ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΦΤΩΧΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο!

Η κατάσταση δεν πρόκειται να αναστραφεί προς το καλύτερο, όσο εφαρμόζεται η πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ, του μνημονίου και των μονοπωλίων

ICON

Η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρόνια τώρα πλήττει με το χειρότερο τρόπο τη μικρομεσαία αγροτιά και την οδηγεί χρόνο με το χρόνο σε πιο δεινή θέση. Η εφαρμογή των αποφάσεων της ΚΑΠ και των συμφωνιών του ΠΟΕ σε τίποτα σε ωφέλησε τους μικρομεσαίους αγρότες. Αντίθετα, τους οδήγησε σε μεγαλύτερη φτώχεια, τους εξανάγκασε να αναζητήσουν και εξωργεωργική απασχόληση προκειμένου να ζήσουν και οδήγησε πάρα πολλούς από αυτούς στο σταμάτημα της παραγωγής και στο ξεκλήρισμα.

Τα ίδια τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ δείχνουν ότι το αγροτικό εισόδημα το 2010 μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 4,3%, ενώ από το 2000 μέχρι το 2009 μειώθηκε κατά 16,9%. Ταυτόχρονα, στο διάστημα 2000 - 2009 ο αριθμός των αγροτών μειώθηκε κατά 171.300. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των αγροτών το 2000 ήταν 700.900 και το 2009 έπεσε στους 526.600. Πρόκειται για μια μεγάλη μείωση της τάξης του 24,5%! Με άλλα λόγια, η μείωση αυτή σημαίνει ότι έφυγε ο ένας στους τέσσερις αγρότες και ακόμα σημαίνει 19.000 αγρότες το χρόνο λιγότεροι! Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, από το 2004 έως το 2009 ο όγκος της παραγωγής μειώθηκε κατά 7% για τη φυτική και κατά 2% για τη ζωική.

Η κατάσταση δεν πρόκειται να αναστραφεί προς το καλύτερο, όσο εφαρμόζεται αυτή η πολιτική. Αντίθετα, θα χειροτερεύσει άμεσα ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του «ελέγχου υγείας της νέας ΚΑΠ» και του μνημονίου. Από το 2013 και μετά θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση από τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, ενώ επίσης το μνημόνιο και οι επικαιροποιήσεις του θα συμβάλουν ώστε το σκηνικό να γίνεται όλο και χειρότερο σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Την αγροτιά, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, την τρομοκρατούν με την οικονομική κρίση και το επικαιροποιημένο μνημόνιο για να περάσουν, με γρηγορότερους ρυθμούς, αυτά που από το 2000 έχουν προγραμματίσει: Το βίαιο ξεκλήρισμα. Αυτοί που συγκέντρωσαν τεράστια κέρδη πριν εκδηλωθεί η οικονομική κρίση και συνεχίζουν και σήμερα να κερδίζουν, ρίχνουν τα βάρη του καπιταλιστικού ανταγωνισμού στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Τους οδηγούν σε μόνιμη φτώχεια, εξαθλίωση και ανασφάλεια. Τη γη τους και τις επιδοτήσεις θα τις συγκεντρώσουν λίγοι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες - καπιταλιστές.

Από την ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική η φτωχομεσαία αγροτιά μόνο χασούρα έχει. Για παράδειγμα, η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και η επερχόμενη αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 13% από Γενάρη σημαίνει πολύ μεγάλη αύξηση του αγροτικού κόστους παραγωγής (μηχανημάτων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, κ.ά.). Το ίδιο ισχύει με τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα. Από την άλλη, οι τιμές παραγωγού στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα μένουν σταθερές ή μειώνονται. Παράλληλα, τα τιμολόγια για το αγροτικό ρεύμα αυξάνονται κατά 60%, ενώ μειώνονται για τις βιομηχανίες. Επίσης, η πολύ μεγάλη αύξηση των εισφορών των αγροτών στον κλάδο ασφάλισης υγείας του ΟΓΑ και στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής στον ΕΛΓΑ, σημαίνει νέα, άγρια επιβάρυνση, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές εγγυήσεις ασφάλειας και δίκαιας αποζημίωσης καταστροφών. Ταυτόχρονα, συρρικνώνεται η κρατική συμμετοχή, διευρύνεται το πεδίο καπιταλιστικής κερδοφορίας με τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, ξεθεμελιώνεται η όποια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπήρχε, εμπορευματοποιείται πλήρως ο τομέας της υγείας. Μετά τη μεταβίβασή τους στους Καλλικρατικούς δήμους, υποβαθμίζονται ή καταργούνται υπηρεσίες που ήταν μέχρι σήμερα δημόσιες και δωρεάν για τους αγρότες. Ιδιωτικοποιούνται οι εναπομείνασες κρατικοσυνεταιριστικές οργανώσεις (ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΕΛΒΙΖ κ.ά.), τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτών, όπου διέθεταν την παραγωγή τους. Προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, όπου είναι υποθηκευμένες οι περισσότερες αγροτικές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και συνεταιρισμοί. Και η κυβέρνηση εμπαίζει ασύστολα την αγροτιά με τα λεγόμενα περιφερειακά καλάθια αγροτικών προϊόντων, παρουσιάζοντάς τα ως τη λύση στο πρόβλημα...

Πολλαπλά πλήγματα

Από πουθενά δε φαίνεται κανένα κέρδος για τη φτωχομεσαία αγροτιά στο επόμενο διάστημα. Νέο πλήγμα για τους αγρότες αποτελεί η ομόφωνη απόφαση της ΕΕ, για αναστολή ή κατάργηση των γεωργικών επιδοτήσεων - ενισχύσεων στις χώρες - μέλη της ΕΕ που δεν τηρούν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι ο πρόδρομος της νέας ΚΑΠ μετά το 2013, που θα συρρικνώσει τις ενισχύσεις στους αγρότες, παρόμοιος με την κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας, της κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις, στον κλάδο υγείας, παιδείας κ.ά.

Η τελευταία αναθεώρηση της ΚΑΠ με τα «μέτρα υγείας» για το διάστημα μέχρι το 2013 και οι προτάσεις της Κομισιόν για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2013-2020, που προωθούν υποτίθεται μια γεωργία ανταγωνιστική και σε επιχειρηματική βάση, εξασφαλίζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των μονοπωλίων και οδηγεί στον εκτοπισμό των μικρών ακόμα και μεσαίων αγροτών. Οπως όλα δείχνουν, η αναθεώρηση της ΚΑΠ για μετά το 2013 θα φέρει ακόμα χειρότερα μέτρα όπου οι επιδοτήσεις θα μειωθούν για την Ελλάδα κατά 30%, ενώ η χρήση του όρου «ενεργός αγρότης» σημαίνει ότι οι φτωχοί και μικροί αγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν και εξωγεωργικό εισόδημα προκειμένου να επιβιώσουν, καθώς και οι εργατοαγρότες θα αποκλειστούν από τις όποιες επιδοτήσεις και θα οδηγηθούν μια ώρα αρχύτερα στο ξεκλήρισμα.

Την πολιτική αυτή στηρίζουν και υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τη «φτιασιδώσει». Σε αυτόν τον προσανατολισμό είναι όλοι οι νόμοι που υιοθέτησε και άλλοι που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, όπως υποστηρίζει:

-- «Το μητρώο αγροτών» διαχωρίζει σε «επαγγελματίες» αγρότες και μη. Από τους μη επαγγελματίες αγρότες, στερεί βασικά δικαιώματα στην ασφάλιση υγείας και σύνταξης, τους φορολογεί επιπλέον υπέρ του ΕΛΓΑ, τους στερεί ορισμένες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές που δίνονται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (επιστροφή ΦΠΑ, αιτήσεις για ΟΣΔΕ, αγροτικό αυτοκίνητο κ.ά.). Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 200.000 αγρότες δεν θα συγκαταλέγονται στους «επαγγελματίες» αγρότες.

-- «Την οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών», με μέλη των αγροτικών συλλόγων μόνο τους «επαγγελματίες» αγρότες. Στόχος να χειραγωγηθούν οι όποιες αντιδράσεις, να ελεγχθούν μέσα σ' ένα κυβερνητικά δομημένο αγροτικό κίνημα, από το σύλλογο ανά Καλλικρατικό δήμο, την ομοσπονδία στην περιφέρεια έως μια νέα τριτοβάθμια οργάνωση, εναρμονισμένη με την ΚΑΠ, την πολιτική της ΕΕ, την αντιαγροτική πολιτική που βιώνει η αγροτιά. Αυτόν το στόχο εξυπηρετούν και οι αναγκαστικές ποσοστώσεις για νέους αγρότες και αγρότισσες, πετώντας έξω μικρούς και μεσαίους αγρότες που δεν μπορούν να ζήσουν μόνο από την αγροτική δουλειά.

-- «Ασφάλιση αγροτικής παραγωγής», που ουσιαστικά καταργεί την υπάρχουσα κρατική στήριξη από τον ΕΛΓΑ. Αυξάνεται δραστικά η υποχρεωτική ειδική ασφαλιστική εισφορά του αγροτοπαραγωγού. Το γεωργικό εισόδημα των «μη επαγγελματιών» αγροτών επιβαρύνεται με πρόσθετη φορολόγηση 2% υπέρ ΕΛΓΑ, ανοίγει δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, στις οποίες επιδοτεί το ασφάλιστρο. Υποβαθμίζει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, δεν ρυθμίζει ουσιαστικά το χρέος των 4,2 δισ. ευρώ, μειώνει τον αριθμό των ασφαλιζομένων κινδύνων. Ετσι, δεν προστατεύεται, αλλά συρρικνώνεται το εισόδημα και η κάλυψη αναγκών μικρών και μεσαίων αγροτών.

-- «Αγροτικούς συνεταιρισμούς» με μέλη και νομικά πρόσωπα, «Συνεταιρισμούς κεφαλαίων και όχι κεφαλών», όπως υποστηρίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ. Αυτό σημαίνει πλήρη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες, με συγχωνεύσεις συνεταιρισμών και μετατροπή των ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιες, με διατήρηση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

-- Περαιτέρω διάλυση και συγχώνευση οργανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ιδιωτικοποίηση του αντικειμένου τους, ενώ η κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του γεωργικού συμβούλου επιβαρύνει τους αγρότες. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζεται η όποια κρατική αγροτική έρευνα (ΕΘΙΑΓΕ).

-- Νόμος για τα γεωργικά φάρμακα που καθιερώνει εθνικό συνταγολόγιο, με επιβάρυνση των αγροτών, ενώ ιδιωτικοποιούνται κρατικές υπηρεσίες για τη φυτοπροστασία, που παρέχονταν δωρεάν.

Η επιλογή της αγροτιάς

Για τη φτωχομεσαία αγροτιά δύο επιλογές υπάρχουν: `Η να συμβιβαστεί με τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και των συμμάχων της, ζώντας σε μόνιμη φτώχεια και ανασφάλεια περιμένοντας το τέλος της, ή να περάσει στην αντεπίθεση παλεύοντας χωρίς φόβο μαζί με εργατοϋπαλλήλους και άλλους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΠΟΕ, κ.ά.), στα κόμματα και τις κυβερνήσεις τους, ενάντια σε κάθε πολιτικό ή κυβερνητικό ανάχωμα, «φιλί της ζωής» στην εξουσία της εκμετάλλευσης και της φτώχειας για τους πολλούς.

Αυτό, βέβαια, απαιτεί ανασύνταξη και ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, συντονισμό του αγώνα για άμεσες διεκδικήσεις στην προοπτική κατάκτησης μιας οικονομίας και πολιτικής που θεμελιώνει τη λαϊκή ευημερία, ικανοποιώντας τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Ενα πρώτο βήμα άμεσο και καθοριστικό για τη φτωχομεσαία αγροτιά είναι η συστράτευση με την ΠΑΣΥ, η ισχυροποίησή της ως δύναμης άσκησης πίεσης, αλλά και στην προοπτική ανατροπής της κρατικομονοπωλιακής καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ