ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Να γίνουν πυρήνες αντίστασης μες στους τόπους δουλειάς

Δυσκολίες και δυνατότητες αναδεικνύει η πείρα από τον κλάδο των λιθογράφων

Είναι επιτακτική η δουλειά εργάτη τον εργάτη, σε κάθε τόπο δουλειάς (φωτ. από την απεργία στις 15/12)
Είναι επιτακτική η δουλειά εργάτη τον εργάτη, σε κάθε τόπο δουλειάς (φωτ. από την απεργία στις 15/12)
Με συνελεύσεις, συσκέψεις, συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς, με αργά και βασανιστικά - αλλά πολύτιμα για την οργάνωση των εργαζομένων - βήματα στήνονται όλο και περισσότερες Σωματειακές Επιτροπές στα λιθογραφεία και τις εκτυπωτικές επιχειρήσεις. Η οργάνωση των εργαζομένων μέσα στους ίδιους τους χώρους δουλειάς δυναμώνει τη σύνδεσή τους με το ταξικό τους συνδικάτο, ενώ ταυτόχρονα, βάζει στους εργαζόμενους νέα καθήκοντα, τους βάζει πιο βαθιά στη διαδικασία της ταξικής πάλης, δυναμώνει την αλληλεγγύη μεταξύ των ίδιων των εργαζομένων μέσα στο χώρο εργασίας.

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, με επίμονη και επίπονη δουλειά προχωρά στο «στήσιμο» Σωματειακών Επιτροπών. Δρα με σχέδιο ν' αποκτήσει το συνδικάτο «ποδάρια» σε κάθε χώρο δουλειάς. Βασικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της εργοδοτικής επιθετικότητας μέσα στους ίδιους τους χώρους δουλειάς, η καταγραφή του πώς εκδηλώνεται, η απόκρουση της επιχειρηματολογίας και όλης της επιχείρησης εξαπάτησης και συμβιβασμού των εργαζομένων που αναπτύσσεται. Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, παρεμβαίνουν και σε κεντρικές στιγμές της ταξικής πάλης, όπως τις απεργίες, συστρατεύονται με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και αναδεικνύουν τον πολύτιμο ρόλο τους στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Ολες οι Επιτροπές εκλέχτηκαν μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο.

Είναι ενδεικτικό ότι στις εταιρείες του κλάδου MDK και G&D, οι επιτροπές έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις απεργίες. Στην πρώτη έβγαλαν ανακοίνωση στήριξης της 48ωρης απεργίας του ΠΑΜΕ πέρσι την Ανοιξη, ενώ η δεύτερη, για την ίδια απεργία, έδωσε μήνυμα με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, παρότι ο εργοδοτικό μηχανισμός επιχείρησε να βάλει τους εργαζόμενους στη δουλειά.

Μέσα από τη δράση αναδεικνύεται, επίσης, πως, όσο πιο στενά λειτουργούν το συνδικάτο και η αντίστοιχη Σωματειακή Επιτροπή, τόσο περισσότερο εκπληρώνει το ρόλο της ως αναπόσπαστο τμήμα του συνδικάτου μέσα στον εργασιακό χώρο. Σε ένα εργοστάσιο - απ' τα σημαντικότερα του κλάδου - μετά από επαφή με το ΔΣ του Συνδικάτου, η Σωματειακή Επιτροπή προχώρησε σε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας, λύνοντας ζητήματα ειδικοτήτων σε εργαζόμενους. Επιπλέον, δόθηκε και μικρή αύξηση στην πληρωμή υπερωριών, αφού η εργοδοσία τους πλήρωνε κάτω από τη νόμιμη υπερωρία. Στον ίδιο χώρο, οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία 24ωρη απεργία - απάντηση στην απόλυση εργαζόμενης. Επιπλέον, προχώρησε σε στάσεις εργασίας όπου και ενημέρωσε τους εργαζόμενους για γενικότερα ζητήματα (όπως εργασιακό, ασφαλιστικό, απεργίες).

Επένδυση η συλλογική δύναμη των εργατών

Σε άλλη εταιρεία, η Επιτροπή έκανε παρέμβαση στη διοίκηση και πέτυχε να δοθούν 3ετίες σε εργαζόμενους που τις είχαν καθυστερήσει. Στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβληθεί εκ περιτροπής 4ήμερη εργασία, η Επιτροπή, μαζί με τη Διοίκηση του Συνδικάτου, προχώρησαν σε μια μαζικότατη γενική συνέλευση. Η εργοδοσία παίρνει πίσω τα σχέδιά της, μπροστά στην αντίδραση των εργαζομένων, όμως, λίγο αργότερα προχωρά αιφνιδιαστικά σε τέσσερις απολύσεις. Νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων, όπου ξεκαθαρίζουν ότι δε θα δεχτούν νέες απολύσεις. Η εργοδοσία σταματά τις απολύσεις.

Σημαντική δράση είχε και η Σωματειακή Επιτροπή, σε άλλο χώρο, όπου μετά από παρέμβασή της, ανάγκασε την εργοδοσία να βάλει ειδικότητες σε 23 εργαζόμενους με αντίστοιχες αυξήσεις. Επιπλέον, οι Σωματειακές Επιτροπές παίζουν σοβαρό ρόλο στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Σε άλλο εργασιακό χώρο, η Επιτροπή δημιουργήθηκε στη διάρκεια στάσης εργασίας, διότι η διεύθυνση καθυστερούσε τις πληρωμές. Αφού προχώρησαν άμεσα σε δύο στάσεις εργασίας για τις καθυστερήσεις, η εργοδοσία απείλησε με πέντε απολύσεις, η μία, μάλιστα, αφορούσε πρωτοπόρο μέλος της Επιτροπής. Η άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου, αλλά κύρια, το γεγονός ότι το σύνολο των εργαζομένων του χώρου ήταν ενωμένοι και στήριζαν τη δική τους Σωματειακή Επιτροπή, απέτρεψε τις απολύσεις.

Απαντώντας, σε άλλο εργασιακό χώρο, στην προσπάθεια της εργοδοσίας να εφαρμόσει εκ περιτροπής εργασία με ...μονοήμερο(!!!), οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο τους, προχώρησαν στο στήσιμο Επιτροπής, αποφεύγοντας αυτή την εξέλιξη. Μάλιστα, στην τελευταία απεργία, στις 15 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι πήγαν εξόρμηση σε γύρω χώρους δουλειάς και συμμετείχαν στην περιφρούρηση του χώρου.

Αντίστοιχη Σωματειακή Επιτροπή στήθηκε και στην εταιρεία ΜΕΤΡΟΝ ΑΕ. Μάλιστα, ενώ οι εργαζόμενοι, μετά από γενική τους συνέλευση, αποφάσισαν να στήσουν Επιτροπή, η εργοδοσία προχώρησε σε τρομοκρατικές έξι απολύσεις, από τις οποίες οι δύο αφορούσαν υποψήφιους για την Επιτροπή. Αμεσα προχώρησαν σε στάση εργασίας και ταυτόχρονη εκλογή Σωματειακής Επιτροπής, με την εκλογή και ενός απολυμένου. Ο αγώνας για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συνεχίζεται.


Κ. Τ.


Στόχος να δυναμώνει η ταξική οργάνωση

Η πείρα από την προσπάθεια για τη δημιουργία και λειτουργία σωματειακών επιτροπών αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία που έχουν για την οργάνωση των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς, καθώς και στη σύνδεση μεταξύ εργαζομένων και ΔΣ Σωματείου.

Με τη δημιουργία τους, οι σωματειακές επιτροπές μαζί με τη Διοίκηση του Σωματείου έκαναν παρέμβαση για τα προβλήματα που απασχολούν τους εργάτες σε κάθε χώρο και είχαμε αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρεμβάσεις για ειδικότητες, για ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, για απολύσεις, για πλευρές που έχουν να κάνουν με την προσωπική και οικογενειακή ζωή των συναδέλφων (π.χ. ατυχήματα, ανάγκη για αίμα ή οικονομική βοήθεια κ.λπ.).

Αδυναμίες υπάρχουν στη σταθερή λειτουργία των επιτροπών. Δραστηριοποιούνται κυρίως όταν προκύπτουν ζητήματα στο χώρο τους.

Υπάρχει ανάγκη για οργανωμένη ξεχωριστή μόνιμη επαφή του ΔΣ με τις επιτροπές και τους πρωτοπόρους εργάτες τόσο για τα ιδιαίτερα ζητήματα του κάθε χώρου, αλλά κυρίως για τη γενίκευση της πείρας στον κλάδο, την πολιτικοποίηση της πάλης στο επίπεδο της εξουσίας. Καλύτερα βήματα έγιναν σε επιτροπές που είναι χρεωμένες και παρακολουθούνται μόνιμα από συγκεκριμένα μέλη της Διοίκησης.

Το κυριότερο πρόβλημα που συναντάμε είναι η παρέμβαση της εργοδοσίας να ματαιώσει τη δημιουργία τους. Εχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα, που απολύουν, πιέζουν ή απειλούν εργαζόμενους για να τους τρομοκρατήσουν και να αποτρέψουν τη δημιουργία επιτροπής. Στη συνέχεια, το επόμενο βήμα, μετά τη δημιουργία της επιτροπής, από την εργοδοσία, είναι η προσπάθεια ενσωμάτωσης στον εργοδοτικό μηχανισμό, στη λογική «εδώ να βρούμε λύσεις για το μαγαζί μας» ή «ας αφήσουμε απ' έξω τα Σωματεία, το ΠΑΜΕ» κ.λπ. Βασική προϋπόθεση να ξεκόβουμε από κάθε αυταπάτη με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Η Επιτροπή πρέπει να γίνει μοχλός για τη δράση από τα κάτω. Γι' αυτό, το κύριο για μας δεν είναι απλά η δημιουργία μιας Επιτροπής, αλλά να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προσεγγίζει η Επιτροπή το ταξικό κίνημα μέσα από την καθημερινή της δράση. Οι θέσεις του ΠΑΜΕ να φτάνουν μέχρι τα κάτω και να κινητοποιούνται μάζες σε αυτή την κατεύθυνση. Οσο επιτυγχάνεται αυτό, τόσο η πείρα δείχνει ότι οι Επιτροπές επιτελούν το ρόλο τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σταθερότητα στη δράση τους.

Οπου προχωράμε οργανώνοντας σωστά τη δουλειά για το στήσιμο επιτροπών παίρνοντας όλα τα μέτρα, συζήτηση με πρωτοπόρους εργάτες, μέτρα για την επιτυχία γενικών συνελεύσεων, προσανατολισμό, έχουμε καλά αποτελέσματα. Ολες οι Σωματειακές Επιτροπές έχουν εκλεγεί μετά από γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων. Μέτρα τέτοια χρειάζεται να παίρνουμε ακόμη και όταν η δημιουργία της επιτροπής γίνεται γρήγορα, σε ώρες που οι εργαζόμενοι κάνουν βήματα λόγω οξυμένων προβλημάτων στο χώρο δουλειάς τους.

Πάλι θέλει ολοκληρωμένη οργάνωση, διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί η επιτροπή να πέσει στα χέρια της εργοδοσίας μέσα από μηχανισμούς εργοδηγών - προϊσταμένων κ.λπ. Είχαμε τέτοιο παράδειγμα αρνητικό, που γρήγορα όμως διαλύθηκε. Με τη συνεχή παρέμβαση του σωματείου, η επιτροπή κατέπεσε στα μάτια των εργατών, παραιτήθηκαν όσοι συνεπείς εργάτες είχαν εκλεγεί και διαλύθηκε. Ομως, προσωρινά έστω, η εργοδοσία απέκτησε δύναμη. Δεν πρέπει στιγμή να αδρανούμε, διότι οι μηχανισμοί του εργοδότη στο χώρο είναι πανίσχυροι. Σαν ταξικό κίνημα πρέπει να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα οργανωτικά, τεχνικά, ιδεολογικά μέτρα, ώστε η προσπάθεια δημιουργίας της σωματειακής επιτροπής να είναι σε όφελος της υπόθεσης της εργατικής τάξης και όχι εμπόδιο στον αγώνα αυτό.

Οι επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής τάξης από την καπιταλιστική κρίση μας δίνουν καινούριες δυνατότητες, αυξάνουν την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Με σχέδιο και στόχο, πρέπει να δημιουργήσουμε σωματειακές επιτροπές, πρώτα απ' όλα στους περισσότερους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Εκείνο που ιδιαίτερα πρέπει να προσέξουμε σε αυτή την προσπάθεια είναι ότι η ίδια η καπιταλιστική κρίση δημιουργεί και αρνητικά δεδομένα (φόβο, διότι με την απόλυση είναι αδύνατον να βρεις δουλειά) και άρα χρειάζεται παραπάνω και οργανωμένη ιδεολογικοπολιτική στήριξη για το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης, τα αίτιά της και ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από αυτήν.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι Σωματειακές Επιτροπές να συνδέονται άμεσα με το κίνημα της γειτονιάς που αναπτύσσεται, με τις Λαϊκές Επιτροπές, για να οικοδομηθεί ο κοινός αγώνας με τα λαϊκά στρώματα που επίσης πλήττονται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ο μόνος δρόμος διεξόδου είναι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, η λαϊκή εξουσία - οικονομία, η σχεδιασμένη παραγωγή για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Είναι ο στέρεος λίθος ανάπτυξης του αγώνα για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα. Η οριστική λύση για το πέρασμα σε μία περίοδο ευημερίας όχι για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, αλλά για την ίδια την εργατική τάξη. Να παίξει τον ιστορικό της ρόλο, να γίνει τάξη για τον εαυτό της.


Χρήστος ΜΑΝΤΖΩΡΟΣ
Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ