ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΗΣ «COSCO» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Με καθολική συμμετοχή στην απεργία κλιμάκωσαν τον δίκαιο αγώνα τους

Κόντρα στους μηχανισμούς κράτους, κυβέρνησης και εργοδοσίας

Απέναντι στους μηχανισμούς κράτους - εργοδοσίας οι εργαζόμενοι στις προβλήτες έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας
Απέναντι στους μηχανισμούς κράτους - εργοδοσίας οι εργαζόμενοι στις προβλήτες έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας
Με καθολική συμμετοχή και στη νέα απεργία που πραγματοποίησαν την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, συσπειρωμένοι στο ταξικό τους σωματείο, την Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), κλιμάκωσαν την πάλη που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του περασμένου Ιούνη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Στάθηκαν με αποφασιστικότητα απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας - απέναντι στον μονοπωλιακό όμιλο της «COSCO», ιδιοκτήτη του ΟΛΠ και τους εργολάβους του - η οποία, προκειμένου να μην ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, επιχειρεί να υπονομεύσει με κάθε τρόπο τον αγώνα τους, αξιοποιώντας το ανεξάντλητο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι προκάτοχοί της.

Απέναντι σε εκβιασμούς και απειλές σε βάρος εργαζομένων, απέναντι στο εργοδοτικό «σωματείο» που στήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, στο οποίο πρωτοπαλίκαρα είναι και γνωστοί χρυσαυγίτες και το οποίο μοναδικό σκοπό έχει να δυσφημίσει και να «σπάσει» τις απεργίες, να προβάλει τη γραμμή της ταξικής υποταγής, απέναντι στη βιομηχανία αντιαπεργιακών δικαστικών αποφάσεων, οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους με όπλο την αλληλεγγύη.

Συνεχίζουν τον αγώνα με το κεφάλι ψηλά

Μετά την επιτυχία της απεργίας και ενώ είχε προηγηθεί μια ακόμα δικαστική απόφαση εναντίον της, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής μαζική Γενική Συνέλευση, στην οποία αποφάσισαν ομόφωνα προσωρινή αναστολή του απεργιακού αγώνα, ανασύνταξη δυνάμεων και συνέχιση της μάχης.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, κάθε μέλος του σωματείου αναλαμβάνει το καθήκον να μαζικοποιήσει ακόμα περισσότερο το σωματείο και να απλώσει το χέρι σε εργαζόμενους που κάτω από απειλές, εκβιασμούς και τρομοκρατία από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, αναγκάστηκαν «να πάνε» με το εργοδοτικό «σωματείο». Κατήγγειλε επίσης τη σταθερή ποινικοποίηση του απεργιακού τους αγώνα από τη Δικαιοσύνη και απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους και των άλλων κλάδων να συνεχίσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της «COSCO» που δεν ζητούν τίποτε άλλο, από το «να δουλεύουν, να πληρώνονται και να γυρίζουν στις οικογένειές τους σώοι και αρτιμελείς».

Το λόγο στη συνέλευση πήρε επίσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ολοι ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι ξεκινάμε έναν αγώνα μακρύ και δύσκολο, που περνά μέσα από συγκρούσεις, από ζιγκ ζαγκ, αλλά κάθε φορά βγαίνουμε και πιο δυνατοί. Η μεγαλύτερη επιτυχία που ήδη έχει κατακτήσει ο αγώνας αυτός είναι η ταξική ενότητα των εργαζομένων που στέλνει το μήνυμα σε ολόκληρη την εργατική τάξη. Παρά τους μηχανισμούς, τις προσπάθειες, την επίθεση της εργοδοσίας, τη δημιουργία αντι-σωματείου, η απεργία πέτυχε, το λιμάνι δεν δούλεψε, κανείς δεν πήγε για δουλειά». Προειδοποίησε εξάλλου πως «όποιος τολμήσει να πειράξει απεργό, θα βρει απέναντί του όλους τους εργαζόμενους».

Από τα ξημερώματα στην περιφρούρηση της απεργίας

Η απεργιακή κινητοποίηση είχε ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Παρασκευής, με τους απεργούς να συγκεντρώνονται στην είσοδο των προβλητών II και ΙΙΙ, δίνοντας τη μάχη περιφρούρησής της.

Με πανό που ανάρτησαν στην πύλη, ανέγραφαν τα δίκαια αιτήματά τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, σύσταση Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας, πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών «ατυχημάτων».

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους απεργούς, στο λιμάνι βρέθηκαν αντιπροσωπείες της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, συνδικάτων της Αττικής από τους ναυτεργάτες, το Μέταλλο, το Εμπόριο, τη Χημική Βιομηχανία, από σωματεία των υπόλοιπων εργαζομένων στο Λιμάνι κ.ά.

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της απεργίας, εμφανίστηκαν άνδρες του Λιμενικού και των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού, με προφανή στόχο τον εκφοβισμό.

Κομμάτι στο παζλ των απεργοσπαστικών μεθοδεύσεων αποτέλεσε η δράση του εργοδοτικού «σωματείου» που βρέθηκε ξανά απέναντι στους απεργούς. Τα φερέφωνα της εργοδοσίας βρήκαν μάλιστα βήμα στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», για να πούνε ότι χάνονται μεροκάματα εξαιτίας της απεργίας! Η υποταγή του συγκεκριμένου μορφώματος «έπιασε ταβάνι» όταν στο χώρο που δινόταν η μάχη της απεργιακής περιφρούρησης άνοιξαν πανό που ανέγραφε «Δικαίωμα στην εργασία, Το λιμάνι δεν κλείνει» (!), την ώρα που το 50% των εργαζομένων δουλεύουν με «ελαστικές» μορφές απασχόλησης και ενώ στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, που αφορούν στην υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι ενέργειες αυτές συνάντησαν την κατακραυγή των απεργών, οι οποίοι συνέχισαν με αποφασιστικότητα την απεργιακή τους κινητοποίηση.

Παρέμβαση στη διοίκηση της «COSCO»

Στις 12 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της διοίκησης του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της «COSCO» στην Ελλάδα, πρόεδρο της ΟΛΠ ΑΕ, κάπτεν Φου, στο κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ, στην ακτή Ξαβέρη, απαιτώντας να γίνουν αποδεκτά τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Η απάντηση του εκπροσώπου του επιχειρηματικού ομίλου ήταν τουλάχιστον προκλητική. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστών, ανέφερε ότι οι επενδύσεις της «COSCO» δεν επιτρέπουν να αυξηθεί... το «κόστος», ενώ επιβεβαιώνοντας πώς στρώνει το δρόμο η κυβέρνηση στο κεφάλαιο να επιτίθεται και να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους για το κέρδος, συμπλήρωσε πως το γεγονός ότι έχει εργολάβους είναι στο πλαίσιο της νομοθεσίας της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι με προφανή την άνωθεν εντολή, στο κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ είχαν μεταφερθεί δυνάμεις του Λιμενικού, ακόμα και δυνάμεις Αμεσης Επέμβασης του λιμενικού (ΛΑΜΔΑ), για να «προστατεύσουν» τις εγκαταστάσεις του μονοπωλίου από τους εργαζόμενους...

Νέα δικαστική απόφαση ενάντια στην απεργία

Στο μεταξύ, η εργοδοσία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής νέα αγωγή κατά της απεργίας που βρισκόταν σε εξέλιξη και την οποία είχε κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Υπενθυμίζεται ότι η κήρυξη από το ΕΚΠ έγινε μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, να κρίνει παράνομη την κήρυξη της απεργίας από την ΕΝΕΔΕΠ, ανασύροντας μια ακόμα αντεργατική διάταξη περί υποχρέωσης για διενέργεια 48ωρου «δημόσιου διαλόγου με τη μεσολάβηση του ΟΜΕΔ» (!) πριν την πραγματοποίηση της απεργίας.

Η νέα δίκη έγινε με άκρως συνοπτικές διαδικασίες. Ο δικηγόρος της εργοδοσίας μάλιστα δεν μπήκε καν στον κόπο να εξετάσει μάρτυρα ή να αγορεύσει, ενώ η απόφαση που βγήκε λίγες ώρες μετά χαρακτήριζε ξανά την απεργία παράνομη.

Να σημειωθεί ότι από τα τέλη Μάη μέχρι σήμερα, η εργοδοσία έχει προσφύγει πέντε φορές στα δικαστήρια, τα οποία και στις πέντε περιπτώσεις έκριναν τις απεργίες παράνομες, αξιοποιώντας το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που διατηρεί σε πλήρη ισχύ και η σημερινή κυβέρνηση.

Αναδεικνύεται έτσι η τεράστια υποκρισία της κυβέρνησης, όταν μιλά για «επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων» και καλεί τάχα τα συνδικάτα να διεκδικήσουν την υπογραφή τους, την ίδια ώρα που προσφέρει στο κεφάλαιο όλα τα εργαλεία για να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κράτος και μεγαλοεργοδοσία βάζουν στο στόχαστρο το απεργιακό δικαίωμα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την εργοδοτική και κρατική βία σε βάρος των απεργών της «COSCO», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Μετά την αποτυχία της εργοδοσίας να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, με απαράδεκτες δικαστικές αποφάσεις, επιστρατεύθηκαν σήμερα τα φασιστοειδή, με την ανοχή των δυνάμεων καταστολής, καθώς και ο ΣΕΒ που έσπευσε να αμφισβητήσει ακόμη και το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις του σωματείου, καλώντας το κράτος να παρέμβει και τους εργαζόμενους να πουν κι "ευχαριστώ" για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς.

Είναι προφανές ότι έχει κινητοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός του κράτους και της μεγαλοεργοδοσίας, προκειμένου να μπει στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις, σημερινή και προηγούμενες.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Οι εργαζόμενοι θα οργανώσουν πιο αποφασιστικά τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους σε κάθε χώρο δουλειάς και με τη μαζική τους συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, για αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, ενάντια στην εργοδοτική και κρατική βία, καθώς και στα ψέματα της κυβέρνησης, που απ' τη μία μεριά κοροϊδεύει ότι δήθεν προστατεύει τους εργαζόμενους και απ' την άλλη τσακίζει τα δικαιώματά τους».

Νέες ανακοινώσεις αλληλεγγύης

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ συνεχίζουν να εκφράζουν σωματεία από διάφορους κλάδους και περιοχές.

Με κοινή ανακοίνωση, τη συμπαράστασή τους στην απεργία εξέφρασαν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών - Αρχιεργατών ΟΛΠ, αναφέροντας πως «η υπογραφή ΣΣΕ των εργαζομένων είναι όρος απαραίτητος για τη ρύθμιση της εργασίας στις προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ και αποτελεί το μοναδικό τρόπο για να εξασφαλιστούν ίδιοι όροι εργασίας για όλους τους εργαζόμενους».

Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν επίσης τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαμίας και Ζακύνθου, ενώ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προστέθηκαν η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Tραμπούκικη επίθεση σε δημοσιογράφο

Την απρόκλητη επίθεση και τον τραμπουκισμό που δέχθηκε δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού «Epsilon» που κάλυπτε την απεργία καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ. «Η επίθεση ξεκίνησε από ομάδα που έφυγε απ' την κλίκα των εργοδοτικών - απεργοσπαστών και με επικεφαλής τον γνωστό χρυσαυγίτη Μεγαλοοικονόμου Νίκο, που είναι μέλος του δήθεν "σωματείου" της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της. «Παρά το γεγονός ότι η επίθεση έγινε μπροστά στους λιμενικούς, αυτοί άφησαν το δράστη να διαφύγει», καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ και επισημαίνει πως η ευθύνη «της κυβέρνησης, του κράτους και των υπευθύνων της λιμενικής δύναμης είναι τεράστια». Τέλος, υπογραμμίζει ότι και αυτό το περιστατικό επιβεβαιώνει τα σχέδια που θέλουν το λιμάνι του Πειραιά «εργασιακό γκέτο όπου θα τραμπουκίζονται εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι».

Σύμφωνα εξάλλου με όσα καταγγέλλει ο ίδιος ο δημοσιογράφος, η επίθεση εναντίον του έγινε αφού «τόλμησε» να χαρακτηρίσει την παρουσία των απεργοσπαστών αντισυγκέντρωση...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org