ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εντατικές προετοιμασίες για το δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης

Πανελλαδικός συντονισμός στα τέλη Γενάρη, ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα κυβέρνησης και Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των αγροτών

Eurokinissi

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των αγροτών
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, στην εκμετάλλευση του μόχθου τους από τους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους, ξεκινούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι όλης της χώρας.

Με πρωτοβουλίες των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, καθώς και Επιτροπών Αγώνα, αμέσως μετά τις γιορτές, άρχισαν οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό παναγροτικό αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη του Γενάρη, που αποφασίστηκε στην τελευταία πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 17 Δεκέμβρη 2017, στη Λάρισα.

Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνονται, σε καθημερινή βάση, περιοδείες κλιμακίων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και συσκέψεις στα χωριά, όπου γίνεται ενημέρωση για παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ και αναπτύσσεται ανοιχτή και γόνιμη συζήτηση για τα αιτήματα - διεκδικήσεις.

Στα μέσα του μήνα που διανύουμε, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να εξετάσει την πορεία των προετοιμασιών και να πάρει αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα. Σταθμός σ' αυτήν την αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Εκθεσης AGROTICA, που θα πραγματοποιηθεί από την 1 μέχρι τις 4 Φλεβάρη.

Οι νέες, πανελλαδικά συντονισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις έρχονται ως συνέχεια και κλιμάκωση των αγωνιστικών δράσεων που οργάνωσαν κατά τόπους οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, στη βάση του συνολικού και ενιαίου για όλη την Ελλάδα πλαισίου αιτημάτων - διεκδικήσεων, όπως έχει καθοριστεί στα μπλόκα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, με τις αναγκαίες επικαιροποιήσεις και τον εμπλουτισμό, ώστε να απαντά και στα κατά τόπους ιδιαίτερα ζητήματα.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, από χτες Δευτέρα, ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες καθημερινές περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά των νομών, ενώ γίνονται και προετοιμασίες για τον πανθεσσαλικό συντονισμό του αγώνα.

Στην σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους 20 Αγροτικούς Συλλόγους του νομού, αποφασίστηκε την Παρασκευή 12 Γενάρη, τα τρακτέρ να βγουν στις πλατείες των χωριών, ενώ τη Δευτέρα 15 Γενάρη, να συγκληθεί παγκαρδιτσιώτικη αγροτική σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ., στον Παλαμά. Από χτες ξεκίνησαν περιοδείες κλιμακίων της Ομοσπονδίας σε χωριά. Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών περιλαμβάνει:

  • Τρίτη 9/1, στα χωριά Μαγούλα (7 μ.μ.), Νέο Ικόνιο (7 μ.μ.), Γεφύρια (7.30 μ.μ.), Κρανιά (8 μ.μ.).
  • Τετάρτη 10/1, στα χωριά Κοσκινάς (1 μ.μ.), Προάστειο (7 μ.μ.), Μαραθέα (8 μ.μ.), Φύλλια (8 μ.μ.), Καππαδοκικό (8.30 μ.μ.).
  • Πέμπτη 11/1, στα χωριά Καρδιτσομαγούλα (7 μ.μ.), Λεοντάρι (7 μ.μ.), Καλλιφώνι (8 μ.μ.), Λεύκη (7 μ.μ.), Ορφανά (7.30 μ.μ.), Φύλλο (8 μ.μ.).
  • Παρασκευή 12/1, στα χωριά Αμπελος (7 μ.μ.), Δασοχώρι (7.30 μ.μ.), Παλαμάς (8 μ.μ).

Πρόγραμμα συσκέψεων σε κεφαλοχώρια της περιοχής έχει ξεκινήσει από χτες και στο νομό της Λάρισας από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το οποίο για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

  • Τρίτη 9/1, στις 6.30 μ.μ., στη Νίκαια.
  • Τετάρτη 10/1, στις 6.30 μ.μ., στον Πλατύκαμπο, στην αίθουσα του συνεταιρισμού.
  • Πέμπτη 11/1, στις 7 μ.μ., στην Τερψιθέα, στο Πολιτιστικό Κέντρο.
  • Παρασκευή 12/1, στις 6.30 μ.μ., στον Τύρναβο, στο Εμμανουήλειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Αιτήματα αιχμής

Αιτήματα - διεκδικήσεις αιχμής των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων είναι:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν' αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
  • Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μη γίνει καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας.
  • Εξόφληση των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Κι αυτήν τη μάχη η μικρομεσαία αγροτιά θα τη δώσει σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που, όπως αποδείχτηκε, δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα.

ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΣ ΣΑΜΟΥ
Χωρίς γιατρούς τα περιφερειακά - αγροτικά ιατρεία

Καταγγελία της Λαϊκής Επιτροπής

Την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας στη Σάμο, όπως και σε όλη τη χώρα, καταγγέλλει η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθόκαμπου, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα στον Μαραθόκαμπο. Σύμφωνα με την καταγγελία, τα περισσότερα περιφερειακά - αγροτικά ιατρεία του νησιού δεν έχουν γιατρούς, αλλά και εκείνα που έχουν μόνιμο ή υπόχρεο αγροτικό γιατρό, αρκετές μέρες της βδομάδας παραμένουν κλειστά όλο το 24ωρο, όπως αυτό του Μαραθόκαμπου.

Ο Μαραθόκαμπος, που είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό από το νοσοκομείο, ενώ στα χαρτιά τουλάχιστον έχει δύο γιατρούς, στην πραγματικότητα δεν έχει κανέναν. «Αυτό γιατί η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση, με αποφάσεις τους έχουν συναινέσει στη μετακίνηση των λιγοστών αυτών γιατρών για κάλυψη αναγκών στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου. Ανάγκες που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει με την αντιλαϊκή πολιτική τους. Την πολιτική των περικοπών, που στον τομέα της Υγείας δεν χρηματοδοτεί επαρκώς τα νοσοκομεία και δεν προσλαμβάνει μόνιμους γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό. Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργούνται τα περιβόητα πλεονάσματα (...)».

Η Λαϊκή Επιτροπή θυμίζει τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε το προηγούμενο διάστημα και το μάζεμα 700 υπογραφών μόνο από τον Μαραθόκαμπο, απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, «που δεν πήρε κανένα μέτρο για την επίλυση του καυτού προβλήματος της μόνιμης παρουσίας γιατρού στο χωριό μας». Η Λαϊκή Επιτροπή διεκδικεί: Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Σάμου και του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου με μόνιμους γιατρούς και το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, για την ασφαλή λειτουργία τους και εφημέρευσή τους. Κατά συνέπεια, να μη μετακινούνται οι γιατροί από τον Μαραθόκαμπο για εφημερίες στο Νοσοκομείο της Σάμου και να εφημερεύουν στο χωριό, όπου είναι η οργανική τους θέση.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Καλεί στις κινητοποιήσεις

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, συμμετέχοντας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες. Σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση «κουτσουρεύει κι άλλο το αφορολόγητο, παραμένει ο φόρος με τα τεκμήρια διαβίωσης, αυξάνει τα ασφάλιστρα του ΕΦΚΑ. Εισπράττει τσουχτερά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, αρνείται να αποζημιώσει ζημιές (βροχοπτώσεις). Δεν παίρνει κανένα μέτρο για την απώλεια εισοδήματος λόγω του εμπάργκο. Ποινικοποιεί τους αγώνες, στέλνει εκατοντάδες συνδικαλιστές και αγρότες στα αγροτοδικεία, όπως και πρόσφατα στο νομό μας. (...) Την ίδια ώρα στενάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις απλήρωτες παραγωγές, τις εξευτελιστικές τιμές, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και τα απανωτά χαράτσια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ