ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Μέχρι τέλος Σεπτέμβρη ολοκληρώνεται η πρώτη «αξιολόγηση» - Επανέρχονται στην Αθήνα τα κλιμάκια του κουαρτέτου για την «προπαρασκευή» της δεύτερης...

Τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά θα έχουν κεντρική θέση στα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου

Eurokinissi

Τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά θα έχουν κεντρική θέση στα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου
Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη προαναγγέλλεται η ολοκλήρωση των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων που αφορούν στις «εκκρεμότητες» από την πρώτη «αξιολόγηση» του μνημονίου, με επίκεντρο αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις υπέρ του κεφαλαίου. Παράλληλα, τις επόμενες βδομάδες επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, με ατζέντα και την προετοιμασία της δεύτερης «αξιολόγησης», με έμφαση στα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά.

Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στο Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει αύριο στην Μπρατισλάβα. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνουν διαβεβαιώσεις για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη, προκειμένου στη συνέχεια να εκταμιευθεί η υποδόση ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν στο Γιούρογκρουπ από τον Ελληνα ομόλογό τους για το «πού βρισκόμαστε» όσον αφορά την εκπλήρωση των 15 προαπαιτούμενων, στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η Ενέργεια, η νέα «ανεξάρτητη αρχή» για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων του κράτους, καθώς και το ζήτημα των διοικήσεων που θα τοποθετηθούν στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους.

Σχετικά με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ανέφερε ότι δεν έχει καταστεί ακόμα λειτουργικό, καθώς εκκρεμεί ο διορισμός των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο Ζακ Λε Παπ είναι ο ένας εκ των δύο υποψηφίων που έχουν προτείνει οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» για το Εποπτικό Συμβούλιο του Ταμείου. Για το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ και την αξιοπιστία των στοιχείων γύρω από τα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών της προηγούμενης περιόδου, ανέφερε ότι δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη, λέγοντας ωστόσο πως είναι πιθανό κάποιος από τους υπουργούς να φέρει το θέμα προς συζήτηση.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα 15 προαπαιτούμενα δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν πριν τις 15 Σεπτέμβρη, όπως είχε συμφωνηθεί στις αρχές του καλοκαιριού. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν αυτό επιτευχθεί στο τέλος του μήνα (δηλαδή με «καθυστέρηση» μόλις 15 ημερών), καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία πίεση ρευστότητας για την Ελλάδα, αναφερόμενος, βέβαια, στο ζήτημα των έγκαιρων αποπληρωμών για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη «αξιολόγηση», ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι των «θεσμών» θα μεταβούν στην Αθήνα τις επόμενες βδομάδες για να ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις. Επεσήμανε πως η δεύτερη «αξιολόγηση» περιλαμβάνει «δύσκολα θέματα», όπως είναι το θέμα της αγοράς εργασίας, αλλά, όπως πρόσθεσε, υπάρχει η φιλοδοξία να ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου.

Αναδιατάξεις στις τράπεζες

Στο μεταξύ, ο Π. Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους στο ΔΝΤ, αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που τελεί υπό την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδας, στη θέση του προέδρου τοποθετείται ο Γ. Σαπουντζόγλου. Προτεραιότητα της νέας διοίκησης είναι η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε σε προκήρυξη αναζήτησης υποψηφίων για τη στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου του, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στις 25/9. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν διεθνή εμπειρία, ενώ ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να εργάζεται στην Αθήνα και να έχει πλήρη γνώση του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να επικοινωνεί και να συνεργάζεται αποτελεσματικά με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη (π.χ. Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λοιποί μέτοχοι, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εποπτικές Αρχές) κ.ά.

Παζάρια για την πορεία της Ευρωζώνης

Τη δημιουργία ενός ταμείου της Ευρωζώνης, για την αντιμετώπιση φαινομένων «χρηματοπιστωτικής κρίσης» στα κράτη - μέλη, φέρεται να σχεδιάζει η σλοβακική προεδρία της ΕΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».

Οπως αναφέρεται, η πρόσβαση στο ταμείο θα μπορούσε να συνδέεται με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συστήνονται κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες από την Κομισιόν, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει «στην αποτροπή πανικού στις αγορές και ντόμινο σε περιόδους κρίσης». Επίσης, η ύπαρξη ενός δημοσιονομικού ταμείου «θα μείωνε την πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μη συμβατική νομισματική πολιτική», αναφέρει το έγγραφο της σλοβακικής προεδρίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπουμ, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του γερμανικού ινστιτούτου Bruegel, κατά τη διάρκεια δείπνου στο οποίο η πρόσβαση ήταν κλειστή, φέρεται να δήλωσε ότι «η χειρότερη απάντηση σε πραγματικά προβλήματα είναι να επαναλάβει κανείς απλώς την παλιά απάντηση της όλο και βαθύτερης ολοκλήρωσης. Αυτό θα ήταν μια φυγή προς τα εμπρός, με τον κίνδυνο να αφήσουμε τους πάντες πίσω». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η απάντησή μου στον λαϊκισμό δεν είναι μια διάλεξη για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το διοικητικό πλαίσιο της ΕΕ. Και η απάντησή μου δεν είναι να σκεφτούμε ένα άλλο μεγάλο έργο που απαιτεί μια βαθιά βουτιά στα νερά της ολοκλήρωσης».

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω αντανακλούν τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις γύρω από την πορεία της ΕΕ και την «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», αντιθέσεις τόσο εντός όσο και εκτός της λυκοσυμμαχίας, οι οποίες εντείνονται στο φόντο των «αβεβαιοτήτων» για την πορεία της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ατζέντα τη χάραξη του μείγματος της νομισματικής πολιτικής, με φόντο την κόπωση της οικονομικής δραστηριότητας και των νέων κερδοφόρων επενδύσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ