ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Σήμα» για επιτάχυνση των επικίνδυνων σχεδιασμών

Στην Αγκυρα βρέθηκε χτες ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ενώ οι Βρυξέλλες «ζυμώνουν» ήδη «πολυμερή συνάντηση για τη Μεσόγειο»

Από παλιότερη συνάντηση Ερντογάν - Μισέλ

Eurokinissi

Από παλιότερη συνάντηση Ερντογάν - Μισέλ
Νέο γύρο εντατικών παζαριών για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και τις επικίνδυνες διευθετήσεις προμηνύουν οι παρεμβάσεις γύρω από την «ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο» αφότου ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε σε επιτάχυνση ελληνοτουρκικών συνομιλιών - που όπως είπε σε τεχνικό επίπεδο έχουν ήδη ξεκινήσει - γύρω από «τη διαμόρφωση μηχανισμών για τη στρατιωτική αποκλιμάκωση, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», ουσιαστικά γύρω από μια νέα πλατφόρμα της λυκοσυμμαχίας για την προώθηση των ευρωατλαντικών διευθετήσεων.

Αφού την περασμένη Παρασκευή «έριξε» για πρώτη φορά την ιδέα πραγματοποίησης μιας «διεθνούς συνάντησης για την Ανατολική Μεσόγειο», με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την Κυριακή συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντάς του ότι «είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση» και η Αγκυρα να απέχει από δραστηριότητες που «αυξάνουν τις εντάσεις».

Από τη μεριά του ο Ερντογάν ανέφερε ότι «η στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει ένα τεστ ειλικρίνειας» όσον αφορά «και την περιφερειακή ειρήνη», ενώ «κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη - μέλη να δείξουν υπευθυνότητα και να παραμείνουν δίκαιοι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί για όλα τα περιφερειακά ζητήματα, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Λορέντσο Γκουερίνι δήλωσε ότι «η αποφασιστικότητα που δείχνει η Τουρκία αποτελεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο, λόγω της αύξησης της έντασης που μπορεί να προκαλέσει» και πρόσθεσε: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ένα στοιχείο δυσκολίας το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε με διάλογο. Κάτι που πρέπει να κάνει και η Ατλαντική Συμμαχία, στο εσωτερικό της οποίας η Ιταλία προσπάθησε να παίξει έναν ισορροπημένο ρόλο, με στόχο την αναζήτηση της ισορροπίας».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις Τουρκίας - Γαλλίας, με τον ΥΠΕΞ της τελευταίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν να μιλά για «μια ολόκληρη σειρά μέτρων» που υπάρχουν ως επιλογές της ΕΕ για πιθανές κυρώσεις, αναγνωρίζοντας - σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ - ότι το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες της ΕΕ να υιοθετήσουν «την ίδια αυστηρή στάση». Την ίδια στιγμή, πάντως, υπογράμμισε ότι «είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι».

Στην Αγκυρα ΝΑΤΟικός αξιωματούχος

Ενδεικτική πάντως είναι και ανάλυση στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», όπου σημειώνεται ότι «είναι στο χέρι της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ να μεσολαβήσει ως έντιμη μεσίτρια» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ότι «ένα πρώτο βήμα θα ήταν να κινητοποιήσει τους δύο αντιπάλους προς μια κοινή χρήση των επίμαχων υδάτων - μέχρι να διευθετήσει τη διένεξη μόνιμα ένα διεθνές δικαστήριο».

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ υποδέχτηκε στην Αγκυρα τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, πτέραρχο Στιούαρτ Πιτς. Σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση, στη συνάντηση «συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η πρωτοβουλία του γγ του ΝΑΤΟ για συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και άλλα θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ», το δε TRT χαρακτηρίζει τη συνάντηση «ιδιαίτερης σημασίας, καθώς πραγματοποιήθηκε μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, για έναρξη τεχνικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο Ακάρ καλωσόρισε την πρόταση του ΝΑΤΟ για «τεχνικές συνομιλίες», εκφράζοντας προσδοκίες ότι και οι άλλοι σύμμαχοι θα την αξιολογήσουν σε «συμμαχικό πνεύμα».

Σημειωτέον, ήδη πιθανολογείται και επίσκεψη Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, για επαφές τουλάχιστον με εκπροσώπους της ΕΕ.

Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις. «Θα δουν την Τουρκία να σκίζει και να πετάει τους ανήθικους χάρτες που της φέρνουν μπροστά της και ότι έχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ. 'Η θα το καταλάβουν με τη γλώσσα της πολιτικής και της δημοκρατίας ή θα ζήσουν μεγάλες πίκρες στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Ερντογάν το Σαββατοκύριακο και πρόσθεσε: «Οσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός είτε τους έθαψε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα».

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως «οι φρεγάτες και οι κορβέτες που ανήκουν στις ναυτικές μας δυνάμεις συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν - προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο "Ορούτς Ρέις", το οποίο συνεχίζει να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτραπεί ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή». Ολα αυτά ενώ τουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το «Ορούτς Ρέις» θα συνεχίσει την πορεία του φτάνοντας μέχρι και στην περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, και μάλιστα στο όριο των 6 ναυτικών μιλίων, ενώ μεταξύ άλλων εξαγγέλθηκαν και νέες τουρκικές ασκήσεις στα ανοιχτά της βόρειας Κύπρου, μέχρι και μεθαύριο Πέμπτη. Αλλωστε, η Τουρκία επιδιώκει συνολικά την ισχυροποίηση της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή. Ανάμεσα σε πληροφορίες για τα σχετικά της σχέδια ξεχωρίζουν και αυτές για την αναβάθμιση της βάσης στο Γκετσίτκαλε (κατεχόμενη Κύπρο) και την επανεξέταση της χρήσης της βάσης στο Ιντσιρλίκ, εννοώντας τις υποδομές και δυνάμεις που διατηρεί στην περιοχή και η Τουρκία αυτοτελώς (όπου βέβαια βρίσκεται και η ΝΑΤΟική βάση).

Στην Κύπρο ο Λαβρόφ

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένονται οι επίσημες επαφές του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο, στο πλαίσιο των 60 χρόνων από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» ο Λαβρόφ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «με βάση τη δική μας εκτίμηση, η πολιτική βούληση - να μην επιτραπεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή - υπάρχει και στη Λευκωσία και στην Αγκυρα. Πέραν αυτού, υφίσταται και το βασικό πεδίο για μια αποτελεσματική επίλυση των διαφορών, και αυτό είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας, υπό την προϋπόθεση όμως και αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που θα μας το ζητήσουν και οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές».

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με την πρέσβειρα της Κούβας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη, και ώρα 12 το μεσημέρι, με την πρέσβειρα της Κούβας, Zelmys Maria Dominguez Cortina.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ