ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Από τη Δευτέρα απλώνονται σε όλη τη χώρα οι κινητοποιήσεις

Σύσκεψη σήμερα των αγροτικών συλλόγων της Θεσσαλίας με πρόταση για μπλόκο στον κόμβο Νίκαιας στις 18 Γενάρη

Από προηγούμενη αγροτική κινητοποίηση στον κόμβο της Νίκαιας
Από προηγούμενη αγροτική κινητοποίηση στον κόμβο της Νίκαιας
Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες έτοιμοι να στήσουν, με τα τρακτέρ τους, αγωνιστικά μπλόκα σε όλη τη χώρα. Η πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση που συντονίζεται από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) είναι η συνέχεια και η κορύφωση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς που εκδηλώθηκαν σε τοπικό επίπεδο και δεν έπαψαν καθόλου στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας, ενώ, χτες, αμπελουργοί βγήκαν, με δεκάδες τρακτέρ, στο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας, έξω από το χωριά Δαμάσι. Σύμφωνα, δε, με όσα έχουν γίνει γνωστά, μέχρι στιγμής, για τις επόμενες μέρες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται:

  • Στη Θεσσαλία, σήμερα γίνεται σύσκεψη εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των τεσσάρων θεσσαλικών νομών. Η «Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας» κατέθεσε πρόταση - για να αποφασιστεί σήμερα - να στηθεί μπλόκο με τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης στις 18 Γενάρη.
  • Στην Αρτα, στις 11 Γενάρη, στις 10 το πρωί, στη γέφυρα της πόλης.
  • Στα Χανιά, στις 12 Γενάρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.
  • Στη Βοιωτία, στις 14 Γενάρη, στο Κάστρο, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.
  • Στον Εβρο, στις 11 Γενάρη, στις 6 μμ, θα γίνει ευρεία αγροτική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας.
Αγώνες ουσίας και προοπτικής

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες:

  • Αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν κατρακυλήσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, μεγάλο μέρος της σοδειάς έμεινε απούλητη, οι επιδοτήσεις «πετσοκόφτηκαν» και η ενιαία ενίσχυση περικόπηκε, το υπέρογκο κόστος παραγωγής ανέβηκε κι άλλο. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, που, πλέον, δε φτάνει για να καλύψει ούτε καν τις άμεσες ανάγκες επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Διεκδικούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, απαιτώντας αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων, να μη διαχωρίζονται οι αγρότες σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων, μείωση του κόστους παραγωγής (με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κλπ.), διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες κ.ά.
  • Στρέφονται κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα. Αυτή την πολιτική, που εφαρμόζει με ζήλο και συνέπεια και η «νέα» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παλεύουν ν' ανατρέψουν, καθώς τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, για να περάσει η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε ακόμα λιγότερα χέρια.
  • Προβάλλουν τη μόνη διέξοδο από τα πλήρη αδιέξοδα που προκαλεί στη φτωχή αγροτιά αυτή η αντιαγροτική πολιτική και η οποία βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας. Μια αγροτική ανάπτυξη έξω και μακριά από τα σημερινά πλαίσια της ΚΑΠ και της καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής, η οποία θα στηρίζεται στον κεντρικό παραγωγικό σχεδιασμό του κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.
ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Παλεύουν κόντρα στον αφανισμό τους

Παρατεταγμένοι με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανίων παρέμεναν και χτες οι αγρότες της Χαλκιδικής, που διαμαρτύρονται για το συνεχώς μειούμενο εισόδημά τους σαν αποτέλεσμα των πολιτικών της ΚΑΠ που εφαρμόζουν οι τελευταίες κυβερνήσεις. Το Σαββατοκύριακο οι αγρότες πραγματοποιούν συσκέψεις για να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με κύρια διεκδίκηση την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, καθώς η μεγάλη πτώση της τιμής της ελιάς, καθώς και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οδηγούν τα νοικοκυριά τους σε αφανισμό.

Συγκεκριμένα, φέτος οι αγρότες της Χαλκιδικής πουλάνε προς 65 λεπτά το κιλό την ελιά (η μέση τιμή), όταν πέρσι η τιμή αυτή ήταν 1,40 ευρώ το κιλό. Δηλώνουν ότι και στην ελιά λειτουργεί καρτέλ κι έτσι παραμένει καθηλωμένη η τιμή του προϊόντος που κατά τα άλλα πωλείται το ίδιο ακριβά στον καταναλωτή. Οσον αφορά την τιμή του σιταριού βρίσκεται πολύ χαμηλά (15 λεπτά το κιλό) και το σύνολο σχεδόν της παραγωγής βρίσκεται στις αποθήκες.

Ζητούν επίσης τη ριζική αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν από τον Οργανισμό για τις ζημιές που υπέστη η περσινή παραγωγή βερίκοκων λόγω του παγετού. Τέλος, ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι να τους καταβληθεί το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης, να αναθεωρηθούν οι δείκτες άρδευσης γιατί με τους πεπαλαιωμένους που ισχύουν επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά κλπ.

Τους αγρότες στο μπλόκο της Ν. Τρίγλιας επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ με τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη και εξέφρασαν την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα τους.

ΑΡΤΑ
Αγωνιστική συνάντηση στη γέφυρα της πόλης

Αγροτικό συλλαλητήριο με αιχμή διεκδίκησης τιμές βιώσιμες που να καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, την προστασία της παραγωγής από τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές πραγματοποιείται στην Αρτα τη Δευτέρα, 11 του Γενάρη στις 10 το πρωί, στη γέφυρα της Αρτας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεδιπλώνονται από το συνεπές αγωνιστικό αγροτικό κίνημα αυτόν το μήνα σε όλη τη χώρα απέναντι στα εντεινόμενα αδιέξοδα της αντιαγροτικής πολιτικής ΚΑΠ και ΠΟΕ, την οποία στηρίζουν και συνδιαμορφώνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού Αρτας είναι αποφασισμένοι να δώσουν βροντερό αγωνιστικό «παρών».

Αυτό καταδεικνύεται, άλλωστε, και από τις καθημερινές περιοδείες που πραγματοποιούν κλιμάκια της ΟΑΣΝΑ στην ύπαιθρο όπου εκφράζεται η δικαιολογημένη αγανάκτηση των αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά και συνάμα η διάθεσή τους να αγωνιστούν, ώστε να εξακολουθούν να παραμείνουν στις καλλιέργειές τους. Απέναντι σε αυτήν την αντιαγροτική πολιτική οικονομικού στραγγαλισμού και ξεκληρίσματος όπως είναι η ολική αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και στα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή, οι εξευτελιστικές τιμές στα πορτοκάλια και στα μανταρίνια (0,11 - 0,12 λεπτά και 0,21 - 0,22 αντίστοιχα) οι παραγωγοί διεκδικούν.

  • Ελάχιστες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος στον παραγωγό.
  • Να μπει φραγμός στις αθρόες μαζικές και ανεξέλεγκτες εισαγωγές.
  • Να παταχθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.
  • Να μην περάσει η αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή στα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή κ.ά.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Σε σύσκεψη με θέμα «Οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία του νομού, η ανάγκη για τη διοργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων» καλεί η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010 στις Αρχάνες, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ.

Η ΠΑΣΥ απευθύνει μαζικό κάλεσμα στους φτωχούς και μικρούς αγρότες, στους συνεταιριστικούς υπαλλήλους, στους γεωτεχνικούς του νομού να συμμετέχουν μαζικά στη σύσκεψη για το συντονισμό και την οργάνωση των παραπέρα αγωνιστικών βημάτων τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ