ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 2016
Σελ. /24
Τους πολεμάει το «σύστημα»...

Παρασκευή 8 Γενάρη, μια μέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τις εργοδοτικές οργανώσεις, όπου δόθηκε η στήριξη των Ενώσεων του εγχώριου κεφαλαίου στις νέες αντιλαϊκές ανατροπές της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό...

Πρωτοσέλιδο «Αυγής»: «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - Ενα βήμα μπροστά» και φωτογραφία από τη συνάντηση Τσίπρα - εργοδοτών.

Πρωτοσέλιδο «Νέων»: «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - 1,5% βήμα μπρος...» και φωτογραφία από τη συνάντηση Τσίπρα - εργοδοτών.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι «τα σχόλια είναι περιττά», αλλά δεν θα κρατηθούμε: Πώς την πολεμάει έτσι αυτήν την κυβέρνηση... το «σύστημα»!

Ας αφήσει...

Σε συνέντευξη που έδωσε στην «Αυγή», ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος του ΚΚΕ, ισχυριζόμενος ότι στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα για να τους παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ του είπε ότι «το πρόβλημα του Ασφαλιστικού θα λυθεί μόνο στο σοσιαλισμό». Δηλαδή, λίγο - πολύ ο Κατρούγκαλος λέει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει άμεσα σήμερα λύση προς όφελος του λαού στο Ασφαλιστικό με «ένα σύστημα που θα μοιράζει τα βάρη δίκαια, με ιδιαίτερη φροντίδα για τους χαμηλόμισθους και τους αποκλεισμένους από την αγορά εργασίας», ενώ το ΚΚΕ παραπέμπει τη λύση στο σοσιαλισμό. Ο υπουργός κατέφυγε σε δικηγορίστικη σοφιστεία. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση στο Ασφαλιστικό από κει που την άφησαν οι προηγούμενοι (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) προς όφελος βεβαίως της εργοδοσίας, των καπιταλιστών.

... τα σάπια

Αυτοί που στη χτεσινή συνάντηση με τον Τσίπρα τού έδωσαν πράσινο φως να συνεχίσει και που ζητούν παραπάνω προνόμια αν αυξηθούν στο ελάχιστο οι ασφαλιστικές εισφορές τους, αυτοί είναι που βγαίνουν κερδισμένοι απ' αυτή την επίθεση. Το ΚΚΕ, από την άλλη λέει την κρυστάλλινη αλήθεια, ότι το Ασφαλιστικό υπέρ του λαού δεν μπορεί να λυθεί χωρίς σύγκρουση με την εργοδοσία, το κεφάλαιο, την εξουσία και την οικονομία τους. Αλλιώς, ο λαός θα πληρώνει πάντα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, που έχει πληρώσει εκατό φορές, ενώ το κεφάλαιο θα βγαίνει λάδι. Εξάλλου, τι είναι αυτό που εμποδίζει την κυβέρνηση σήμερα και όχι στο σοσιαλισμό να υιοθετήσει μια σειρά διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος όπως π.χ. κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης που έχει αντανάκλαση στο Ασφαλιστικό, κατάργηση των διατάξεων που καθηλώνουν τους μισθούς στα 586 και 511 μεικτά; Μα, προφανώς, τα συμφέροντα αυτών που, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τις προάλλες, έδωσαν το ΟΚ για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, δηλαδή ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κ.λπ. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα σάπια η κυβέρνηση και οι υπουργοί της.

Το Ποτάμι στον ρουν του ΣΥΡΙΖΑ

«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης φέρνει μερικές αναγκαίες και πολύ καλοδεχούμενες αλλαγές, γιατί εξορθολογίζει το σύστημα και επίσης το μεγαλύτερο καλό που κάνει, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι δείχνει και ποια είναι τα όρια αυτού του συστήματος που είχαμε», δήλωσε την Παρασκευή στο κρατικό ραδιόφωνο η υπεύθυνη τομέα Εργασίας του κόμματος «Το Ποτάμι», Αντιγόνη Λυμπεράκη. Την ώρα που ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη νέα αντιασφαλιστική λαιμητόμο, το στέλεχος του Ποταμιού συνέχισε τις αβάντες στην κυβέρνηση, καθώς από κοινού σκίζονται για την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, φορτώνοντας νέα βάρη στο λαό: «Εχει σημασία αυτή τη στιγμή που κουβεντιάζουμε το Ασφαλιστικό να είμαστε ψύχραιμοι και ακριβοδίκαιοι και να μην το χρησιμοποιούμε ως αφορμή για να πούμε αντιπολιτευτικά ή δημοφιλή πράγματα».

«Πρέπει να δουλεύουν οι νεότεροι και να παίρνουν συντάξεις οι μεγαλύτεροι κι όχι να παίρνουν συντάξεις οι μεγαλύτεροι για να δίνουν και στους μικρότερους», συνέχισε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι ίσως η πρόταση της κυβέρνησης περάσει από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα μπρος στο γεγονός ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις έδωσαν τη «συγκατάθεσή» τους στη «μικρή και προσωρινή αύξηση» των εργοδοτικών εισφορών, επισήμανε, ότι «μ' αυτό το σκεπτικό θα το δεχτεί και το κουαρτέτο». Κατέληξε, χαρακτηρίζοντας «γενναία προσπάθεια εξορθολογισμού» το κυβερνητικό σχέδιο και εκτίμησε ότι ίσως είναι το καλύτερο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1890 Γεννιέται ο Τσέχος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Κάρελ Τσάπεκ, ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη «ρομπότ» (εργάτης).

1916 Η μάχη της Καλλίπολης λήγει με τη συντριπτική και ταπεινωτική ήττα των βρετανογαλλικών στρατευμάτων από τους Οθωμανούς (Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος). Στη μάχη, που διήρκεσε 8,5 μήνες, έχασαν τη ζωή τους κοντά στο μισό εκατομμύριο στρατιώτες και των δύο πλευρών.

1929 Οι αγρότες του χωριού Καπουτζήδες αντιστέκονται στην αστυνομία που επιχειρεί να τους διώξει από τα κτήματά τους για να τα επιστρέψει στο Πατριαρχείο.

1941 Γεννιέται η Αμερικανίδα στιχουργός και τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ.

1960 Αρχίζει η κατασκευή του φράγματος του Ασουάν στην Αίγυπτο, με σοβιετική χρηματοδότηση και υπό την εποπτεία Σοβιετικών τεχνικών συμβούλων.

1978 Σε 100.000 υπολογίζει τους πολιτικούς κρατούμενους στην Ινδονησία η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

1983 Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γεράσιμος Αρσένης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 15%. Ως αποτέλεσμα της υποτίμησης εμφανίζεται κύμα κερδοσκοπίας, καθώς εμπορεύματα εξαφανίζονται από τα καταστήματα για να επανεμφανιστούν αναλόγως ανατιμημένα.

2004 Πεθαίνει ο Ιταλός φιλόσοφος Νορμπέρτο Μπόμπιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ