ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα διόδια Ακτίου

Στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και σωματεία της περιοχής

Από προηγούμενη κινητοποίηση στα διόδια
Από προηγούμενη κινητοποίηση στα διόδια
Σε συγκέντρωση στο χώρο των διοδίων της υποθαλάσσιας ζεύξης στο Ακτιο, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι που διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά, απαντώντας στην καταστολή και την προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει τον αγώνα τους. Στο πλευρό τους είχαν, για μια ακόμα φορά, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, σωματεία, φορείς της περιοχής, οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, καθώς και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο μιας λωρίδας κυκλοφορίας, ενώ έντονη ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Οι 23 εργαζόμενοι των διοδίων αντιδρούν στα σχέδια της επιχείρησης «Αττικές Διαδρομές ΑΕ», που ανέλαβε τα διόδια από 1/1/2015 να τους απολύσει, μετά από μια δεκαετία στη δουλειά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στη θέση τους, η εργοδοσία έχει προσλάβει φθηνότερους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Εργαζόμενους που κι αυτοί προφανώς με τη σειρά τους θα απολυθούν, μόλις περάσουν το κατώφλι των 25 χρόνων, για να αντικατασταθούν με την επόμενη φουρνιά. Η χτεσινή κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από την προσπάθεια καταστολής του αγώνα των εργαζομένων από τις αστυνομικές δυνάμεις, την περασμένη Δευτέρα, προκειμένου να εγκατασταθούν στα πόστα τους οι νεοπροσληφθέντες. Το υπό σύσταση σωματείο σχεδιάζει σύσκεψη την ερχόμενη βδομάδα στην Πρέβεζα, προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.

«Τσιμουδιά» για τους απολυμένους στους δήμους

Καταγγελία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής για τις μεθοδεύσεις των δημοτικών Αρχών και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες

Σε απολύσεις έχουν προχωρήσει μια σειρά δημοτικές αρχές, είτε αυτές στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

  • Στο Δήμο Χαλανδρίου, η δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) απέλυσε δύο εργαζόμενους στα ΚΕΠ, που απασχολούνταν με σειρά συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι είχαν δικαιωθεί πρωτόδικα, αλλά η δημοτική αρχή άσκησε έφεση στη δικαστική απόφαση και τους απέλυσε.
  • Στο Δήμο Πεντέλης, η δημοτική αρχή (ΝΔ) προχώρησε στην απόλυση τεσσάρων παιδαγωγών εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Και αυτοί οι εργαζόμενοι είχαν δικαιωθεί δικαστικά πρωτόδικα, αλλά η δημοτική αρχή άσκησε έφεση και τους απέλυσε.
  • Το Συνδικάτο υπενθυμίζει, επίσης, ότι η δημοτική αρχή του Δήμου Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ) προχώρησε στην απόλυση των αντίστοιχων σχολικών φυλάκων.
  • Η δημοτική αρχή του Δήμου Αμαρουσίου (ΝΔ) προχώρησε στην απόλυση 29 εργαζομένων ατόμων με ειδικές ανάγκες που είχαν προσληφθεί μέσω του προγράμματος «τρία συν ένα» και δούλευαν στην αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου. Με τη λήξη του τελευταίου χρόνου, η δημοτική αρχή δεν προχώρησε στη μονιμοποίησή τους, αλλά επέλεξε να τους ξαναπροσλάβει με σύμβαση ορισμένου χρόνου, στη λήξη της οποίας τους απέλυσε.
  • Η δημοτική αρχή του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (προέλευσης ΠΑΣΟΚ) προχώρησε στην απόλυση τριών ακόμα εργαζομένων στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό.
  • Η δημοτική αρχή του Δήμου Νέας Ιωνίας (ΣΥΡΙΖΑ), προχώρησε σε συνδικαλιστική και πολιτική δίωξη μέλους του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, με 30 χρόνια υπηρεσίας στον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα των ΚΑΠΗ, μεταθέτοντάς την σε άλλη υπηρεσία.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, καμιά συνδικαλιστική παράταξη ή διοίκηση σωματείου, όπου κι αν ανήκει («Συνδικαλιστική Ανατροπή» - πρώην ΠΑΣΚΕ, ΜΕΤΑ - δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, «Συσπειρώσεις» - δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση ενάντια στις ενέργειες των δημοτικών αρχών.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους με την ψήφο τους, αλλά και με τον αγώνα τους, να καταδικάσουν αυτήν τη βάρβαρη αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική. Να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο και να διεκδικήσουμε την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων. Με μαζικές διαδικασίες να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Η συνδικαλιστική πλειοψηφία καλύπτει τις απολύσεις

Καταγγελία των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καταγγέλλουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή της, η «Συσπείρωση Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας» χαρακτηρίζει εκδικητικές τις απολύσεις, ζητά την ανάκλησή τους και ασκεί κριτική στην πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, στις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, για τη στάση τους.

«Οι απολύσεις έγιναν παραμονές του νέου έτους, έχοντας ήδη μεθοδεύσει η εταιρεία εκείνες τις μέρες υποχρεωτικές άδειες σε όλο το προσωπικό, για να αποφύγει την αντίδραση των εργαζομένων», σημειώνει η «Συσπείρωση». Υπενθυμίζει πως και το 2013, όταν η εταιρεία είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσα από τροπολογία, είχε μοιράσει απολύσεις αντί για δεδουλευμένα στους εργαζόμενους: «Η εταιρεία και την προηγουμένη φορά που πήρε λεφτά στα χέρια της, δεν έκρυψε τους σκοπούς της. Το ίδιο κάνει και τώρα. Δεν έχει λεφτά για να πληρώσει τα δεδουλευμένα, αλλά βρίσκει λεφτά για να απολύει. Αυτό εννοούσε όταν έλεγε το 2013 για το "νέο ναυπηγείο", δηλαδή εργαζόμενους φοβισμένους που να σκύβουν το κεφάλι και να μη διεκδικούν, να δουλεύουν απλήρωτοι και να μη ζητάνε τίποτα, υπό τον φόβο της τιμωρίας και της απόλυσης».

Οσον αφορά τη στάση των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, καταγγέλλει πως αφήνουν ανυπεράσπιστους τους εργαζόμενους στα χέρια του εργοδότη: «Η πλειοψηφία του σωματείου όχι μόνο δεν οργάνωσε την ενιαία αντίδραση των εργαζομένων, δεν έχει προκηρύξει καμιά κινητοποίηση, αλλά έκανε και προσπάθειες να πείσει τους εργαζόμενους που αρνήθηκαν να υπογράψουν, να συναινέσουν, επιχειρηματολογώντας ότι είναι νόμιμο το δικαίωμα της εταιρείας να απολύει. Η δε ΔΑΚΕ δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα, αφού εκείνη τη μέρα, ενώ γνώριζε τι έχει συμβεί, ήταν εξαφανισμένη».

Σήμερα η κινητοποίηση για την «Παμμακάριστο»

Στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης θα γίνει σήμερα, στις 5 μ.μ., η κινητοποίηση, στην οποία καλεί το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων και μέλους του ΔΣ του κλαδικού σωματείου στην Ειδική Αγωγή Δημήτρη Ζαπαντιώτη, από τη διοίκηση του Ιδρύματος για το παιδί «Η Παμμακάριστος». Σύμφωνα με το σωματείο, η απόλυση συνιστά συνδικαλιστική δίωξη «εφόσον ο συνάδελφος από τη θέση του προέδρου του σωματείου διεκδικούσε τα δικαιώματα των παιδιών, των γονιών και των συναδέλφων». Καταγγέλλει, ακόμα, ότι στο συγκεκριμένο ίδρυμα, που εξυπηρετεί άτομα με βαρύ αυτισμό, «υπάρχει ήδη έλλειψη προσωπικού, και η απόλυση και έστω ενός εργαζομένου ενέχει κινδύνους για τους εξυπηρετούμενους και για το προσωπικό».

Εκδηλώσεις για τα παιδιά
  • Προβολή της παιδικής ταινίας «Το κασελάκι της Μοναξιάς» διοργανώνει το Στέκι Εργαζομένων, Ανέργων και Νεολαίας της Ελευσίνας την Κυριακή 11 Γενάρη στις 11 π.μ. στα γραφεία του (Νικολαΐδου 9). Πρόκειται για μία χριστουγεννιάτικη ταινία για παιδιά, εμπνευσμένη από το «Πνεύμα των Χριστουγέννων» του Κάρολου Ντίκενς, που ετοίμασε η Ομάδα Νέων Ν. Περάμου «Αντίπαλο δέος». Το στέκι δημιουργήθηκε από τη Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, που συγκροτείται από το Σύλλογο Εργαζομένων στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας - Ειδυλλίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, το Παράρτημα Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και το Σύλλογο Γυναικών Ελευσίνας. Την ευθύνη για τη λειτουργία του έχει Πολιτιστική Ομάδα.
  • Η ΟΒΣΑ οργανώνει γιορτή για τα παιδιά την Κυριακή 11 Γενάρη, στις 11 π.μ. στο Σωματείο Υδραυλικών (Πέτρου Ράλλη και Σαλαμινίας 9). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παράσταση καραγκιόζη, παιδικά παιχνίδια, λιχουδιές και δώρα για τα παιδιά και άλλες εκπλήξεις.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Τύπου Αθήνας διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 18 Γενάρη, στις 11 π.μ., στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», όπου θα γίνει κοπή της πίτας και θα ακολουθήσει η παιδική θεατρική παράσταση «Η βασίλισσα του Χιονιού».
Καταστροφές σε καλλιέργειες στα Χανιά

Αμεσα μέτρα αποζημίωσης και προστασίας των παραγωγών που πλήγηκαν από την κακοκαιρία, ζητάει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων. Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες του νομού Χανίων είναι μεγάλες, ειδικά στα εσπεριδοειδή, την ελαιοπαραγωγή και τα υπαίθρια οπωροκηπευτικά, σε περιοχές όπως του κάμπου των Χανίων, του πρώην Δήμου Μουσούρων και αλλού.

Η Ομοσπονδία απαιτεί: Αμεσα να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί που έμειναν χωρίς σοδειά φέτος. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφάλιση από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Να επανέλθει στον προηγούμενο νόμο για την καταβολή της εισφοράς με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή.

Επίσης: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την απορρόφηση των εσπεριδοειδών με τιμές που να διασφαλίζουν το εισόδημα των παραγωγών. Να θεσμοθετηθούν ικανοποιητικές κατώτερες τιμές σε όλα τα φυτικά και ζωτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ