ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Ταμείο» βαθύτερης εμπλοκής, πολεμικών σχεδίων και επικίνδυνων «διευθετήσεων»

INTIME NEWS

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, από την οποία επιβεβαιώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η εμπλοκή στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, στο όνομα της οποίας «πίνουν νερό» κυβέρνηση και αστικά κόμματα για λογαριασμό της αστικής τάξης, σε τίποτε δεν διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας απέναντι και στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, όπως και συνολικά την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία. Αντίθετα, η μετατροπή όλης της χώρας σε ορμητήριο ή προγεφύρωμα των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σηματοδοτεί πολύ μεγάλους κινδύνους και πρέπει να σημάνει συναγερμό για το λαό.

Φόρα - παρτίδα οι επικίνδυνες «διευθετήσεις» για την παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών, που προβαίνουν σε αποτίμηση «κερδών» για την ντόπια αστική τάξη, σκιαγραφώντας και τα επόμενα βήματα της εμπλοκής.

Για παράδειγμα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Θέμα», μπροστά στην εκκωφαντική σιωπή Τραμπ απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, έσπευσε να αναρωτηθεί: «Μετά την υπερθέρμανση της Μέσης Ανατολής και με δεδομένο ότι η Τουρκία συνομιλεί με το Ιράν υπήρχε κανείς που περίμενε ρεαλιστικά δημόσια δήλωση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας; Οποιος το περίμενε αυτό έσφαλλε». Επιβεβαιώνοντας ότι το βασικό για τις ΗΠΑ είναι να μη διαταραχθεί η συνοχή του ΝΑΤΟ, ειδικά σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και αυξάνονται οι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής, και υπ' αυτό το πρίσμα φυσικά αντιμετωπίζουν και τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, με τις γνωστές συνέπειες που ξεδιπλώνονται ξανά σε όλο τους το «μεγαλείο».

Τώρα, ο Γ. Κουμουτσάκος είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ούτε τώρα ούτε πριν δημόσια δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα παρέμβουν σε κρίση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», ενώ ήταν ακριβώς οι κυβερνητικοί παράγοντες που πριν από το ταξίδι καλλιεργούσαν στο λαό φρούδες ελπίδες για τα αναμενόμενα «κέρδη» από τη λειτουργία της χώρας ως «πυλώνα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, είπε (ρ/σ «Θέμα»): «Θυμάστε Αμερικανό Πρόεδρο να καταδικάζει την Τουρκία για οποιοδήποτε θέμα παρουσία Ελληνα πρωθυπουργού; Η μέρα που Αμερικανός Πρόεδρος θα το κάνει αυτό θα είναι η ημέρα που οι ΗΠΑ θα έχουν αποφασίσει τη διακοπή σχέσεων με την Τουρκία».

Οι παραπάνω δηλώσεις, βέβαια, πέρα από αποκαλυπτικές για τους μύθους που διακινούν τα αστικά επιτελεία περί τάχα «ασπίδας» της χώρας από τη συμμετοχή της στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, είναι και ενδεικτικές για το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες προκειμένου να «διασφαλιστεί» η παραμονή της Τουρκίας στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Αυτό φυσικά δεν είναι τίποτα λιγότερο από το δρόμο των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων», σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου να ξεκαθαρίζει την Τρίτη πως «εστιάζουμε στην ενθάρρυνση των βημάτων που κάνει η Ελλάδα και στο κοινό συμφέρον μας να βοηθήσουμε στη διαχείριση των διαφορών με την Τουρκία κατά έναν τρόπο που να μη βλάπτει τη σημαντική συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που μας ενώνουν και να επιδιώξουμε τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αυτές είναι οι «καλές υπηρεσίες» που σπεύδουν να προσφέρουν οι ΗΠΑ στα Ελληνοτουρκικά, όπως τις χαρακτήρισε χτες ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος ερωτώμενος σχετικά με την τουρκο-λιβυκή «συμφωνία» σημείωσε πως «η αίσθησή μου είναι ότι ο Πρόεδρος Τραμπ και τα μέλη της ομάδας του θα κινηθούν στην παροχή καλών υπηρεσιών προκειμένου να αποφορτιστεί το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», επειδή κατανόησαν τάχα τους προβληματισμούς και «την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να απαντήσει δυναμικά, με ό,τι χρειαστεί εάν αμφισβητηθούν ακόμα περισσότερο βασικά κυριαρχικά της δικαιώματα από την Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, από την ειδική συνεδρία του «Atlantic Council», την Τρίτη, ξεκαθάριζε ξανά πως «είμαστε πολύ ανοιχτοί στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας», προαναγγέλλοντας ότι σε μερικές μέρες ξεκινούν εκ νέου οι λεγόμενες πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο γενικών γραμματέων των ΥΠΕΞ των δύο χωρών και προσθέτοντας για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα πως «εάν δεν μπορούμε να τις επιλύσουμε (σ.σ. τις διαφορές), είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε προσφυγή στη Χάγη και να αφήσουμε το δικαστήριο να αποφασίσει (...) Αλλά προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει να απόσχουμε από οποιαδήποτε δραστηριότητα που ξεκάθαρα κλιμακώνει την περιφερειακή ένταση».

Να σημειωθεί πως, παράλληλα, σε μια κίνηση με μπόλικα μηνύματα, ο αμερικανικός 6ος Στόλος έδωσε χτες στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις τουρκικές φρεγάτες «Γκιοκτσού» και «Γκίοκοβα», να ανεφοδιάζονται εν πλω στην Κεντρική Μεσόγειο από το πλοίο υποστήριξης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USNS William McLean», επισημαίνοντας ταυτόχρονα οι Αμερικανοί ότι οι τουρκικές φρεγάτες «παρέχουν υποστήριξη στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ "Sea Guardian"», στη Μεσόγειο. Θυμίζουμε, προηγουμένως, στις 2 - 3/1, οι φρεγάτες «Γκιοκτσού» και «Γκίοκοβα» πραγματοποίησαν κοινή άσκηση με το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ έχουν προγραμματίσει και πλου έως τα χωρικά ύδατα της Αλγερίας προτού επιστρέψουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεσμεύσεις εμπλοκής στα πολεμικά σχέδια στη Μ. Ανατολή

Την ίδια ώρα, παρά τη «φιλότιμη» προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών και με τις χτεσινές τους δηλώσεις να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως τάχα «ουδέτερο παρατηρητή» της παραπέρα κλιμάκωσης στη Μ. Ανατολή μετά και τη δολοφονία Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ, ανησυχία και ερωτήματα προκύπτουν για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά την υπηρέτηση του συγκεκριμένου αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού απέναντι στο Ιράν.

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι μόνο άκουσε «προσεκτικά» τον Αμερικανό Πρόεδρο να εξαπολύει πολεμικές απειλές κατά του Ιράν κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους μπροστά στις κάμερες, αλλά προηγουμένως - από το «Atlantic Council» - είχε σπεύσει να καλύψει πλήρως τη νέα προκλητική ενέργεια των ΗΠΑ λέγοντας σχετικά με τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού πως «είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ» και διευκρινίζοντας πως «είχαμε - και ακόμα έχουμε - πολύ στενούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς μας τίμιους παίκτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά»!

Ολα αυτά κι ενώ με το χτεσινό - πολεμικού τύπου - διάγγελμά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζητούσε ορθά - κοφτά μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και των κρατών - μελών του στη Μέση Ανατολή (βλέπε αναλυτικά σελ. 7), με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στ. Πέτσα, μάλιστα, μιλώντας χτες βράδυ στον «ΣΚΑΪ», να αφήνει εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια ανάλογα και με τις αποφάσεις του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Ετσι κι αλλιώς η κυβέρνηση κουβαλούσε στις «βαλίτσες» της κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ την «ανανεωμένη» συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις που βρίσκεται στη Βουλή και μετατρέπει τη χώρα σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο των ανταγωνισμών, ενώ μόνο ανησυχία γεννάει και η ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές πως κατά τη συνάντηση «υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Μια ιδέα τού τι σημαίνει αυτό στην πράξη δίνει η πρόθεση της κυβέρνησης για την προμήθεια των «F-35», που στόχο έχουν να υπηρετήσουν τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Ως προς αυτό, ο μετέχων στα διαβούλια στις ΗΠΑ, υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, που πρόσφατα έλεγε ότι «οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον», μιλώντας χτες στην κρατική τηλεόραση σημείωσε: «Εδειξε (σ.σ. ο Τραμπ) ότι κατανοεί ότι δεν πρόκειται για μία ακόμα δουλειά με οικονομικό αντικείμενο, αλλά για ένα στοιχείο που εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

Τους ίδιους άλλωστε στόχους υπηρετεί και η αναβάθμιση των «F-16», που υλοποιεί σήμερα η ΝΔ. Θυμίζουμε πως όταν αποφασιζόταν, επί ΣΥΡΙΖΑ, από τους Τσίπρα - Τραμπ, η αναβάθμιση, έγγραφο του Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency), του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, έγραφε ότι το πρόγραμμα «θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ (...) Θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».


Μπίζνες και εμπλοκή

Το χτεσινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον περιλάμβανε επίσκεψη στη Γερουσία και συνάντηση με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε αρχικά με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρεπουμπλικάνος Τζέιμς Ρις, ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ (εκ των πρωτεργατών της υπερψήφισης του «East Med Act» τον Δεκέμβρη) και γερουσιαστές. Οπως διαχέεται, οι Αμερικανοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα και την προοπτική της «επιστροφής» της ως «ηγέτιδας δύναμης» στην περιοχή των Βαλκανίων και ως «παράγοντα σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, Χόιερ και ΜακΚάρθι αντίστοιχα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να εστίασε στην τριμερή συνεργασία της Ελλάδας με Ισραήλ και Κύπρο για την υλοποίηση του αγωγού «East Med», αναδεικνύοντας κατά την κυβέρνηση τον «σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο» της Ελλάδας για την «περιφερειακή σταθερότητα» της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τη «σταθερή, σημαντική συμβολή της χώρας μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Τόνισε επίσης τη σταθερή θέση της Ελλάδας για τα Βαλκάνια, ότι το μέλλον των κρατών της περιοχής είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη συμμετοχή τους στις ευρωατλαντικές δομές, και αναφέρθηκε στις ελληνικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Παραπέρα, παρουσίασε στους Αμερικανούς τις ενέργειες της κυβέρνησης για την απλοποίηση των διαδικασιών, που καθιστούν την Ελλάδα «προνομιακό χώρο προσέλκυσης Αμερικανών επενδυτών» σε μια σειρά από τομείς.

Αργά το βράδυ, εξάλλου, συναντήθηκε με Αμερικανούς επενδυτές, ενώ ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας αναμενόταν να παραστεί στη δεξίωση που παρέθεσαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ