ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Γιώργος Μαργαρίτης

Ιστορικός, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνεργαζόμενος, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Εχουμε ήδη πίσω μας την πρόσφατη ιστορία, έχουμε πίσω μας ετούτη τη σκοτεινή εμπειρία του τι σημαίνει κρίση του καπιταλισμού για τους εργαζόμενους, για το λαό μας, για τη χώρα μας. Τέσσερα, πέντε χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι χάνουν και μόνο χάνουν. Χάνουν κομμάτια από τη ζωή τους. Χάνουν κομμάτια από την αξιοπρέπειά τους. Χάνουν όσα κέρδισαν μέσα σε πολλά χρόνια αγώνων και θυσιών. Χάνουν τη σιγουριά του καθημερινού ψωμιού, την περίθαλψή τους την ώρα της ανάγκης, την ελπίδα για τα γηρατειά τους, τη μόρφωση των παιδιών τους, τη θέρμανση των σπιτιών τους, την πρόσβαση σε όλα τα αγαθά, τα οποία οι ίδιοι με το μόχθο τους δημιούργησαν. Πολλοί χάνουν τη θέση τους στην κοινωνία, εξόριστοι στις στρατιές των ανέργων, χωρίς το απόλυτο δικαίωμα στη δουλειά, στην παραγωγή, αληθινά απόβλητα μιας κοινωνίας στην οποία δεν έχουν πια θέση. Μιας αστικής, μιας καπιταλιστικής κοινωνίας. Η ίδια η χώρα έχασε και χάνει την παραγωγική της υποδομή και μαζί της την εθνική της υπόσταση.

Στα ίδια αυτά χρόνια παρέλασαν μπροστά μας πλήθος οι σωτήρες. Πολιτικοί και τεχνοκράτες, όλοι με τη γνώση αποκλειστικό μονοπώλιο, όλοι με τη λύση στο τσεπάκι. Από τα Καστελλόριζα στα Ζάπεια και από τα Ζάππεια στη Θεσσαλονίκη, όλοι έβαλαν μπροστά μας σχέδια και παρα-σχέδια «εξόδου από την κρίση». Το μόνο που κατάφεραν ήταν να βγάλουν τους τραπεζίτες από την κρίση αυτή και να προικίσουν τους ήδη μαικήνες του πλούτου με λεηλατημένη δημόσια περιουσία - στη γενική εκποίηση που την είπαν «προσέλκυση επενδυτών». Και σήμερα στέκονται μπροστά μας, μπροστά στο λαό μας νέοι και παλαιοί λαοπλάνοι με την ίδια ακαταμάχητη σιγουριά: Θα σχίσουν τα μνημόνια και θα μας σώσουν στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Στο πλευρό του λαού μας, αυτά τα δίσεκτα χρόνια μόνο το κόμμα των εργαζομένων, μόνο το ΚΚΕ στάθηκε. Δεν υποσχέθηκε τη σωτηρία - δεν ζήτησε να γίνει σωτήρας κατ' εντολή και κατ' ανάθεση: Το δρόμο μόνο έδειξε. Γιατί τη σωτηρία των λαών μόνο οι λαοί οι ίδιοι μπορούν να την αναλάβουν - δεν ανατίθενται αυτά.

Και στις εκλογές αυτές όπου, καθώς φαίνεται νέοι «σωστοί και θαρραλέοι» διαπραγματευτές έρχονται στα πράγματα, μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν την αριστερή εκδοχή της συμμετοχής στο ίδιο και το αυτό αντιλαϊκό σώμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μόνο το ΚΚΕ στέκεται μπροστά στις απατηλές ελπίδες που με τον τόνο μοιράζονται για να μιλήσει τη φωνή της αλήθειας.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η απάντηση σε ένα σκηνικό παραπλάνησης, απάτης, σκηνικό που παγιδεύει τους λαούς σε νέες περιπέτειες. Δεν είναι αλάνθαστο το ΚΚΕ, δεν είναι μαντείο των Δελφών - ποτέ δε θέλησε να γίνει. Βλέπει όμως με τα μάτια των εργαζομένων, βλέπει τα πράγματα με τρόπο που οι άλλοι δε θέλουν να δουν.

Φίλες και φίλοι, εργαζόμενοι,

Είναι καιρός να κάνουμε την Ιστορία ζωή. Να κάνουμε την πείρα μας εργαλείο αγώνων. Να ανατρέψουμε το σκηνικό και τους σκηνοθέτες. Να κλείσουμε το δρόμο στην κοροϊδία και την παραπλάνηση. Να ανοίξουμε το δρόμο για το δικό μας κόσμο, τη δική μας Ιστορία, τη δική μας χώρα, τη δική μας ζωή.

Ψήφο στο ΚΚΕ λοιπόν, σαν αφετηρία νέων, αποφασιστικών αγώνων.

Γιάννης Ντουνιαδάκης

Απόστρατος υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, συνεργαζόμενος, υποψήφιος στην Α' Πειραιά

Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Πηγαίνοντας προς την κάλπη νομίζω είναι βασικό για τον απλό άνθρωπο του λαού να έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του ποιο κόμμα είναι έμπρακτα με το λαό και ποιο με τα μεγάλα συμφέροντα. Το ΚΚΕ, 96 χρόνια τώρα, έχει αποδείξει ότι αγωνίζεται για τα συμφέροντα του λαού, του εργαζόμενου, του αγρότη, του συνταξιούχου, εκείνου που είναι πάντα ο ριγμένος μέσα στον άδικο κόσμο που ζούμε.

Περνώντας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, το ΚΚΕ, καθαρά και ξάστερα, έχει στόχο την αποδέσμευση της χώρας τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που έχουν απλωθεί στρατιωτικά σε όλη τη Γη. Στο όνομα δήθεν της ειρήνης και της δημοκρατίας αιματοκυλούν λαούς και λαούς. Εχουν στόχο να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των δικών τους μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων απέναντι στους αντίστοιχους των αντιπάλων τους. Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, τους έδωσαν γην και ύδωρ. Ξένα στρατεύματα, πλοία και αεροσκάφη χρησιμοποιούν τη χώρα ως ορμητήριο για να μακελέψουν λαούς για τους οποίους ο ελληνικός τρέφει φιλικά αισθήματα, διακινδυνεύοντας η χώρα να μετατραπεί σε στόχο τυχόν αντεπιθέσεων.

Αραγε ο ελληνικός λαός ωφελήθηκε από την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολέμους σαν αυτούς; Εκείνοι πάντως που σίγουρα κέρδισαν, εξασφαλίζοντας κάποιο κομμάτι από την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων χωρών, είναι οι μεγαλοεργολάβοι και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να λέγεται «εθνικό» συμφέρον, όπως το έχει βαφτίσει η ελληνική αστική τάξη, αλλά απλά μερίδιο από το μεγάλο φαγοπότι που ακολουθεί κάθε επέμβαση. Ουσιαστικά, δηλαδή, έχομε Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), τις εξοπλίζουμε και τις συντηρούμε γι' αυτού του είδους το «εθνικό» συμφέρον. Μας λένε ότι με τη συμμετοχή ελληνικών ΕΔ σε στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εξυπηρετείται η άμυνα της χώρας. Είναι όμως σήμερα εξασφαλισμένα τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα στον αέρα και στη θάλασσα ή η κυριαρχία σε νησίδες; Αλλά μήπως όταν οι φρεγάτες ή άλλες στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται όπου ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προστάζουν, τρεις μέρες δρόμο από το Αιγαίο, είναι διαθέσιμες για την άμυνα των συνόρων της χώρας;

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή δείχνει ότι οι κίνδυνοι για ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για εμπλοκή της χώρας, μέσω ΝΑΤΟ - ΕΕ, όλο και μεγαλώνουν. Δεν αποκλείεται επίσης και ένας τοπικός πόλεμος. Το ΚΚΕ είναι το μόνο από τα πολιτικά κόμματα που «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου». Η ιστορική πείρα από τη Μικρά Ασία και την Κύπρο πρέπει να βάλει σε σκέψεις κάθε γνήσιο πατριώτη. Η πείρα αυτή δείχνει τι επιφυλάσσουν για το λαό τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης και των κομμάτων της σε σύγκρουση με αντίστοιχα συμφέροντα και επιδιώξεις άλλων αστικών δυνάμεων.

Συνοψίζοντας, η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των σχεδίων του ενός ή άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου, της κερδοφορίας του ενός ή του άλλου μονοπωλιακού ομίλου. Καλούμε τους συναδέλφους, εν ενεργεία και αποστράτους, με αίσθημα ευθύνης και συναίσθηση καθήκοντος απέναντι στο λαό και την πατρίδα να προβληματιστούν με βάση όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω και να ψηφίσουν το κόμμα του λαού και των πατριωτικών αγώνων, το ΚΚΕ!

Κώστας Πετρόπουλος

Πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής, πρώην προπονητής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Εγώ συνήθως σε τέτοια θέση βρίσκομαι μετά από αγώνες, και συνήθως σε πολύ δύσκολες συνθήκες, γιατί ήμουν σε ομάδες μικρομεσαίες που συνήθως έχανα. Αλλά δεν πειράζει. Αυτό με δυνάμωσε πάρα πολύ, μου έδωσε πολύ μεγάλη δύναμη για τη ζωή γενικότερα. Τους νιώθω ακόμα μέσα στο πετσί μου τους αγώνες αυτούς.

Η ιστορία και το ήθος του ΚΚΕ μάς έχει δείξει ότι δεν προσπαθεί να χαϊδεύει αυτιά και προτιμά το δύσκολο δρόμο της αλήθειας, ο οποίος είναι δύσβατος, επίπονος αλλά σίγουρα είναι δρόμος καθαρός και τίμιος. Ολη η πορεία και η δράση μου στον αθλητισμό εκφράζονται από τις παραπάνω αξίες. Γι' αυτούς τους λόγους, έχω επιλέξει όλα αυτά τα χρόνια να είμαι κοντά στο ΚΚΕ και είμαι περήφανος γι' αυτό. Ετσι αποφάσισα να ανταποκριθώ στο κάλεσμα που μου έκανε να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, νιώθοντας μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη. Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες και ο λαός αυτό το πληρώνει πάρα πολύ ακριβά. Καλώ τον κόσμο να αντιδράσει σε αυτές τις αντιλαϊκές πρακτικές και να διεκδικήσει με αγώνες το δίκιο του. Πρέπει ο κόσμος να βγει στο δρόμο, να βγει στο πεζοδρόμιο και να διεκδικήσει τα δίκια του. Του ανήκουν, τα δικαιούται και πρέπει να τα εισπράξει.

Παύλος Ορκόπουλος

Ηθοποιός, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Συνήθως ανεβαίνω σε αυτό το βήμα και επικοινωνώ με τον κόσμο εδώ και πολλές δεκαετίες μέσα από μια άλλη ιδιότητα, και συνήθως η πλατεία είναι με σβηστά τα φώτα. Τώρα είναι ανοιχτά, φωτίζεται από αυτό το ταξικό προσκλητήριο και είναι όμορφη.

Είναι μεγάλη τιμή για μένα που μου πρότεινε το ΚΚΕ να συνεργαστώ για τρίτη φορά και με συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό του. Αποδέχθηκα. Γιατί; Δε χρειάζονται πολλά λόγια. Είναι γνωστή η δράση του Κόμματος εδώ κι έναν αιώνα τώρα. Η ζωή το έχει αποδείξει. Εμπιστεύομαι το ΚΚΕ και αυτό καλώ να το κάνουν και όλοι οι άλλοι που αισθάνονται σήμερα προδομένοι από τη συγκεκριμένη κατάσταση. Η ζωή απέδειξε ότι το ΚΚΕ αγωνιζόταν και αγωνίζεται, βάδιζε και βαδίζει ταξικά και αταλάντευτα και με ανιδιοτέλεια, με γνώμονα πάντα το όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Τελεία και παύλα. Και με μεγάλο όπλο την αλήθεια, την αλήθεια την οποία την έχει πληρώσει πάρα πολλές φορές αλλά τολμά με αυτή να προχωρά.

Δε θα μιλήσω για τις θέσεις του ΚΚΕ, τις ανέπτυξε ο Γραμματέας, είναι γνωστές και μπορεί κανείς να τις διαβάσει.

Το ΚΚΕ αποκάλυπτε και αποκαλύπτει τις πολιτικές των αστικών κομμάτων του διπολισμού, της ευρω-λαγνείας και του ευρωμονόδρομου. Για να έρθουμε στο σήμερα, και το λέω παραδειγματικά. «Ευρωπαϊκός δρόμος ανάπτυξης», «η ευρωπαϊκή μας πορεία άρχισε», «θα γίνουμε Ευρωπαίοι», «θα τρώμε με χρυσά κουτάλια». Οχι έλεγε το ΚΚΕ, έλεγε την αλήθεια. Αυτός ο δρόμος δεν είναι υπέρ του λαού, δεν είναι φιλολαϊκός. «Είστε οπισθοδρομικοί, εδώ γίναμε Ευρωπαίοι», «είστε οπισθοδρομικοί, έχετε κολλήσει στο παρελθόν, είστε αγκυλωμένοι» και λοιπά και λοιπά. Το ΚΚΕ συνέχισε να λέει την αλήθεια: Αυτός ο δρόμος είναι καταστροφικός και αποδείχθηκε καταστροφικός γιατί σήμερα γευόμεθα όλοι αυτά τα χρυσά κουτάλια. Φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση. Κεκτημένα δικαιώματα, κατακτήσεις που με αγώνα και θυσίες κατακτήθηκαν, με μπροστάρη το ΚΚΕ, έκαναν φτερά από τους εταίρους του διπολισμού που βαδίζουν πάνω στις ίδιες πάντα ράγες και μας καλούν ως σωτήρες τώρα πάλι στον ίδιο δρόμο, να μας σώσουν από αυτή την κρίση. Οι εταίροι του διπολισμού του νέου συνεχίζουν πάλι στον ίδιο δρόμο, αυτό είναι το κακό. Και το ΚΚΕ συνεχίζει να λέει την αλήθεια. Εμπιστευθείτε το. Να το εμπιστευθούμε. Κι όσοι αισθάνονται προδομένοι - λέω και πάλι - ας το εμπιστευθούν. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν, δε θα τους πει ποτέ ψέματα, θα τους λέει πάντα την αλήθεια, πάντα θα είναι στο πλευρό τους, και τώρα ειδικά χρειάζεται μετά τις 25 του μηνός οργανωμένη πάλη. Και μπορεί να εγγυηθεί το ΚΚΕ ότι θα είναι μπροστά στην οργανωμένη πάλη του λαού, μπας και δούμε άσπρη μέρα, για να έχουμε ελπίδα για εμάς και τα παιδιά μας, για μια αξιοπρέπεια του μέλλοντος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ