ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Απολύσεις εργαζομένων που αρνήθηκαν να επιστρέψουν το Δώρο Χριστουγέννων

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα εργοδοτικής ασυδοσίας, η οποία απογειώνεται στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής και της συνεχούς ενίσχυσης του αντεργατικού οπλοστασίου από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, αποτελούν οι νέες καταγγελίες για αναγκαστική επιστροφή στον εργοδότη του Δώρου Χριστουγέννων που έλαβαν εργαζόμενοι.

Αυτήν τη φορά οι καταγγελίες προέρχονται από εργαζόμενους σπουδαστές σε επιχείρηση εστίασης στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, δύο εργαζόμενοι της εν λόγω επιχείρησης κατήγγειλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να επιστρέψουν το Δώρο. Οπως αναφέρουν, ο συγκεκριμένος εργοδότης είχε απειλήσει ξεκάθαρα τους εργαζόμενους ότι οι συμβάσεις εργασίας για όσους δεν επιστρέφουν το Δώρο θα καταγγελθούν, κάτι που έπραξε, πριν από την Πρωτοχρονιά, απολύοντας τους δύο από τους εργαζόμενους, χωρίς φυσικά να επικαλείται τον πραγματικό λόγο.

Δεκάδες οι καταγγελίες που δέχεται το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι βέβαια μεμονωμένο ούτε στη Λάρισα ούτε στην υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), οι καταγγελίες που δέχεται είναι δεκάδες. Για παράδειγμα, υπάρχει εταιρεία σεκιούριτι στη Λάρισα που έχει αναθέσει σε συγκεκριμένο άνθρωπο να βρίσκεται μαζί με τους εργαζόμενους στο ATM για να παίρνει το Δώρο πίσω με την ανάληψή του! Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, αλλά και στο εμπόριο και στη βιομηχανία, όπου οι εργοδότες ζητούν πίσω όχι μόνο το Δώρο και τα επιδόματα άδειας, αλλά και μέρος του μισθού που καταβάλλουν μέσω των τραπεζών.

Επιπλέον, σε αρκετές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι έχουν αρκετούς μήνες να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, άλλοι εξαναγκάζονται να εργάζονται υπερωρίες ή και αργίες χωρίς ποτέ να πληρώνονται γι' αυτές, ενώ σε κάποιες επιχειρήσεις τούς δίνουν κουπόνια έναντι του μισθού ή της υπερωρίας που δούλεψαν.

Ακόμα, πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ν' ασφαλίζονται για όλα τα ημερομίσθια που πραγματοποίησαν μέσα σε κάθε μήνα, ενώ σε πολλές επιχειρήσεις εστίασης, εμπορίου, συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσιών φύλαξης, μεταφορών, κ.ά., αλλά και σε βιομηχανίες - βιοτεχνίες, εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις 4ωρης ημερήσιας εργασίας, αλλά στην πράξη εξαναγκάζονται με τον φόβο της απόλυσης να εργάζονται 8 και παραπάνω ώρες ημερησίως, χωρίς όμως να αμείβονται και χωρίς να ασφαλίζονται για τις επιπλέον ώρες.

Τα προβλήματα αυτά έχει αναδείξει και καταγγείλει, εδώ και πολύ καιρό, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το οποίο σε ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους να πάψουν να αποδέχονται μοιρολατρικά και παθητικά αυτήν την άθλια κατάσταση, να πάψουν να τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι έτσι θα γλιτώσουν την απόλυση, αλλά να απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο και να προχωρούν σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ.

«Μπορούμε να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε αυτήν την αθλιότητα και τις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές, μόνο με οργάνωση στα σωματεία και συλλογικό αγώνα. Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση», υπογραμμίζει το ΕΚΛ.

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας, καλώντας τους εργαζόμενους να συναντηθούν με το κλαδικό συνδικάτο και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στους αγώνες και συγκεκριμένα στην 24ωρη απεργία ενάντια στον νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο.

  • Ανακοίνωση για την απόλυση των 2 εργαζόμενων σπουδαστών εξέδωσε το Τομεακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ, καλώντας τους εργαζόμενους, τη νεολαία της πόλης, τα συνδικάτα, τους συλλόγους και τους φορείς να πάρουν θέση και επισημαίνοντας: «Οι απολύσεις δύο νέων ανθρώπων, εργαζόμενων σπουδαστών που έγιναν τις μέρες των εορτών, επιβεβαιώνουν ότι η εργοδοσία δεν λογαριάζει τίποτα άλλο πέρα από τα κέρδη της. Στο συγκεκριμένο περιστατικό αυτό που ενόχλησε ήταν ότι κάποιοι εργαζόμενοι συλλογικά διεκδίκησαν τα αυτονόητα και αποτέλεσαν παράδειγμα και για τους υπόλοιπους».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στο «πόδι» ενάντια στα σχέδια ξενοδόχων και εργοδοτικών συνδικαλιστών

Κάλεσμα δράσης ενάντια στο χτύπημα της 5ήμερης εργασίας

Από την απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου τον Ιούλη του 2017
Από την απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου τον Ιούλη του 2017
Το χτύπημα στην 5ήμερη εργασία που δρομολογούν οι εργοδότες με τη βοήθεια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Τη στιγμή που οι Συλλογικές Συμβάσεις στις επιχειρήσεις του Επισιτισμού, των Ζαχαρωδών και των Ξενοδοχείων έχουν πλέον λήξει, με το τέλος του 2017, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας εξακολουθεί να μην ανακοινώνει τίποτε για τις διαπραγματεύσεις της με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

«Πρόκειται για την τακτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια, να συζητά με τους εργοδότες μακριά από τους εργαζόμενους για τους όρους αμοιβής κι εργασίας. Να υπογράφει τελικά τις επιλογές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που αφορούν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Οπως υπενθυμίζει, οι εργαζόμενοι έχουν δει το ίδιο έργο και στο παρελθόν: Με αντίστοιχο τρόπο η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας συνυπέγραψε το 2012 τη μείωση των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά 15%, αποδέχτηκε και στήριξε τη συμφωνία ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τα 586 ευρώ και το διαχωρισμό «νέων» και «παλιών» εργαζομένων, υπέγραψε το 2013 την επιβολή 10ωρης απλήρωτης δουλειάς, δίνοντας ένα καθοριστικό χτύπημα στο 8ωρο.

«Σήμερα τηρεί για ακόμη μια φορά "σιγήν ιχθύος", γιατί ετοιμάζεται να παραδώσει ό,τι έχει απομείνει ως δικαίωμα: την 5ήμερη δουλειά», προειδοποιεί η Πανελλαδική Γραμματεία. «Είναι πάγια απαίτηση των μεγαλοξενοδόχων να περάσει μέσα από τη Συλλογική Σύμβαση το 6ημερο. Είναι ένας ακόμη τρόπος να μειωθούν παραπέρα οι μισθοί μας από την αύξηση του χρόνου δουλειάς», τονίζει και προσθέτει: «Καταργώντας εδώ και πολλά χρόνια τη σταθερή δουλειά, με την εφαρμογή πάνω από 16 μορφών "ευέλικτης" εργασίας, επιβάλλοντας μισθούς πείνας για όλο τον κλάδο, επικυρώνοντας την απλήρωτη δουλειά των νέων μέσα από δεκάδες προγράμματα "μαθητείας" - "κατάρτισης", επιχειρούν να ολοκληρώσουν την υποταγή τους στους εργοδότες, υπογράφοντας έξι μέρες δουλειάς τη βδομάδα».

«Δεν θα το επιτρέψουμε!», διαμηνύει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καλεί τα σωματεία να αναλάβουν δράση. Ηδη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται σε αυτή, ενημερώνουν τους εργαζόμενους για το χτύπημα που προετοιμάζεται ενάντια στο 5ήμερο και τους καλούν να βρεθούν στο δρόμο.

«Η υπεράσπιση όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, δεν είναι υπόθεση καμιάς πλειοψηφίας ή μειοψηφίας, σε κανένα σωματείο ή Ομοσπονδία.Είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και καλεί όλα τα σωματεία να συνεδριάσουν άμεσα, να προκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. Να διεκδικήσουν Συλλογικές Συμβάσεις με σταθερή δουλειά για όλους, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, καμία διάκριση ανάμεσα σε «παλιούς» και «νέους» εργαζόμενους.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΩΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗ»
Συνεχίζουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά και τα δεδουλευμένα τους

Σε κινητοποίηση στα δικαστήρια του Βόλου, την Παρασκευή 12/1, στις 9 π.μ., καλεί το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων «Καρυπίδη», όταν και θα εκδικαστεί αγωγή των εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και τις θέσεις εργασίας τους με όλα τα δικαιώματα.

Στο μεταξύ, στα Γιάννενα το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση της εργοδοσίας «Market In» για ακύρωση της προσωρινής διαταγής που ορίζει την επιστροφή των εργαζομένων στον πρώην «Καρυπίδη» στις θέσεις εργασίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ πρώην «Καρυπίδης» παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς δουλειά, αφού τα περισσότερα από τα καταστήματα έχουν μεταβιβαστεί σε άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ («Market In», «ΑΒ» κ.ά.), χωρίς όμως να επιστρέψουν στη δουλειά οι εργαζόμενοι των αντίστοιχων καταστημάτων του πρώην «Καρυπίδη». Το κατάστημα στα Γιάννενα και τα τέσσερα καταστήματα του νομού Μαγνησίας έχουν μεταβιβαστεί στη «Market In».

Το Πανελλαδικό Σωματείο, στην ανακοίνωση - κάλεσμα στην κινητοποίηση της Παρασκευής στον Βόλο, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το κατάστημα του Αλμυρού έχει ανοίξει από τη Μεγάλη Βδομάδα του 2016, χωρίς εμάς μέσα, γιατί δεν υποκύψαμε στους εκβιασμούς» να «χαρίσουμε τα κεκτημένα δικαιώματά μας καθώς και τα δεδουλευμένα μας. (...) Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, αξιοποιώντας κάθε δυνατή μορφή πάλης, μαζί με το Σωματείο μας, ώστε να επιστρέψουμε στη δουλειά μας με όλα μας τα δικαιώματα και έχοντας εξοφληθεί έως το τελευταίο ευρώ. Μαζί με τους ήδη προσληφθέντες συναδέλφους (παλιούς και νέους) να απαιτήσουμε συμβάσεις αορίστου χρόνου, μισθούς και δικαιώματα στο ύψος των αναγκών μας, να μην απολυθεί κανείς».

Στα Γιάννενα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σχολιάζοντας την τελευταία εξέλιξη, δηλαδή την απόρριψη της αίτησης της εργοδοσίας να ακυρωθεί η προσωρινή δικαστική διαταγή, επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι απαιτούν να εφαρμοστεί τώρα η απόφαση με ευθύνη του κράτους, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οπως επίσης, καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας να παίξει το ρόλο για τον οποίο είναι αρμόδια. Το Σωματείο μας θα συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να γυρίσουν πίσω οι εργαζόμενοι. (...) Ολοι οι εργαζόμενοι να γυρίσουν στη δουλειά τους χωρίς καμία απόλυση!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ