ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Μοιράζει ευθύνες στο λαό και υποσχέσεις στο κεφάλαιο

Το γεγονός ότι η διαχείριση της πανδημίας γίνεται από την κυβέρνηση με κριτήριο το πόσο «κοστίζουν» τα μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή.

Ισχυριζόμενος π.χ. ότι για τη μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων δεν ευθύνεται το άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων, επικαλέστηκε τα εκατομμύρια των κερδών τους λέγοντας προκλητικά ότι «κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία».

Και ενώ η κυβέρνηση προέκρινε τα πρωτόκολλα - λάστιχο για τον Τουρισμό προς όφελος των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών και των αερομεταφορικών, σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι τα ολιγομελή τμήματα είναι μεν επιθυμητά αλλά ...«δεν είναι εφικτά»! Δεν έμεινε μάλιστα εκεί, αλλά πρόσθεσε ότι τα σχολεία ανοίγουν όπως - όπως για να πάνε οι γονείς στη δουλειά, αφού όπως είπε «σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκάζονταν να μη δουλέψουν»!

Περνώντας στην απαράδεκτη επιχειρηματολογία που φορτώνει στο λαό το φταίξιμο για τα εκατοντάδες κρούσματα των τελευταίων βδομάδων, επικαλέστηκε το «φιλότιμο των Ελλήνων» που όπως είπε τον κάνει «αισιόδοξο», ενώ υποστήριξε ότι η ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων ανήκει σε «όλους» επειδή «το καλοκαίρι υπήρξε χαλάρωση». Παρουσίασε μάλιστα τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας ως «λογικές», αξιώνοντας συστράτευση γύρω από αυτήν, κάτι που τάχα αποτελεί «εθνική πρόκληση». Οχυρώθηκε πίσω από τους ειδικούς, υποστηρίζοντας ότι «οι αποφάσεις παίρνονται πάντα με βάση τα πορίσματα της επιστήμης», την ίδια στιγμή που και οι ίδιοι οι λοιμωξιολόγοι που συγκροτούν την κυβερνητική επιτροπή για τον κορονοϊό παραδέχονται ότι τα μέτρα «κρίνονται από την εφαρμοσιμότητά τους», δηλαδή από τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα των σχολείων.

Συνεχίζοντας προειδοποίησε ότι «η κανονική ζωή όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει γρήγορα» και, στον ίδιο ντορό της «ατομικής ευθύνης» για να συγκαλυφθεί η κρατική ανευθυνότητα, ζήτησε από το λαό να προσέχει τη ...συμπεριφορά του!

Αναφερόμενος για παράδειγμα στους θανάτους των ηλικιωμένων στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, προχώρησε σε μια εξοργιστική διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ρίχνοντας την ευθύνη σε «ένα πρόσωπο». Εννοούσε αυτό που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να πει ο Σ. Τσιόδρας όταν διαπιστώθηκαν τα κρούσματα στο συγκεκριμένο γηροκομείο, ότι δηλαδή τους ηλικιωμένους κόλλησε ένας εργαζόμενος! Απογειώνοντας την πρόκληση, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «δυστυχώς από ένα πρόσωπο έχουν χάσει τη ζωή τους σήμερα παραπάνω από 20 ηλικιωμένοι». Την ίδια στιγμή βέβαια η κυβέρνηση έχει αφήσει να περάσουν έξι ολόκληροι μήνες χωρίς να πάρει επαρκή και ουσιαστικά μέτρα για τα γηροκομεία, παρά τις καταγγελίες συνδικάτων και φορέων του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος.

Και τώρα, αντί της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη διεύρυνση της συνεργασίας με τα ιδιωτικά διαγνωστήρια για τη διεξαγωγή περισσότερων τεστ, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα σε βάρος του δημόσιου. Μίλησε για προσλήψεις και αύξηση των ΜΕΘ, κρύβοντας πως οι ελλείψεις παραμένουν πολύ μεγάλες και τα κρεβάτια ΜΕΘ πολύ λίγα, παρά τη μικρή τους αύξηση, και πως η συνολική κατάσταση του συστήματος Υγείας δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς του τύπου «όσα δεν έγιναν σε χρόνια έγιναν σε λίγους μήνες», όπως ανέφερε!

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει μικρότερη ύφεση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, παραδεχόμενος ωστόσο ότι αυτή είναι μεγάλη, και συνέστησε στην αντιπολίτευση λιγότερη κινδυνολογία, ενώ έκλεισε το μάτι στο κεφάλαιο λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει για εφεδρείες προς στήριξή του, εφόσον η κρίση διαρκέσει πολύ.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η ρευστότητα δεν έφτασε ποτέ στις επιχειρήσεις που την είχαν ανάγκη», «δεν δώσατε έγκαιρα ισχυρά κίνητρα για να ανοίξουν περισσότερες επιχειρήσεις και η πλειοψηφία των ξενοδόχων κράτησαν τις επιχειρήσεις κλειστές», για να προσθέσει ότι «δεν μας ακούσατε όταν προτείναμε ενδιάμεσο πρόγραμμα για να μείνει όρθια η οικονομία», εννοώντας προφανώς νέο μνημόνιο.

Καταθέτοντας τις προτάσεις της είπε ότι «για τις επιχειρήσεις αυτό που χρειάζεται είναι νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας. Ενίσχυση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής με επιπλέον 2 δισ. ευρώ». Ακόμα, πρότεινε την «κάλυψη του 40% του μισθού των εργαζομένων».

Χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης σε Υγεία και Παιδεία «κατάλογο λαθών», προτείνοντας όσον αφορά το πρώτο «καμπάνια ενημέρωσης υπέρ της μάσκας και του εμβολίου». Αναφέρθηκε υποκριτικά αλλά και αόριστα στην ανάγκη «πρόσληψης μόνιμου προσωπικού», όπως και στην καλύτερη «αξιοποίηση» του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, στον οποίο απηύθυνε ...έκκληση «να αναλάβει τις ευθύνες του με μικρότερο κέρδος»!

Για την Παιδεία είπε ότι η κυβέρνηση «είναι ανέτοιμη για το άνοιγμα των σχολείων». Τάχθηκε μεν υπέρ της πρότασης για ολιγομελή τμήματα, όμως έκανε λόγο για «εθελοντισμό των καθηγητών» στην κάλυψη των αναγκών που θα παρουσιαστούν με την αύξηση των αιθουσών.

Παράλληλα, σε μια προκλητική αναφορά της στις συνωμοσιολογικές θεωρίες, έφτασε να τις συνδέσει με την πάλη ενάντια στα μνημόνια (!), λέγοντας ότι έχουν κοινή πηγή τον «λαϊκισμό».

Τη δική του αντιλαϊκή ατζέντα παρουσίασε και ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, ο οποίος, λίγο πολύ σιγοντάροντας με τη σειρά του την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι δίνει πολλά επιδόματα στους εργαζόμενους με αφορμή την πανδημία. «Δεν πρέπει να δίνουμε επιδόματα να κάθεται ένας άνθρωπος, αλλά να δίνουμε επίδομα στις επιχειρήσεις για να ανοίγουν θέσεις εργασίας», πρότεινε, ενώ αναπαρήγαγε με τη σειρά του τις διάφορες συνωμοσιολογικές θεωρίες, τάχθηκε εμμέσως υπέρ όσων κινητοποιούνται ενάντια στις μάσκες και περιόρισε την κριτική του σε ό,τι αφορά το άνοιγα των σχολείων στη χρήση μάσκας στα μικρά παιδιά.

Ο δε επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, δείχνοντας ότι μοιράζεται κοινές αγωνίες με τους επιχειρηματικούς ομίλους, άσκησε κριτική στη κυβέρνηση για τον τρόπο που άνοιξε τον Τουρισμό, καθώς δεν διασφάλισε την Ελλάδα ως «ασφαλή προορισμό», και διερωτήθηκε αν τα έσοδα που εισέρρευσαν «ως επένδυση άξιζαν τον κόπο ως κεφαλαιοποίηση σχετικά με την ενίσχυση του Τουρισμού του χρόνου».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Δεν ξέρει τίποτα για την κατάσταση σε Υγεία, Παιδεία...

«Πρωτοφανές» είναι για τον τέως πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα το «κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στη χώρα», όπως είπε χτες στη Βουλή, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που τα πράγματα εξελίσσονται τόσο αρνητικά».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για λάθη και παραλείψεις, που, όπως είπε, σε πρώτη φάση άφησαν απροστάτευτη την οικονομία στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας και σήμερα αφήνουν απροστάτευτη τη δημόσια υγεία για την οικονομία. Ετσι ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε ότι ούτε η οικονομία ούτε η Υγεία προστατεύτηκαν.

Πρόσαψε συγκεκριμένα στην κυβέρνηση ότι «άνοιξε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ, γιατί έτσι απαίτησαν οι ξένοι tour operators», προσπερνώντας ότι αυτή ήταν και η προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος της αρμόδιας τομεάρχη Τουρισμού.

Ανακάλυψε τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσει τις τεράστιες ελλείψεις που κρατάνε χρόνια και η δική του κυβέρνηση όχι απλά δεν περιόρισε, αλλά διόγκωσε, ενισχύοντας παραπέρα την εμπορευματοποίηση της Υγείας προς τέρψιν του ιδιωτικού τομέα.

Συνεχίζοντας την καταγραφή των προβλημάτων, όπως για το άνοιγμα των σχολείων και τις σχετικές διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, για τις οποίες άλλωστε και η κυβέρνησή του έχει βάλει το χεράκι της, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το κόμμα του δεν θα μείνει σιωπηλό.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει την ευθύνη των λαθών του, όπως είπε, αντί να φορτώνει ευθύνες στους άλλους και συνέστησε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, εκπαιδευτικού προσωπικού, διπλές βάρδιες στα σχολεία κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ