ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κλιμακώνει την αντιπαράθεση «ξεχνώντας» τα δικά της πεπραγμένα

Το «μαύρο στη ζωή των εργαζομένων», για το οποίο μιλάει η ΝΔ, το φέρνει ο αντιλαϊκός στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης στον οποίο συμπλέει στρατηγικά με την κυβέρνηση

Κλιμακώνει η ΝΔ την αντιπολιτευτική της προσπάθεια απέναντι στην κυβέρνηση, με αιχμές της τα «ψέματα» του πρωθυπουργού (παραπέμποντας και με σχετικό βίντεο σε όσα έταξε σε προηγούμενες ΔΕΘ και δεν υλοποίησε), τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και επικαλούμενη τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός.

Πολύ βολικά, βέβαια, η ΝΔ «ξεχνά» τα δικά τους αντιλαϊκά κυβερνητικά πεπραγμένα, τα οποία συνεχίζει «επάξια» ο ΣΥΡΙΖΑ, για την αναθέρμανση των κερδών του κεφαλαίου...

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, αφού ισχυρίστηκε ότι «ένα χρώμα και ένα πρόσωπο προκαλούν αγανάκτηση και ανησυχία στους πολίτες», είπε ότι «το χρώμα είναι το μαύρο» και αναφέρθηκε στα «"μαύρα λεφτά" συγκεκριμένου υποψήφιου για τα οποία μίλησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας», «το μαύρο στη ζωή των εργαζομένων στα κανάλια που θα κλείσουν», «το μαύρο στην καθημερινότητα των πολιτών», με τα χρέη στην εφορία, τις κατασχέσεις, την περικοπή των συντάξεων κ.ο.κ.

Για, δε, το «πρόσωπο που προκαλεί αγανάκτηση και ανησυχία στους πολίτες» στοχοποίησε τον Αλ. Τσίπρα,«που κάνει τα αντίθετα όσων υπόσχεται» και «λέει ψέματα πριν ακόμα μιλήσει».

Λανσάρεται ως πιο «αξιόπιστη» για το κεφάλαιο

«Απέναντι στο μαύρο και την αναξιοπιστία, η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η ΝΔ και ο πρόεδρός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα το επιβεβαιώσει στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας οδικό άξονα εξόδου της χώρας από την κρίση» πρόσθεσε ο Γ. Κουμουτσάκος, στην προσπάθεια του κόμματός του να αναδειχθεί ως αξιόπιστη εναλλακτική στην αστική διαχείριση και με δεδομένο ότι η αντιλαϊκή στρατηγική τους σύμπλευση με την κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια για άλλου είδους κριτική προς αυτήν.

Διόλου τυχαία, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, και ο υπεύθυνος του τομέα Φορολογικής Πολιτικής του κόμματος, Απ. Βεσυρόπουλος, με κοινή τους δήλωση σχετικά με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο, διαπιστώνοντας ότι «οι πολίτες έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους δυνατότητα», επέμειναν για «υιοθέτηση και εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος οικονομικής πολιτικής (...) Με ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με έμφαση στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, με εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων, με ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας».

Προετοιμάζοντας, άλλωστε, το έδαφος για τη... μονομαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ενώπιον του «επιχειρηματικού κόσμου» στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, με άρθρο του που δημοσιεύεται στο «Πρακτορείο» του ΑΠΕ - ΜΠΕ, αναφέρει ότι «η ΔΕΘ έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου μεταξύ του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου της χώρας. Η ετήσια κατάθεση προτάσεων και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση δίνουν το στίγμα της θέσης και της πορείας της χώρας μας. Κι αφήνουν, ταυτόχρονα, ένα ανεκτίμητο ιστορικό ντοκουμέντο που τίθεται τελικά με απόλυτη διαύγεια στην κρίση του ελληνικού λαού».

ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Αλληλοκαρφώνονται για διαφορετικά σχέδια κυβερνητικών κομπρεμί

Ως «ναυάγιο» περιγράφεται τις τελευταίες ώρες από διάφορα κέντρα η προσπάθεια ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού να συμπήξουν έναν τρίτο πόλο αστικής διαχείρισης.

Οπως κι αν εξελιχθεί η υπόθεση, επιβεβαιώνονται δυσκολίες που υπάρχουν τόσο συνολικότερα στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, όσο και ειδικότερα στην αναμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει κυριαρχήσει στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία και να αποκτά προνομιακή σχέση με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες.

Πίσω από δευτερεύοντα ζητήματα διαφωνιών που προβάλλονται ως βασικά, υπάρχει πάντα ως βασικό ερώτημα το πού θα «κουμπώσει» ένας τέτοιος τρίτος πόλος: Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, ή με τις αυτοπροβαλλόμενες ως «μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» όπου βασικό κορμό θέλει να αποτελέσει η ΝΔ.

«Κάπου αλλού θέλουν να πάνε», λέει το ΠΑΣΟΚ

Τα όσα ανέφερε χτες στο ραδιοσταθμό «Real» η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, είχαν τέτοια στοιχεία. Είπε, μεταξύ άλλων: «Δώσαμε ένα χρόνο στο Ποτάμι να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το στίγμα του. Να αποφασίσει πού ανήκει. Ανήκει στην κεντροαριστερά; Εχουμε αυτό τον κοινό στόχο να διεκδικήσουμε έναν κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις; 'Η είναι τελικά άλλες οι επιδιώξεις της ηγεσίας του; Και φαίνεται ότι σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συζητήσει αλλά και συζήτησαν όλους αυτούς τους μήνες τα στελέχη που συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου, η ηγεσία δεν θέλει. Είναι φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και τη διγλωσσία υπάρχουν σκοπιμότητες. Κάπου αλλού θέλουν να πάνε».

Αφού ανέφερε ότι τα όσα λέει η πρόσφατη ανοιχτή επιστολή του Ποταμιού είναι διαφορετικά από αυτά που είχαν καταλήξει στην «Επιτροπή Διαλόγου» που έστησαν, είπε πως «είναι προφανές ότι κατευθύνονται στο να γίνουν συμπλήρωμα». «Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ», επέμεινε η ίδια για το χώρο της.

Επανέλαβε, βέβαια, την πρότασή της για «ισχυρή κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων (...) Τα δύο πρώτα κόμματα πρέπει να μετέχουν οπωσδήποτε και σε μια τέτοια συνεργασία, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αρνηθεί ποτέ να βάλει πλάτη για τη χώρα (...) Τα φύγε εσύ, έλα εσύ και οι ανίσχυρες κυβερνήσεις όπου έχουμε ένα πρώτο κόμμα με ένα μικρό συμπλήρωμα ως δεκανίκι, έχουν αποδείξει ότι δεν οδηγούν σε λύσεις για τη χώρα».

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ για να δείξουν ότι η υπόθεση αναμόρφωσης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστεράς συνεχίζει να έχει μέλλον, παραπέμπουν στη σημερινή, για πρώτη φορά, κοινή συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων όσων συμμετέχουν στη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, «Κινήσεις Πολιτών»).

«Θέλουν τον "καλό" ΣΥΡΙΖΑ», λέει το Ποτάμι

Από το Ποτάμι, έσπευσε να απαντήσει ο γραμματέας Οργανωτικού Π. Αβραμίδης, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων το προηγούμενο διάστημα.

Κατηγόρησε την Φ. Γεννηματά ότι «κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ, πίστεψε ότι μπορεί να κληρονομήσει και το Ποτάμι. Βολεύεται στην ασφάλεια των μηχανισμών της και δεν θέλει μια ανοιχτή αναμέτρηση στην κοινωνία. Με πολλούς υποψηφίους, νέα πρόσωπα και πολιτική αντιπαράθεση».

Πρόσθεσε: «Οπως φάνηκε και από την αρχική αμφίσημη συμπεριφορά της στον εκλογικό νόμο και με τις κατά καιρούς δηλώσεις της, η κυρία Γεννηματά και κάποιοι σύμβουλοί της - κόντρα στη διάθεση των περισσότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ - προσδοκούν συνεργασίες με τον "καλό ΣΥΡΙΖΑ"».

Κατέληξε ότι «το νέο Κίνημα πρέπει να κινηθεί μακριά από συντηρητικούς και λαϊκιστές» και ότι «όσοι τορπιλίζουν το διάλογο στην τελική του φάση, απογοητεύουν τον προοδευτικό κόσμο. Παρ' όλα αυτά εμείς θα επιμείνουμε».

Την ίδια ώρα, μια σειρά από στελέχη των δύο κομμάτων εμφανίζονται προβληματισμένα για την κατάληξη του εγχειρήματος. Ενδεικτικά, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπ. Λυκούδης, έλεγε χτες στον ΣΚΑΪ ότι «αν προχωράμε στη συγκρότηση του χώρου μας προσπαθώντας να βρούμε όχι τι μας ενώνει αλλά τι μας χωρίζει και μάλιστα μέσα από διαρροές και υπαινιγμούς, γινόμαστε αναξιόπιστοι στον δημοκρατικό κόσμο που μας παρακολουθεί».

«Δε νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο», πρόσθεσε, «και νομίζω ότι η προσπάθεια για να υπάρξει κάτι δεν έχει μπει στη διαδικασία της συγκρότησής του (...) Τα σημάδια δεν είναι πολύ καλά και εγώ δεν είμαι αισιόδοξος, παρά το ότι το προσπάθησα και το προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις».

Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού.

Και ο ΓΑΠ...

Τέλος, παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι είχε επισημάνει εγκαίρως τις αδυναμίες του εγχειρήματος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

«Ωστόσο, δεν είναι ούτε πρέπει να είναι αργά να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Το εγχείρημα αυτό είναι πολυσύνθετο, επίπονο», προσθέτει και καταλήγει ότι το ΚΙΔΗΣΟ «προσέρχεται στον διεξαγόμενο διάλογο με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, καταθέτοντας τις επόμενες ημέρες τις αρχές, τις ιδέες και το πολιτικό πλαίσιο για μία συμφωνία πνοής».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Κατέθεσε ο εκδότης των «Παραπολιτικών»

Ο εκδότης των «Παραπολιτικών», Γ. Κουρτάκης, κατέθεσε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορεί να καταθέσει για την υπόθεση του δανείου των 800.000 ευρώ που είχε λάβει από την Εθνική Τράπεζα, επειδή διεξάγεται γι' αυτήν προκαταρκτική εξέταση και ο ίδιος έχει την ιδιότητα του υπόπτου.

Χαρακτήρισε την επιχείρησή του «νοικοκυρεμένη», υποστηρίζοντας ότι όλα τα δάνεια που έχει πάρει είναι ενήμερα. Δείχνοντας τους ανταγωνισμούς τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου για το ποιος θα πάρει το «πάνω χέρι» και βέβαια τη σύμφυση των επιχειρηματικών ομίλων με το τραπεζικό σύστημα, είπε ότι και ο ίδιος «κινείται σε παράλληλη πορεία με την εξεταστική επιτροπή», σημειώνοντας ότι η εφημερίδα του ερευνά και έχει «φάκελο» για το «σκάνδαλο της Proton Bank». Ζήτησε, μάλιστα, από την επιτροπή να καλέσει για εξέταση τον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία», Γιάννη Φιλιππάκη, γιατί, όπως είπε, «εμπλέκεται στο σκάνδαλο μέσω του φυγόδικου επιχειρηματία Πέτρου Κυριακίδη».

Αναφορά έκανε και στον ιδιοκτήτη του «ΣΚΑΪ», Γ. Αλαφούζο, τον οποίο χαρακτήρισε από τους «πιο επιφανείς φοροφυγάδες, όπως προκύπτει από το πόρισμα Αθανασίου». Καταφέρθηκε ενάντια στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών, Ι. Ντογιάκο, λέγοντας ότι έχει στοχοποιήσει την εφημερίδα του γιατί έχει «ανοίξει φάκελο που αφορά τον κ. Ι. Ντογιάκο», ενώ άφησε υπαινιγμούς για το αν είναι «αντικειμενική» η πρόταση του προϊσταμένου της εισαγγελίας για προφυλάκιση του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο του κ.ο.κ.

Για σήμερα είχε προγραμματιστεί να καταθέσει ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος», Θ. Αναστασιάδης. Ο διευθυντής της εφημερίδας Χ. Κούτρας, με επιστολή του στην Επιτροπή, ενημέρωσε ότι ο εκδότης δεν μπορεί να παραστεί γιατί λείπει στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Εκδήλωση για το Σκοπευτήριο

Εκδήλωση - συναυλία με αφορμή την παραχώρηση του Σκοπευτηρίου για 40 χρόνια στο Δήμο Καισαριανής διοργανώνει η δημοτική αρχή της πόλης, τη Δευτέρα 12/9, στις 7.30 μ.μ., στο χώρο του Σκοπευτηρίου, μπροστά από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org