Σε πρόσφατες δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας Ν. Κεραμέως έφτασε να χαρακτηρίσει «ψευδείς τις αναφορές για 6ήμερη εργασία» και προκλητικά ισχυρίστηκε πως «δεν αλλάζει επ' ουδενί ο κανόνας της πενθήμερης εργασίας, απλώς δίνεται κατ' εξαίρεση η δυνατότητα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις για μία ημέρα έκτακτης εργασίας».
Θύμισε μάλιστα πως «παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα και για τετραήμερη εργασία», όπως και «για άλλες ευέλικτες μορφές εργασίας». Εννοούσε τη διευθέτηση, δηλαδή το 10ωρο που έφερε ο νόμος Χατζηδάκη, με δύο επιπλέον απλήρωτες ώρες εργασίας τη μέρα ώστε σε 4 μέρες να συμπληρώνεται ένα πλήρες 40ωρο, κάτι που εμφανίζεται ως ...τετραήμερο, σύμφωνα και με τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ.
Ο δε υφυπουργός Εργασίας Κ. Καραγκούνης συμπλήρωνε σε αντίστοιχες δηλώσεις του πως με τη νομοθετική αυτή διάταξη «έρχεται και καλύπτεται μια κατάσταση που ήταν σε γκρίζα ζώνη γιατί κάποιοι δουλεύανε αυτή την "6η μέρα"», εννοώντας πως έτσι «υπάρχει πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας», όχι 6η μέρα...
Υπενθυμίζεται πως η 6ήμερη εργασία περιλήφθηκε στον εκτρωματικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ το 2023 (νόμος Γεωργιάδη), όπου επιπλέον προέβλεπε τη δουλειά σε πολλαπλούς εργοδότες μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, τις συμβάσεις «μηδενικών ωρών» ή «ελάχιστης προβλεψιμότητας» κ.ο.κ.
Ο νόμος αυτός επί της ουσίας αποτελεί νόμο εφαρμογής μιας ακόμα Οδηγίας της ΕΕ, με βάση την οποία θεωρείται «κανονικότητα» αν δουλεύει ο εργαζόμενος μέχρι και 65 ώρες τη βδομάδα σε 5ήμερη ή 78 ώρες σε 6ήμερη βάση, αφού το μόνο που «κατοχυρώνει» είναι οι ...11 ώρες ανάπαυσης, δηλαδή μέχρι και 13 ώρες δουλειάς ημερησίως!
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο Γεωργιάδη είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις με μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, με κλάδους και χώρους δουλειάς να «νεκρώνουν», στριμώχνοντας την κυβέρνηση και τον τότε υπουργό, ο οποίος κατέφευγε σε μια σειρά γελοίες τοποθετήσεις, όπως ότι είναι ...δικαίωμα των εργαζομένων η 13ωρη δουλειά και άλλα παρόμοια.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην απεργία ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο (21 Σεπτέμβρη 2023) καταγράφηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τότε αριθμός απεργιακών αποφάσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν οργανώσει απεργία, χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, με 31 Εργατικά Κέντρα, 18 Ομοσπονδίες και εκατοντάδες σωματεία να συντονίζονται στο απεργιακό μέτωπο.
Την ουσία του νόμου Γεωργιάδη είχε αποκαλύψει μέσα κι έξω από τη Βουλή το ΚΚΕ, γι' αυτό και η κυβέρνηση εξαπέλυε χυδαίο αντικομμουνισμό και επιθέσεις στο Κόμμα. Την ίδια στιγμή, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καλούσαν την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις παραπάνω ευρωπαϊκές Οδηγίες, κάνοντας πλάτες στο αντεργατικό ξεσάλωμα.
Κατά συνέπεια, ο νόμος όχι μόνο δεν πάει κόντρα στις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», τις οποίες θυμήθηκαν ξανά αυτές τις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για να ξεπλύνουν τη βαρβαρότητα της ΕΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Οδηγίες της ΕΕ για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, δηλαδή το ξεχείλωμά του στα απώτατα όρια, έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις. Γι' αυτό και είναι πρόκληση σήμερα οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας να επικαλούνται την περιβόητη «4ήμερη βδομάδα εργασίας», παρουσιάζοντας τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα ως τάχα μια «εξαίρεση» από την ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Αυτό που κρύβουν είναι ότι αποτελεί ενιαία στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου το χτύπημα του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, ως βασικός όρος για τη μεγιστοποίηση της ευελιξίας, που στην πράξη και σε συνδυασμό με τους μισθούς πείνας μεταφράζεται σε ανταγωνιστικότητα και υψηλή κερδοφορία για την εργοδοσία.
Αλλωστε το παράδειγμα της «4ήμερης βδομάδας εργασίας» εμφανίστηκε και στη χώρα μας, σε έναν από τους μεγαλύτερους χώρους δουλειάς, στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, όπου η εργοδοσία απαίτησε από το προσωπικό να δουλεύει 12ωρα για 4 μέρες, κάτι που οι εργαζόμενοι απέρριψαν κατηγορηματικά και με τον ξεσηκωμό τους ακύρωσαν στην πράξη.
Συγκεκριμένα, λοιπόν, με βάση τον νέο νόμο το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε:
-- Επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους «συνεχούς λειτουργίας», αλλά μπορούν να λειτουργούν Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία. Επίσης, προβλέπεται ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας, χωρίς άλλη διευκρίνιση, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία να το «τεντώσει», έτσι που η τάχα «εξαίρεση» να γίνει κανόνας.
-- Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία. Για αυτή την περίπτωση δεν διατυπώνεται καμία, ούτε προσχηματική, εξαίρεση...
«Ψηφιακή κάρτα και 6ήμερη δουλειά... Ωρα δεν χαρίζουμε στα αφεντικά!». Αυτός είναι ο τίτλος φυλλαδίου που κυκλοφορεί η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, διακινώντας το μαζικά στους εργαζόμενους μέσα από καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς και καλώντας να σημάνει συναγερμός σε κάθε κλάδο και σε κάθε επιχείρηση, να δοθεί μαχητική, διεκδικητική απάντηση από την εργατική τάξη και τα συνδικάτα, συντονισμένα και αποφασιστικά.
Τους καλεί να πουν «Ως εδώ!» και να απαιτήσουν «να ανακληθεί εδώ και τώρα η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας».
Σε σχέση με την ψηφιακή κάρτα, παρουσιάζει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Ενός εργαζόμενου που δουλεύει στη ΒΙΠΕ της Σίνδου 8ωρο, «ο οποίος θα μπορεί να δουλεύει απλήρωτα: 1 ώρα για την προετοιμασία ανάληψης εργασίας + ½ ώρα αφού το διάλειμμα βγαίνει εκτός ωραρίου + τουλάχιστον άλλη 1 ώρα γιατί "ξέχασε" να χτυπήσει κάρτα = 2 ½ ώρες την ημέρα. Και αυτό χωρίς να μετρούνται οι περίπου 2 ώρες την ημέρα που χάνονται λόγω του Flyover στους δρόμους!».
«Οι εργαζόμενοι στα εμπορικά τις περιόδους γιορτών, εκπτώσεων ή τουρισμού θα μετατρέπονται από 5ήμεροι σε 6ήμεροι! Κι αυτό χωρίς να μετράμε τις 32 Κυριακές που μπορεί να χρειαστεί να δουλέψουν στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε όλη τη Χαλκιδική!», αναφέρει επίσης η Οργάνωση.
«Αυτή είναι η "ανάπτυξη" των λίγων, οι "ρεαλιστικές και σύγχρονες" συνθήκες εργασίας», τονίζει. «Αυτή είναι και η καρδιά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης: Ο απλήρωτος χρόνος εργασίας των εργαζομένων!».
Αναδεικνύει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλου, Νέας Αριστεράς, που «ψήφισαν και στήριξαν όλες τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες σχετικά με τον διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε "ενεργό" και "μη ενεργό". Βάφτισαν "προοδευτική" την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που μάλιστα χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης! Είναι όλοι τους συνένοχοι!».
Στον αντίποδα, μόνο το ΚΚΕ προβάλλει πως «με την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας, την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης, υπάρχουν αντικειμενικά οι δυνατότητες οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερα, ακόμα και να καταργηθούν βαριές και μονότονες εργασίες.
Εμπόδιο σε αυτό μπαίνει το ότι τα εργοστάσια, τα λιμάνια, οι αποθήκες, όλα τα μέσα παραγωγής είναι στα χέρια μιας χούφτας εκατομμυριούχων, που έχουν μόνο κίνητρο να μεγαλώνουν το κέρδος τους, με τον ιδρώτα, ακόμα και το αίμα των εργατών!».
Και, καλώντας σε ξεσηκωμό, καταλήγει: «Εχουμε τη δύναμη να κάνουμε και αυτόν τον νόμο κουρέλι, όπως κάναμε με πολλές διατάξεις του ν. Χατζηδάκη, όπως έχει ήδη συμβεί με τους κατασταλτικούς νόμους για τις διαδηλώσεις και τις απεργίες».
Να πάρουν μέρος στην τετράωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 12 Ιούλη (12 μ. - 4 μ.μ.) και στη συγκέντρωση στη 1.30 μ.μ. έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Σταδίου 24), για να υπερασπιστούν το πενθήμερο και τα δικαιώματά τους, καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής.
Αυτήν την περίοδο οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συζητήσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουρισμού και, όπως σημειώνει το Συνδικάτο, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας «σε αγαστή συνεργασία με τους εργοδότες και με τις πλάτες της κυβέρνησης έχει βάλει την υπογραφή της για απασχόληση τις μέρες ανάπαυσης των εργαζομένων, δηλαδή για την κατάργηση του 5ήμερου σε ξενοδοχεία και εστίαση». «Είναι πρόκληση!», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους «να απαιτήσουν να αποσυρθεί άμεσα κάθε σκέψη για κατάργηση του 5ήμερου».
Σχετικά με την τακτική των μεγαλοξενοδόχων, σημειώνει: «Αντί να δώσουν εδώ και τώρα αυξήσεις στους ήδη τσακισμένους μισθούς μας, αντί να προσλάβουν άμεσα προσωπικό που μέσα στους χώρους εργασίας η εντατικοποίηση τσακίζει κόκαλα και ο καθένας μας δουλεύει για 2 και 3 άτομα, αντί να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τηρείται το 5ήμερο - 8ωρο, απεναντίας δημιουργούν συνθήκες εξάντλησης των εργαζομένων για να μας έχουν φτηνούς, ευέλικτους και ευάλωτους και να αυξάνουν την κερδοφορία τους». Προσθέτει δε το Συνδικάτο πως «ενώ ο Τουρισμός συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τα ξενοδοχεία είναι ασφυκτικά γεμάτα, οι ξενοδόχοι προκλητικά δρομολογούν την εφαρμογή της συνεχόμενης εργασίας και χωρίς ρεπό, για να μεγαλώσουν κι άλλο τα κέρδη τους μέσα στη θερινή περίοδο» και προβάλλει τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις του κλάδου για αυξήσεις, πλήρη απασχόληση, κατάργηση των δουλεμπορικών κ.λπ.
Την ίδια στιγμή, σε έναν ακόμα μεγάλο χώρο δουλειάς, στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Lidl», η εργοδοσία καλεί τους εργαζόμενους να «αφήσουν τα κόκαλά τους» μέσα στην επιχείρηση για να πάρουν πριμ 200 ευρώ μεικτά!
Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση καλεί τους εργαζόμενους στις αποθήκες να εργαστούν «τακτικά και αδιάλειπτα» από 1η Ιούλη μέχρι 30 Σεπτέμβρη, προκειμένου να πάρουν πριμ 200 ευρώ μεικτά.
Την απαράδεκτη αξίωση αναδεικνύει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, χαρακτηρίζοντας «επιβράβευση εξόντωσης» αυτό που η εργοδοσία ονομάζει ...«επιβράβευση παρουσίας».
Το συγκεκριμένο πριμ θα λάβουν οι «ωρομετρούμενοι συνεργάτες», όπως βαφτίζει η εργοδοσία τους εργαζόμενους, αν για το παραπάνω διάστημα δεν απουσιάσουν «για οποιονδήποτε λόγο», εκτός φυσικά αν πρόκειται για την άδειά τους ή αν ασθένησαν έως ...μία μέρα!
«Ως εδώ με την ασυδοσία τους!», τονίζει ο Σύλλογος, καλώντας τους εργαζόμενους «συλλογικά να παλέψουμε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, Κυριακή αργία, για μέτρα υγείας και ασφάλειας».
«Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, βγαίνουμε στην αντεπίθεση! Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος, όχι στην 6ήμερη εργασία», τονίζει σε ανακοίνωση της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας (ΕΚΝΛ). Μάλιστα, χθες οργανώθηκε σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων και συνδικαλιστών, ενώ αύριο Τετάρτη θα γίνει μαζική διαμαρτυρία στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδος στη Λάρισα (Σωκράτους) στις 7.30 μ.μ.