ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συνεχίζονται η στασιμότητα στην οικονομία και οι αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους

MotionTeam

Σειρά από «αρνητικά» στοιχεία καταγράφονται στις οικονομίες της ΕΕ και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα της στασιμότητας που εμφανίζεται στη συνολική οικονομική δραστηριότητα.

«Βραδεία αύξηση της απασχόλησης, με ρυθμούς χαμηλότερους από το προσδοκώμενο», καταγράφει η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την εργασιακή και κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. «Με την επενδυτική επίθεση ύψους 315 δισ. ευρώ που εξαπολύουμε, φιλοδοξούμε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας», σημείωσε σχετικά η επίτροπος, αρμόδια για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μ. Τίσεν. Σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομική ανάκαμψη που άρχισε στην ΕΕ την άνοιξη του 2013 παραμένει υποτονική, και οι πρόσφατες προβλέψεις για το ΑΕΠ της ΕΕ έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Το δεύτερο τρίμηνο του 2014, συνολικά 12,4 εκατομμύρια άτομα (το 5,1% του εργατικού δυναμικού) ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα έτος, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ήταν άνεργοι για περισσότερο από δύο έτη. Η Ελλάδα και η Κύπρος καταγράφουν «ιστορικά υψηλά» επίπεδα μακροχρόνιας ανεργίας, τονίζει η έκθεση, τα οποία συνεχίζουν να ανεβαίνουν στις δύο χώρες, αλλά και στην Ιταλία. Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στην ΕΕ σε ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς το 74,4% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Ωστόσο, παρά την αστάθεια της μακροοικονομικής κατάστασης, η έκθεση διαπιστώνει ότι η κάθε μορφής «απασχόληση» παρουσίασε μικρή αλλά σταθερή αύξηση στην ΕΕ από τα μέσα του 2013 και μετά. Η απασχόληση αυξήθηκε στα περισσότερα κράτη - μέλη της ΕΕ, ακόμα και σ' εκείνα που παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ποια ανάκαμψη;

Αρνητικό πρόσημο εμφάνισε σε ετήσια βάση για το μήνα Δεκέμβρη του 2014 ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σε μια εξέλιξη που αναθερμαίνει τη συζήτηση και την ενδοαστική διαπάλη σχετικά με το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από τη Γιούροστατ, το γενικό επίπεδο τιμών εμφανίζεται στο -0,2%, γεγονός που έχει να κάνει και με τη συνεχιζόμενη κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου, καθώς ο δείκτης των ενεργειακών αγαθών, σύμφωνα με τη Γιούροστατ, διαμορφώνεται στο -6,3%. Σταθερά κάτω από τα επίπεδα του 2010 διαμορφώνεται ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη, ενώ το Νοέμβρη του 2014, σύμφωνα με τη Γιούροστατ, καταγράφεται ανάκαμψη 1,5% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης της εταιρείας PwC, ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη οδηγεί σε προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης». Το 2015 αναμένεται ότι ο πληθωρισμός και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την Ευρωζώνη. Κατά συνέπεια αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων, σε μία προσπάθεια να τονωθεί η ζήτηση και να αναστραφούν οι τάσεις στο επίπεδο των τιμών λιανικής.

ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
«Ισες αποστάσεις» κρατούν διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην τακτική των «ίσων αποστάσεων» φαίνεται ότι συνεχίζουν σε σχέση με το Κυπριακό μια σειρά από ιμπεριαλιστικά κέντρα, που εκφράζουν ανοιχτά ανυπομονησία για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ετσι, παρά την έκδοση νέας NAVTEX από την Τουρκία και την παράταση των ερευνών του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κένινγκ, κάλεσε και... τις δύο πλευρές να αποφύγουν λόγια ή πράξεις που αυξάνουν την ένταση. Αντίστοιχα, ο Γάλλος πρέσβης, Ζαν Λικ Φλοράν, σημείωσε ότι «είναι σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο να μη γίνονται ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν περαιτέρω τη διαπραγματευτική διαδικασία ή να δημιουργήσουν εντάσεις στην περιοχή».

Στο μεταξύ, κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Εργκούν Ολγκιούν, ξεκινά επαφές στις ΗΠΑ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντήσει εκπροσώπους μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών. Στις 14 Γενάρη, ο Ολγκιούν θα μιλήσει σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Ατλαντικό Συμβούλιο» («Atlantic Council») με θέμα «Προοπτικές για έναν διακανονισμό στην Κύπρο». Στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι η συζήτηση θα γίνει υπό το πρίσμα «των νέων εξελίξεων στην Ενέργεια στην περιοχή και το πώς αυτές θα επιδράσουν στις διαπραγματεύσεις».

Η συγκεκριμένη «δεξαμενή σκέψης» πηγαινοέρχεται εδώ και καιρό στην περιοχή οργανώνοντας (π.χ. σε Κύπρο, Τουρκία) συναντήσεις με στελέχη επιχειρήσεων και αστικών κυβερνήσεων, επιβεβαιώνοντας πόσο εντείνεται το ενδιαφέρον (άρα και η κόντρα) των μονοπωλίων για τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου.

Συστάσεις για τη «διασφάλιση» της Ανατολικής Μεσογείου

Το ενδιαφέρον αυτό, όπως και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται για τους λαούς, αναδεικνύεται και στις σελίδες εκθέσεων διαφόρων αστικών ιδρυμάτων που πλέον δημοσιεύονται καθημερινά. Σε έκθεση που υπογράφει το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (συνδέεται με τον αμερικανικό στρατό) επισημαίνεται πως «σε περίπτωση κλιμάκωσης περιφερειακών εντάσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν σημαντική στρατιωτική θέση που μπορεί να έχει επίδραση στη διασφάλιση της Ανατολικής Μεσογείου». Η έκθεση τονίζει πως «το ενδεχόμενο η Κύπρος να συρθεί σε τέτοιας μορφής συγκρούσεις μέσω επιθέσεων (σ.σ. τρομοκρατικών ή στρατιωτικών) εναντίον κοινών κυπροϊσραηλινών εγκαταστάσεων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει» τις ΗΠΑ.

Γίνεται ειδική αναφορά στο σταθμό υγροποίησης αερίου στο Βασιλικό, ως πιθανό στόχο τρομοκρατικών ή στρατιωτικών επιθέσεων και μεταξύ άλλων υποδεικνύεται πως «η παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και εξοπλισμού και η υποστηρικτική θέση της αμερικανικής διπλωματίας από κοινού προς την Κύπρο και το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης από τρίτους εναντίον των ενεργειακών υποδομών και παραγωγικών εγκαταστάσεων, μπορούν να αποδειχθούν απαραίτητες».

Σε δίκη ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης

Το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του παραπέμπει σε δίκη τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάν. Διώτη κατηγορούμενο για απιστία στην υπηρεσία, που διέπραξε με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της αποκαλούμενης λίστας Λαγκάρντ. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσει ο πρώην εισαγγελέας ενώ απαλλάσσεται ο προκάτοχός του Γ. Καπελέρης. Οι δικαστές έκαναν δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Μ. Δράκου, παραπέμποντας τον Ιωάννη Διώτη μόνο για το κακούργημα της απιστίας και απαλλάσσοντάς τον από το αδίκημα της καταστροφής εγγράφου από υπάλληλο με σκοπό τον πορισμό αθέμιτου οφέλους ή βλάβης τρίτου κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Με το ίδιο βούλευμα, αίρονται οι κατηγορίες σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη καθώς οι δικαστές αποδέχονται ότι ο προκάτοχος του Ι. Διώτη στο ΣΔΟΕ δεν έλαβε ποτέ ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ, ούτε εντολή να διενεργήσει έλεγχο. Αντιθέτως, για τον πρώην εισαγγελέα, το Συμβούλιο δέχεται ότι δεν αξιοποίησε τη λίστα, στην οποία περιλαμβάνονταν άνω των 2.000 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη για να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους. Οι δικαστές απορρίπτουν τον ισχυρισμό του Ι. Διώτη ότι η επίμαχη λίστα αποτελούσε παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Σε ειδικό εφέτη ανακριτή

Ο πρόεδρος Εφετών, Χρ. Κατσιάνης, θ' αναλάβει την ανάκριση για το θέμα της ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη. Σε βάρος του, μετά από παραγγελία της Βουλής, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είναι αντιμέτωπος με κακουργηματική κατηγορία για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» και σε βαθμό πλημμελήματος για κατηγορία για συμμετοχή σε υπεράκτια εταιρεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας ο Γ. Καρατζαφέρης κατηγορείται ότι έλαβε ποσό 1,6 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο δόσεις, το 2007 και το 2008, μέσω της υπεράκτιας εταιρείας με την επωνυμία «Catalina LTD», της οποίας φέρεται ιδιοκτήτης, μαζί με τον γιο του. Τα χρήματα φαίνεται να έχουν εμβαστεί από επιχειρηματία, που μαζί με ένα ακόμη πρόσωπο εμφανίζονται ως μεσολαβητές για την προμήθεια στο Δημόσιο τεσσάρων ελικοπτέρων τύπου «Super Puma» στα τέλη του 2000, με κόστος περίπου 64 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει των στοιχείων της έρευνας, προέκυψε για τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. και η ύπαρξη ακόμα μίας υπεράκτιας εταιρείας με την επωνυμία «Homeric TCI».

Επιπρόσθετα, στον ανακριτή Διαφθοράς, Γ. Μαλλή, καλούνται, από τις 12 Γενάρη, να απολογηθούν οι δύο επιχειρηματίες, καθώς και τρεις πρώην αξιωματικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση των τεσσάρων ελικοπτέρων.

ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Αύξηση όγκου επιβατών

Σημαντική αύξηση κατά 27,1% παρουσίασε τον περασμένο Δεκέμβρη η συνολική επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν «μετέφερε» συνολικά 1,06 εκατομμύρια επιβάτες, έναντι 832.582 επιβατών του προηγούμενου Δεκέμβρη, ο υψηλότερος όγκος επιβατών κατά την τελευταία πενταετία.

Επίσης, αυξημένη παρουσιάζεται και η επιβατική κίνηση εσωτερικού όπως και το Νοέμβρη, σε ποσοστό περίπου 40%, με τους συνολικούς επιβάτες να φτάνουν τις 392.695 έναντι 280.481 το Δεκέμβρη του προηγούμενου έτους, ενώ η επιβατική κίνηση εξωτερικού αυξήθηκε κατά 20%, φτάνοντας στους 665.783 επιβάτες. Η συνολική επιβατική κίνηση του ΔΑΑ τη χρονιά που πέρασε σημείωσε αύξηση της τάξης του 21,2% σε σχέση με το 2013, αφού συνολικά μεταφέρθηκαν 15,2 εκατομμύρια επιβάτες, περισσότεροι κατά 2,7 εκατ. στην προηγούμενη χρονιά.

ΕΠΙΤΟΚΙΑΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ
Διεύρυνση σε όφελος των τραπεζών

Παραπέρα άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια για δάνεια και σε αυτά για τις καταθέσεις, σε όφελος των τραπεζών, εμφανίζουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, το «επιτοκιακό περιθώριο» σε όφελος των τραπεζών διευρύνθηκε το Νοέμβρη του 2014 στις 3,89 εκατοστιαίες μονάδες (από 3,83 τον Οκτώβρη και 3,79 μονάδες τον Ιούνη). Ειδικότερα, για το μήνα Νοέμβρη το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα δάνεια διαμορφώθηκε σε 5,31% έναντι 1,52% του μέσου επιτοκίου στις καταθέσεις.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org