ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 9 Μάη 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών σήμερα

Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών η 9η Μάη. Αυτή τη μέρα η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων. Σ' αυτήν τη νίκη, καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης. Τη δική τους σημαντική συμβολή είχαν τα λαϊκά κινήματα των καπιταλιστικών χωρών, με πρωτοπόρα τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Την 9η Μάη η ιμπεριαλιστική ΕΕ την ανακήρυξε ως «μέρα της Ευρώπης». Στόχος να σβήσουν από την ιστορική μνήμη, τη συνείδηση λαού και νεολαίας, ότι η δύναμη των λαών είναι ανεξάντλητη και μπορούν να συντρίψουν το φαινομενικά πανίσχυρο αντίπαλό τους. Δεν είναι τυχαίο. Γιατί το πιο σημαντικό αποτέλεσμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν οι αλλαγές στον παγκόσμιο συσχετισμό των δυνάμεων, αφού η Σοβιετική Ενωση συνέβαλε στην απόσπαση από τον καπιταλισμό μιας σειράς χωρών στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία, που ακολούθησαν το δρόμο του σοσιαλισμού. Αυτό ο ιμπεριαλισμός δεν μπόρεσε ποτέ να το ανεχτεί.

Η αναθεώρηση της Ιστορίας

Γι' αυτό, μετά τη νίκη της αντεπανάστασης άρχισε η πλαστογράφηση της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα ιμπεριαλιστικά «κέντρα» συγκαλύπτουν ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, τέτοιος ήταν και ο Β' Παγκόσμιος, ξεπηδούν από την καρδιά του καπιταλισμού. Αντίθετα, η σοσιαλιστική Σοβιετική Ενωση δεν είχε κίνητρο της συμμετοχής στο μοίρασμα του κόσμου. Ακριβώς γι' αυτό, η ΕΣΣΔ ήταν το μόνο κράτος που διεξήγε δίκαιο πόλεμο. Κρύβουν ότι οι λεγόμενες «δημοκρατικές» δυνάμεις και τα μονοπώλιά τους στήριξαν τη Γερμανία για να τη στρέψουν κατά της ΕΣΣΔ.

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διέπραξαν και αυτά τα μη φασιστικά αστικά κράτη. Το μεγαλύτερο έγκλημα διέπραξαν οι ΗΠΑ. Χωρίς να υπάρχει στρατιωτική ανάγκη, έριξαν τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945). Από τα πιο χαρακτηριστικά εγκλήματα ΗΠΑ - Βρετανίας ήταν ο βομβαρδισμός της Δρέσδης. Την ισοπέδωσαν, σκοτώνοντας πάνω από 120.000 ανθρώπους (13 προς 14 Φλεβάρη 1945), χωρίς να υπάρχει στρατιωτική σημασία. Ομως, τα εργοστάσια της Γερμανίας όπου οι ΗΠΑ είχαν επενδύσεις, παρέμειναν άθικτα.

Τα αντικομμουνιστικά κέντρα «βαφτίζουν» την Αντίσταση «τρομοκρατία»! Εμφανίζουν την παραδειγματική τιμωρία των «δοσίλογων» στην Ελλάδα ως σφαγές αμάχων. Προβάλλουν ως βασική αιτία της δημιουργίας οργανώσεων τύπου Ταγμάτων Ασφαλείας και της συνεργασίας με τους κατακτητές την ανάγκη «αθώων να προστατευθούν από το αιματηρό όργιο που εξαπέλυσαν εναντίον τους οι κομμουνιστές»!

Η ιμπεριαλιστική και η οπορτουνιστική προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι ο λαός της ΕΣΣΔ πολέμησε και αντιστάθηκε λόγω της τρομοκρατίας που του ασκήθηκε από την ηγεσία και το κράτος! Αλλά η έκρηξη αυτενέργειας, ηρωισμού και θυσίας του σοβιετικού λαού θα μπορούσε να είναι και ήταν μόνο αποτέλεσμα της συνειδητής συμμετοχής και πειθαρχίας.

Απενοχοποιούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις Βρετανίας και ΗΠΑ στην Ελλάδα. Παράλληλα, ενοχοποιούν την ένοπλη λαϊκή πάλη του Δεκέμβρη 1944 και των χρόνων 1946 - 1949, γιατί, παρά την ήττα της, φοβούνται τις παρακαταθήκες της πάλης το Δεκέμβρη 1944 και του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), που είναι ορόσημα και κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

Ονομάζουν κατοχή την εκδίωξη των γερμανικών στρατευμάτων από τον Κόκκινο Στρατό και την απελευθέρωση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ αποκαθιστούν και δικαιώνουν τους φασίστες στις χώρες της Βαλτικής και στην Ουκρανία.

Εξομοιώνουν τον κομμουνισμό με το φασισμό. Αποσπούν το φασισμό από τη μήτρα που τον γέννησε και που είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, προκειμένου να αθωώσουν τον ιμπεριαλισμό ως σύστημα που στα κύτταρά του γεννιούνται και αναγεννιούνται οι αιτίες των πολέμων.

Προσήλωση στο στόχο της εργατικής εξουσίας

Ο φασισμός αποτελεί μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων. Υπερασπίζεται και αυτός την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αξιοποιεί τη ναζιστική δράση, που με τον ακραίο εθνικισμό ρίχνει δίχτυα ενσωμάτωσης λαϊκών δυνάμεων, ανέργων, κατεστραμμένων μικροαστικών στρωμάτων.

Αυτό γίνεται και στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή. Η εμφάνισή της και η άνοδος της επιρροής της πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, όπου υποχώρησε ραγδαία η επιρροή των κομμάτων που ήταν για δεκαετίες «στυλοβάτες» του αστικού πολιτικού συστήματος, σε μια περίοδο που το κίνημα δεν έχει ανασυνταχθεί σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Ενισχύεται από τον αντικομμουνισμό και το μίσος που καλλιεργεί το σύστημα προς τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Το ΚΚΕ διακηρύσσει την ανάγκη να μην αποσπάται η πάλη κατά του φασισμού, για την υπεράσπιση εργατικών δικαιωμάτων και λαϊκών κατακτήσεων, από την πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την εξουσία τους. Πρέπει να είναι αταλάντευτη η προσήλωση στο στόχο της εργατικής εξουσίας.

Το ΚΚΕ βαδίζει στις αναμετρήσεις που είναι μπροστά μας πιο έμπειρο και πιο εξοπλισμένο, να οικοδομήσουμε τη μεγάλη λαϊκή αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή συμμαχία, που θα αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική και θα βάλει τέλος στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στους πολέμους, στις κρίσεις, στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην καταπίεση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική - λαϊκή νίκη, για την κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό!


Ι.

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Τιμή στους εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944

Ολοκληρώνεται σήμερα το 4ήμερο εκδηλώσεων

Συνεχίστηκαν το Σάββατο οι εκδηλώσεις για τους διακόσιους κομμουνιστές που την Πρωτομαγιά του 1944 μεταφέρθηκαν από το τρομερό «μπλοκ 15» του στρατοπέδου Χαϊδαρίου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς.

Οι εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από το Δήμο Καισαριανής σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου, θα ολοκληρωθούν σήμερα, Δευτέρα, με τα εγκαίνια του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στις 7 μ.μ. και με τη θεατρική παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17», που θα ανεβεί στις 9 μ.μ. στο χώρο του Μουσείου.

Καισαριανή: Κλίμα συγκίνησης στο χώρο της θυσίας

Το πρωί του Σαββάτου, η πόλη της Καισαριανής τίμησε τους 200 κομμουνιστές. Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, κρατώντας κόκκινα γαρίφαλα και 200 πικέτες με τα ονόματα όλων των εκτελεσμένων, πορεύτηκαν στη διαδρομή που ακολούθησαν τα καμιόνια των ναζί. Τρία νέα παιδιά φώναζαν συνθήματα με ΕΠΟΝίτικα χωνιά, όπως αυτά που αντιλαλούσαν την Κατοχή:

«Λαέ της Καισαριανής, Οι Γερμανοφασίστες κατακτητές εκτέλεσαν 200 κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο. Ο ΕΛΑΣ θα εκδικηθεί. Προσοχή, προσοχή, σας μιλάει το ΕΑΜ».

Εκ μέρους του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Κ. Γαβριλάκης, τονίζοντας το μήνυμα της μέρας, θυμίζοντας σκηνές της αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς του 1944.

Χρέος, να προβάλουμε τα διδάγματα από την ηρωική πάλη των λαών

Στην ομιλία του ο δήμαρχος της πόλης, Ηλίας Σταμέλος, είπε:

«Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο εκείνων που έζησαν με ψηλά το κεφάλι και στάθηκαν απέναντι από το απόσπασμα, πιστοί στις ιδέες και τα ιδανικά τους, διατρανώνοντας έως την τελευταία τους στιγμή τον πόθο τους για μια Ελλάδα λεύτερη, για μια Ελλάδα του λαού της.

Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαϊκού κινήματος, βαδίζοντας τον ίδιο δρόμο που χαράχτηκε από το Σικάγο του 1886 έως τη Θεσσαλονίκη του 1936 και την Καισαριανή του 1944, μέχρι τις μέρες μας! Το δρόμο της πάλης και των κατακτήσεων, από το 8ωρο και τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την Κοινωνική Ασφάλιση, μέχρι την Παιδεία, την Υγεία, τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Αποτελεί χρέος όλων μας, στους αγωνιστές που εκτελέστηκαν σε αυτόν εδώ τον ιερό χώρο, να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια, να προβάλουμε τα διδάγματα από την ηρωική πάλη των λαών κόντρα σε όλους αυτούς που και στη χώρα μας θέλουν να παραχαράξουν την Ιστορία, να προσαρμόσουν τα διδάγματά της στις σημερινές τους επιδιώξεις.

Κόντρα σε αυτούς που διδάσκουν την υποταγή, σε αυτούς που βλέπουν στους αγώνες του λαού μόνο λάθη».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους αντιστασιακών οργανώσεων και παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Διοίκησης και φορέων της πόλης.

Εντονες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες ακούστηκαν την ώρα της κατάθεσης στεφάνων από τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, και τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κοντόσταυλο.

Η εκδήλωση έκλεισε με κάλεσμα συμμετοχής όλων στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στα εγκαίνια του Μουσείου, που θα γίνουν σήμερα στις 7 μ.μ., Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

ΕΕΔΥΕ
Στις 15 Μάη η 36η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Την Κυριακή 15/5 θα πραγματοποιηθεί η 36η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. μέχρι το υπουργείο Αμυνας στις 6.30 μ.μ., που θα γίνει ο τερματισμός και η εκδήλωση υποδοχής.

«Πορευόμαστε και παλεύουμε για: Εξω το ΝΑΤΟ απ' το Αιγαίο, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», τονίζει η ΕΕΔΥΕ.

  • Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με φορείς του λαϊκού κινήματος, πραγματοποιούν πορείες στις παρακάτω πόλεις:

Πέμπτη 12/5: Καρδίτσα, Σάββατο 14/5: Σάμος, Κυριακή 15/5: Τρίπολη, Κυριακή 15/5: Τρίκαλα, Κυριακή 22/5: Θεσσαλονίκη, Κυριακή 22/5: Βόλος, Κυριακή 22/5: Κοζάνη, Τετάρτη 25/5: Λάρισα, Κυριακή 29/5: Κρήτη.

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Εκδήλωση για την 9η Μάη

Εκδήλωση για την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, διοργανώνει η ΚΟ Ασπροπύργου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, σήμερα, Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ, στην πλατεία Γενοκτονίας Ποντίων, στην Γκοριτσά Ασπροπύργου.

Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμό από την Ελένη Γερασιμίδου, φωτογραφική - ιστορική έκθεση και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στα εγκαίνια του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί, σήμερα Δευτέρα, στις 19.00, στα εγκαίνια του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Καισαριανής, στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org