ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Ενα βρέφος και τέσσερις ακόμα νεκροί μετανάστες

Στους 18 έχουν φτάσει οι νεκροί

Οσες μανάδες με τα μωρά τους καταφέρνουν να φτάσουν στη χώρα μας, έρχονται αντιμέτωπες με τη βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική
Οσες μανάδες με τα μωρά τους καταφέρνουν να φτάσουν στη χώρα μας, έρχονται αντιμέτωπες με τη βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική
Μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών ασιατικής καταγωγής που βρήκαν το θάνατο στα παράλια της Θράκης, στην προσπάθειά τους να περάσουν παράνομα στη χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Χθες, βρέθηκαν οι σοροί τεσσάρων ακόμα ενηλίκων και ενός βρέφους ανεβάζοντας έτσι τον τραγικό κατάλογο στους 18.

Υπενθυμίζουμε πως η τραγωδία άρχισε να εκτυλίσσεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με την ανεύρεση των πρώτων νεκρών στην περιοχή της Μαρώνειας και του Ιμερου Ροδόπης και στην περιοχή της Νέας Μάκρης Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι άνθρωποι αυτοί είναι ηλικίας 25-35 ετών, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι άνθρωποι αυτοί επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα από τη θάλασσα ή μέσω ποταμού στα χερσαία σύνορα.

Οι έρευνες στα παράλια της Αλεξανδρούπολης και της Ροδόπης συνεχίζονται με πλωτά σκάφη του Λιμενικού και τη συνδρομή αλιευτικών σκαφών της περιοχής.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Βάζουν μπρος τη δημιουργία χαφιέδικων μηχανισμών

Το πρώτο βήμα για την «καθιέρωση της συμμετοχικότητας στην άσκηση της αντεγκληματικής πολιτικής» με τη «συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών αστυνομικού ενδιαφέροντος από τους τοπικούς φορείς» πραγματοποίησε, χτες, η κυβέρνηση. Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «σφυρηλατήθηκε» το «ενιαίο μέτωπο του υπουργείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά της εγκληματικότητας».

Στην ουσία επιχειρείται, με πρόσχημα την εγκληματικότητα, η καθιέρωση της λεγόμενης συμμετοχικότητας στην καταστολή και η δημιουργία «προθύμων πολιτών», που θα συνεργάζονται πιο στενά και χωρίς ενδοιασμούς με τις αρχές ασφαλείας. Και έχουν στόχο τη δημιουργία σε μαζική κλίμακα συνεργατών της Ασφάλειας, χαφιέδων, παντού. Στους δήμους, στους μαζικούς φορείς, στη γειτονιά, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς. Σημειώνεται ότι τέτοια μέτρα προβλέπονται από νόμους και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ολα όσα συνδέουν τη δράση της Ασφάλειας με τους δήμους έχουν συμφωνηθεί και στα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις ηγεσίες που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Και, βέβαια, όλα αυτά είναι μέτρα στο πλαίσιο της υλοποίησης της πολιτικής της προληπτικής καταστολής, που αποτελεί τμήμα της πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας της κυβέρνησης. Μιας πολιτικής η οποία στοχεύει να χτυπήσει τη λαϊκή πάλη και ριζοσπαστικοποίηση και τη δράση του λαϊκού κινήματος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, ο νομάρχης Αθήνας, Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, και 47 δήμαρχοι του λεκανοπεδίου Αττικής. Αντίστοιχες συσκέψεις και με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς φορείς θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν η εφαρμογή του θεσμού του «αστυνομικού της γειτονιάς», η λειτουργία των πρότυπων αστυνομικών τμημάτων και η ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων πρόληψης παραβατικότητας. Σύμφωνα με τη σχετική αστυνομική διαταγή για τον «αστυνομικό της γειτονιάς», αυτός «...γενικά επιδιώκει τη διείσδυση και την ενσωμάτωσή του στην τοπική κοινωνία, ώστε να αποτελέσει μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών, να γνωρίσει καλύτερα οποιοδήποτε χαρακτηριστικό του χώρου που επιτηρεί και να μετατραπεί τελικά σε "πρώτη κεραία" της γειτονιάς». Με άλλα λόγια, θέλουν να δημιουργήσουν συνείδηση στο λαό τέτοια που να θεωρεί αναγκαία την καθημερινή συνεργασία με τις κατασταλτικές δυνάμεις.

Οσον αφορά στα τοπικά συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας θα συστήνονται και θα λειτουργούν με απόφαση του δημάρχου μετά από πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως τα γενικότερα θέματα που αφορούν στη συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία και τη συνεργασία τους με τις αρμόδιες αρχές και φορείς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Στα συμβούλια μετέχουν και αστυνομικοί εν ενεργεία που ορίζονται με απόφαση του τοπικού αστυνομικού διοικητή και οι συνεδριάσεις τους ανακοινώνονται υποχρεωτικά στην τοπική αστυνομική αρχή. Στην ουσία αποτελούν το πρόσχημα για να ενισχυθεί η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής δημόσιας τάξης και μέσα από τους ΟΤΑ.

Τα 21 πρότυπα αστυνομικά τμήματα θα ενισχυθούν σε προσωπικό και θα εκσυγχρονιστούν. Πρόκειται για υπηρεσίες που λειτουργούν «σε περιοχές που εμφανίζουν ιδιαίτερες παραβατικές συμπεριφορές, φιλοξενούν πολλούς μετανάστες κι άρα υπάρχουν πολλές συγκρούσεις». Σε αυτά θα λειτουργήσει και η μέθοδος της ηλεκτρονικής χαρτογράφησης της εγκληματικότητας «μέσω του δικτύου Police on line και με εργαλείο το γεωγραφικό σύστημα χαρτογράφησης της εγκληματικότητας, το λεγόμενο GIS».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκαν επιφυλάξεις από ορισμένους δημάρχους για τα τοπικά συμβούλια, αφού έχουν σημειωθεί αντιδράσεις από κόμματα και παρατάξεις και έτσι έχει δημιουργηθεί κλίμα καχυποψίας γι' αυτόν το θεσμό από πολλούς πολίτες. Κάποιοι δήμαρχοι ζήτησαν κίνητρα για όσους συμμετάσχουν σε αυτά, ενώ στη μεγάλη πλειοψηφία τους έκριναν θετικό τον «αστυνομικό της γειτονιάς», προσθέτοντας ότι στις περιπολίες τους θα πρέπει να συνοδεύονται από δημοτικούς αστυνομικούς. Ζήτησαν περισσότερες αρμοδιότητες για τις δημοτικές αστυνομίες και τον εξοπλισμό τους με αμυντικά μέσα.

Εξάλλου, οι ένστολοι αστυνομικοί θα φέρουν στο εξής τα διακριτικά τους, δηλαδή τον αναγνωριστικό αριθμό του μητρώου τους στις επωμίδες. Σε ό,τι αφορά τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, τα στοιχεία τους θα αναγράφονται στο προστατευτικό κράνος τους.

ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι εφοπλιστές «παίζουν» με τη ζωή επιβατών και εργατών

Σε κίνδυνο τέθηκε η ζωή δεκάδων επιβατών στα πλοία «ΛΙΣΣΟΣ» και «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» μετά από απόφαση των ιδιοκτητών των πλοίων να γίνουν δρομολόγια παρά τη σφοδρή θαλασσοταραχή και τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν. Τα δύο πλοία το περασμένο Σαββατοκύριακο μετά από πολύωρες προσπάθειες δεν κατάφεραν να δέσουν στα λιμάνια των προορισμών τους (Μύρινα το «ΛΙΣΣΟΣ» και Αϊ-Στράτη το «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ»). Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο περιστατικό φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της τροποποίησης του απαγορευτικού απόπλου πλοίων προς όφελος των εταιρειών, των εργοδοτών και των κερδών τους, αψηφώντας τη ζωή των εργαζομένων και των δεκάδων επιβατών.

Σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή της Λήμνου του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο παρά τη σφοδρή θαλασσοταραχή και τους θυελλώδεις ανέμους, τα πλοία "ΛΙΣΣΟΣ" και "ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ", βγήκαν μεσοπέλαγα θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Το αποτέλεσμα ήταν η ταλαιπωρία δεκάδων επιβατών και ναυτεργατών, καθώς το πρωί του Σαββάτου το πλοίο "ΛΙΣΣΟΣ" δεν κατάφερε να προσεγγίσει το λιμάνι της Μύρινας και το πρωί της Κυριακής δεν κατάφερε να προσεγγίσει του Αϊ-Στράτη το πλοίο "ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ".

Οπως φαίνεται, οι εφοπλιστές παίζουν πλέον ανοιχτά "κορόνα - γράμματα" τις ζωές επιβατών και ναυτεργατών, μετά την τροποποίηση, στα μέτρα της εφοπλιστικής κερδοφορίας, του καθεστώτος του απαγορευτικού απόπλου που ίσχυε για τα ακτοπλοϊκά πλοία λόγω της κακοκαιρίας.

Με την τροποποίηση του απαγορευτικού από το 2005, απαιτείται πια για τον απόπλου των πλοίων μία απλή δήλωση πλοιάρχου - η οποία είναι βέβαια υπαγορευμένη από την πλοιοκτήτρια εταιρεία - όπου δηλώνει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση είχε καταδικάσει την τροποποίηση του απαγορευτικού, όμως τώρα ως κυβέρνηση διατηρεί το νέο επικίνδυνο καθεστώς ανέπαφο.

Επιπλέον, ο προσήνεμος μόλος που φτιάχτηκε με τα χρήματα του λημνιακού λαού, φαίνεται ότι δεν προστατεύει πλήρως το λιμάνι της Μύρινας από την κακοκαιρία.

Καταγγέλλουμε στο λημνιακό λαό την ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, την φιλοεφοπλιστική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και τον καλούμε να παλέψει μέσα από τα μέτωπα των εργαζομένων και των αγροτών, του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, για το δημόσιο φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, καθημερινές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με ασφαλή και σύγχρονα πλοία, για υποδομές που θα επιτρέπουν την ασφαλή προσέγγισή τους στα λιμάνια του νησιού μας».

Η συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Εκδήλωση κοπής της πίτας και συνεστίαση για τον καινούριο χρόνο, το 2010, διοργανώνει την Κυριακή 17 Ιανουαρίου ώρα 1 το μεσημέρι σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52 - τηλ. 210.3326.228), η Κεντρική διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Εκτός από την κοπή της πίτας, στη συνεστίαση θα υπάρχει πλούσιος μπουφές και μουσική. Για συμμετοχή και προσκλήσεις στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, τηλ: 210.8225.407) και στα παραρτήματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ