ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Πρωτοστατούν στην απεργιακή κλιμάκωση

Το ΕΚΛ καλεί τους εργάτες να αξιοποιήσουν το ελπιδοφόρο μήνυμα της απεργιακής κινητοποίησης (φωτ.) στις 17 Δεκέμβρη
Το ΕΚΛ καλεί τους εργάτες να αξιοποιήσουν το ελπιδοφόρο μήνυμα της απεργιακής κινητοποίησης (φωτ.) στις 17 Δεκέμβρη
Σε κλιμάκωση του αγώνα καλούνται να περάσουν οι εργαζόμενοι, καθώς το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, με τη στήριξη της ΝΔ και των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, περνά σε ολομέτωπη αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση. Ηδη, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) κατέθεσε προχτές στις διοικήσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πρόταση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 11 Φλεβάρη.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της επόμενης μεγάλης μάχης που καλείται να δώσει η εργατική τάξη, η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) αποφάσισε σε συνεδρίασή της την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 11 Φλεβάρη. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ, «η αντεργατική - αντιλαϊκή θύελλα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων έχοντας οδυνηρές συνέπειες για τους ίδιους. Ο περιορισμός των κοινωνικών δαπανών, το τσάκισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η επέκταση του εργασιακού μεσαίωνα (μερική απασχόληση, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.ά.), η επιβολή καινούριων φόρων στα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι καθημερινές απολύσεις (και στην περιοχή μας), η ραγδαία αύξηση της ανεργίας είναι μερικές πλευρές αυτής της βαρβαρότητας που προσπαθούν να επιβάλουν η κυβέρνηση από κοινού με τα επιτελεία της ΕΕ». Και προσθέτει: «Είμαστε επίσης και σε μια περίοδο όπου έχει ανοίξει η μάχη των συλλογικών συμβάσεων, όπου εκδηλώνεται ανοιχτά η επιδίωξη της μεγαλοεργοδοσίας ουσιαστικά για πάγωμα και μείωση των μισθών και μεροκάματων. Επιδιώξεις οι οποίες ενθαρρύνονται από τη στάση των ξεπουλημένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ. Ολα αυτά τα δεδομένα επιβάλλουν οι εργαζόμενοι να δώσουν άμεσα αποφασιστική απάντηση με κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Καταλήγοντας, το ΕΚΛ καλεί όλα τα σωματεία να συνεδριάσουν άμεσα και με συγκεκριμένο σχέδιο να προετοιμάσουν την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης, μέσα από μαζικές - συλλογικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, ώστε να μπουν στη μάχη όλες οι δυνάμεις.

Απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση έχει πάρει και η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ελλάδας, ενώ χτες το ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου της Αθήνας προχώρησε σε ανοιχτή συνεδρίαση, μπροστά στη ΓΣ του συνδικάτου, στις 17 Γενάρη. Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από μεγάλα εργοστάσια του κλάδου, όπως ΦΑΓΕ, ΤΑSTY, ΕΒΓΑ, ΝΟΥΝΟΥ, ΒΕΝΕΤΗΣ, COCA-COLA, ΚΑΝΑΚΗΣ, συζητήθηκε η πείρα από την απεργία στις 17 Δεκέμβρη και αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο πλαίσιο που αποφάσισε η Ομοσπονδία. Στο ίδιο πλαίσιο το συνδικάτο καλεί τα ΔΣ όλων των επιχειρησιακών σωματείων να πάρουν απόφαση για τη συμμετοχή τους στην απεργία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Ξεκινά το 21ο Συνέδριο

Διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα

Ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου Ελλάδας, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο. Το Συνέδριο διεξάγεται μέσα σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστική κρίσης και της ταυτόχρονης αντεργατικής επίθεσης από την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Μόνο το τελευταίο διάστημα, η εργοδοσία έχει εξαπολύσει επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, είτε ακόμη και σε απολύσεις, σε μια σειρά από μεγάλα εργοστάσια του χώρου, όπως «ΣΚΑΓΙΑ», «ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ», «ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ», «ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗ», στα Πρακτορεία Τύπου και αλλού. Την ίδια στιγμή μπαίνουν «λουκέτα» και γίνονται συγχωνεύσεις, δεκάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο με τους εργοδότες να ρίχνουν τα βάρη της δικής τους κρίσης στις πλάτες των εργατών.

Οι εργάτες καλούνται να απαντήσουν στην ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας, αλλά και να περάσουν στην αντεπίθεση οργανώνοντας τον αγώνα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε προσανατόλισαν τη δράση της Ομοσπονδίας και οι ταξικές δυνάμεις - η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - που βρίσκονται «στο τιμόνι». Στόχος των ταξικών δυνάμεων είναι οι εργαζόμενοι στον Τύπο και το Χαρτί να δυναμώσουν την οργάνωση της πάλης για τα δικαιώματά τους. Να δυναμώσουν τα κλαδικά συνδικάτα, να δημιουργηθούν σωματειακές και εργοστασιακές επιτροπές, να γίνει υπόθεση όσο το δυνατόν περισσότερων η αντίσταση στην αντεργατική λαίλαπα.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Απλήρωτοι 180 εργαζόμενοι

Απλήρωτοι παραμένουν από δύο έως και τέσσερις μήνες οι περίπου 180 εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του Δήμου Μενιδίου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εδώ και καιρό σε κινητοποιήσεις (απεργίες και επισχέσεις) διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και κυρίως τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Στη Γενική Συνέλευση που έκαναν χτες, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν πολύμορφες πιέσεις και εκβιασμούς που δέχονται από τη δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ). Στο πλαίσιο αυτό - κατήγγειλαν - ασκήθηκαν πιέσεις για να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι η μήνυση που έγινε στη διοίκηση της επιχείρησης για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, κατατέθηκε χωρίς να έχουν εξουσιοδοτηθεί. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία της Γραμματείας Μενιδίου του ΠΑΜΕ, του Συντονιστικού των ΟΤΑ και της «Πανδημοκρατικής Συσπείρωσης Μενιδίου», καλώντας τους να αγωνιστούν ενωμένοι και να διεκδικήσουν μόνιμη, σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία, κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων και μεταφορά όσων απασχολούν στις υπηρεσίες του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, νεκροταφείο κ.ά.). Αρχικά ήταν στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης, για την οποία η δημοτική αρχή κήρυξε πτώχευση το 2007.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ELITE»
Φρουροί στις πύλες του εργοστασίου

«Οχι στην ανεργία. Την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία». Με αυτό το πανό έξω απ' την είσοδο του εργοστασίου, οι εργάτες της «ELITE», συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου. Οι πόρτες «σφραγίστηκαν». Κανείς από τη διεύθυνση δεν μπήκε μέσα. Κανένα εμπόρευμα δεν κινήθηκε. Οι μηχανές παρέμειναν σβηστές. Ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο ταξικό συνδικάτο και την Ομοσπονδία του κλάδου, οι εργάτες παλεύουν για άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων Νοέμβρη και Δεκέμβρη, που τους χρωστά η διοίκηση. Ζητούν να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας.

ΚΛΙΝΙΚΗ «ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ»
Ανακλήθηκε η απόλυση

Στην εργασία της επιστρέφει την επόμενη βδομάδα η νοσηλεύτρια που απολύθηκε από την ιδιωτική κλινική «Παντοκράτορας», αμέσως μετά την απεργία της 17ης Δεκέμβρη. Η εργοδοσία εξαναγκάστηκε σε ανάκληση της απόλυσης μετά την αποφασιστική στάση της εργαζόμενης και των ταξικών συνδικάτων.

Αμέσως μετά την απόλυση της εργαζόμενης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με μπροστάρηδες το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων, την Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και εργαζόμενους στην ιδιωτική υγεία έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στην κλινική που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές απαίτησαν την ανάκληση της απόλυσης. Ξεκαθάρισαν ότι οι ταξικές δυνάμεις δε θα σταματήσουν να παλεύουν ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και ότι, σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, η εργοδοσία θα βρίσκει μπροστά της το ΠΑΜΕ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα

Συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ μετά από συσκέψεις και συνδιασκέψεις σε όλη την Ελλάδα που πραγματοποίησαν οι κλαδικές και τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, ταξικά συνδικάτα κλπ., για τη συγκέντρωση και συμπύκνωση της συλλογικής πείρας που καταγράφει η δράση των ταξικών δυνάμεων. Η σημερινή συνεδρίαση, που γίνεται σε συνθήκες σφοδρής αντιλαϊκής θύελλας, θα επικεντρωθεί στην αποτίμηση της μέχρι σήμερα δράσης και την κατάρτιση σχεδίου δράσης για το επόμενο διάστημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ