ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη

«Διέξοδος στις αγωνίες και τα όνειρά μας: Ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας στη μόρφωση και στη ζωή»! Με αυτό το κάλεσμα απευθύνεται το ΚΚΕ στους γονείς των μαθητών, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη βδομάδα, με την ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ηρθε ο Σεπτέμβρης, φτάσαμε στο άνοιγμα των σχολείων, τα παιδιά ξανανταμώνουν στα προαύλια με κέφι και χαρά. Ομως γονείς κι εκπαιδευτικοί κοιτάζονται μεταξύ τους και ξεκινούν ν' αντιπαλέψουν γνωστά και συσσωρευμένα προβλήματα...

Αλλη μια χρονιά "μία από τα ίδια"; Δεν είναι "μία από τα ίδια", είναι χειρότερα...

Γιατί όταν τα προβλήματα και οι ελλείψεις συσσωρεύονται, λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και μας απομακρύνουν ακόμα περισσότερο απ' όλα όσα έχουμε ανάγκη σήμερα εμείς και τα παιδιά μας.

Μας απομακρύνουν από τις δυνατότητες της εποχής μας για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά, χωρίς ο γονιός να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ για να συμπληρώνει εκτός σχολείου τη μόρφωση του παιδιού του, τις αναγκαίες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

  • Δεν είναι "μία από τα ίδια", αλλά βήμα πίσω, να μη βρίσκονται όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί στο σχολείο από την αρχή της λειτουργίας του και να περνάνε δυο και τρεις βδομάδες για να λειτουργήσει το ολοήμερο και να φτιαχτεί το κανονικό πρόγραμμα. Είναι αναχρονισμός να κάνει ο δάσκαλος Εικαστικά ή Μουσική όταν υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες εκπαιδευτικών που περιμένουν τον διορισμό τους.
  • Δεν είναι "μία από τα ίδια", αλλά βήμα πίσω, σήμερα να παλεύει μόνος του ο γονιός για να εντοπίσει και να θεραπεύσει τυχόν μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού του, να συρρικνώνονται κι άλλο τα Κέντρα Διάγνωσης, να παρακαλούν γονείς και δάσκαλοι για τμήματα ένταξης και για παράλληλη στήριξη κι αυτή να μην έρχεται ποτέ...
  • Δεν είναι "μία από τα ίδια", αλλά βήμα πίσω, για δυο χρόνια να γίνεται συζήτηση για τα Θρησκευτικά, ενώ την ίδια ώρα το σύνολο των βιβλίων στα βασικά μαθήματα, στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, την Ιστορία κ.ο.κ. από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο, είναι γεμάτα λάθη, ανακρίβειες, μισές αλήθειες, είναι κακογραμμένα και δύσκολα να τα καταλάβουν ακόμα κι οι γονείς που αγωνιούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους.
  • Είναι κοροϊδία η δήθεν θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, χωρίς να δώσει χρήματα ούτε για μια αίθουσα νηπιαγωγείου, ούτε για έναν νηπιαγωγό παραπάνω... Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να διαφημίζει το δίχρονο νηπιαγωγείο, όμως αυτό λειτουργεί μόνο για το 20-25% των παιδιών της αντίστοιχης ηλικίας και την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν και εκτός των παιδικών σταθμών!
  • Είναι αναχρονισμός να υποβιβάζονται σχολεία με την πρώτη ευκαιρία, να κλείνουν και να συγχωνεύονται κάθε χρόνο ολιγομελή τμήματα σε ΕΠΑΛ και κατευθύνσεις σε Γενικά Λύκεια, να βλέπουν τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας ως κόστος που μπορούν να εξοικονομήσουν, αντί να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και να γίνεται έτσι καλύτερο το μάθημα.
  • Τα τελευταία χρόνια, όλο και κάποιος μεγάλος σεισμός ταρακουνάει μια περιοχή της χώρας κι αφήνει πίσω του μεγάλες ζημιές, ενώ φέτος θρηνούμε θύματα ακόμα από πλημμύρες και φωτιές. Κι όμως... στο 55% των σχολικών κτιρίων της χώρας δεν έχει γίνει κανένας προσεισμικός έλεγχος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στα υπόλοιπα σχολεία που έχουν ελεγχθεί, δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και ενισχύσεις των κτιρίων...
  • Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγές για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα κάνουν το σχολείο πολύ πιο σκληρό και ανταγωνιστικό. Με διπλές πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στο τέλος της Γ' Λυκείου, όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν τα φροντιστήρια και το άγχος μαθητών και γονιών, ενώ ταυτόχρονα η αναγκαία γενική μόρφωση θα σταματάει ουσιαστικά στην Α' Λυκείου.


Βλέπουμε τα παιδιά μας και σκεφτόμαστε το "αύριο", κάνουμε όνειρα μαζί τους, μοιραζόμαστε την αγωνία να τους προσφέρουμε ό,τι το καλύτερο, να τους δώσουμε εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους, για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, να βάζουν υψηλούς στόχους και να τους κατακτάνε.

Σ' αυτόν το δρόμο στέκονται δίπλα μας συχνά εκπαιδευτικοί με θέληση και μεράκι. Ομως το σχολείο και γενικότερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν απαντά σε αυτές τις αγωνίες του γονιού, του εκπαιδευτικού και του παιδιού. Δεν εξασφαλίζει ούτε το παρόν ούτε το μέλλον, αλλά πετάει το μπαλάκι στον γονιό και το ίδιο το παιδί, του λέει "αν δεν τα καταφέρεις εσύ θα φταις"!

Η δικιά μας ευθύνη είναι να απαιτήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν. Ολα αυτά που μπορούμε να έχουμε με βάση τις δυνατότητες που έχουν γεννηθεί εδώ και χρόνια και που υπάρχουν στον 21ο αιώνα.

Τώρα είναι η ώρα να οργανωθούμε, να πάρουμε στα χέρια μας και να κάνουμε δική μας υπόθεση τη μόρφωση που δικαιούνται τα παιδιά μας

Nα διεκδικήσουμε:

-- Αμεση κάλυψη των κενών, καμία διδακτική ώρα χαμένη. Αμεση έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

-- Κανένα παιδί εκτός ολοήμερου σχολείου. Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα Ενταξης για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη.

-- Να λειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη.

-- Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.

-- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μαθητές, άμεση υποδομή για δωρεάν δελτία Υγείας.

-- Διαγραφή των χρεών των σχολείων προς τις ΔΕΚΟ.

-- Δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.

-- Να μην περάσει το σχέδιο για το νέο, ακόμα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό Λύκειο».


ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός και συρρίκνωση του δικτύου

Με χιλιάδες αποκλεισμένα παιδιά, υπεράριθμα τμήματα, ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής ξεκίνησαν να λειτουργούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων την περασμένη Δευτέρα. Οπως έχει παραδεχτεί και το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, τουλάχιστον 35.000 παιδιά έμειναν φέτος εκτός παιδικών σταθμών, δηλαδή περισσότερα από πέρυσι.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση το ΚΚΕ κατέθεσε τη βδομάδα που πέρασε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, η οποία αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες, με την οποία ζητά από την κυβέρνηση: Να διασφαλίσει με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις τη διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια, για όλα τα παιδιά. Να πάρει έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων, ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές, να διασφαλίσει για όλους τους δήμους την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων και να προχωρήσει στη μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να διαθέσει κονδύλια για την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών.

Τα παραμύθια της κυβέρνησης ότι «κανένα παιδί φτωχών ή άνεργων οικογενειών δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού» αποκαλύφθηκαν. Μια ενδεικτική εικόνα για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών δίνουν και τα φετινά αποτελέσματα για τη δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς του προγράμματος του ΕΣΠΑ (2018-2019). Υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών και έλαβαν το πολυπόθητο «voucher» - που εξασφαλίζει απαλλαγή από τα τροφεία - μόλις 93.611! Τα παιδιά που φέτος μπήκαν στο ΕΣΠΑ αυξήθηκαν κατά μόλις 1.068 σε όλη την Ελλάδα, όμως οι οικογένειες που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ είναι κατά 300 λιγότερες από πέρυσι (70.211 το 2018, 70.521 το 2017). Δηλαδή αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι οι οικογένειες που είτε βγαίνουν στο ...κυνήγι μιας θέσης σε βρεφονηπιακό σταθμό, είτε θα πληρώσουν τροφεία στο δημοτικό σταθμό που έγιναν δεκτά τα παιδιά τους. Ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος αν προστεθούν και οι οικογένειες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάζει ως «κοινωνική πολιτική» το γεγονός πως εξαιτίας της ανεπάρκειας του δικτύου δημοτικών παιδικών σταθμών να καλύψει όλες τις ανάγκες, «προτεραιότητα θα έχουν τα παιδιά των φτωχών και ανέργων». Το «δικαίωμα» στην Προσχολική Αγωγή καθορίζεται από το εισόδημα της οικογένειας. Είναι ενδεικτικό ότι το 81% όσων εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ!

Μια ακόμη πτυχή της υποκριτικής «ευαισθησίας» και της βαθιάς αντιλαϊκής «κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι και το Προεδρικό Διάταγμα για την καταλληλότητα και αδειοδότηση των κτιρίων που εξέδωσε τον περσινό Σεπτέμβρη, θέτοντας αυστηρότατες προδιαγραφές για τα κτίρια. Δεν σκοπεύει όμως να προχωρήσει στη δημιουργία νέων κατάλληλων σταθμών ή να χρηματοδοτήσει την ανακαίνισή τους! Αυτό είναι καθήκον των δήμων, οι οποίοι με τη σειρά τους επικαλούνται έλλειψη κονδυλίων από το κράτος. Ετσι, το ήδη ανεπαρκές δίκτυο των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών συρρικνώνεται ακόμα παραπέρα. Είναι χαρακτηριστικά τα «λουκέτα» σε τρεις παιδικούς σταθμούς στο δήμο Αθηναίων και άλλους τρεις στο δήμο Πειραιά. Ηδη μια σειρά δήμων της χώρας δηλώνουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές και τις προθεσμίες που θέτει το ΠΔ και κάνουν λόγο για μείωση της δυναμικότητας των βρεφονηπιακών σταθμών, ακόμη και μέχρι 40%.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org