ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
5ο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Αγώνας» για οργάνωση και διεκδίκηση των αναγκών μας

Την επόμενη Κυριακή οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί αγώνες που σηματοδοτούν τη δωρεάν άθληση για όλους και τη συσπείρωση των νέων εργαζομένων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα

Από το περσινό τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ
Από το περσινό τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ
«Η δράση του συνδικάτου δε σταματάει στον εργασιακό χώρο, όπως και η ζωή του εργαζόμενου δε σταματάει στη δουλειά του». Σε αυτά τα λόγια συμπυκνώνεται το νόημα της πρωτοβουλίας της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ για τη διοργάνωση του 5ου Εργατικού Τουρνουά Ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ, το οποίο φέτος αναβαθμίζεται όσον αφορά τη συμμετοχή, την ποιότητα, τη χρονική διάρκεια, αλλά και το διεκδικητικό του χαρακτήρα για δωρεάν μαζικό αθλητισμό. Μια πρωτοβουλία, η οποία πρέπει να στηριχτεί από τα συνδικάτα, να γίνει ένα ακόμη βήμα συσπείρωσης των εργαζομένων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η φετινή συμμετοχή 40 ομάδων στο τουρνουά αναδεικνύει τις δυνατότητες και τις μεγάλες ευθύνες για μια άψογη διοργάνωση, που το ποδόσφαιρο θα είναι σε πρώτο πλάνο, δηλαδή ένα αθλητικό και συλλογικό παιχνίδι, κομμάτι του αθλητισμού ως στοιχείο διαπαιδαγώγησης και κοινωνικοποίησης.

Ο «Ρ» συζήτησε με συνδικαλιστές της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ σχετικά με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης δραστηριότητας και την ανταπόκριση των εργαζομένων.

Δωρεάν άθληση για όλους

«Η διοργάνωση του τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ διαδόθηκε μέσα από τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τις σωματειακές επιτροπές. Επιπλέον έγιναν και σειρά εξορμήσεων στους χώρους δουλειάς. Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν», λέει στον «Ρ» η Κωνσταντίνα Πατρινού από τον κλάδο των λιθογράφων. «Οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται στις επιχειρήσεις, φτιάχνουν ομάδες και παίζουν σε διάφορα τουρνουά, στα οποία όμως πληρώνουν 5 ή 6 ευρώ το άτομο σε κάθε αγώνα. Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και ανάγκη των εργαζομένων που δεν καλύπτεται. Αυτό είδαμε και αποφασίσαμε αυτή τη χρονιά να αναβαθμιστεί το τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ», εξηγεί ο Γιώργος Βασιλάκης από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής και συμπληρώνει: «Η δράση του συνδικάτου δε σταματάει στον εργασιακό χώρο, όπως και η ζωή του εργαζόμενου δε σταματάει στη δουλειά του. Αν δε βρει διέξοδο μέσα από το σωματείο ο εργαζόμενος σε διάφορα ζητήματα που τον απασχολούν, πού θα τη βρει;».


Η ανταπόκριση των εργαζομένων ήταν μεγάλη και δημιουργήθηκαν 10 όμιλοι των τεσσάρων ομάδων και συνολικά θα γίνουν 76 αγώνες. Στο τουρνουά συμμετέχουν ομάδες από όλους σχεδόν τους κλάδους, όπως τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, φάρμακο, μέταλλο, τράπεζες, τρόφιμα - ποτά, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, ναυτεργάτες, ξενοδοχεία - επισιτισμό κ.ά., από χώρους κατάρτισης, από σχολές και από θεραπευτικές κοινότητες. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ συναντιέται με τις θεραπευτικές κοινότητες στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και αποφασίστηκε η τελική φάση του εργατικού πρωταθλήματος να αφιερωθεί σε αυτόν τον αγώνα.

Αγώνας οργάνωσης και συσπείρωσης

«Ο αθλητισμός, η διαμόρφωση του ελεύθερου χρόνου γενικά έχουν ιδιαίτερο βάρος για τη ζωή του και είναι ανάγκες τις οποίες πρέπει να διεκδικήσει οργανωμένα», σημειώνει η Κ. Πατρινού. «Είναι και το τουρνουά μια μορφή συσπείρωσης των εργαζομένων, ώστε να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και εκτός δουλειάς. Είναι και μια μορφή "αγώνα" για δωρεάν μαζικό αθλητισμό, αφού αποδεικνύεται ότι μπορεί να οργανωθεί καλά μια τέτοια δραστηριότητα χωρίς χορηγούς, επιχειρηματίες και ατζέντηδες...».

Το εργατικό τουρνουά ποδοσφαίρου συνδέεται και με τον αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική, με την προσπάθεια του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να μη μείνει κανένας νέος εργαζόμενος ανοργάνωτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χώρους δουλειάς όπου έχουν στηθεί σωματειακές επιτροπές ή επιτροπές αγώνα, η συμμετοχή στο τουρνουά ήταν μεγαλύτερη, δημιουργήθηκαν περισσότερες ομάδες. Ο Γ. Βασιλάκης προσθέτει ακόμα: «Το κοινό ενδιαφέρον των εργαζομένων για το ποδόσφαιρο βοηθάει και μέσω του τουρνουά να σπάσουν προκαταλήψεις που έχουν αρκετοί για το συνδικαλισμό, κυρίως εξαιτίας του ρόλου του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Εργαζόμενοι που δεν ήταν οργανωμένοι ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το συνδικάτο τους, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το αίτημα για δωρεάν αθλητισμό με αφορμή το τουρνουά».

Η κλήρωση των ομίλων
Η κλήρωση των ομίλων
«Αυτή η προσπάθεια πρέπει να στηριχθεί από τα συνδικάτα και να "ριζώσει", να "απλώσει"», υπογράμμισε ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα για την κλήρωση των ομίλων και την έναρξη του πρωταθλήματος. Ο δωρεάν, μαζικός αθλητισμός, η ύπαρξη χώρων άθλησης, όπως και ο πολιτισμός πρέπει να είναι στις διεκδικήσεις των σωματείων, τόνισε και πρόσθεσε πως η ύπαρξη του τουρνουά πρέπει να διαδοθεί στους χώρους δουλειάς, να έρχονται εργαζόμενοι να παρακολουθούν τους αγώνες, να γνωρίζουν με αυτό τον τρόπο το σωματείο, να γράφονται σε αυτό.

Σχετικά με τη διοργάνωση

Το τουρνουά έχει την εξής μορφή και πρόγραμμα: Δημιουργήθηκαν 10 όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, συνολικά θα πραγματοποιηθούν 76 αγώνες χρονικής διάρκειας 40 λεπτών και η κάθε ομάδα θα δώσει τουλάχιστον 3 αγώνες. Στη συνέχεια, θα προκριθούν οι 10 πρώτες και οι 6 καλύτερες δεύτερες (βαθμοί/γκολ ενεργητικό/διαφορά γκολ). Μετά θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία νοκ άουτ ως τον τελικό.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στα γήπεδα της Ν. Ιωνίας και του Ρουφ στην Αθήνα. Ρόλο διαιτητή θα έχουν εργαζόμενοι από το Σωματείο Γυμναστών και σπουδαστές από τα ΤΕΦΑΑ. Θα υπάρχει φαρμακευτικό υλικό και γιατροί σε κάθε γήπεδο για όλους τους αγώνες.

Οι αγωνιστικές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 16/1 και θα συνεχιστούν τις Κυριακές 23/1, 30/1, 6/2, 13/2 και 20/2. Την Κυριακή 16/1 θα παίξουν οι 5 πρώτοι όμιλοι (από τον 1ο όμιλο ως τον 5ο όμιλο), την επόμενη Κυριακή 23/1 οι υπόλοιποι 5 όμιλοι (από τον 6ο όμιλο ως τον 10ο όμιλο) και αυτό εναλλάξ ως τις 20/2. Το Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση (οι προημιτελικοί - ημιτελικοί, ο μικρός και ο μεγάλος τελικός). Για την τελική φάση και τις διασταυρώσεις θα πραγματοποιηθεί νέα κλήρωση.


Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ