ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ - 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ
Τιμές στον επαναστάτη κομμουνιστή

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κούβα, στη Βολιβία και άλλες χώρες

Οι μικροί μαθητές στην Κούβα δίνουν την υπόσχεσή τους:«Πιονέροι για τον κομμουνισμό θα γίνουμε όπως ο Τσε»

Associated Press

Οι μικροί μαθητές στην Κούβα δίνουν την υπόσχεσή τους:«Πιονέροι για τον κομμουνισμό θα γίνουμε όπως ο Τσε»
Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που εκτελέστηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία από τη CIA και τα πληρωμένα «όργανά» της, αφού αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τους κάθε είδους υπηρέτες του. Υπήρξε εμπνευσμένος διεθνιστής επαναστάτης, ένας γνήσιος κομμουνιστής, από τους πρωτεργάτες της επανάστασης στην Κούβα, ένας σημαντικός άνθρωπος που και σήμερα φλογίζει την καρδιά όσων παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση, αδικία και φτώχεια.

Σημαντικές εκδηλώσεις για τον Τσε Γκεβάρα πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στη μνήμη του ενώ αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα. Συγκεκριμένα, τόσο στην Αργεντινή, όπου και γεννήθηκε στις 14 του Ιούνη του 1928, όσο και στην Κούβα και τη Βολιβία πολύμορφες εκδηλώσεις ξεδιπλώνονται, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του πλανήτη.

Στην Κούβα πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί ειδική τελετή στο Μνημείο του Ηρωικού Αντάρτη και των συντρόφων του που έπεσαν στη μάχη, στην Πλατεία της Επανάστασης της Σάντα Κλάρα, με επικεφαλής τον Ραούλ Κάστρο, Α΄ Αντιπρόεδρο της χώρας, Β΄ Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και με την παρουσία μελών του ΠΓ του κόμματος, των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων, μαζικών λαϊκών οργανώσεων και χιλιάδων εργαζομένων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βετεράνος της επανάστασης, μέλος του ΠΓ του κόμματος Ραμίρο Βαλντές, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο παράδειγμα του Τσε, που συνέβαλε στη νίκη της επανάστασης και στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας.

Στις εκδηλώσεις πήραν μέρος και μέλη της οικογένειας του Τσε, φίλοι του αλλά και άλλοι αγωνιστές που συμμετείχαν στις μάχες στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα. Με την ευκαιρία της τελετής, πραγματοποιήθηκε και ειδική εκδήλωση για 250 νέα παιδιά που πήραν το τιμητικό μαντίλι των πιονέρων, ανάμεσά τους και 40 παιδιά που πρόσφατα εντάχθηκαν στην παιδική οργάνωση των πιονέρων «Χοσέ Μαρτί», την οργάνωση που έχει για παράδειγμά της το ξεχωριστό παράδειγμα του Τσε.

Παράλληλα, στη Βολιβία χιλιάδες άνθρωποι - κυρίως νεολαίοι από διαφορετικές χώρες - ξεκίνησαν την Κυριακή μια πορεία 60 χιλιομέτρων από την πόλη Βαγιεγράντε (όπου και θάφτηκαν μυστικά τόσο ο Τσε όσο και οι σύντροφοι μαχητές του και παρέμειναν εκεί μέχρι το 1997 όταν επέστρεψαν στην Κούβα) προς το χωριό Λα Ιγκέρα, της νοτιοανατολικής Βολιβίας, στο σχολείο όπου δολοφονήθηκε, για να πάρουν μέρος στην ειδική τελετή στη μνήμη του Τσε. Επιπλέον, στο Ελ Αλτο της Βολιβίας προετοιμάζεται ειδικό μνημείο για τον Τσε Γκεβάρα, από τον καλλιτέχνη Τουπαμάρου, το οποίο θα είναι έτοιμο το Νοέμβρη και θα απεικονίζει τον διεθνιστή επαναστάτη να ποδοπατά ένα γεράκι - που συμβολίζει τον ιμπεριαλισμό - και να κρατά στο ένα του χέρι τουφέκι και στο άλλο ένα περιστέρι.

Το παράδειγμά του εμπνέει

Στην Αθήνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ τιμήθηκε ο ηρωικός αντάρτης

Ο πρέσβης της Κούβας μιλώντας στην εκδήλωση
Ο πρέσβης της Κούβας μιλώντας στην εκδήλωση
Με μια λιτή, αλλά βαθιά ουσιαστική εκδήλωση στον κινηματογράφο «Ιλιον», στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, τιμήθηκε ο μεγάλος επαναστάτης Τσε Γκεβάρα, με αφορμή τα σαράντα χρόνια από τη δολοφονία του. Να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ παρατείνεται μέχρι και τις 18 Οκτώβρη.

«Ο Τσε ήταν ένας αξεπέραστος στρατιώτης, ένας άνθρωπος εξαιρετικών ικανοτήτων, εξαιρετικά θαρραλέος», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Κουβανός πρέσβης Ερμες Ερέρα Ερναντές. «Ηταν ένας άνθρωπος με βαθιά σκέψη, ένας οραματιστής, ένας άνθρωπος με βαθιά κουλτούρα. Το παράδειγμά του έχει εμπνεύσει και καθοδηγήσει το λαό μας κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, του σκληρού αγώνα της Κουβανικής Επανάστασης. Ο Τσε δεν κέρδισε τη μάχη μονάχα στην Κούβα, την έχει κερδίσει στη Λατινική Αμερική, που σήμερα ψάχνει νέους δρόμους προς την πρόοδο μέσω του Σοσιαλισμού».

Στη συνέχεια ο Κουβανός πρέσβης σημείωσε ότι «το παράδειγμα και οι αξίες του Τσε απεικονίζονται στην αξιοπρεπή στάση των πέντε Κουβανών ηρώων μας, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ακριβώς σήμερα ολοκληρώνεται η διεθνής καμπάνια για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αντιτρομοκρατών, που ξεκίνησε στις 12 Σεπτέμβρη, ημερομηνία που συμπλήρωσαν εννιά χρόνια αυθαίρετης φυλάκισης. Μπροστά στην ιστορία, οι άνθρωποι που δρουν όπως ο Τσε, που δίνουν τα πάντα για μια δίκαιη υπόθεση, ριζώνουν κάθε μέρα που περνά πιο βαθιά στην καρδιά των λαών. Μέχρι τη νίκη για πάντα», κατέληξε ο ομιλητής.

Αμέσως μετά, οι ηθοποιοί Αλβέρτος Εσκενάζι και Γιώργος Σώχος διάβασαν αντίστοιχα ποίημα του Ραφαέλ Αλμπέρτι για τον Τσε Γκεβάρα και δύο επιστολές η μία στην Μορίς Ροζάριο Γκεβάρα και η δεύτερη στα παιδιά του. Η εκδήλωση έκλεισε με δύο τραγούδια που ερμήνευσε ο Βασίλης Λέκκας, συνοδεία του Μανώλη Ανδρουλιδάκη στην κιθάρα, σε ποίηση Καββαδία για τον Τσε και την «Μπαλάντα του κυρ-Μέντιου» του Κώστα Βάρναλη. Στη συνέχεια παίχτηκε και ένα σπάνιο οπτικό ντοκουμέντο με τον Μάνο Λοΐζο να τραγουδάει τον «Τσε».

Παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ και οι πρέσβεις της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας, ο πολιτιστικός επιτετραμμένος της πρεσβείας της Χιλής, ο γενικός γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, Κώστας Τουμασάτος και πλήθος κόσμου.

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΕ
Αγωνίζεται μαζί μας

ΑΒΑΝΑ.--

Ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, σε χτεσινό του άρθρο με ευκαιρία τα 40χρονα από την εκτέλεση του Τσε Γκεβάρα υπογράμμισε ότι «σταμάτησα τον καθημερινό μου αγώνα για να υποκλιθώ με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στον εξαιρετικό μαχητή», «στον ιθύνοντα νου της εθελοντικής εργασίας», που «πραγματοποίησε διακεκριμένες πολιτικές αποστολές στο εξωτερικό και υπηρέτησε ως αγγελιαφόρος του αγωνιστικού διεθνισμού στο Κονγκό και τη Βολιβία».

«Τον ευχαριστώ για αυτά που προσπάθησε και δεν κατάφερε να πράξει στη χώρα του, επειδή ήταν σαν λουλούδι που πρόωρα απέκοψαν από το βλαστό του», πρόσθεσε ο Φιντέλ Κάστρο.

«Μας άφησε κληρονομιά το πρόδηλο λογοτεχνικό του στιλ. Ηταν ευγενής, άμεσος και πιστός σε κάθε λεπτομέρεια που περνούσε από το μυαλό του. Ηταν προορισμένος, αλλά δεν το γνώριζε. Συνεχίζει να αγωνίζεται μαζί μας και για μας», κατέληξε ο Κουβανός ηγέτης.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανέδειξε τον κομμουνιστικό διεθνισμό

Η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε στη χτεσινή εκδήλωση: «Η μνήμη του Τσε είναι πάντα ζωντανή. Ο Τσε είναι γνωστός ακόμη και σ' αυτούς που δεν τον έχουν ζήσει ποτέ. Γιατί ήταν ο Αργεντίνος αγωνιστής που πρωτοστάτησε στην επανάσταση της Κούβας και πέθανε για το λαό της Βολιβίας, αφού προηγουμένως είχε δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε όλους τους λαούς της Γης. Νομίζω ότι ανέδειξε έναν ανώτερο διεθνισμό, τον κομμουνιστικό διεθνισμό, που ενσαρκώθηκε σ' αυτό το πρόσωπο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ