε τον κύκλο του», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για να προσθέσει: «Ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για να αλλάξει ύφος, έκφραση, λειτουργία και στόχους το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Κι όταν ρωτήθηκε, αν θα επιτρέψει στους νοσοκομειακούς γιατρούς να έχουν - όπως και οι πανεπιστημιακοί - ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν αποκαλυπτικός: «Αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού τις τελευταίες ημέρες, για το κατά πόσο μπορούμε και εάν πρέπει, να απελευθερώσουμε την αγορά προσφοράς υπηρεσιών Υγείας... Και όπως συνέβη με τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς, εμείς συζητάμε και με τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας, ώστε να βρούμε έναν τρόπο, ο οποίος θα επιτρέπει και στο Εθνικό Σύστημα να λειτουργεί αλλά και στους ιδίους, μετά από μια μακροχρόνια επένδυση σε σπουδές αυτό να αποδίδει για την επιστήμη τους, για το επάγγελμά τους, για τη ζωή. Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό».

Μ' άλλα λόγια, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα υπόκλιση στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας με την απελευθέρωση των υπηρεσιών που θα εκφραστεί με διάφορους τρόπους. Ηδη, δύο μέρες πριν από τις εκλογές δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 198/2007 (ΦΕΚ Α' 225) που επιτρέπει (άρθρο 9) την «ένταξη και λειτουργία σε ιδιωτικές κλινικές μίας ή και περισσότερων υγειονομικών υπηρεσιών, διαγνωστικού ή θεραπευτικού χαρακτήρα». Με το παραπάνω ΠΔ 198/2007 τροποποιήθηκε το ΠΔ 235/2000 που προώθησε η - τότε - κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και απαγόρευσε την παραπάνω ρύθμιση, αλλά έδωσε παράταση για δυο χρόνια σε κλινικές που λειτουργούσαν, παράτυπα, μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στη συνέχεια, δόθηκαν συνεχείς παρατάσεις και ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ να προσαρμοστεί στα «δεδομένα της αγοράς», τα οποία ετοιμάζεται να επεκτείνει κυρίως με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς στα σχέδιά της είναι η λεγόμενη ελεύθερη «επιλογή γιατρού». Αυτή η επιλογή οδηγεί σε ιδιώτες γιατρούς, γιατρούς από ασφαλιστικά ταμεία, γιατρούς από δημοτικά ιατρεία και γιατρούς από επιχειρήσεις Υγείας - σαν κι αυτές δηλαδή που έχουν νόμιμα αυτό το δικαίωμα. Ετσι, θα δημιουργηθούν τα περίφημα Δίκτυα, που είπε ο υπουργός Υγείας στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων και κάλεσε και το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει το νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς τα Δίκτυα Υγείας τα θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2519/1997.

Διευκολύνουν τη δράση του κεφαλαίου

Σ' αυτά τα πλαίσια, τοποθετείται και η ένταξη των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε σε σχετικό ερώτημα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι «συζητάμε με τον κ. Μαγγίνα τη φόρμουλα αυτή, που θα επαναπατρίσει το υγειονομικό κομμάτι του ΙΚΑ στις τάξεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και αυτό, στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Το νομοσχέδιο ήδη έχει καταρτιστεί και κατατίθεται εντός των προσεχών βδομάδων στη Βουλή».

Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι δημιουργείται το περιβάλλον για την ευνοϊκότερη δράση του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας, τη στιγμή που - όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία της ICAP - η μέση αποδοτικότητα του κεφαλαίου την περίοδο 2002 - 2006 ξεπέρασε το 128! Που σημαίνει ότι όποιος επενδύει 100 ευρώ φέτος, του χρόνου θα έχει στα χέρια του τα 100 ευρώ και επί πλέον άλλα 28!!

Ολη, όμως, αυτή η υποταγή στην επιχειρηματική δραστηριότητα - που συνοδεύεται με ταξίματα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς ότι θα 'χουν και δικά τους ιατρεία - θα σημάνουν νέα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα που θα προστεθούν στα χαράτσια των απογευματινών ιατρείων που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ με τη διαβόητη μεταρρύθμιση του νόμου 2889/2001. Τότε εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1643 Β/1012.2001) με την οποία επιτρέπεται να λειτουργούν τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία και ο ασθενής πληρώνει από 25 - 150 ευρώ ανάλογα με το βαθμό του γιατρού και το είδος των μικροεπεμβάσεων που γίνονται. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί διατήρησαν το ιδιωτικό ιατρείο ως προέκταση του απογευματινού στο δημόσιο νοσοκομείο και τώρα φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα το γενικεύσει...

Ετσι, οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας έφτασαν στο 57,2% των συνολικών δαπανών Υγείας και τα λαϊκά νοικοκυριά καταβάλλουν 13,1 δισ. ευρώ απ' την τσέπη τους, με βάση τους αναθεωρημένους Εθνικούς Λογαριασμούς. Οπως προκύπτει απ' τα ίδια στοιχεία, ο ρυθμός αύξησης των ιδιωτικών δαπανών είναι 10%, ενώ οι δημόσιες δαπάνες είναι 8,9%.

Για το 2006, οι ελληνικές αρχές δεν ενημέρωσαν τον ΟΟΣΑ γι' αυτήν την εξέλιξη κι έτσι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Ομως, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ακόμα και με τον ίδιο ρυθμό - δηλαδή 10% - να αυξηθούν οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας θα φτάσουν σε 14,5 δισ. ευρώ το 2006 και σε 15,9 για το 2007.

Εγκαιρη και αποφασιστική οργάνωση της πάλης

Συνδικαλιστική σύσκεψη του ΠΑΜΕ χτες στη Θεσσαλονίκη για τα συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη

Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Σύσκεψη για την έγκαιρη οργάνωση της συσπείρωσης των εργαζομένων και των αγώνων τους ενάντια στα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την κοινωνική ασφάλιση και τον «κοινωνικό διάλογο» πραγματοποίησε χτες βράδυ η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Κρίσιμα ζητήματα για την αποτελεσματικότητα του αγώνα αποτελούν από τη μία η έγκαιρη οργάνωσή του, δηλαδή πριν την εξαγγελία των μέτρων, ώστε να δυσκολέψει τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, να αποτρέψει τη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων και από την άλλη η μαζικότητα της ταξικής απάντησης. Με βάση τα παραπάνω η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ οργανώνει την παρέμβασή της στους χώρους δουλιάς και κατοικίας, με στόχο η υπόθεση του ασφαλιστικού να γίνει υπόθεση κάθε εργαζόμενου και της δράσης του.

Θα δουλέψει στην κατεύθυνση συγκρότησης Επιτροπών Αγώνα στους χώρους δουλιάς, αλλά και για τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα σε επίπεδο νομού, με τη συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που επίσης πλήττονται από τα μέτρα. Ολη αυτή η δράση θα κλιμακωθεί και θα κορυφωθεί σε πρώτη φάση με το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στις 7 Νοέμβρη.

Στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης, ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ, παρουσίασε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων. Σημείωσε επίσης ότι το «ΟΧΙ στον κοινωνικό διάλογο θα πρέπει να είναι ουσιαστικό. Να ξεκινήσει μέσα από τα πρωτοβάθμια συνδικάτα, τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, μέσα από ουσιαστική δουλιά στους εργαζόμενους. Να περιέχει το μήνυμα της προειδοποίησης προς τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, το μήνυμα της αναγκαιότητας αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα σαν ζωτική ανάγκη των εργαζομένων να αποκρούσουν την αντιλαϊκή επίθεση».

Τέλος, παρουσίασε την ολοκληρωμένη απάντηση της εργατικής τάξης στη λαίλαπα που έρχεται, και δεν είναι άλλη από το ενιαίο πλαίσιο του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό, το εργασιακό, το εισοδηματικό. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΛΥΤΗ»
Εξειδικεύουν τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις

Οι «βασικοί άξονες» για τις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό που παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός ταυτίζονται απόλυτα με τα όσα προτείνει η διορισμένη από την κυβέρνηση Επιτροπή

Την περασμένη Παρασκευή, οπότε και διέρρευσε στον Τύπο το πλήρες κείμενο των προτάσεων της «Επιτροπής Αναλυτή» για το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση, μέσω των υπουργών Απασχόλησης και Οικονομίας και Οικονομικών, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της από εκείνες του τεχνοκράτη, που η ίδια διόρισε για να υποστηρίξει τις νέες ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να θολώσει τα νερά. Να παραπλανήσει τους εργαζόμενους σε σχέση με τις πραγματικές της προθέσεις και τα σχέδια που φιλοδοξεί να νομιμοποιήσει μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» που ξεκινάει άμεσα.

Γι' αυτό, η Εκθεση της «Επιτροπής Αναλυτή» υποβαθμίστηκε στην κοινή δήλωση των δύο υπουργών σε «Περίγραμμα των απόψεων του Προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», το οποίο μάλιστα «δεν αποτελεί παρά ένα από τα πολλά προς συνεκτίμηση στοιχεία στην αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού»! Για να προσθέσουν ότι «η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει τους βασικούς άξονες, οι οποίοι μαζί με άλλους που τυχόν θα προταθούν, θα αποτελέσουν αντικείμενο ενός ευρύτατου, ειλικρινούς και συστηματικού διαλόγου».

Σ' αυτό το δεύτερο σημείο, οι αρμόδιοι για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης υπουργοί λένε την αλήθεια. Γιατί, πράγματι, η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει τους «βασικούς άξονες» των προωθούμενων ανατροπών. Με τη μόνη διαφορά ότι οι «προτάσεις Αναλυτή» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εξειδίκευση αυτών ακριβώς των «βασικών αξόνων», που η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει στις προγραμματικές της δηλώσεις μια βδομάδα πριν. Αδιάψευστος μάρτυρας, ο πίνακας που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», όπου καταγράφονται οι βασικές θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό συγκριτικά με τις προτάσεις Αναλυτή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κυβερνητική πρόταση για «θεσμοθέτηση κινήτρων», που θα επεκτείνουν την παραμονή στην εργασία και άρα θα συντελέσουν στην αύξηση του εργάσιμου βίου. Η Επιτροπή Αναλυτή έρχεται να εξειδικεύσει αυτά τα κίνητρα, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερο βάρος στην παραπέρα μείωση συντάξεων, μέτρο που αποτελεί και το μεγαλύτερο αντικίνητρο για τη συνταξιοδότηση μετά τη συμπλήρωση των τυπικών ορίων ηλικίας. Αυτό εξυπηρετούν οι προτάσεις Αναλυτή για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης. Συνέπεια αυτών θα είναι η κατοχύρωση χαμηλότερων συντάξεων για εκατομμύρια ασφαλισμένους που υποχρεωτικά πλέον θα αναγκαστούν να παραμείνουν στην εργασία για περισσότερα χρόνια, προκειμένου να επιβιώσουν.

Με βάση και τα παραπάνω, είναι φανερή η ταύτιση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και της επιτροπής που η ίδια διόρισε. Και τα πράγματα δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Γιατί η στρατηγική κατεύθυνση στην οποία μεθοδεύονται οι αλλαγές είναι δοσμένη: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, επέκταση του τζόγου, βάθεμα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας. Αυτές τις κατευθύνσεις υπηρετεί και το ΠΑΣΟΚ, τόσο με τους νόμους που ψήφισε σαν κυβέρνηση, όσο και με τις προτάσεις του από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι' αυτό σπεύδει στον «κοινωνικό διάλογο». Για να υπερασπιστεί τα αντιασφαλιστικά του έργα και να απαιτήσει την ταχύτερη επέκτασή τους.

Αύριο η σύσκεψη στην Αθήνα

Για την καλύτερη προετοιμασία των συλλαλητηρίων στις 7 Νοέμβρη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη αύριο Τετάρτη 10 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Αντίστοιχη σύσκεψη διοργανώνεται και στον Πειραιά, την Πέμπτη 11 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ