ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /40
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων!

Η εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μπροστά στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και το λαό να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, όπως και στα συλλαλητήρια στην Αττική στις 13 Σεπτέμβρη, απηύθυνε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν το πρόγραμμα δράσης και οι στόχοι του ταξικού κινήματος το επόμενο διάστημα. Πραγματοποιήθηκε επίσης ξεχωριστή ομιλία για τον ΟΑΕΔ ως πολύμορφο μηχανισμό ενίσχυσης των εργοδοτών με λεφτά των εργαζομένων και για τις διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος για την προστασία των ανέργων. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το λεύκωμα που ετοίμασε το ΠΑΜΕ με τους απεργιακούς αγώνες - κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος, από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης έως σήμερα (2009 - 2017).

Συμμετείχαν επίσης και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του ΠΑΜΕ στη συνέντευξη Τύπου, την οποία παρουσίασε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας ο Γιώργος Πέρρος.

***


Απευθυνόμαστε:

-- Σε όσους εργαζόμενους λένε δεν πάει άλλο, δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι η ζωή μας, δεν μπορεί το μέλλον μας, το μέλλον της νεολαίας να είναι η φτώχεια, η εκμετάλλευση, οι πόλεμοι.

-- Σε όσους είναι γονατισμένοι από τα βάρη, από την αντιλαϊκή πολιτική και αισθάνονται απογοητευμένοι. Σε όσους βρίσκονται έξω από τη συλλογική δράση και πάλη, έξω από την οργανωμένη ζωή των συνδικάτων.

-- Σε όσους θέλουν να συμπορευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, με τις όποιες αντιρρήσεις τους. Σε όσους θέλουν να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης και δεν βολεύονται με τη σημερινή βάρβαρη κατάσταση, τη λογική «δεν γίνεται τίποτα», «ο γέγονε, γέγονε», την απαισιοδοξία.

-- Σε όσους συνειδητοποιούν από την πείρα τους ότι τίποτα καλό δεν έχει φέρει στη ζωή τους η εναλλαγή των κυβερνήσεων που υπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

-- Σε όσους δεν συμφωνούν στη χώρα να σουλατσάρει το ΝΑΤΟ, καταλαβαίνοντας τα αποτελέσματα των επικίνδυνων σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών.

-- Σε όσους πιστεύουν ότι πρέπει να βάλουμε πλώρη για να βγάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

-- Σε όσους βλέπουν ότι οι συνδικαλιστικές εργοδοτικές - κυβερνητικές ηγεσίες, όπως οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, δεν μπορούν και δεν θέλουν να διεκδικήσουν τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης. Σε όσους θέλουν τα συνδικάτα να είναι μακριά από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Να υπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Να φωνάξουμε δυνατά: Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή, καμία συνθηκολόγηση με τα ψίχουλα, με τους μισθούς των 300 ευρώ, με την κακοπληρωμένη μισοδουλειά, με την ανεργία. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Οσοι προβληματίζονται, να σκεφτούν. Οι θυσίες της υποταγής, του συμβιβασμού είναι μεγαλύτερες και χωρίς λήξη. Η πείρα της περιόδου της κρίσης αυτό δείχνει.

Από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ΠΑΜΕ την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ΠΑΜΕ την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη
Καλούμε τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν μαζικά και μαχητικά στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να είναι σε ετοιμότητα, να αντιμετωπίσουν νέες και παλιές προβοκάτσιες που στήνονται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη. Σχέδια της πρεσβείας, της κυβέρνησης, φασιστοειδών, που από ίδιες ή διαφορετικές αφετηρίες έχουν στόχο να βάλουν εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων στις εργατικές διαδηλώσεις. Καλούμε τους εργαζομένους να μη φοβηθούν, να μην περάσει το κλίμα προβοκάτσιας και καταστολής που ωφελεί μόνο την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, τα κόμματα και τις δυνάμεις που το στηρίζουν. Θέλουν τους εργαζόμενους να δέχονται μοιρολατρικά τη «σφαγή» τους, «παραμυθιασμένους» να περιμένουν λύσεις στα προβλήματά τους, κλεισμένους στα σπίτια τους, για να μπορούν όλοι αυτοί να υλοποιούν τα αντεργατικά τους σχέδια.

Οι κατακτήσεις μας κερδήθηκαν και κερδίζονται με αγώνα

Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης κερδήθηκαν με αγώνες ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του, την ΕΕ.

Με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων», καταθέτουμε το πλαίσιο των διεκδικήσεων που πρέπει να τοποθετήσουν σε πρώτο πλάνο οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Να μην ξεγελαστούν από το όργιο εκβιασμών και διλημμάτων, της ανέξοδης παροχολογίας που ήδη έχει ξεκινήσει, την προεκλογική τακτική της κυβέρνησης, τα ψέματα και τις αυταπάτες, που στόχο έχουν να ξεχαστούν οι αντεργατικοί νόμοι και η αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται αδιάκοπα.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η μικρομεσαία αγροτιά, οι γυναίκες και η νεολαία δεν πρέπει να ξεχάσουν αυτό που ζουν καθημερινά. Την καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννά προβλήματα για τον εργαζόμενο λαό, για να εξασφαλίζονται κέρδη για τους λίγους. Ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών. Εχουν την εξουσία στην οικονομία και αυτό αποτελεί εμπόδιο για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών.

Αντεπίθεση!

Κάθε εργάτης, κάθε λαϊκή οικογένεια έχει συμφέρον να παλέψει δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα, δίπλα στα σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή για:

  • Κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, διατάξεων και νόμων από το 2010 μέχρι σήμερα.
  • Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
  • Να μπει τέλος στη φοροληστεία, να καταργηθούν τα κάθε είδους χαράτσια.
Φτάνει πια με τα ψέματα και τις απάτες τους!

Η «ανάπτυξή» τους σημαίνει ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060! Να χάνουμε συνεχώς από το μισθό μας, τη σύνταξή μας, την ασφάλισή μας. Στήνεται πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Οι πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ και παραμένουν σε πλήρη ισχύ. Δεν εξαφανίστηκαν επειδή ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διακήρυξαν από την Ιθάκη το «τέλος των μνημονίων». Στις διακηρύξεις τους, το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως «είναι μανούλες». Η πραγματικότητα όμως που βιώνει ο λαός δείχνει ακριβώς τα αντίθετα.

Να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.

Μόνο η λαϊκή πάλη, με την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία εργατών, αγροτών, ελευθεροεπαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και γυναικών μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ανατρέψουμε το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα.

Η κυβερνητική προπαγάνδα και οι παροχές - ψίχουλα θα ενταθούν! Την ίδια στιγμή που πετσοκόβονται οι συντάξεις, έχουν αρχίσει και γίνονται αισθητοί οι φόροι, νέοι και παλιοί, στις πλάτες των εργαζομένων, βιομήχανοι και μεγαλοεργοδοσία ακονίζουν τα νύχια τους για την ομπρέλα μέτρων πάνω στα Εργασιακά, μπροστά στη νέα διαπραγμάτευση. Αλλωστε είναι γνωστό: Οταν η μεγαλοεργοδοσία απαιτεί, οι κυβερνήσεις της νομοθετούν.

Οι όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις Συλλογικές Συμβάσεις δεν πρέπει να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση αφήνει άθικτο το νομικό οπλοστάσιο των εργοδοτών, της ΝΔ (νόμος Βρούτση). Η όποια αύξηση στα 586 ευρώ θα παρθεί πίσω διπλάσια από τη μείωση του αφορολόγητου. Η δήθεν επαναφορά της υποχρεωτικότητας ουσιαστικά δεν θα έχει ισχύ, γιατί δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μην καταθέτουν το μητρώο των μελών τους για να διαπιστωθεί η αντιπροσωπευτικότητα. Ενισχύει έτσι τη μεγαλοεργοδοσία στην αξιοποίηση των «Ενώσεων Προσώπων». Το 52% των νέων εργαζομένων εργάζονται με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και αμείβονται με 378 ευρώ μεικτά. Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία εργολαβικών, ενοικιαζόμενων διαμορφώνει μια κατάσταση όπου λιγότερο από το 10% καλύπτεται από συμβάσεις, για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της «ανταγωνιστικότητας».

Την ίδια στιγμή, 60.000 παιδιά των εργατικών οικογενειών μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Υπάρχει ανάγκη νέων παιδικών σταθμών, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά και όχι κακοπληρωμένα προγράμματα. Την ίδια στιγμή, 26.000 προσλαμβάνονται στην κοινωφελή εργασία που και αυτοί το Μάη θα απολυθούν. Δεκάδες συμβασιούχοι απολύονται, όπως στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Να δώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός ευκαιρία στη δύναμή τους!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν από τα συνεχόμενα βάρβαρα μέτρα, να δώσουν ευκαιρία στη δύναμή τους! Να προσπεράσουν τις γνωστές Σειρήνες εφησυχασμού και παραπλάνησης που γιγαντώνονται ξανά απ' το βήμα της ΔΕΘ. Να πετάξουν από πάνω τους τις αυταπάτες πως η ευημερία τους μπορεί να στηριχτεί στην «καλή διάθεση» των μεγαλοεργοδοτών, των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεών τους, με τους «κοινωνικούς διάλογους» και τον «κοινωνικό εταιρισμό».

Πριν 10 μέρες περίπου, η κυβέρνηση πανηγύρισε την «έξοδο από τα μνημόνια». Ομως από την επόμενη μέρα οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ. Η αυξημένη εποπτεία της τρόικας, οι αυτόματοι «κόφτες» δαπανών, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, η φοροληστεία, το νέο «μεταμνημονιακό μνημόνιο», το δυσβάσταχτο χρέος που δημιούργησαν το μεγάλο κεφάλαιο και το αστικό κράτος και φορτώθηκε στις πλάτες του λαού μας, είναι εδώ και θα πληρώνεται κανονικά έως το 2060.

«Βγαίνουν στις αγορές», λένε, που σημαίνει ότι θα δανείζονται φτηνότερα αλλά και περισσότερο, για να τα δίνουν σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις. Θα διογκώσουν το χρέος για να το ρίξουν και πάλι στις πλάτες μας.

Η κυβέρνηση μέσω του διαγγέλματος του πρωθυπουργού δεν άφησε καμία αμφιβολία σε κανέναν, είτε εύπιστο είτε δύσπιστο. Δεν δεσμεύτηκε για την κατάργηση ούτε ενός μέτρου που επιβλήθηκε στο λαό με τα μνημόνια. Αντίθετα, δεσμεύτηκε σε όλους τους τόνους ότι οι αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν και ο λαός θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε και να συμβιβαστεί με κάποια ψίχουλα.

Εντείνει βέβαια συνολικά το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» και της «επιστροφής στην κανονικότητα» μετά το «τέλος των μνημονίων». Θέλει το λαό να πέσει στην παγίδα των κάλπικων προσδοκιών, των αυταπατών, να ανεχτεί να γίνεται βαθύτερη η εξαθλίωση ως όρος για καλύτερες μέρες...

Σε μια περίοδο που όλα τα προβλήματα οξύνονται με τραγικά αποτελέσματα. Οταν φυσάει καιγόμαστε, όταν βρέχει πνιγόμαστε. Καθημερινά, όπου και να κοιτάξεις, όποιο ζήτημα και αν εξετάσεις, όποιο πρόβλημα και να σου τύχει, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την εκμετάλλευση των ανθρώπινων αναγκών, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής από τις φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα φυσικά φαινόμενα. Παντού συναντάς την αναλγησία του κράτους, την κοροϊδία, την απάτη, την καπηλεία του ανθρώπινου πόνου.

Με οργή παρακολουθούμε τους χειρισμούς της κυβέρνησης, που με τη σειρά της και αυτή μείωσε δραστικά τη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών πρόληψης, για την προστασία από πυρκαγιές των δασών, των σπιτιών, της αγροτικής γης, των αγροτικών εγκαταστάσεων, της ζωής των ανθρώπων. Και αυτή μείωσε τις δαπάνες για το προσωπικό της Πυροσβεστικής και όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα, επειδή τα θεωρούν «κόστος». Είναι επιπλέον δείγματα για το πόσο στυγνή, επικίνδυνη και αδίστακτη είναι. Επιχειρεί να αξιοποιήσει ακόμα και αυτήν την τραγωδία στο Μάτι της Αττικής, προκειμένου να πετάξει από πάνω της τις εγκληματικές ευθύνες που έχει. Αξιοποιεί τις στάχτες και τα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά, ως ακόμα μια ευκαιρία για να εξαπατήσει και να εξαγοράσει τους ανθρώπους που καταστράφηκαν.

Η «μεταμνημονιακή» περίοδος φέρνει νέες θυσίες για τους εργαζόμενους

Εχουν από τώρα δεσμευτεί σε νέα μέτρα. Οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν με νέες περικοπές τον επόμενο χρόνο 1 δισ. ευρώ με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς». Από τις αρχές του 2020 θα υπάρξει νέα αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων με τη μείωση του αφορολόγητου.

Προετοιμάζει νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση και δήθεν αντιπαρατίθεται με τη ΝΔ, που υποκρίνεται ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια ότι και οι δύο πρωτοστατούν στην επίθεση για όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι να θυμηθούν όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ των προηγούμενων χρόνων. Η αύξηση των ορίων ηλικίας, το σπάσιμο της κύριας σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική, η μείωση των συντάξεων, η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και τόσες άλλες ανατροπές ψηφίστηκαν το 2010 και συνεχίστηκαν στο νόμο - λαιμητόμο 4387 του 2016. Στη βάση των παραπάνω ψηφίστηκε και ο νόμος 4472/2017 από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σχεδιάζουν νέα αύξηση του ΕΝΦΙΑ και των αντικειμενικών αξιών των λαϊκών κατοικιών.

Ολα τα παραπάνω αποκαλύπτουν ότι η «μεταμνημονιακή» περίοδος φέρνει νέες θυσίες για τους εργαζόμενους.

Στους κλάδους που έχουν μπει στη φάση της ανάπτυξης, όπως του Τουρισμού, των Τηλεπικοινωνιών, της Ενέργειας, των Μεταφορών και αλλού, η μερική απασχόληση και η απλήρωτη εργασία τσακίζουν κόκαλα. Η εργασιακή ζούγκλα είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολυδιαφημιζόμενης ανάπτυξης. Για παράδειγμα, αυτήν την εποχή, εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις, γυναίκες και άνδρες, λιώνουν στην ορθοστασία, λιποθυμάνε από τα εξαντλητικά ωράρια και την εντατικοποίηση, κοιμούνται σε κοντέινερ, τους κλέβουν τα ένσημα. Αυτό είναι το αίσχος της «δίκαιης ανάπτυξης».

Να ενταθεί η πάλη ενάντια στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό

Σταθερός και συνεπής σύμμαχος κυβέρνησης - ΕΕ - εργοδοτών είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Ο βρώμικος ρόλος του, με ό,τι μορφή και να παρεμβαίνει (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ), δρα σε όλα τα επίπεδα. Η ΓΣΕΕ το καλοκαίρι πήρε ακόμη μια φορά μέρος στον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Φωτογραφήθηκε με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, υπέγραψαν κοινό κείμενο και τώρα καλεί στη ΔΕΘ τον εργαζόμενο λαό να διαδηλώσει κόντρα στις «αυταπάτες».

Μπορούν αυτές οι δυνάμεις να μπουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα; Μπορούν πάνω τους να στηριχθούν οι εργαζόμενοι; Υπάρχει πλούσια εμπειρία. Αυτό είναι αυταπάτη! Να θεωρεί κάποιος εργαζόμενος ότι μπορούν αυτές οι ηγεσίες να αλλάξουν ρότα. Ολοι μαζί υπέγραψαν την αθλιότητα του κατώτατου μισθού, υπονόμευσαν τους αγώνες ενάντια στην κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, ενάντια στα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης», τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Παρεμβαίνουν διαλυτικά όπου προκύπτουν αγώνες, συνεργάζονται απόλυτα για να προκύπτουν συσχετισμοί που προέρχονται από όργιο νοθείας. Τέτοιο είναι και το συνέδριο της ΓΣΕΕ, αλλά και του ΕΚΘ που ετοιμάζουν για τον ερχόμενο Νοέμβρη. Εχουν ταχθεί «ψυχή τε και σώματι» με την εργοδοσία και τα συμφέροντά της.

Τώρα βέβαια έχουν περάσει σε άλλη φάση. Τα ανώτερά τους στελέχη είναι εργοδότες οι ίδιοι. Εχουν ανώνυμες εταιρείες. Οσους μπαίνουν στη μάχη και παλεύουν, τους διαγράφουν από τα μητρώα της ΓΣΕΕ, ενώ βάζουν δυνάμεις που εμπλέκονται σε οικονομικές ατασθαλίες δεκάδων χιλιάδων ευρώ και είναι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι σε εταιρείες.

Να δυναμώσει η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, την εργοδοσία, την ΕΕ. Είναι ελπιδοφόρα η προσπάθεια αλλαγής συσχετισμών σε αρκετά Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία. Καλούμε όλους τους τίμιους συνδικαλιστές μαζί να πορευτούμε, να δώσουμε και τη μάχη αυτή.

Να ενταθούν και να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες και κεντρικά αλλά και κατά κλάδο. Πρωτοβουλίες που θα οξύνουν την αντιπαράθεση χωρίς καμιά αναμονή.

Οργάνωση του αγώνα απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Το επόμενο διάστημα, παρακολουθώντας καλά και με οργανωμένο τρόπο τις εξελίξεις σε γενικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κλάδων, με καλό σχέδιο, να απαντάμε στην προσπάθεια υλοποίησης των μέτρων, ιδιαίτερα κατά κλάδο και επιχείρηση. Επιδιώκουμε να έχουμε καλή γνώση των αντεργατικών μέτρων, να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.

Η οργάνωση του αγώνα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Γενική Συνέλευση, σύσκεψη, συγκέντρωση, συντονισμός σωματείων αν πρόκειται για ομίλους.

Προσπάθεια για δημιουργία επιτροπών, πυρήνων του ΠΑΜΕ και όπου δημιουργούνται προϋποθέσεις, να ιδρύονται σωματεία. Δυναμώνουμε τις Λαϊκές Επιτροπές. Είναι δική μας ευθύνη να ενισχυθούν και να έρθουν σε επαφή με περισσότερο εργατόκοσμο στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες, να δεθούν με αυτόν πιο πολύ και να ενισχύεται η Κοινωνική Συμμαχία.

Οι ταξικές δυνάμεις δώσαμε και δίνουμε τη μάχη χωρίς καμία παύση, καλώντας με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες» τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες, να δυναμώσουν την πάλη απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ, απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα.

Κερδίσαμε νέο κόσμο στις τελευταίες κινητοποιήσεις, νέες δυνάμεις μπήκαν μπροστά, συμμετείχαν σε απεργίες και συλλαλητήρια.

Δεκάδες σωματεία και εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα δίνουν τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Συνεχίζεται η συσπείρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς. Εχουμε νίκες. Συνεχίζονται οι μάχες για πλήρη και σταθερή εργασία απέναντι σε μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για την ανάκτηση των απωλειών των συνταξιούχων.

Συνεχίζουμε στον ίδιο προσανατολισμό. Δεν θα επιτρέψουμε κανένας εργαζόμενος να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, που τάζει λαγούς με πετραχήλια όσον αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό. Η «μεταμνημονιακή Ελλάδα» όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ.

Εμείς λέμε ότι έχουμε τη δύναμη να φέρουμε τα πάνω κάτω! Δεν χωράει αναβολή!

Λύση για μας δεν είναι η απογοήτευση, η μοιρολατρία, η αποστράτευση.

Λύση για μας δεν είναι η αναμονή φιλολαϊκής διακυβέρνησης.

Εχουμε πλέον την πείρα και είναι πολυετής. Δεν μπορούν να μας κοροϊδέψουν.

Λύση για μας είναι ο ανυποχώρητος ταξικός, μαχητικός, μαζικός αγώνας. Μέσα από τα σωματεία, με οργανωμένη πάλη στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους. Κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Με αποδυνάμωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που υπηρετεί τα σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Προοπτική για τους εργάτες, για τα λαϊκά στρώματα είναι ο αγώνας για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες, που οι παραγωγοί του πλούτου θα μπορούν να απολαμβάνουν τους καρπούς της δουλειάς τους και των κόπων τους.

Την καπιταλιστική ανάπτυξη τη γνωρίσαμε, τη ζήσαμε, μετράμε στη ζωή μας τις εγκληματικές της συνέπειες. Τώρα οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον να αγωνιστούν για τη ζωή τους, τα δικά τους συμφέροντα, για το μέλλον των παιδιών τους, που καθημερινά ναρκοθετείται στο πλαίσιο αυτού του βάρβαρου συστήματος.

Απαντάμε στην εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ «τιμώμενη χώρα» είναι οι ΗΠΑ, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από τους Αμερικανούς είναι πολύ μεγάλο. «Τιμώνται» οι αμερικανικές πολυεθνικές που θα μας φέρουν την πραμάτεια τους, με ιδιαίτερη προβολή στους τομείς της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Επιδιώκουν η Ελλάδα να αποτελέσει το έδαφος για όλες τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, για τη διείσδυση και ενίσχυσή τους στην ευρύτερη περιοχή. Το ερώτημα είναι «ανάπτυξη προς όφελος ποιων»; Οι αμερικανικές πολυεθνικές και οι όμοιοί τους δεν ενδιαφέρονται για τις λαϊκές ανάγκες. Μυρίστηκαν κέρδος από τις υποσχέσεις των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι θα τσακίσουν κι άλλο τους μισθούς, τις ΣΣΕ, τις συνθήκες εργασίας συνολικά. Λένε φανερά ότι η ανταποδοτικότητα στις επενδύσεις τους θα ξεπερνά οποιαδήποτε ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό. Είναι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι πήραν υποσχέσεις και από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και λοιπούς υπερασπιστές του βάρβαρου καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ότι οποιοδήποτε πολιτικό σχήμα διακυβέρνησης δεν θα αμφισβητήσει τις αξιώσεις τους, τίποτα δεν θα κλονίσει τα κέρδη τους. Γι' αυτό ακονίζουν τα μαχαίρια τους.

Εντείνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα μονοπώλια, ανάμεσα σε καπιταλιστικά ιμπεριαλιστικά κράτη. Και αυτοί οι ανταγωνισμοί δεν αφορούν μόνο ή κυρίως το κούρεμα ή μη του ελληνικού χρέους ή την αναγκαία καταστροφή κεφαλαίων, με οποιουσδήποτε άλλους τρόπους. Εντείνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων. Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, δίνοντας όλες τις διευκολύνσεις που χρειάζονται για την επέμβαση στη Συρία από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Το εργατικό κίνημα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να δώσει απάντηση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καυχιέται ότι μετέτρεψε τη χώρα σε «γεωπολιτικό μεντεσέ» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στη περιοχή, όπως επιβεβαιώνει και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. Χωρίς ντροπή, ετοιμάζονται να γιορτάσουν τον αμερικανοΝΑΤΟικό θρίαμβο στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Να πανηγυρίσουν το ρόλο που παίζει η χώρα στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή. Να γιορτάσουν την πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ. Να πανηγυρίσουν γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα δίνει όλα. Βάσεις, αεροδρόμια, λιμάνια, υποδομές, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον λαό μας, για όλους τους λαούς του κόσμου. Πολλαπλασιάζονται οι πολεμικές εστίες σε αρκετές γωνιές του πλανήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Αποδεικνύεται ο πολύ επικίνδυνος ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τα μονοπώλια και οι ιμπεριαλιστές μεγαλώνουν τον καβγά μεταξύ τους για τον έλεγχο των αγορών, των δρόμων μεταφοράς, των πηγών Ενέργειας και πλούτου. Συμπεριφέρονται όπως οι λύκοι απέναντι στη λεία, με θύματα τους λαούς, με καταστροφή πόλεων, χωρών, με ξεριζωμό εκατομμυρίων προσφύγων, οι οποίοι με τις απαράδεκτες συμφωνίες τους μένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, όταν και αν γλιτώσουν το μαχαίρι και τον πνιγμό στο Αιγαίο. Τώρα απαιτούμε μέτρα προστασίας για τους πρόσφυγες!

Κανένας λαός δεν πρέπει να χύσει το αίμα του για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των εμπόρων όπλων, των εφοπλιστών, των καπιταλιστών. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη, τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις. Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ. Απεμπλοκή της χώρας!

Οδηγούν το λαό σε περιπέτειες για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων

Το ελληνικό κεφάλαιο βλέπει ευκαιρίες στη μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό «ενεργειακό, εμπορικό και επικοινωνιακό κόμβο» στην περιοχή. Οι ελληνικοί όμιλοι θέλουν να πάρουν μέρος σε μεγάλες δουλειές και επενδυτικά σχέδια, να ανοιχτούν σε νέες αγορές (δρόμοι, λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια κ.λπ.).

Για λογαριασμό αυτών των επενδύσεων τσακίζονται εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σπρώχνεται ο λαός μας σε επικίνδυνους δρόμους, σε δρόμους αποσταθεροποίησης, με ανυπολόγιστους κινδύνους για την ασφάλεια, την ελευθερία και την κυριαρχία του.

Η ελληνική αστική τάξη, για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε αυτές τις «μπίζνες», αναζητά τη βρώμικη παρέμβαση του ΝΑΤΟ, που υπόσχεται τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, ακόμη και με τη βία αν χρειαστεί, ακόμη και με στρατιωτική παρέμβαση. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα οδηγεί το λαό μας σε περιπέτειες για τα κέρδη μιας χούφτας εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Μπαίνει πιο βαθιά στο παιχνίδι του ελέγχου των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της.

Εκλεισε με την ΠΓΔΜ συμφωνία για να ενισχύσει τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Αφησε ανοιχτούς αλυτρωτισμούς στα χέρια αυτών που με το ίδιο αυτό δηλητήριο αιματοκύλισαν τους λαούς των Βαλκανίων. Φέρνει πιο κοντά το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, φέρνει πιο κοντά την αντιπαράθεση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών πόλων. Διαλέγει στρατόπεδο, κάνει τη χώρα μας στόχο. Οι «λύκοι» αυτοί δεν έχουν πρόβλημα με τον πόλεμο, τις καταστροφές, τους σκοτωμούς, τους ξεριζωμούς. Αυτά είναι όλα κέρδη για αυτούς. Για αυτά τα κέρδη κόπτεται η «αριστερή» συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Κανένας εργαζόμενος, κανένας λαϊκός άνθρωπος δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν βλέπει ότι έχουν βγει τα μαχαίρια στην περιοχή μας και όταν η κυβέρνηση της χώρας μας ανέλαβε να τα ακονίσει. Στο εργατικό, στο λαϊκό κίνημα, δεν πρέπει να βρίσκει χώρο ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Να δοθεί απάντηση στην επιλογή της κυβέρνησης να θέτει σε τέτοιο κίνδυνο τη ζωή του λαού μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας για τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοκαρχαριών.

Μέσα στον αγώνα ετοιμαζόμαστε και εκπαιδευόμαστε για την τελική αναμέτρηση

Πέφτει στις πλάτες μας αυτό το περίπλοκο καθήκον. Οι ταξικές δυνάμεις όμως όποτε κλήθηκαν, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, κατάφεραν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, τις παρακαταθήκες ενός μελλοντικού αγώνα, που ξεκινάει πάντα με μικρές ή μεγάλες εστίες δράσης. Ετοιμάζει και εκπαιδεύει την τάξη μας για την τελική αναμέτρηση που και θα έρθει και θα είναι νικηφόρα.

Το πλαίσιο που καταθέτουμε σήμερα στην εργατική τάξη της χώρας μας, να γίνει όπλο αγώνα. Να μπει και να υιοθετηθεί από όλα τα σωματεία. Να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης. Να οδηγήσει μέσα από ζωντανές, μαζικές, μαχητικές, αποφασιστικές, συλλογικές διαδικασίες.

Προχωράμε σε συλλαλητήρια στην Αττική στις 13 Σεπτέμβρη.

Κλιμακώνουμε την πάλη μας στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, συντονίζουμε τα βήματά μας με πανελλαδική κινητοποίηση, απεργιακή, καλά οργανωμένη και σχεδιασμένη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org