ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δυναμώνουμε τη δράση μας για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα

Πλούσιο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης από σήμερα

Ο συντονισμός της δράσης των σωματείων, η οργάνωση της πάλης ενάντια στους αντεργατικούς νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και η διεκδίκηση δουλειάς και ζωής με σύγχρονα δικαιώματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής σύσκεψης που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, τιμώντας τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στο κύμα ακρίβειας και τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα, με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ, την Τρίτη 14 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ., για την προστασία της υγείας του λαού, στηρίζοντας την κινητοποίηση των υγειονομικών σήμερα, στις 12 μ., στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, και για τα ζητήματα της Παιδείας, στηρίζοντας την κινητοποίηση που θα γίνει αύριο στη 1.30 μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και οργανώνοντας κοινές δράσεις με την Ενωση Γονέων, τη Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών για τα προβλήματα της σχολικής στέγης και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Στη σύσκεψη έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των σωματείων, στις οποίες μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση στους χώρους δουλειάς και ευθύνης του κάθε σωματείου, οι δυνατότητες για την ανάπτυξη της πάλης το επόμενο διάστημα. Οπως αναδείχθηκε από τις περισσότερες τοποθετήσεις, είναι κομβικό στοιχείο να έχουν τα σωματεία σταθερή δράση, αξιοποιώντας το κάθε πρόβλημα, τις διαθέσεις που αναπτύσσονται και παράλληλα να υπάρχει έγνοια ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στις μάχες, να συσπειρώνονται στα σωματεία, αντιπαλεύοντας με καλύτερους όρους τις παρεμβάσεις της εργοδοσίας. Στην κατεύθυνση αυτή τονίστηκε ότι χρειάζεται να δυναμώσει η συζήτηση για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αξιοποιώντας την πείρα του κάθε κλάδου.

Ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να μπουν στη μάχη

Στην εισήγησή του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε διεξοδικά στις εξελίξεις του καλοκαιριού, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «θεωρούμε πως πρέπει να αποτελέσουν αιχμές της δράσης μας, βασικές πλευρές της συζήτησης στα σωματεία μας, στην προσπάθεια να δυναμώσει η συλλογική και οργανωμένη πάλη».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, ώστε να μείνουν στα χαρτιά οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις να μπουν δυνάμεις στη μάχη, να δώσουν τέτοια κατεύθυνση και προσανατολισμό συνδικαλιστικοί φορείς, μεγάλα κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα, δεκάδες συνδικαλιστές. Αξιοποιώντας την πείρα των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος, θέτουμε όλα τα παραπάνω για συζήτηση, ώστε να τα επεξεργαστούμε καλύτερα και γενικά και κατά κλάδο και κατά χώρο δουλειάς και κατά επιχείρηση. Σκοπός μας είναι να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση για το σύνολο των αντεργατικών ρυθμίσεων. Να διαμορφώσουμε σχέδιο για πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, να γίνουν συνεδριάσεις ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις συνδικάτων. Να ακουστούν γνώμες, να εμπλουτιστεί όλος αυτός ο προβληματισμός, να ενισχυθεί η αποφασιστικότητα των εργαζομένων και να δημιουργηθεί αγωνιστικό κλίμα για την ανατροπή του νόμου. Ουσιαστικός όρος για την ανάπτυξη των αγώνων είναι η άνοδος της οργάνωσης των εργαζομένων, η ενίσχυση των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, η ίδρυση νέων, η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα με επίκεντρο τον χώρο δουλειάς».

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα εκδικητικών απολύσεων αξιοποιώντας τον αντεργατικό νόμο

Διαρκείς παρεμβάσεις από σωματεία για να ακυρωθούν οι απολύσεις, ενώ η κυβέρνηση δίνει «σήμα» στην εργοδοσία να ξεσαλώνει

Από την παρέμβαση στο «JUMBO»
Από την παρέμβαση στο «JUMBO»
Δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη για τα Εργασιακά και ήδη η εργοδοσία σε μεγάλους χώρους δουλειάς ξεσαλώνει, όπως δείχνουν τα απανωτά περιστατικά απολύσεων συνδικαλιστών και άλλων πρωτοπόρων εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της», δίνοντας το σήμα στην εργοδοσία ότι μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητη να τσακίζει τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς. Αυτή η κατεύθυνση επιβεβαιώθηκε άλλωστε και στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ την περασμένη Δευτέρα, με την οποία το Κόμμα ζητούσε να ακυρωθεί η εκδικητική απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Β. Ελλάδας, μια απόλυση που έγινε κατ' εφαρμογή του νέου αντεργατικού νόμου, με την εργοδοσία να επιχειρεί να ξεφορτωθεί τον συνδικαλιστή ο οποίος αναδείκνυε τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ετσι, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εργασίας αρκέστηκε να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη το ζήτημα, καθώς «οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν όρια». Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα μη επαναπρόσληψης του εργαζόμενου ακόμα και αν κριθεί άκυρη η απόλυση.

Στο μεταξύ, την απόλυση ενός ακόμα εργαζόμενου και μέλους του σωματείου από την εταιρεία «JUMBO» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διεκδικώντας να επιστρέψει ο εργαζόμενος στο πόστο του. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, «με την επιστροφή του συναδέλφου από την καλοκαιρινή του άδεια, στο τέλος Αυγούστου, του επιδόθηκε έγγραφο από τον διευθυντή του καταστήματος που εργάζεται» και το οποίο αφορούσε την «αξιολόγησή» του, εγκαλώντας τον για «μειωμένη απόδοση την περίοδο από τον Ιούνιο 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021». Ακολούθησε, την περασμένη Δευτέρα, η απόλυσή του κατά την προσφιλή τακτική της εταιρείας να επικαλείται την «απόδοση» κάθε φορά που θέλει «να ξεφορτωθεί τις ενοχλητικές φωνές για να επιβάλει σιγή νεκροταφείου». Ετσι, ο εργαζόμενος που βρέθηκε στο στόχαστρο «ενοχλούσε» την εργοδοσία με την πρωτοπόρα στάση του και τη συνδικαλιστική δράση του.

Ο Σύλλογος προχώρησε, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόλυσης, σε παρέμβαση στο κατάστημα της αλυσίδας στα Πευκάκια, όπου δούλευε ο εργαζόμενος, ενώ σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες με αίτημα να ακυρωθεί η απόλυση. Υπενθυμίζει ότι οι απολύσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο για το προσωπικό της επιχείρησης, ενώ η εταιρεία το προηγούμενο διάστημα απέλυσε εργαζόμενη «κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής της άδειας με εξώδικο στο σπίτι της».

«Το θράσος της εργοδοσίας κι έχοντας λυμένα τα χέρια της από τον τελευταίο νόμο - τερατούργημα του Χατζηδάκη είναι απύθμενο. Δεν θα της περάσει! Απαιτούμε να πάρει τώρα πίσω την απόλυση», τονίζει ο Σύλλογος. Καλεί τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη επιχείρηση και όλους τους εμποροϋπαλλήλους «να γίνουμε μια γροθιά απέναντι στη σφοδρή επίθεση που δεχόμαστε από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, την αλληλεγγύη μας, να γίνουμε όλοι μέλη του σωματείου μας».

Σε ένα ακόμα κρούσμα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, ξενοδοχοϋπάλληλος σε μεγάλο ξενοδοχείο στον Πλατανιά Χανίων απολύθηκε την προηγούμενη βδομάδα επειδή διεκδίκησε να δουλεύει 8ωρο, να πληρώνεται τις υπερωρίες, ενώ αντέδρασε σε διάφορες ακόμα αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

Μάλιστα, με φουσκωμένα τα πανιά της από τον νόμο Χατζηδάκη, και παρά το γεγονός ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έκρινε παράνομη την απόλυση και υποδεικνύει να επιστρέψει στη δουλειά, η εργοδοσία δεν επαναπροσλαμβάνει την εργαζόμενη. «Η κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο σε τέτοια περιστατικά, να γίνονται ακόμη πιο συχνά με τον νέο νόμο - έκτρωμα που κατάργησε ουσιαστικά το 8ωρο, νομοθέτησε τη 10ωρη δουλειά με μείωση αποδοχών, αύξησε τις υπερωρίες, κατάργησε ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες», σχολιάζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων. Την απόλυση έχουν επίσης καταγγείλει το Σωματείο Επισιτισμού, το Σωματείο Διανομέων και η παράταξη «Ταξική Ενότητα» στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Χανίων.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Επιμένει στον αυταρχισμό και τους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων

Απέρριψε το δικαστήριο το αίτημα της δημοτικής αρχής Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, που είχε ζητήσει να βγει παράνομη και καταχρηστική η απεργία - αποχή που είχε προκηρύξει το Σωματείο στον δήμο.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή Βούρου έσυρε στα δικαστήρια τους εργαζόμενους επειδή αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού του δήμου. Το Σωματείο έχει προκηρύξει απεργία - αποχή των εργαζομένων που αποτελούν τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής Παραλαβής, από κάθε διαδικασία που αφορά σε διαγωνισμό εκχώρησης σε ιδιώτες της αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων στην πόλη. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το Σωματείο κατά της απόφασης της δημοτικής αρχής έχει ταχθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, η δημοτική αρχή εμμένει στην απόφασή της να προχωρήσει τον διαγωνισμό, ενώ στην εκδίκαση της υπόθεσης την περασμένη Παρασκευή συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από το Συνδικάτο ΟΤΑ και το Σωματείο του δήμου.

Στο πλαίσιο των εξελίξεων αυτών, ο Νίκος Σερετάκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο, καταδικάζει τον «αυταρχικό, αντεργατικό κατήφορο» της δημοτικής αρχής και σημειώνει: «Ούτε οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του δήμου και των μαζικών φορέων, ούτε η γενική κατακραυγή απέναντι στην αυθαιρεσία και την τρομοκρατία της διοίκησης Βούρου, αλλά ούτε ακόμα και η απόφαση του δικαστηρίου που απέρριψε την αγωγή της ενάντια στην κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων δεν φαίνεται να την ξεστρατίζουν από το όργιο εκβιασμών και τρομοκρατίας στο οποίο έχει επιδοθεί για να περάσει την αντιλαϊκή της επιλογή». Σημειώνει μάλιστα ότι από τη δημοτική αρχή «πίεζαν μέλη της επιτροπής διαγωνισμού να υπογράψουν αναληθές πρακτικό ότι δήθεν συνεδρίασαν στις 20 Αυγούστου...

Η ευθύνη για την κατρακύλα πλέον δεν βαραίνει μόνο τον κ. Βούρο και τα γνωστά στελέχη της διοίκησης, αλλά και όλους όσοι κατά καιρούς εμφανίζονται ως "δημοκράτες" και "κοινωνικά ευαίσθητοι", ενώ στηρίζουν την πολιτική της και καταπίνουν τη γλώσσα τους για τον ορυμαγδό της εργοδοτικής τρομοκρατίας ενάντια στους εργαζόμενους του δήμου και το Σωματείο τους.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα λαϊκά στρώματα του δήμου να εκφράσουν μαζικά τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του δήμου και τον αγώνα τους! Να σταθούν πλάι τους για να σπάσει η τρομοκρατία και να μην περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ