ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αναδεικνύεται η σημασία της ολοκληρωμένης ιχνηλάτησης

...και τα τεράστια εμπόδια που βάζουν η υποχρηματοδότηση και η εμπορευματοποίηση τέτοιων κρίσιμων υπηρεσιών

Copyright 2021 The Associated

Με την εξάπλωση της πανδημίας να συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύεται καθημερινά η ανάγκη, παράλληλα με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, για αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των λαών.

Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούσαν σε όλο τον κόσμο τα 222 εκατ., ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι προσεγγίζουν πλέον τα 4,6 εκατ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, τη σημασία της ιχνηλάτησης επαφών όσο τα κρούσματα αυξάνονται λόγω κυριαρχίας του στελέχους «Δέλτα» υπογραμμίζουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, σε πρόσφατο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα «webMD».

«Η ιχνηλάτηση επαφών είναι κάτι πιο σύνθετο από τον εντοπισμό ενός ατόμου και να του πούμε να τεθεί σε καραντίνα», αναφέρει η υπεύθυνη στην υπηρεσία Δημόσιας Υγείας για την COVID-19 στην Κομητεία του Λος Αντζελες. Ανάμεσα σε άλλα τονίζει την ανάγκη για προσωποποιημένη πληροφόρηση, ανάλογα π.χ. με τις συνθήκες στέγασης κάθε θετικού κρούσματος, για σύνδεση με τις κατάλληλες υπηρεσίες κ.λπ. Πολλοί μάλιστα επισημαίνουν ότι θα πρέπει η διαδικασία της ιχνηλάτησης να λειτουργεί σε άμεση διασύνδεση με τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων και την εμβολιαστική εκστρατεία.

«Οποιοσδήποτε βαθμός εντοπισμού επαφών μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης», λέει ο Amesh Adalja, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. Ο ίδιος προσθέτει ωστόσο ότι η έλλειψη χρηματοδότησης αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.«Οι υποδομές δημόσιας Υγείας δεν έχουν χρηματοδοτηθεί επαρκώς εδώ και δεκαετίες», αναφέρει, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχουν δυσκολίες στην παρούσα κατάσταση.

Και εδώ αποτυπώνονται ανάγλυφα οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης και της λογικής «κόστους - οφέλους»: Σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες το έργο της ιχνηλάτησης αναλαμβάνουν εργολάβοι, ενώ το προσωπικό αυξομειώνεται από την εργοδοσία μέσα στην πανδημία, ανάλογα με τη διακύμανση του όγκου των κρουσμάτων...

Κι όλα αυτά ενώ η έρευνα με προηγούμενα στελέχη του SARS-CoV-2 έδειξε ότι ο αποτελεσματικός εντοπισμός επαφών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των μεταδόσεων κατά 3 έως 4 φορές.

Ξεκινά αξιολόγηση για τρίτη δόση εμβολίων ο ΕΜΑ

Προσπερνώντας τέτοιες κρίσιμες πλευρές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στις ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες η συζήτηση εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στην προωθούμενη τρίτη, ενισχυτική δόση των εμβολίων, παρουσιάζοντάς την ως το μοναδικό μέτρο ενάντια στην πανδημία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκινά να αξιολογεί τα δεδομένα για μια αναμνηστική δόση του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech», που θα χορηγείται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών, μετά από αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ επισημαίνει ότι οι αναμνηστικές δόσεις χορηγούνται σε εμβολιασμένα άτομα για να αποκαταστήσουν την προστασία μετά την υποχώρησή της, ενώ τα αποτέλεσμα της αξιολόγησης αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων. Παράλληλα ο EMA αξιολογεί δεδομένα σχετικά με τη χρήση μιας τρίτης δόσης εμβολίων mRNA σε σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Παρόλο που ο EMA και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι «δεν θεωρούν επείγουσα την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις εμβολίου COVID-19 στον γενικό πληθυσμό» - στο φόντο σχετικών αποφάσεων για χορήγηση τρίτων δόσεων από μια σειρά χώρες της ΕΕ - ο EMA διευκρινίζει ότι θα αξιολογήσει το εν λόγω αίτημα ώστε να διασφαλίσει ότι υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την υποστήριξη περαιτέρω δόσεων.

Στο επίκεντρο και οι εμβολιασμοί των παιδιών

Στο μεταξύ, το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech» έχει εγκριθεί για χορήγηση σε παιδιά άνω των 12 ετών.

Στη Βρετανία, ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός για τον εμβολιασμό, Ναντίμ Ζαχάουι, δήλωσε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν υγιή παιδιά ηλικίας 12 - 15 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της COVID-19. Δικαίωμα εμβολιασμού έχουν ήδη παιδιά 12 - 15 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Η βρετανική Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) αρνήθηκε την περασμένη Παρασκευή να συστήσει εμβολιασμούς για παιδιά αυτής της ομάδας, ακολουθώντας μια συντηρητική προσέγγιση, λόγω ενός σπάνιου κινδύνου φλεγμονής της καρδιάς.

Στο μεταξύ η παραλλαγή «Δέλτα» δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση στα παιδιά και τους εφήβους σε σύγκριση με άλλα στελέχη, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που δημοσιοποίησαν τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC).

Παρότι το ποσοστό των παιδιών και εφήβων που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στις ΗΠΑ πενταπλασιάστηκε το διάστημα που είχε κυριαρχήσει η «Δέλτα», το ποσοστό που νοσηλεύτηκε με σοβαρή νόσηση και χρειάστηκε να εισαχθεί σε ΜΕΘ ή έχασε τη ζωή του ήταν παρόμοιο με προηγούμενες περιόδους. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι τα δεδομένα θα πρέπει να συνεχίσουν να μελετώνται και στο μέλλον.

Μια δεύτερη μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων τείνει να προστατεύει και τα παιδιά από τη μόλυνση. Αντίθετα, στις αμερικανικές Πολιτείες με μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη ο αριθμός των επισκέψεων παιδιών και εφήβων στα Επείγοντα ήταν τριπλάσιος και ο αριθμός των νοσηλειών σχεδόν τετραπλάσιος.

Στην Κούβα, στο μεταξύ, ξεκίνησε την Παρασκευή ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων 2 έως 18 ετών με τα κουβανικά εμβόλια «Abdala» και «Soberana», ως αναγκαία προϋπόθεση προτού ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Ο στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί το 92,6% των 11,2 εκατ. κατοίκων του νησιού μέχρι τον Νοέμβρη.

Στην Κίνα η φαρμακευτική εταιρεία «Sinovac» προετοιμάζει εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω, ενώ στο Ισραήλ τα παιδιά 5 - 11 ετών που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν βαριά μορφή της COVID-19 μπορούν να εμβολιάζονται από την 1η Αυγούστου.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Black out στην παροχή οξυγόνου, στα χέρια ιδιωτικής εταιρείας η διαχείρισή του

Την επιδείνωση των προϋπαρχόντων προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας επιβεβαιώνει και η καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για το Νοσοκομείο Ρόδου, που βρίσκεται στην «καρδιά της ναυαρχίδας του Τουρισμού» και πλήττεται τους τελευταίους μήνες από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων και διακομιδών.

Οι επικίνδυνες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η παράδοση κρίσιμων υπηρεσιών στους ιδιώτες, αποτυπώνονται στην καταγγελία της Ομοσπονδίας:

Στις 23 Αυγούστου «από τις 02.30 έως τις 07.00 το πρωί, ενώ στην Κλινική Covid-19 του Γ.Ν. Ρόδου νοσηλεύονταν 47 ασθενείς, η συντριπτική πλειοψηφία με αναπνευστική ανεπάρκεια και 3 εξ αυτών διασωληνωμένοι (εκτός ΜΕΘ, καθώς στον σχεδιασμό δεν προβλέπεται η λειτουργία ΜΕΘ Covid στο Νοσοκομείο Ρόδου), παρουσιάστηκε "μπλακ άουτ" στην παροχή του οξυγόνου σε όλο το νοσοκομείο. Οι εφημερεύοντες γιατροί και οι νοσηλευτές βάρδιας χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες φορητές φιάλες οξυγόνου προσπαθούσαν να παρέχουν το οξυγόνο στους ασθενείς, στους μεν διασωληνωμένους χειροκίνητα (με αμπού), στους δε μη διασωληνωμένους αναγκαστικά όχι επαρκώς, καθώς οι φιάλες δεν επαρκούσαν για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων. Μάλιστα μεταξύ των μη διασωληνωμένων οι λίγες φιάλες μοιράζονταν μεταξύ περισσότερων του ενός ασθενών, ούτως ώστε να ανακουφιστεί η δύσπνοια που παρουσίασαν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση του νοσοκομείου για την άμεση επίλυση του ζητήματος, η πίεση οξυγόνου στις δύο από τις τρεις κλινικές όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid παραμένει χαμηλή, με αποτέλεσμα κάθε μέρα ο εφημερεύων να προσπαθεί να "μοιράσει" τους αρρώστους μεταξύ των κλινικών ούτως ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της παροχής σε ολόκληρο το τμήμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συχνή αποτυχία των συσκευών υψηλής παροχής οξυγόνου (high flow nasal cannula) οι οποίες είναι πολύτιμες στην περίθαλψη ασθενών Covid. Επίσης, νοσηλεύονται βαρέως πάσχοντες ασθενείς σε κλινικές πολύ μακριά από την ειδικά διαμορφωμένη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων χωρίς την απαραίτητη συνεχή παρακολούθηση των ζωτικών τους σημείων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι γιατροί της Κλινικής Covid από τους εργαζόμενους της Τεχνικής Υπηρεσίας, τη διαχείριση της παροχής οξυγόνου στο νοσοκομείο την έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πόσο επικίνδυνη είναι η διάλυση και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί:

  • Η διοίκηση του νοσοκομείου, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της παροχής οξυγόνου, το οποίο αδικαιολόγητα παρατείνεται για πάνω από έναν μήνα.
  • Να διερευνηθούν οι ευθύνες της ιδιωτικής εταιρείας και να διακοπεί η σύμβασή της με το νοσοκομείο. Οσοι εργολαβικοί εργαζόμενοι υπάρχουν να προσληφθούν ως μόνιμοι στο νοσοκομείο.
  • Να στελεχωθεί η Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό.
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις - συσκέψεις για την πανδημία

Συγκέντρωση - συζήτηση με θέματα την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία, την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και τις θέσεις του ΚΚΕ οργανώνει η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (Θεατράκι ΟΤΕ). Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ.

Συσκέψεις με το ίδιο περιεχόμενο προγραμματίζονται ως εξής:

  • Την Τρίτη 14/9 στο Περιστέρι (Θεατράκι ΟΤΕ) στις 7 μ.μ. Θα μιλήσουν ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Μαίρη Αγρογιάννη, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του ΤΓ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ.
  • Την Τετάρτη 15/9 στο Πασαλιμάνι, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΚΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ