ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τα συνδικάτα καλούν σε μαζική συμμετοχή

Στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ το αγωνιστικό ραντεβού

Από το διήμερο δράσης των σωματείων στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου
Από το διήμερο δράσης των σωματείων στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου
Με την αισιοδοξία ότι το συλλαλητήριο των συνδικάτων, στη ΔΕΘ, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, θα αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην κυβέρνηση, στους βιομήχανους και τα μονοπώλια, αλλά και σε αυτούς που στηρίζουν μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα τα συμφέροντά τους, τα εργατικά σωματεία δίνουν καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Στο πλαίσιο αυτό σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πλούσιο πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών, συσκέψεων και συνελεύσεων, εκδηλώσεων και θεματικών πρωτοβουλιών.

Χτες και σήμερα πραγματοποιείται διήμερο δράσης στη ΒΙΠΕ Σίνδου και στους δήμους της περιοχής με τίτλο «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας», μέσα από το οποίο αναδεικνύεται το διεκδικητικό πλαίσιο για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Μια πρωτοβουλία που οργανώθηκε από τα Σωματεία Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Επιχειρήσεων Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων, Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών, Χημικής Βιομηχανίας, Φαρμάκου - Καλλυντικού και Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στο πλαίσιο του διημέρου πραγματοποιούνται συσκέψεις - συζητήσεις μέσα σε χώρους δουλειάς, με την παρουσία συνδικαλιστών από τον χώρο της Υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές) που ενημερώνουν τους εργαζόμενους προσπαθώντας να αμβλύνουν τον φόβο που υπάρχει σε σχέση με την πανδημία και τον εμβολιασμό, για τις δυνατότητες που υπάρχουν για την προστασία της υγείας τους, που όμως θυσιάζονται στη λογική «κόστους - οφέλους», αλλά και για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, τους επαγγελματικούς κινδύνους, για τις επιπτώσεις από την εντατικοποίηση της δουλειάς και τις απλήρωτες υποχρεωτικές υπερωρίες με τον νόμο Χατζηδάκη κ.ά., που οδηγούν τους εργαζόμενους πολύ πιο πρόωρα στον θάνατο.

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις του Σωματείου Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Π. Κατάρα, και τον γγ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Χ. Καραχρήστο, στη ΜΕΛ, όπου έγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους και στη συνέχεια συνάντηση με το επιχειρησιακό σωματείο, και στη «Γιούνιπακ Ελλάς», όπου έγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Σήμερα, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, προγραμματίζεται αυτοκινητοπορεία στη Σίνδο.

Χτες το απόγευμα δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τα σωματεία της βιομηχανίας για την ανάδειξη των ζητημάτων υγιεινής και ασφάλειας συνολικά στον λαό της πόλης.

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο Γιάννης Ταμβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών, ανέφερε ότι οι συνθήκες παραμένουν επικίνδυνες στους χώρους δουλειάς, στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Η διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη γιγαντώθηκε το προηγούμενο διάστημα από την ανυπαρξία μέτρων προστασίας, ελέγχων και ιχνηλάτησης, αλλά και από την απόκρυψη συρροής κρουσμάτων σε εργοστάσια, την ώρα μάλιστα που παραμένει κλειστό το Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Κατήγγειλε ότι οι μεγαλοεργοδότες, με την ανοχή της κυβέρνησης, δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων και αξιοποιούν τώρα τον εμβολιασμό ως πρόσχημα για ακόμη λιγότερα μέτρα προστασίας, για νέα αντεργατικά μέτρα, ακόμα και απολύσεις. Ο εμβολιασμός μετατρέπεται σε άλλοθι για την απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις ευθύνες τους. Ο ψεύτικος διαχωρισμός εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων δεν πρέπει να διαπεράσει τους εργαζόμενους.

Αναγκαία η δημιουργία Κέντρου Υγείας μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου

Ανέδειξε ότι οι ήδη υποστελεχωμένες και πριν από την πανδημία δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή αποδυναμώθηκαν ακόμη περισσότερο τον τελευταίο χρόνο με τις διαρκείς μετακινήσεις γιατρών από αυτές προς τα νοσοκομεία κάθε περιοχής. Στον δήμο Δέλτα, με δύο βιομηχανικές περιοχές, σε Σίνδο και Καλοχώρι, άρα και μεγάλο κίνδυνο για την πρόκληση βιομηχανικού ή εργατικού ατυχήματος, με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, λειτουργούν μόλις δύο Κέντρα Υγείας, σε Διαβατά και Χαλάστρα, η υποστελέχωση των οποίων δεν επιτρέπει την παροχή ακόμη και στοιχειωδών υπηρεσιών Υγείας.

Επίσης, παρουσίασε το πλαίσιο αιτημάτων, το οποίο διακινείται στα εργοστάσια και έχει υπογραφεί από εκατοντάδες εργαζόμενους με βασική διεκδίκηση τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στη ΒΙΠΕ. Μια τέτοια δομή, στελεχωμένη σωστά, από διάφορες ειδικότητες, μπορεί να παρέχει σημαντικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής.

Το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει: Δημιουργία εξοπλισμένου και στελεχωμένου σταθμού ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και προσωπικό στις ΒΙΠΕ Σίνδου και Αγίου Αθανασίου. Ενίσχυση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς (αναγκαίες αποστάσεις, θερμομετρήσεις, κατάλληλος αερισμός, ατομικά μέτρα προστασίας, καθημερινές απολυμάνσεις, διαλείμματα σε κατάλληλους χώρους κ.ά.). Εβδομαδιαία τεστ στους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών και ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού συστήματος ιχνηλάτησης και παρακολούθησης. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στελέχωση όλων των αναγκαίων ελεγκτικών μηχανισμών. Αυστηροποίηση πρωτοκόλλων και ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ο Κώστας Κατσιμένης, ταμίας του Σωματείου Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τα συνδικάτα και τον αγώνα για να μπλοκάρουν τους αντεργατικούς νόμους, για να διεκδικήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους μέτρα προστασίας, δουλειά με δικαιώματα, τονίζοντας ότι «μόνο η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων μπορεί να ακυρώσει τα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοτών. Αυτό φοβούνται και προσπαθούν να βάλουν φρένο στη διαμόρφωση αγωνιστικής διάθεσης».

Συσκέψεις, συνελεύσεις και άλλες δράσεις

Παράλληλα με τις περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του επισιτισμού και άλλων κλάδων, εξελίσσεται και πρόγραμμα σε υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, οργανώνονται συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς.

Στην Πέλλα, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών Ημαθίας - Πέλλας καλεί σε σύσκεψη όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους, σήμερα, Τετάρτη 8/9 στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο (στον πεζόδρομο) στα Γιαννιτσά.

Στη Νάουσα και άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας

Τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων, στη ΔΕΘ, προετοιμάζει και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και προγραμματίζει οργανωμένη μετακίνηση με αναχώρηση λεωφορείων από το Εργατικό Κέντρο το Σάββατο στις 3 το μεσημέρι.

Απόφαση για μαζική κινητοποίηση στη διαδήλωση των συνδικάτων στη ΔΕΘ έλαβαν τα εργατικά σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη το απόγευμα της Δευτέρας. Εισηγητικά μίλησε στη σύσκεψη ο Γιώργος Γκούμας, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από τους κλάδους των Κατασκευών και των γουνεργατών, όπως και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε σχέδιο εξορμήσεων σε μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής με το κάλεσμα των σωματείων για τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, στη ΔΕΗ, στο εργοτάξιο κατασκευής του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5, στο εργοτάξιο του φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ κ.α.

Αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και στην Πτολεμαΐδα, με πρωτοβουλία του συντονιστικού εργατικών σωματείων και φορέων ενάντια στην απολιγνιτοποίηση.

«Στο πόδι» βρίσκονται το τελευταίο διάστημα και τα εργατικά σωματεία σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα οποία με εξορμήσεις μεταφέρουν παντού το κάλεσμα για μαχητική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, την Ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα. Στην Αλεξανδρούπολη, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα» έχει προγραμματίσει για σήμερα και αύριο εξορμήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή. Σήμερα το πρωί, θα γίνει επίσης εξόρμηση σε μεγάλα εμποροκαταστήματα και στην αγορά της Αλεξανδρούπολης, ενώ το απόγευμα στις εργατικές κατοικίες στον Αγιο Ανδρέα. Την Παρασκευή, τα σωματεία της πόλης θα πραγματοποιήσουν μαζική εξόρμηση στο κέντρο της πόλης και κινητοποίηση στο κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ ενάντια στις αυξήσεις των λογαριασμών του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, που θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. από το δημαρχείο.

Εξορμήσεις σε βιομηχανικές μονάδες πραγματοποιούνται από τις αρχές της βδομάδας και στην Ξάνθη, ενώ στην Κομοτηνή, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μετά τις εξορμήσεις μέχρι το τέλος της βδομάδας σε χώρους δουλειάς της πόλης, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή αγωνιστική δράση στο κατάστημα της ΔΕΗ.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Σύσκεψη και συλλαλητήριο για την υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα

Συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ., στην πρώην νομαρχία. Την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και τους φορείς του νησιού, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεών του, με θέμα την προετοιμασία της κινητοποίησης.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, που από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ του καθολικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολισμού, με συνεχή ενημέρωση των εργαζομένων για να καταπολεμηθούν διάφορες αντιεπιστημονικές - σκοταδιστικές θεωρίες, απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει τώρα πίσω τα απαράδεκτα μέτρα των απολύσεων και των αναστολών από την εργασία και την άδεια των υγειονομικών με πρόσχημα την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Ημερίδα και συνέντευξη Τύπου από το ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων το Σάββατο 11/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Επίσης, την Παρασκευή 11/9, στις 12 το μεσημέρι, στο ΕΚΘ, το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιάσει το διεκδικητικό πλαίσιο. Στη συνέντευξη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, Φοιτητικών Συλλόγων και της ΟΓΕ.

Την προηγούμενη μέρα, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο θέατρο του Πάρκου των Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Αντίδρασε, οργανώσου, πάλεψε μαζί με τα συνδικάτα να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό έκτρωμα». Την εισηγητική ομιλία, με θέμα «Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη και η πάλη των συνδικάτων να μην εφαρμοστεί», θα κάνει ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Θα ακολουθήσουν θεματικές παρεμβάσεις από τους:

Νεκταρία Παπαδούλη, πρόεδρο της Ενωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης, με θέμα «Περιορισμοί και απαγορεύσεις στη δράση των σωματείων».

Χάρη Κυριαζίδη, πρόεδρο του Σωματείου Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Το νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις και η "διευθέτηση" του εργάσιμου χρόνου».

Αγγελο Γεράκη, γραμματέα του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, με θέμα «Τα νέα εμπόδια στο απεργιακό μας δικαίωμα και η απάντηση των εργαζομένων».

Προβλέπεται επίσης να γίνουν ομιλίες και παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων και εργαζόμενους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org