ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Νεκροί δύο μετανάστες σε Ρόδο και Λέσβο

Αυτοί οι άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες (φωτ. από Μαλακάσα όπου ζουν σε οικίσκους) προσπαθούν να επιβιώσουν αυτές τις μέρες με μεγάλη δυσκολία. Κάποιοι δεν τα καταφέρνουν...
Αυτοί οι άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες (φωτ. από Μαλακάσα όπου ζουν σε οικίσκους) προσπαθούν να επιβιώσουν αυτές τις μέρες με μεγάλη δυσκολία. Κάποιοι δεν τα καταφέρνουν...
Εναν νεκρό και δύο τραυματίες μετανάστες στη Ρόδο και έναν νεκρό μετανάστη στη Μόρια της Λέσβου άφησε πίσω της η βαρυχειμωνιά. Ετσι, μέχρι τώρα ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 5, μαζί με τους τρεις νεκρούς που παρασύρθηκαν από χείμαρρο στην Κερατέα.

Συγκεκριμένα, χτες λίγο μετά τις 8 το πρωί, αστυνομικοί ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από τον εργοδότη τριών Πακιστανών ότι πήγε στην κατοικία τους, στην οδό Αγίων Αναργύρων, μαζί με έναν ομοεθνή τους, για να τους αναζητήσει. Εκεί διαπίστωσε ότι οι δύο ήταν λιπόθυμοι και ο ένας νεκρός από αναθυμιάσεις από αυτοσχέδιο μαγκάλι, το οποίο είχαν ανάψει για να ζεσταθούν. Οι δύο λιπόθυμοι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σπίτι όπου έμεναν οι μετανάστες δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα και προκειμένου να ζεσταθούν στη διάρκεια της νύχτας, άναψαν ξύλα μέσα σε αυτοσχέδιο μαγκάλι, με αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς να πεθάνει από αναθυμιάσεις.

Νεκρός βρέθηκε στο ΚΥΤ της Μόριας 24χρονος αιτών άσυλο από το Καμερούν. Ο 24χρονος, που βρέθηκε από φίλους του με τους οποίους έμενε μαζί, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται από τον ιατροδικαστή. Συγκεκριμένα, ο 24χρονος γύρω στις 10.30 προχτές το βράδυ πήγε σε κοντέινερ. Αργότερα, παρουσίασε δυσκολίες στην αναπνοή του. Γιατρός του ΚΥΤ τού παρείχε τις πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού χτες στη 1 παρά δέκα τα ξημερώματα, αλλά δεν έγινε κατορθωτό να σωθεί η ζωή του.

Στην Αττική

Από τις 6 το πρωί υπήρχε διακοπή ρεύματος σε περιοχές στα βόρεια προάστια. Τα προβλήματα εντοπίζονταν σε τμήματα των περιοχών Αγίου Στεφάνου, Δροσιάς, Εκάλης, Ανοιξης, στο Καπανδρίτι, στον Κάλαμο, στον Ωρωπό. Οι βλάβες οφείλονταν κατά κύριο λόγο σε πτώση δέντρων στις γραμμές του Ηλεκτρικού. Πολλοί δρόμοι ήταν κλειστοί, καθώς είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία σε αυτούς, ενώ σε πολλές περιοχές επιτρεπόταν η κυκλοφορία μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Με το πέρασμα της μέρας γινόταν σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας στις περισσότερες οδούς.

Συρμός του Προαστιακού ακινητοποιήθηκε χτες για περισσότερη από μιάμιση ώρα στην Πεντέλη. Ο συρμός του Προαστιακού ακινητοποιήθηκε εξαιτίας διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Λόγω του προβλήματος αυτού, υπήρξε και προσωρινή διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Κανονικά εκτελέστηκαν τα δρομολόγια του Μετρό από τη Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τα οποία είχαν διακοπεί νωρίς το πρωί λόγω και των προβλημάτων στη σηματοδότηση του Προαστιακού.

Ακόμα, για αρκετές ώρες χτες, ο Ηλεκτρικός έφτανε μόνο μέχρι τον σταθμό «Ειρήνη». Προβλήματα σημειώθηκαν στις μετακινήσεις με τα λεωφορεία, ειδικά στα βόρεια και τα βορειοανατολικά της Αττικής. Σε 40 απεγκλωβισμούς ατόμων από τα αυτοκίνητά τους σε όλη τη χώρα προχώρησε η Πυροσβεστική, η οποία δέχτηκε 100 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Το σημαντικότερο πρόβλημα σημειώθηκε στην Εθνική Οδό που είχε κλείσει μέχρι τη Θήβα. Ανδρες της Πυροσβεστικής προχώρησαν στη διακομιδή έξι ατόμων σε διάφορα νοσοκομεία.

Προβλήματα υπήρχαν και στην Εύβοια, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, ενώ χιόνισε στα νησιά και την Κρήτη. Στα ορεινά της Εύβοιας το χιόνι ξεπέρασε τους 50 πόντους, με τις αλυσίδες να είναι απαραίτητες σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Στην Κρήτη επίσης χιόνισε όλο το βράδυ στα ορεινά. Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε σε πολλές περιοχές, ορεινές και ημιορεινές. Ο χιονιάς προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές, στα δυτικά ως επί το πλείστον του Ηρακλείου και κυρίως σε περιοχές κοντά στο Γιόφυρο. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα που επικρατούσε και στην πόλη του Ρεθύμνου, όπου σημειώνονταν κατά διαστήματα χαλαζοπτώσεις. Λευκό ήταν το τοπίο σε Ανώγεια, Οροπέδιο Λασιθίου και Ομαλό. Στο μεταξύ, κλειστό ήταν το οδικό δίκτυο Σπήλι - Γερακάρι στο Ρέθυμνο, ενώ χιονόστρωση εκδηλώθηκε στα χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου και στο Αμάρι. Ο δρόμος Ηράκλειο - Μεσαρά έκλεισε από το χιόνι στο ύψος του Μουλιανού Πόρου. Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στις Αγιές Παρασκιές του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απαιτεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τις συνθήκες ψύχους

INTIME NEWS

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων απέναντι στους πρόσθετους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σε χώρους εργασίας εξαιτίας των χιονοπτώσεων και του παγετού απαιτεί με παρέμβασή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ελλιπή νομοθεσία για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων και τις σοβαρές ευθύνες του αστικού κράτους για τη συγκάλυψη της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες που επικρατούν συνθήκες παγετού σε διάφορες περιοχές της χώρας μας οι εργαζόμενοι σε πολλούς εργασιακούς χώρους βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετους επαγγελματικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις καιρικές συνθήκες (π.χ. υποθερμία που συνεπάγεται διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα και το μυοκάρδιο καθώς επίσης και στο κέντρο της αναπνοής, κρυοπαγήματα, ψύξεις, νοσήματα του αναπνευστικού, τραυματισμοί από ολισθήσεις ή αυξημένος κίνδυνος και για άλλα εργατικά ατυχήματα). Ιδιαίτερα επιβαρύνεται η υγεία των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, έγκυες κ.λπ.).

Η πολιτική υγείας και ασφάλειας της εργασίας της σημερινής κυβέρνησης συνεχίζεται στην ίδια ρότα και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οδηγώντας σε μια κατάσταση όπου καθημερινά εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους ή να σακατευτούν από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα από τους εργοδότες με κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους. Το αστικό κράτος συγκαλύπτει την ανεξέλεγκτη δράση της εργοδοσίας μέσω της ανεπάρκειας των ελέγχων στους χώρους δουλειάς και της διατήρησης σκόπιμων ελλείψεων στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η υπάρχουσα νομοθεσία για την αντιμετώπιση των επαγγελματικών κινδύνων σε συνθήκες ψύχους είναι ελλιπής. Οι γενικές προβλέψεις της νομοθεσίας, που αναπαράγονται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας, για λήψη τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, δεν επαρκούν για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων. Εξάλλου, ούτε και αυτές οι γενικές κατευθύνσεις εφαρμόζονται στην πράξη. Ο έλεγχος των Επιθεωρήσεων Υγείας και Ασφάλειας είναι ανεπαρκής, ζήτημα που εκφράζεται με την απουσία επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας, την απουσία ελέγχων, αλλά και με τον προσανατολισμό των επιθεωρήσεων στη συμφιλίωση μεταξύ εργοδότη - εργαζόμενου και στη μετατόπιση της εργοδοτικής ευθύνης».

Με βάση τα παραπάνω το ΠΑΜΕ απαιτεί:

  • Αμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους, με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, με ευθύνη των εργοδοτών. Πραγματοποίηση ολοκληρωμένων εκτιμήσεων επαγγελματικού κινδύνου από τον Τεχνικό Ασφάλειας και τον Γιατρό Εργασίας με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
  • Απαγόρευση εργασιών σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων και σε περιπτώσεις όπου δεν έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων. Για τις εργασίες που είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν, εφόσον υπάρχουν λόγοι ασφάλειας για εργαζόμενους και κατοίκους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων (χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, συντήρηση - ασφάλεια οχημάτων τεχνικού εξοπλισμού, ιατρικός έλεγχος εργαζομένων, τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας, εξασφάλιση συστημάτων επικοινωνίας, τεχνικά μέτρα προστασίας πτώσης από ύψος, μείωση της έκθεσης στο ψύχος με περιορισμό του χρόνου εργασίας και άλλα οργανωτικά μέτρα κ.ά.).
  • Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησης εξαιτίας της χιονόπτωσης ή εφόσον ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους για τη μέρα ή τις μέρες της κακοκαιρίας. Η δυνατότητα αυτή να ισχύει από την πρώτη μέρα πρόσληψης του εργαζόμενου και για τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι μέρες αυτές δεν αφαιρούνται από τις μέρες κανονικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κανένα λαϊκό σπίτι να μη μείνει χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα

Δήλωση του Τάσου Τσιαπλέ, υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Στις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά της περιοχής αυτές τις μέρες της κακοκαιρίας αναφέρεται ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας ότι θα έπρεπε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε κανένα σπίτι και κανένα δημόσιο νοσηλευτικό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα να μη μείνει χωρίς θέρμανση και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα και άλλες μορφές Ενέργειας που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση, οδηγεί στην αδυναμία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης, πληρωμής του λογαριασμού του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά των ανέργων, των απλήρωτων εργαζομένων, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων να έρχονται αντιμέτωπα με το ψύχος», σημειώνει και τονίζει: «Η επιδοματική ελεημοσύνη της συγκυβέρνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης σε καμία περίπτωση δεν λύνει το μεγάλο αυτό πρόβλημα, αφού αυτό σημαίνει πρώτον ότι θα έχεις να αγοράσεις πετρέλαιο και δεύτερον αυτό το ισχνό επίδομα θέρμανσης δεν δίνεται σε όσους είναι συνδεδεμένοι στο φυσικό αέριο ή χρησιμοποιούν άλλες μορφές Ενέργειας για να ζεσταίνονται».

Ο Τάσος Τσιαπλές υπογραμμίζει πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας αξιώνει:

-- Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και των φτωχών αγροτών.

-- Την κατάργηση του σημερινού αφορολόγητου καθεστώτος για τα εφοπλιστικά καύσιμα και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες.

-- Την άμεση πάταξη του λαθρεμπορίου με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, επικεντρώνοντας στα διυλιστήρια, στη χονδρική εμπορία, στα εφοπλιστικά καύσιμα και στις εξαγωγές.

-- Αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ