ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Γενάρη 2011
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
«Χρυσοί»... σκλάβοι

Η περίπτωση του Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι χαρακτηριστική για το πώς λειτουργεί το σύστημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Eurokinissi

Η περίπτωση του Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι χαρακτηριστική για το πώς λειτουργεί το σύστημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου
To ότι τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών επί της ουσίας αποτελούν το «χρυσό» κλουβί για τους ίδιους προκειμένου να κάνουν τα όσα επιτάσσουν οι επιχειρηματίες με σκοπό το κέρδος τους είναι πλέον γνωστό... Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι στο φαινόμενο των συνεχόμενων και πολλών αγώνων είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν όρθιοι και να νικούν - με οποιονδήποτε τρόπο και λύση μάλιστα! - την κούραση είναι μια πτυχή της «χρυσοφόρας» αλυσίδας στην οποία βρίσκονται δεμένοι από τη στιγμή της υπογραφής τους... Τώρα όμως απ' ό,τι φαίνεται η νέα... μόδα επιτάσσει να παραδίνουν και τη ζωή τους ψυχή τε και σώματι στους επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες των ομάδων.

«Αποικιοκρατικοί» όροι

Ετσι, τουλάχιστον ανησυχία προκαλούν τα όσα προκύπτουν με τους όρους που θέλει να επιβάλει η διοίκηση της Γιουβέντους κατ' εντολή του ιδιοκτήτη της ομάδας, μεγαλοεπιχειρηματία Αντρέα Ανιέλι, στο νέο συμβόλαιο του παίκτη Τζιόρτζιο Κιελίνι. Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγο καιρό και έκανε αίσθηση. Και αυτό γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ στο νέο συμβόλαιο περιλαμβάνονται «αποικιοκρατικοί» όροι που επί της ουσίας υποχρεώνουν τον Κιελίνι να παραδώσει σε αυτούς την ίδια του τη ζωή. Μάλιστα, σε περίπτωση που καταστρατηγηθεί κάποιος από τους όρους προβλέπεται στο συμβόλαιο του παίκτη μείωση κατά 30% των αποδοχών του ή επιβολή προστίμου, ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι ίδια μείωση στις αποδοχές προβλέπεται έστω και εάν ο παίκτης είναι άψογος στις... υποχρεώσεις αλλά η ομάδα υποβιβαστεί ή βγει εκτός στόχων.

Ενας από τους όρους που κάνουν αίσθηση είναι αυτός που αναφέρει ότι η αγωνιστική απόδοση του παίκτη θα πρέπει να ...συνδέεται με τις αποδοχές του. Κάτι που επί της ουσίας σημαίνει ότι απαγορεύονται κόπωση, τραυματισμοί, προβλήματα προσωπικά, οικογενειακά κτλ.!!! Επίσης, ένα ακόμη επίμαχο σημείο είναι η απαγόρευση χωρίς άδεια από την ομάδα να κάνει το οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο ή δηλώσεις, ακόμα και για το τι θα γράψει στις λεγόμενες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter). Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται εάν ο παίκτης θελήσει κάποια στιγμή να πάρει κάποια θέση για πιο σοβαρά κοινωνικά ή πολιτικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα έχουν κάνει στο παρελθόν άλλοι συνάδελφοί του (περιπτώσεις του Βραζιλιάνου Σόκρατες, των Σέρβων ποδοσφαιριστών όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη χώρα τους...). Παράλληλα, επιβάλλονται κανόνες συμπεριφοράς και ντυσίματος, σύμφωνα με τους κανόνες ηθικής που υπάρχουν στην ομάδα, ενώ προβλέπεται και 24ωρη παρακολούθηση του παίκτη από την ομάδα.

Αντιδράσεις από την Ενωση Ποδοσφαιριστών

Οι όροι στο συμβόλαιο του Κιελίνι (στη φωτ. αριστερά) με τη Γιουβέντους κάνουν τον παίκτη να μοιάζει με χρυσό σκλάβο

Eurokinissi

Οι όροι στο συμβόλαιο του Κιελίνι (στη φωτ. αριστερά) με τη Γιουβέντους κάνουν τον παίκτη να μοιάζει με χρυσό σκλάβο
Η αποκάλυψη των όρων του συμβολαίου του Κιελίνι έκανε τέτοια αίσθηση που ακόμα και η Ενωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών στην Ιταλία ξεσηκώθηκε, δίνοντας μάλιστα καινούριο έναυσμα για αντιπαράθεση στη χρόνια κόντρα της με τη Λίγκα των ομάδων, που έχει να κάνει με την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Απείλησε μέχρι και με απεργία στις αγωνιστικές του Δεκέμβρη, ωστόσο αυτή δεν πραγματοποιήθηκε καθώς υπήρξαν συμφωνίες για διάλογο. Εκείνο που επισήμανε στις ανακοινώσεις της η Ενωση των παικτών ήταν η επικινδυνότητα των νέων όρων που μπαίνουν και το γεγονός ότι κι άλλοι σύλλογοι στην Ιταλία (και ίσως όχι μόνο εκεί) αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γιουβέντους. Παρά την αναβολή της απεργίας η μάχη μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει λήξει (ίσως να μην έχει αρχίσει καν) και από την έκβασή της θα εξαρτηθούν πολλά για το στάτους κβο που θα επικρατήσει στην ποδοσφαιρική Ιταλία και όχι μόνο.

Κερδοφόρες... μαριονέτες

Είναι πλέον φανερό ότι αυτό που ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες είναι η δημιουργία «χρυσών σκλάβων» προκειμένου να πετυχαίνουν ακόμα πιο εύκολα τους σκοπούς τους. Το μέσον για το κέρδος, που είναι ο ποδοσφαιριστής, πρέπει να ελέγχεται απόλυτα από τον εκάστοτε επιχειρηματία. Από το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, που γίνεται κυρίως στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπου μέσω των πολυεθνικών κυκλωμάτων μάνατζερ οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται τη φτώχεια προκειμένου να ανακαλύψουν ταλέντα τα οποία θα «δέσουν» με πενιχρά συμβόλαια για μερικά χρόνια με σκοπό το μοσχοπούλημά τους μετέπειτα, μέχρι τις συμφωνίες με τα λεγόμενα βαριά χαρτιά της ομάδας, η τακτική είναι μία. Το πώς θα δημιουργηθεί η καλύτερη «μαριονέτα» που θα χορέψει καλύτερα. Μια «μαριονέτα» που φυσικά όσο απαιτούν τα συμφέροντα θα πρέπει να μένει όρθια και φυσικά να χορεύει όσο το δυνατόν καλύτερα. Το θέμα με το συμβόλαιο του Κιελίνι αποκάλυψε ότι πλέον ακόμα και η προσωπική ζωή των ίδιων των ποδοσφαιριστών ανήκει στα αφεντικά... Διάφορες κραυγαλέες περιπτώσεις στο παρελθόν αποκάλυψαν περίτρανα πώς λειτουργεί το όλο σύστημα. Ενα σύστημα που θέλει τους αθλητές να είναι ρομπότ προκειμένου να αντέχουν την πίεση των αγώνων, να είναι πάντα νικητές ώστε κάποιοι επιχειρηματίες, πολυεθνικές - χορηγοί μάνατζερς να κερδίσουν απ' αυτή την επιτυχία ή την όλη πορεία τους.

Η μετατροπή των παικτών σε ...χρυσές μαριονέτες για απόλυτη εκμετάλλευση είιναι ο στόχος των επιχειρηματιών που κερδίζουν από τις επιτυχίες

Eurokinissi

Η μετατροπή των παικτών σε ...χρυσές μαριονέτες για απόλυτη εκμετάλλευση είιναι ο στόχος των επιχειρηματιών που κερδίζουν από τις επιτυχίες
Το σύρσιμο μετά βαΐων και κλάδων του Εγγλέζου Ντέιβιντ Μπέκαμ στις ΗΠΑ, τη στιγμή που η καριέρα του στην Ευρώπη είχε πάρει την κατιούσα προκειμένου οι χορηγοί και οι πολυεθνικές να βρουν το πρόσφορο έδαφος για να ρεφάρουν τη χασούρα τους αποδεικνύει περίτρανα του λόγου το αληθές.

Ολες οι περιπτώσεις, παλιές και νέες, δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι ένας αθλητής όσο ψηλά και εάν φθάσει, μετά και από προσωπική προσπάθεια, δεν ξεφεύγει από το ίδιο το σύστημα που τον γέννησε, προκειμένου να τον εκμεταλλευτεί μέχρι την τελευταία στιγμή που θα τον χρειάζεται.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ