ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΩΝ
«Πήγαινε - έλα» που επιβεβαιώνουν την επικίνδυνη εμπλοκή

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Γ. Στόλτενμπεργκ

Eurokinissi

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Γ. Στόλτενμπεργκ
Με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, συναντήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε μια περίοδο που τα ευρωατλαντικά σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο γγ του ΝΑΤΟ ήρθε στην Ελλάδα αμέσως μετά από συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με ανώτερους αξιωματούχους της ΠΓΔΜ, όπου πήγε για να συνδράμει με τη σειρά του τις προσπάθειες της εκεί κυβέρνησης ενόψει του δημοψηφίσματος στα τέλη Σεπτέμβρη για την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Την ίδια ώρα, με αφορμή την επέτειο ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ στις 8 Σεπτέμβρη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, σε συγχαρητήριο μήνυμα που απηύθυνε στον ομόλογό του Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνιζε ότι η ΠΓΔΜ «έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος» και ανέφερε ως τέτοιο στοιχείο την «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα» και παράλληλα «ανοίγει το δρόμο» για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για το «γεύμα εργασίας» που παρέθεσε επί δίωρο ο πρωθυπουργός στον Γ. Στόλτενμπεργκ, τηρήθηκε «σιγή ασυρμάτου» από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι κλιμακώνονται φανερές και κρυφές διαβουλεύσεις και βαθαίνει η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αλλωστε, πριν από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη στην Αθήνα στις 17 Σεπτέμβρη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συναντήσεις ξεχωρίζουν ως θέματα η πορεία της Τουρκίας και η ένταση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αλλά και η διαχείριση των επιπτώσεων της όξυνσης αυτής σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η επιθετικότητα της γειτονικής χώρας σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, οι εξελίξεις στη Συρία, με τις επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ να προκαλούν ανησυχία για νέες μαζικές προσφυγικές ροές, καθώς και η διατήρηση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ΥΠΕΞ να έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με τη δημιουργία «κοινής ευρωπαϊκής άμυνας», έναν ακόμα κρίκο των στρατιωτικοπολιτικών σχεδιασμών.

Μήνυμα Στόλτενμπεργκ

Μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ στον «ΣΚΑΪ», ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωνε πως «είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν υπάρξει θετική ψήφος - ναι - στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, θα την εφαρμόσουν, γιατί αυτό εξέλαβα σε όλες τις πολιτικές συναντήσεις μου στα Σκόπια». Πρόσθετε με νόημα πως «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υποχρεώσει καμία χώρα να κάνει κάτι που δεν θέλει, αλλά είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί και στις δυο χώρες, γιατί είναι ουσιώδες όταν μια χώρα υπογράφει μια συμφωνία και η άλλη πλευρά την εφαρμόζει, και τα 2 συμβαλλόμενα μέρη να υλοποιήσουν τη συμφωνία. Οτιδήποτε άλλο θα υπονομεύσει σοβαρά την εθνική αξιοπιστία οποιασδήποτε χώρας. Επίσης, πιστεύω ακράδαντα ότι είναι δυνατόν να το κάνουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιαστεί, δηλαδή ότι μπορεί να συμβεί αυτό από την αρχή του επόμενου έτους».

Πρόσθεσε για το ενδεχόμενο μια επόμενη κυβέρνηση στα Σκόπια να επαναφέρει τη ρητορική Γκρούεφσκι: «Πρώτα απ' όλα, μιλάμε για αλλαγές στο Σύνταγμα, κάτι που είναι ένα πολύ περίπλοκο πράγμα, απαιτείται δημοψήφισμα και κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3. Δεν είναι τίποτε το νέο στις διεθνείς σχέσεις, τα κράτη υπογράφουν συμφωνίες βασισμένες σε ένα μίνιμουμ εμπιστοσύνης και στην περίπτωση αυτή ισχύει το ίδιο και στις δυο πλευρές. Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει τρόπος να καταλήξεις σε οποιαδήποτε συμφωνία, ειδάλλως δεν μπορείς να έχεις οποιαδήποτε συνεργασία, οποιουδήποτε είδους πρόοδο στη σχέση μεταξύ δύο χωρών».

Πρόσθεσε ότι όλη αυτή η «συνεργασία» έχει οικοδομηθεί βήμα το βήμα και ότι ήταν επωφελής για την Ελλάδα και συνολικά τα Δυτικά Βαλκάνια «και τώρα είμαστε πολύ κοντά στο να κάνουμε ένα ακόμη βήμα και αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλη την ευρύτερη περιοχή».

Σχέδια για παραπέρα εξοπλισμούς

Στο μεταξύ, με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί συναντήθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος. Επισήμως «έκαναν ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας». Κοινό μυστικό ότι συζητούν πώς θα προχωρήσει η απόκτηση γαλλικών φρεγατών κατηγορίας «Belharra». Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται τρόπος να ενταχθούν σταδιακά στο Πολεμικό Ναυτικό δύο τέτοιες φρεγάτες έως το 2023, με προοπτική για άλλες δύο αργότερα.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία κατοίκων του οικισμού Προσκυνά

Με αντιπροσωπεία των κατοίκων του οικισμού Προσκυνά Φθιώτιδας, με επικεφαλής τον Ι. Γιανναρά, πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Προσκυνά, συναντήθηκε την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν και ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Γ. Ρούσσης, δημοτικός σύμβουλος Λοκρών.

Η αντιπροσωπεία εξέθεσε το πρόβλημα της διέλευσης βαρέων οχημάτων μέσα απ' τον τοπικό δρόμο του χωριού, τους κινδύνους που αυξάνονται για τους κατοίκους και τις κατοικίες και το αίτημά τους για τη σύνδεση του παράπλευρου ΠΑΘΕ στην περιοχή της Τραγάνας, που περνά έξω απ' το χωριό Προσκυνά, με τον εθνικό δρόμο, ώστε να αποφεύγεται η επικίνδυνη διέλευση φορτηγών από τον οικισμό.

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέδειξε την ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία αποδέχεται συμβάσεις παραχώρησης με πανάκριβα διόδια για τους οδηγούς, για να αυξηθεί η κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων. Εξήγησε ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν προχωρούν ώριμα και αναγκαία έργα παράπλευρων και ασφαλών δρόμων, αφού οι όμιλοι έχουν στόχο να μην μπορούν οι οδηγοί να αποφεύγουν το «χαράτσωμα», για να μη μειώνονται τα κέρδη τους.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πάλης ενάντια στα πανάκριβα διόδια, όπως και για τη δημιουργία αναγκαίων συμπληρωματικών έργων ασφαλούς διέλευσης, θα στηρίξει το αίτημα των κατοίκων για κατασκευή παράπλευρων δρόμων και θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπερασπίζεται με συνέπεια τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Τη NATOικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών υπερασπίστηκε, για άλλη μια φορά την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Real fm».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη αναφορά του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» ο Ν. Κοτζιάς φρόντισε να συντηρήσει την ανέξοδη κόντρα για το ονοματολογικό, που κρύβει το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για «υποκρισία και ανοησία», αφού, όπως είπε, αυτό το όνομα έχει αναγνωριστεί έτσι επί των κυβερνήσεών τους, ενώ «επί δικής μας κυβέρνησης μόλις τελειώσει η διαδικασία θα ονομάζεται και από τους Αμερικανούς "Βόρεια Μακεδονία"».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα περί «μακεδονικής γλώσσας», που κατά την ηγεσία της ΠΓΔΜ αναγνωρίζεται με τη συμφωνία, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι έχει αναγνωριστεί από το 1977, όπως και ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ - και η ρητορική του - απευθύνεται στον κόσμο του, ότι υπερτονίζει το ζήτημα, «καθώς θέλει να κερδίσει ένα δημοψήφισμα στο οποίο αλλάζει το όνομα της χώρας του, εγχείρημα διόλου εύκολο».

Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι αν περάσει η συμφωνία στην ΠΓΔΜ, θα περάσει και από την ελληνική Βουλή, καθώς υπάρχει πλειοψηφία βουλευτών, και κάλεσε τη ΝΔ «να μη σηκωθεί να φύγει από τη Βουλή με κάποιο πρόσχημα όταν θα έρθει η συμφωνία, να μείνει και να πει στους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ - που προχτές στην επίσκεψή του στα Σκόπια ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι υπερψήφιση της συμφωνίας στο δημοψήφισμα και ένταξη στο ΝΑΤΟ πάνε «πακέτο» - τα εξήγησε «πολύ ορθά» στους Σκοπιανούς.

Σε ένα θέμα που σχετίζεται με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στα Βαλκάνια και την κόντρα με τη Ρωσία, απαντώντας για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «αυτή ήταν μια πράξη αυτοπροστασίας της χώρας μας, διότι δεν μπορούν να κινούνται με τρόπο εκτός Συντάγματος και διεθνούς νόμου». Εσπευσε, εξάλλου, να βάλει θέμα ότι υπάρχουν «μερικές γείτονες χώρες που ενοχλούνται από τη συμφωνία αυτή. Ανεξάρτητα τι δηλώνουν δημοσίως».

Για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σμύρνη για τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου, τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, είπε ότι «συζητάμε ανοιχτά τις διαφωνίες μας αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας μας». Ερωτηθείς, εξάλλου, αν αλλάζει το κλίμα με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Το παλεύουμε ν' αλλάξει, δεν λέω ότι θ' αλλάξει».

Τέλος, προανήγγειλε ότι εντός τριμήνου το ΥΠΕΞ θα ανοίξει στην Κορυτσά της Αλβανίας το σπίτι του Σεφέρη ως προξενείο.

Σημειωτέον, ο ΥΠΕΞ είχε την Παρασκευή συνάντηση στην Αθήνα με τον Λετονό ομόλογό του, Ε. Ρινκέβιτς, εστιάζοντας στην «ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς που μπορούμε, όπως (...) τα ζητήματα ασφάλειας», αφού κατά τον υπουργό «ο Βορράς και ο Νότος της Ευρώπης θέλουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Θέλουμε ασφάλεια και στη Βαλκανική και στη Μεσόγειο, αλλά θέλουμε και ασφάλεια για τις Βαλτικές Χώρες».

Σε ανάλογο πνεύμα, ο Λετονός ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη «στήριξή» της «στις συζητήσεις εντός του ΝΑΤΟ. Ζούμε σε ενδιαφέρουσες περιοχές του κόσμου. Η γειτονιά μας είναι ενδιαφέρουσα και ως εκ τούτου καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα όταν συζητάμε τα θέματα της ασφάλειας. Συμμετέχετε σε αποστολές στη Βαλτική. Εμείς συμμετέχουμε στη Frontex στην Ελλάδα με συνοριοφύλακες». Συνεχάρη, εξάλλου, τον Ν. Κοτζιά για «το θάρρος και την ηγετική θέση» που επέδειξε στο Σκοπιανό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι «τα θέματα θα επιλυθούν και ότι θα έχουμε ένα ακόμα κράτος - μέλος» στο ΝΑΤΟ.

ΚΚΕ
Οι μυστικές συζητήσεις απόδειξη του επικίνδυνου ρόλου που παίζει η κυβέρνηση

Σε σχόλιό του για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΝΑΤΟ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι μυστικές συζητήσεις του κ. Τσίπρα με τον γγ του ΝΑΤΟ αποτελούν μία ακόμη απόδειξη του επικίνδυνου ρόλου που παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και μάλιστα ως σημαιοφόρος, στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί και η συμφωνία των Πρεσπών, όπως δείχνουν ξεκάθαρα τόσο η επιστολή Τραμπ, όσο και η παρέλαση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ από τα Βαλκάνια, προκειμένου να πιέσουν να γίνει η συγκεκριμένη συμφωνία αποδεκτή από τους λαούς».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org