ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 2021 - Κυριακή 10 Γενάρη 2021
Σελ. /40
TΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στις συνθήκες της πανδημίας όπλο στη μάχη με το κουπόνι

Το 2020, χρονιά που δώσαμε πολλές και σύνθετες μάχες, χρονιά που συγκρουστήκαμε με τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, επιβεβαιώνεται με όλους τους τρόπους η μεγαλύτερη εκτίμηση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων στο Κόμμα. Η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης αποτελεί αναμφισβήτητο δείκτη αυτής της εκτίμησης, προσφέροντας πολύτιμη πείρα πως το Κόμμα μπορεί να δρα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, να ανεβάζει τον πήχη της ικανότητάς του να ανταποκρίνεται σε σύνθετα καθήκοντα.

Η δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο κάλυψε τις δυσκολίες που επέβαλαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω καραντίνας

Η προσωπική επαφή σε σταθερή βάση με μέλη, οπαδούς και συναδέλφους, με ραντεβού έξω από τα σπίτια διακινώντας τον «Ριζοσπάστη», τα υλικά του Κόμματος και των σωματείων, η συζήτηση έστω για 10-20 λεπτά που κατακτήσαμε στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, άφησαν αποτύπωμα στον τρόπο δουλειάς μας. Αφομοιώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις κλαδικές ΚΟΒ και τα στελέχη, με αποτέλεσμα να γίνεται συνήθεια η επαφή ανά τακτά διαστήματα. Ετσι, οπαδοί που έχουν ενισχύσει και στο παρελθόν, μας περιμένουν στο σπίτι τους, ενισχύουν οικονομικά το Κόμμα. Αντίστοιχα, η σταθερή επαφή με νέο κόσμο διευκόλυνε την οικονομική στήριξη του Κόμματός μας για πρώτη φορά από την πλευρά τους.

Η δραστηριότητα που αναπτύξαμε στις 17 Νοέμβρη και η καταστολή που δεχτήκαμε, αναζωπύρωσαν δεσμούς με ανθρώπους που πιο δύσκολα φτάναμε λόγω πανδημίας. Η Οργάνωση γρήγορα αντέστρεψε τον φόβο που καλλιέργησε η άγρια καταστολή της κυβέρνησης, σε ένταση της υπεράσπισης της δράσης του Κόμματος, άρα και της οικονομικής του ενίσχυσης. Η προθυμία πολλών να τους υπολογίζουμε σε επόμενες μάχες που δίνουμε συνολικά, έκανε πιο εύκολο να χρεωθούν κουπόνια ή να ενισχύσουν με μεγαλύτερα ποσά, δηλαδή να συμβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 26/11, η μαχητική στάση που κρατήσαμε απέναντι στην καταστολή που εκφράστηκε με δεκάδες πρόστιμα στις απεργιακές φρουρές, συγκίνησε κόσμο πέρα από τη στενή επιρροή μας. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα με φοιτητές που δίστασαν να έρθουν στις συγκεντρώσεις λόγω αστυνομοκρατίας, προθυμοποιήθηκαν όμως να συμβάλουν οικονομικά για τα πρόστιμα. Αντίστοιχα, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος επικοινώνησαν μαζί μας, ήρθαν στα σπίτια μας, στα γραφεία του Κόμματος για να ενισχύσουν, δίνοντας τη δική τους απάντηση στα πρόστιμα και την καταστολή. Ταυτόχρονα, η συντριπτική πλειοψηφία των κομματικών μελών αύξησε επιτόπου την προσωπική εισφορά και τα «κόκκινα μεροκάματα».

Ο αντίκτυπος της παρέμβασής μας στους μεγάλους χώρους δουλειάς

Η ανάδειξη των δεκάδων κρουσμάτων σε εργοστάσια, που αποκρύπτονταν από την εργοδοσία με τις πλάτες του κρατικού μηχανισμού, η πάλη για δημόσιο σύστημα Υγείας στο ύψος των αναγκών μας, η συνολική δράση μας αυτή την περίοδο ενέπνευσαν περισσότερους γνωστούς ψηφοφόρους άλλων κομμάτων να στηρίξουν οικονομικά το ΚΚΕ.

Είναι πολύ ενθαρρυντική η στήριξη εργαζομένων που βρίσκουμε σε χώρους δουλειάς, που δεν γνωρίζαμε από πριν και μας ενισχύουν με 2 ή 5 ευρώ, δείχνοντας έμπρακτα την αναγνώριση της συνέπειας του Κόμματος στην παρέμβασή του, της μαχητικότητάς του, ακόμα και αν δεν συμφωνούν με όλα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα οικοδόμου που «θίχτηκε» όταν σύντροφος ζήτησε οικονομική ενίσχυση από συνάδελφό του και όχι από τον ίδιο. Ενιωσε την ανάγκη να δηλώσει «παρών» στα καλέσματα του Κόμματος για τη συνέχεια, πέρα από την οικονομική ενίσχυση που έδωσε από το υστέρημά του.

Η άμιλλα και η κάλυψη των πλάνων των στελεχών

Η ουσιαστική διαφορά με τις προηγούμενες χρονιάτικες Οικονομικές Εξορμήσεις βρίσκεται στους δύο βασικούς στόχους που θέσαμε στο «κλείσιμο» στις 28/12. Ο πρώτος, να πιάσουν το πλάνο οι ΚΟΒ που έχουν ευθύνη σε μεγάλους κλάδους, που η δράση τους έχει αφήσει το στίγμα της στον νομό, όπως εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, κατασκευές και νοσοκομεία. Ο δεύτερος στόχος, να προσεγγίσει τα προσωπικά του πλάνα το στελεχικό δυναμικό, για να έχει το υπόλοιπο διάστημα για υπερκάλυψη.

Η άμιλλα με «πειράγματα» μεταξύ στελεχών για το ποια ΚΟΒ θα κόψει πρώτη το νήμα της υπερκάλυψης ή ποιες ΚΟΒ θα είναι στην πρώτη τριάδα παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ΤΟ τα τελευταία χρόνια. Η υπερκάλυψη του πλάνου της ΤΟ στο τελευταίο «κλείσιμο» της χρονιάς, έδωσε άλλον αέρα στο σύνολο των Κομματικών Οργανώσεων.

Παράλληλα, μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε καθοδηγητικές αδυναμίες, να βελτιώσουμε όλους τους δείκτες που μετριόμαστε, να πιαστούν τα πλάνα όλων των ΚΟΒ, να φτάσουμε σε περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά.

Ολες οι ΤΟ της περιοχής δίνουν κάθε χρόνο τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης με αυταπάρνηση και αυξημένο το αίσθημα της προσφοράς, υπερκαλύπτοντας τα πλάνα τους. Το γεγονός ότι ειδικά φέτος, σε συνθήκες πανδημίας, αυτή η προσπάθεια συνοδεύεται και με υψηλότερη κατάταξη στον πινάκα πανελλαδικής άμιλλας, είναι κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τα μέλη και τους οπαδούς στα Γιάννενα, μας πεισμώνει για να συμβάλουμε όσο περισσότερο μπορούμε για να αντεπεξέλθει η Οργάνωση Περιοχής στους στόχους της, για να φτάσει το Κόμμα μας όσο το δυνατόν ψηλότερα!


Μαρία ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ
Γραμματέας της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 95,62% η κάλυψη του πλάνου λίγο πριν το «νήμα»

Κατά 95,62% καλύπτεται το πανελλαδικό πλάνο της Οικονομικής Εξόρμησης που είναι σε εξέλιξη από το ΚΚΕ, στην τελική ευθεία της μεγάλης αυτής μάχης. Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ βάζουν τα δυνατά τους για να ανταποκριθούν στους στόχους τους, σε μια προσπάθεια που παρά τις δυσκολίες της περιόδου δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Αλλωστε, η μέχρι τώρα απόδοση, η υπερκάλυψη του πλάνου που έχουν καταφέρει ήδη οι περισσότερες Οργανώσεις Περιοχής, είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας, ενώ φέτος «λείπουν» λόγω της πανδημίας οι «παραδοσιακές» μορφές συνάντησης με τον εργατόκοσμο, όπως οι συνεστιάσεις και οι πολιτικές συγκεντρώσεις. Και μπορεί το λεηλατημένο εισόδημα των εργαζομένων να προσθέτει δυσκολίες στη μάχη αυτή, όμως οι ισχυροί δεσμοί με το Κόμμα, η εκτίμηση για τη δράση του και τη συμβολή του στην εργατική - λαϊκή πάλη παραμένουν το «κλειδί» για την επιτυχία και αυτής της μάχης, μαζί με την αυταπάρνηση μελών και φίλων που εκφράζεται με τις εκατοντάδες εισφορές και τα «κόκκινα μεροκάματα».

Ετσι, μπορεί οι δυσκολίες να μεγαλώνουν, όμως οι μεροκαματιάρηδες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι που ενισχύουν το ΚΚΕ, δίνουν απάντηση και από το υστέρημά τους στην πολιτική που τους τσακίζει και προτιμούν να δώσουν έστω μικρότερα ποσά φέτος, παρά να σταματήσουν την υλική στήριξη στο Κόμμα τους.

Τις μέρες που απομένουν λοιπόν μέχρι το «νήμα» της μάχης, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, ακόμα και το παραμικρό περιθώριο για το «κάτι παραπάνω», για τον «έναν ακόμα» που θα προσφέρει στήριξη στο ΚΚΕ. Κι αυτό θα είναι μια ακόμα πολύτιμη παρακαταθήκη για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Μαζί με την ενίσχυση της προσπάθειας, κλιμακώνεται και η άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις, με τη μάχη να γίνεται όλο και πιο σκληρή, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει η Γραμματεία της ΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις πρώτες ΚΟ θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση της ΚΕ, με τα παρακάτω βραβεία: Στην 1η Οργάνωση θα δοθεί η σημαία του Κόμματος, πίνακας ζωγραφικής απ' το Αρχείο του Κόμματος και τεχνικός εξοπλισμός. Στη 2η Οργάνωση τεχνικός εξοπλισμός και πίνακας ζωγραφικής απ' το Αρχείο του Κόμματος και στην 3η Οργάνωση τεχνικός εξοπλισμός και πίνακας ζωγραφικής απ' το Αρχείο του Κόμματος.

Με βάση τον βαθμό κάλυψης του οικονομικού στόχου για κάθε ΚΟ, στην πρώτη θέση παραμένει η ΚΟ Αιγαίου με 122,48%, αν και δεν έχει εξασφαλίσει «απόσταση ασφαλείας» από τη δεύτερη Οργάνωση, του Εξωτερικού, που έχει φτάσει στο 119,52%, η οποία θυμίζουμε ότι έχει αναπροσαρμόσει προς τα πάνω τους στόχους της.

Σκληραίνει η μάχη για την τρίτη θέση, η οποία όπως φαίνεται δίνεται κουπόνι κουπόνι, με τις Οργανώσεις που διεκδικούν την είσοδό τους στην «τριάδα» να είναι όλες λίγο πάνω από το 103% του πλάνου τους. Η ΚΟ Ηπείρου βρέθηκε αυτήν τη βδομάδα στην 3η θέση, φτάνοντας στο 103,73%, αφήνοντας εκτός τριάδας την ΚΟ Κρήτης, η οποία έπεσε στην 5η θέση με 103,38%. Η ΚΟ Θεσσαλίας, αν και κατάφερε να περάσει τους Κρητικούς συντρόφους, κάνοντας ένα +10,51% και φτάνοντας στο 103,46%, είναι στην 4η θέση, μια ανάσα από την τριάδα.

Στην 6η θέση ακολουθεί η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, που μέσα στις γιορτές κατάφερε να κάνει το καλύτερο «κλείσιμο» (+15,4%) και να υπερκαλύψει το πλάνο της φτάνοντας στο 101,41%, περνώντας μπροστά από την ΚΟ Πελοποννήσου, που επίσης υπερκάλυψε με 100,2%.

Ακολουθούν οι ΚΟ Αττικής με 92,31%, Δυτικής Μακεδονίας με 86,7%, Κεντρικής Μακεδονίας με 86,47%, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 80,66% και Δυτικής Ελλάδας με 80%.

Σημειώνεται ότι η ΚΝΕ έχει ήδη υπερκαλύψει το στόχο της και βρίσκεται στο 106,43%. Η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» έχει ήδη υπερκαλύψει και φτάνει στο 116,58%, ενώ η ΚΟΒ του «902» βρίσκεται στο 93,62%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ