ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
Είναι βόλι και η ψήφος

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
«Κυρίαρχος λαός» τέλος;

Μόλις καταγράφηκε πλέον ως δεδομένο, που δεν αλλάζει εύκολα, ότι ένα κρίσιμο αριθμητικά μέρος του εκλογικού σώματος γυρίζει την πλάτη και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, άρχισαν τα όργανα:

Ακυβερνησία! Ξανά εκλογές! Χάος!

Ακόμα δε φοβήθηκες;

Ε, περίμενε, θα υπάρχει και συνέχεια...

Ετσι κι αλλιώς η μηχανή είναι έτοιμη, οι ρόλοι μοιρασμένοι: Ο αναλυτής που θα εξηγήσει ποια είναι η «Δεξά» και ο εγγυητής που θα την ξαναβάλει στο χρονοντούλαπο. Κι από κοντά ο σταθερός κυβερνήτης. Ολα, έξω και μακριά από την πραγματική ζωή, πίσω απ' το λούστρο της τιβί που λίγο απέχει από το να αποφασίζει η ίδια (οι ιδιοκτήτες της δηλαδή) ποιος θα κυβερνά και ποιος όχι.

Στόχος ένας: Εσύ: Που ακούς να σου λένε ότι δε θα αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά δε σου λένε ότι η ειδικότητά σου θα πάψει να ανήκει στα βαριά κι ανθυγιεινά, άρα σύνταξη στα 65 απ' τα 58 που είναι σήμερα. Που ακούς να σου λέει δε θα αυξήσω το ΦΠΑ, αλλά ήδη πληρώνεις ακριβότερο σήμερα το αλεύρι, αύριο και το λάδι. Που ακούς τον ένα να δηλώνει «μη κρατικά» σχολεία και τον άλλο «περισσότερο ανταγωνιστικά», έχοντας ήδη στρώσει ιδεολογικά το χαλί, την ώρα, δηλαδή, που ήδη σε έχουν πείσει ότι πρέπει κάθε μήνα να πληρώνεις και 600 ευρώ για να σπουδάσει το παιδί.

Ποντάρουν στο να τους σιχαθείς. Αυτό σημαίνει «δεν ψηφίζω». Τι λες; Θα τα βάψουν μαύρα οι εφοπλιστές αν δεν ψηφίσεις; Ψηφίζουν αυτοί και βγάζουν κυβέρνηση.

Είναι όπλο και η ψήφος, είναι βόλι, αρκεί να έχει στόχο. Που σημαίνει μακριά από τους δύο και τα συμπληρώματά τους. Σημαίνει δώσε δύναμη στη δύναμή σου. Χτύπα τους όσο να μην έχουν δύναμη να σε χτυπήσουν. Χτύπα τους εκεί που πονάνε: Χτύπα την ιδεολογία που τους ενώνει. Ενίσχυσε το ΚΚΕ που και αποκαλύπτει γιατί είναι ίδιοι όλοι μαζί οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και προβάλλει πολιτική πρόταση τέτοια που οδηγεί έξω από το μονόδρομο της πολιτικής των μονοπωλίων.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΛΙΜΑΤΟΣ: «Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρεται ο προεκλογικός αγώνας το Σαββατοκύριακο. Οι αρχηγοί έρχονται, οι Θεσσαλονικείς όμως φεύγουν. Ο τεράστιος κλοιός ασφαλείας 2.000 αστυνομικών, οι χιλιάδες διαδηλωτές, οι πολιτικές συγκεντρώσεις, οι κλειστοί δρόμοι, τα δημόσια έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι ...κινηματογραφιστές των αστυνομικών δυνάμεων θα αποτελέσουν το εφετινό παζλ της μεγαλύτερης εμπορικής γιορτής της Θεσσαλονίκης» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ: «Το εκλογικό σώμα πρέπει να γνωρίζει με σαφήνεια τις θέσεις του κάθε κόμματος για όλα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, έτσι ώστε να συγκρίνει και ανάλογα να αποφασίζει ποιο θα εμπιστευτεί με την ψήφο του» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΜΕ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ: «Σε δύο ταμπλό η επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Ο "καλός" Γιώργος και ο "κακός" Κώστας (...) ο "κακός" έχει αναλάβει να "πυροβολεί" κάθε μέρα στις 7 μμ τη ΝΔ (...) αφήνει έτσι τον πρόεδρο του κόμματος στο ρόλο του "καλού" προς τους πολίτες (...) στόχος είναι να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ οι ψηφοφόροι που το εγκατέλειψαν το 2004 (...) προκειμένου να "διευκολυνθούν" στη λήψη της τελικής τους απόφασης το ΠΑΣΟΚ θα ρίξει στη μάχη και τις εξαγγελίες της τελευταίας στιγμής» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΝ «ΤΙ-ΒΙ»: «Η τηλεοπτική καμπάνια της ΝΔ σχεδιάστηκε εκ νέου μετά τις πυρκαγιές (...) θα επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Κ. Καραμανλή ως του "εγγυητή" της σταθερότητας και της ανάπτυξης της χώρας, του "εθνικού ηγέτη", του "κυβερνήτη"» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΙΧΑΘΕΙΣ: «Αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου είναι οι κάτοικοι των Λειψών, αν δε λυθεί το ακτοπλοϊκό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Και δεν είναι οι μόνοι. Ετοιμοι να τους ακολουθήσουν είναι και οι κάτοικοι της Σύμης και της Χάλκης» (η είδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οχι άλλη ανοχή στη δικομματική εναλλαγή ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ για ισχυρό ΚΚΕ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αναμενόμενες απαντήσεις σε αυτονόητες ερωτήσεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αυτοδυναμία ή νέες εκλογές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καθαρή εντολή ζήτησε ο Καραμανλής

Η ΧΩΡΑ: Καραμανλής: Αυτοδυναμία ή εκλογές

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ή νέες εκλογές

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ο Καραμανλής

ΕΘΝΟΣ: ΛΑΧΑΝΙΑΣΕ ο Καραμανλής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ με άσφαιρο Καραμανλή

ΤΑ ΝΕΑ: Ναυάγιο Καραμανλή σε ντιμπέιτ μονολόγων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ναυάγιο Παπανδρέου

Η ΑΥΓΗ: Μίκρυναν οι δύο μεγάλοι, κερδισμένος ο Αλαβάνος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ξεκινά η «μικρή αγορά»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Θα κάνουν τα ίδια

«Είναι αποκαλυπτική η επισήμανση τόσο της Moody's όσο και της Standard and Poor's, σύμφωνα με την οποία δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, ανεξάρτητα από το ποιο από τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα εκλεγεί στις 16 Σεπτεμβρίου» (η σημείωση από τον Ν. Νικολάου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Εχουν έτοιμο πλήρωμα

«Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί στη λογική Σαρκοζί και θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα τις βαθιές τομές στο σμπαραλιασμένο κράτος ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται οι αλλαγές. Ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι η πλειοψηφία του κόσμου είναι ώριμη για μεγάλες αλλαγές και απαίτηση της κοινωνίας είναι η επανίδρυση του κράτους (...) ο πρωθυπουργός έχει πειστεί πλέον ότι η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές με τη σημερινή τους μορφή και λειτουργία (...) οι αλλαγές θα είναι καθοριστικές και σε επίπεδο προσώπων (...) θα προέρχονται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα» (το ρεπορτάζ στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

Και θέλουν ισχυρή εντολή

«Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συνεργασίας με τα άλλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας λέγοντας πως είναι αυτονόητο να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Ψιλό γαζί

«Εχω την αίσθηση ότι όσο περισσότερο φωνάζουν στο ΠαΣοΚ τόσο λιγότερο θα ασχολούνται μαζί τους στη ΝΔ. Και τότε τι θα κάνουν στο ΠαΣοΚ; Θα αρχίσει ο Λαλιώτης να τσακώνεται με τον εαυτό τους; Ηδη προχθές τα έβαλε με κάτι καλώδια» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ