ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η διέξοδος είναι στη στρατηγική του ΚΚΕ και όχι στη στοίχιση με τους στόχους των μονοπωλίων

Με ανακοίνωση για τις εξελίξεις στον κλάδο πραγματοποιείται εξόρμηση του Κόμματος στους χώρους δουλειάς

Στις εξελίξεις στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, που περιλαμβάνουν ανακατατάξεις με ένταση του ανταγωνισμού ανάμεσα στα μονοπώλια, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Η ανησυχία των εργαζομένων όλων των εταιρειών είναι διάχυτη και η Οργάνωση του Κόμματος τους καλεί να μη στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους, να οργανωθούν και να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση διακινείται από χτες σε χώρους δουλειάς του κλάδου και συζητιέται με τους εργαζόμενους, ενώ περιλαμβάνει και κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή μάχη την Παρασκευή 12 Γενάρη, όταν θα συζητιέται το νέο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στη Βουλή.

Ο επιχειρηματικός «πόλεμος» έχει θύματα τους εργαζόμενους

Η ανακοίνωση της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών αναφέρει:

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται εξελίξεις στα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών. Οι ανακατατάξεις που κυοφορούνται δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε μεμονωμένα φαινόμενα. Στη φάση περάσματος στην καπιταλιστική ανάπτυξη οι επενδύσεις στη λεγόμενη ψηφιακή ανάπτυξη και στα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς κατέχουν περίοπτη θέση. Διαφαίνεται στον νέο προϋπολογισμό, στο ΕΣΠΑ, στα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης. Ολοι οι όμιλοι διεκδικούν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι από την πίτα.

Τα δημοσιεύματα και οι συζητήσεις για το αν η "Forthnet" "θα σωθεί" από τις τράπεζες, για το αν η "Cyta" θα μοσχοπουληθεί, με επίδοξους "σωτήρες" τις "Wind", "Vodafone" είναι αποτέλεσμα του ισχυρότατου ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η πρόσφατη "επίθεση" προς κάθε κατεύθυνση του ομίλου ΟΤΕ μέσω του διευθύνοντος συμβούλου του, οι αντίστοιχες τοποθετήσεις στελεχών της "Vodafone" είναι ενδείξεις του επιχειρηματικού πολέμου που μαίνεται.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους θεριεύει: Επενδύουν σε νέες υπηρεσίες, διαχειρίζονται "ζεστό" χρήμα κυρίως για τα δίκτυα νέας γενιάς, τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, την τηλεόραση. Για να μπορέσει ο κάθε όμιλος να είναι πιο ανταγωνιστικός βασική προϋπόθεση είναι τα έργα να γίνονται πιο γρήγορα, πιο φτηνά. Να προχωράει το σχέδιο του κάθε ομίλου πιο γρήγορα και με το λιγότερο δυνατό κόστος, να αποδίδει πιο άμεσα περισσότερα κέρδη σε σχέση με τα σχέδια των ανταγωνιστών. Ταυτόχρονα, φοβούνται και τρέμουν τι θα συμβεί όταν οι εργαζόμενοι συνειδητοποιήσουμε και, πολύ παραπάνω, χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας! Δύναμη που προέρχεται από τη θέση μας στην παραγωγή! Γιατί χωρίς εμάς τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει σε κανένα μονοπώλιο, χωρίς εμάς κανένα αίτημα δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί, κανένα έργο να ολοκληρωθεί, καμία κλήση να απαντηθεί, καμία βλάβη να επιλυθεί, καμία γραμμή κώδικα να γραφτεί. Οι μέτοχοι είναι τα παράσιτα, δεν προσφέρουν τίποτα σε αυτή τη διαδικασία. Ολη τη δουλειά την κάνουμε εμείς και αυτοί απλά κερδίζουν από αυτήν! Αυτό το ξέρουν καλά και γι' αυτό χρειάζονται τη στράτευση των εργαζομένων, την απόλυτη δέσμευσή τους στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών, εντείνουν τον ανταγωνισμό ανάμεσά μας.

  • Ο όμιλος ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη ώστε, ως ο κύριος παίχτης στον κλάδο, να δίνει τον τόνο με τον υψηλότερο δείκτη κερδοφορίας. Γι' αυτό εξάλλου επιδιώκει συναίνεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που κατοχυρώνει και επεκτείνει τόσο τους άθλιους διαχωρισμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους όσο και τις μειώσεις του προηγούμενου διαστήματος.
  • Η "Vodafone" και η "Wind" διοργανώνουν τη μια φιέστα μετά την άλλη, πυκνώνουν τις καθημερινές τους εκκλήσεις προς τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την αύξηση της πίεσης και της εντατικοποίησης, τις συνεχιζόμενες απολύσεις, τη μερική αντικατάσταση παλιότερων εργαζομένων με νεοπροσλαμβανόμενους με μειωμένα δικαιώματα και απολαβές.
  • Η "Forthnet" προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι η συμμετοχή των τραπεζών είναι προς το συμφέρον τους. Και γι' αυτό να αποδεχτούν τις ελαστικές μορφές, τις βάρδιες - λάστιχο, τις αλλαγές συμβάσεων.
  • Η "Cyta", σε αναμονή της πώλησης, καλεί σε υπομονή και πείσμα για να βγαίνει η ίδια και περισσότερη δουλειά με όλο και λιγότερους εργαζόμενους.

Σκεφτείτε καλά!

Οι μεγάλοι όμιλοι και στην κρίση και τώρα στην ανάκαμψη κέρδιζαν και κερδίζουν. Το κοινωνικό αγαθό των επικοινωνιών, αντί να παρέχεται φθηνά και στην καλύτερη δυνατή ποιότητα στο λαό, έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και πηγή αμύθητων μονοπωλιακών κερδών για τους μετόχους, οι οποίοι ακόμα και σε περιπτώσεις πτώχευσης φεύγουν με κέρδη εκατομμυρίων πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Στα παζάρια των ανταγωνισμών χαμένοι βγαίνουν οι εργαζόμενοι. Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις, τα παντρολογήματα των εταιρειών για εμάς τους εργαζόμενους σημαίνουν απολύσεις, εντατικοποίηση, χτύπημα των δικαιωμάτων μας. Δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα με τα μονοπώλια. Για να ικανοποιηθεί το κεφάλαιο και να κερδοφορεί, πρέπει ο εργαζόμενος να βγαίνει χαμένος.

Φτάνει πια!

Είναι ώρα να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους αυτούς που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αποκρύπτουν τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης. Κυβέρνηση, ΕΕ, αστική τάξη συνολικά παπαγαλίζουν το μύθευμα της "δίκαιης ανάπτυξης", σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, αποκρύπτοντας τη διέξοδο. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την εναλλαγή αστικών κομμάτων στη διακυβέρνηση. Μόνη τους έγνοια είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι ώρα να αμφισβητήσουμε την κυρίαρχη πολιτική, να παλέψουμε για την ανατροπή της.

Υπάρχει διέξοδος; Υπάρχει λύση;

Στα ερωτήματα αυτά στον κλάδο μας όπως και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας υπάρχουν δύο προτάσεις:

Η μία θεωρεί μονόδρομο την καπιταλιστική ανάπτυξη και αναγορεύει την κερδοφορία του επενδυτή σε μοχλό ανάπτυξης. Αυτή η κατεύθυνση οδήγησε όλους εμάς, αντί να εργαζόμαστε σε ανθρώπινες συνθήκες έχοντας σταθερή δουλειά και αξιοπρεπείς αποδοχές, καθορισμένες μέσω Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, να ζούμε καθημερινά τις συνέπειες των πολιτικών της "ελεύθερης αγοράς" και του ανταγωνισμού των πολυεθνικών: Εργασιακή ανασφάλεια, απολύσεις, μείωση αποδοχών, εργοδοτική τρομοκρατία, εργασιακές σχέσεις - λάστιχο.

Μήπως όμως αυτή η κατεύθυνση ωφελεί τον ελληνικό λαό στο σύνολό του; Ας σκεφτούμε τις υπέρογκες χρεώσεις, την πορεία τιμών της σταθερής τηλεφωνίας, της τηλεόρασης. Στην καλύτερη περίπτωση δημιουργούνται διαφορετικά δίκτυα επικοινωνίας για την ίδια όμως αποστολή. Πρόκειται για σπατάλη του κοινωνικού πλούτου που σε αρκετές περιπτώσεις, όπως της κινητής τηλεφωνίας, έχει αρνητική επίδραση και στη δημόσια υγεία (π.χ. συγκέντρωση κεραιών διαφορετικών παρόχων στον ίδιο χώρο).

Η δεύτερη πρόταση είναι η λογική που προτάσσει και στις επικοινωνίες το ΚΚΕ, όπου η επικοινωνία και η πρόσβαση στην πληροφορία είναι κοινωνικό δικαίωμα. Το πρωταρχικό είναι οι σύγχρονες, λαϊκές ανάγκες, και λύση είναι η πολιτική ανατροπή ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνδυασμένη ικανοποίησή τους. Με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, κάτω από τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εργατικής οικονομίας και εξουσίας μπορεί να διασφαλιστεί η φθηνότερη, ευκολότερη, ταχύτερη και ασφαλής πρόσβαση όλων σε ένα μεγάλο εύρος μέσων και υπηρεσιών. Να διασφαλιστούν μισθοί και δικαιώματα με βάση τις ανάγκες και ταυτόχρονα να προστατευτεί η δημόσια και εργασιακή ασφάλεια και υγεία. Να προσδιοριστούν οι προτεραιότητες και ο προσανατολισμός των τεχνολογικών επιτευγμάτων και της εργασίας μας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Το συμπέρασμα είναι αδιαμφισβήτητο

Υπάρχει διέξοδος! Υπάρχει λύση! Με ανασύνταξη του κινήματος και ισχυροποίηση του ΚΚΕ, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Είναι ο δρόμος της επαναστατικής ανατροπής του γερασμένου καπιταλισμού, ο δρόμος του αγώνα για να ζήσουμε όπως μας αξίζει, με σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στην Παιδεία, στην Υγεία. Η λύση για εμάς τους εργαζόμενους δεν έρχεται μέσα από την υποστήριξη των συμφερόντων της εργοδοσίας.

Η λύση για εμάς θα έρθει όσο δυναμώνουμε μέσα στους χώρους δουλειάς το ΚΚΕ. Σε όλους τους μεγάλους χώρους υπάρχουν κομμουνιστές, πρωτοπόροι εργαζόμενοι που πρωτοστατούν σε κάθε μάχη, διεκδικώντας μπροστά σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η στήριξή τους, η ενεργή συμπόρευση και δράση. Η λύση θα έρθει δυναμώνοντας τα Σωματεία μας και τα Επιχειρησιακά και το Κλαδικό μας Συνδικάτο το ΣΕΤΗΠ. Να συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα καλό δεν βγαίνει όταν ρίχνουμε τον πήχη των απαιτήσεών μας. Δεν θα καθορίσουμε τις διεκδικήσεις μας ανάλογα με τον αν η εταιρεία είναι ανταγωνιστική και κερδοφόρα ή αν ζορίζεται και έχει ζημιές. Ζημία για εμάς είναι να πάμε πίσω από τις ανάγκες μας. Ζημία για εμάς είναι να ανταγωνιζόμαστε τον συνάδελφό μας. Αλλά πολύ μεγαλύτερη ζημία μπορούμε να προκαλέσουμε στα μονοπώλια του κλάδου μέσα από την ενίσχυση της γραμμής που αμφισβητεί την κερδοφορία και την παντοδυναμία τους.

Σας καλούμε να συναντηθούμε όλοι στους αγώνες του επόμενου χρονικού διαστήματος. Η απεργιακή μάχη τη μέρα που θα φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή να είναι βήμα προώθησης της απάντησης της εργατικής τάξης απέναντι στα σχέδιά τους.

Ενώνουμε τις φωνές μας κάτω από τα δικά μας αιτήματα, με όπλο την ενότητα της τάξης μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ