ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«BIG BROTHER»
Επικίνδυνο τηλε-σκουπίδι με αναπαραγωγή ρατσιστικών και φασιστικών ιδεών

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε με αφορμή την εμετική και επικίνδυνη δήλωση παίκτη που συμμετέχει στο τηλε-σκουπίδι του «ΣΚΑΪ» «Big Brother», δεν ήρθε να αποκαλύψει μόνο το αυτονόητο, δηλαδή ότι βιάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια από τέτοια τηλεοπτικά εξαμβλώματα. Ηρθε να αναδείξει και την απύθμενη υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο από ορισμένους που αντέδρασαν, ενώ είναι οι οργανωτές ή έχουν ανεχτεί μέχρι τώρα αυτήν τη χυδαία τηλεοπτική παραγωγή. Υποκρισία από όλους εκείνους που διαφημίζουν, αναπαράγουν και προβάλλουν ως πρότυπο για τη νεολαία τέτοιες επικίνδυνες σαβούρες.

Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα, η όλη συζήτηση πυροδοτήθηκε με αφορμή βίντεο που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Κυριακής (6/9), ο παίκτης από την Κρήτη ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά σε δύο συμπαίκτες του: «Πάω κάθε μέρα σε μια, να αδειάσω το πακέτο... αλλιώς έχει βιασμό». Βέβαια, οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις αποτελούν το αποκορύφωμα μιας σειράς χυδαίων τοποθετήσεων του ίδιου αλλά και άλλων από την αρχή του παιχνιδιού, αφού από την αρχή της προβολής του ριάλιτι τα ρατσιστικά, φασιστικά και σεξιστικά σχόλια είτε για τις γυναίκες είτε για τους ομοφυλόφιλους δίνουν και παίρνουν.

Το βίντεο της αποχώρησης του παίκτη έγινε αντικείμενο υπερπροβολής, προκειμένου να φανεί ότι ο «Μεγάλος Αδελφός» δεν μπορεί να ανεχτεί τέτοιες δηλώσεις. Βέβαια, το μέγεθος της υποκρισίας είναι τεράστιο, μιας και τέτοιοι χαρακτήρες και τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν κριτήριο για την επιλογή κάποιου από την παραγωγή ώστε να συμμετέχει σε τέτοια τηλε-σκουπίδια. Αυτό θέλουν να πασάρουν ως πρότυπο στη νεολαία. Για το τι συμβαίνει μέσα στο παιχνίδι, αρκεί να αναφέρουμε ορισμένα μόνο παραδείγματα.

-- Ο ίδιος παίκτης στην παρουσίασή του (που έγινε με την έγκριση του καναλιού και της εταιρείας παραγωγής) είχε πει πως το μόνο που δεν αντέχει είναι να κάνει παρέα με γκέι άτομα, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε προχωρήσει σε άλλα χυδαία σχόλια τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους ομοφυλόφιλους, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «τις χοντρές γυναίκες δεν τις θεωρεί γυναίκες», ότι «στην Κρήτη δεν υπάρχουν γκέι», αλλά και πως η συμπαίκτριά του η Χριστίνα «χρειάζεται κ...ι για να στρώσει», την ίδια στιγμή που εξηγούσε στους διδύμους πως να την προσεγγίσουν μαζί και ταυτόχρονα όταν εκείνη θα είναι στο τζακούζι.

-- Οι ρατσιστικές και σεξιστικές δηλώσεις βρίθουν μέσα στο ριάλιτι και ακούγονται ήδη από το πρώτο επεισόδιο. Για παράδειγμα, ένας πρώην αντιδήμαρχος που συμμετέχει, εξέφρασε τις ρατσιστικές του απόψεις από την πρεμιέρα του παιχνιδιού, λέγοντας πως «οι μετανάστες είναι εισβολείς στην Ελλάδα», ενώ συνέχισε να εκφράζει τις εθνικιστικές του απόψεις καθόλη τη διάρκεια της βδομάδας, μαζί με άλλους.

-- Μια παίκτρια που έχει στο χέρι της το τατουάζ «αν δεν γεννιόμουν Ελληνίδα, να μη γεννιόμουν καθόλου», έχει εκφράσει πολλές φορές αντίστοιχες απόψεις.

-- Η επιλογή παικτών και η προβολή τους με παρατσούκλια όπως «ο γκέι», «ο ομοφοβικός», «ο μάγκας», «η χαζή ξανθιά», «η Μπάρμπι», από τους ίδιους τους συντελεστές του ριάλιτι, δεν τροφοδοτούν και δεν επικροτούν τέτοιες συμπεριφορές και δηλώσεις;

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αναφέροντας ότι έχει λάβει περισσότερες από 200 καταγγελίες για το θέμα και ενημέρωσε ότι έχει σχηματιστεί φάκελος και έχει οριστεί εισηγητής για τη διερεύνησή του. Φαίνεται βέβαια ότι μέχρι τώρα ούτε το ΕΣΡ ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που έσπευσε να στηλιτεύσει το συγκεκριμένο περιστατικό, μέχρι τώρα δεν άκουσαν και δεν είδαν τίποτα... Ούτε παρακολουθούν καθημερινά τις ατέλειωτες ώρες σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια που αναμεταδίδουν και σχολιάζουν τα όσα έγιναν μέσα στο παιχνίδι.

Νεκρός εθελοντής σε πυρκαγιά στο Αγρίνιο

Ενας 27χρονος εθελοντής πυροσβέστης, ο Παναγιώτης Πλεξίδας, έχασε τη ζωή του την ώρα που επιχειρούσε στην πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στην περιοχή Χαραυγή Αγρινίου. Ο εθελοντής αρχιπυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1993 στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας, έλαβε την ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη το 2011 και υπηρετούσε στον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Β' Τάξης Παραβόλας του δήμου Αγρινίου.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε χτες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις η φωτιά που εκδηλώθηκε προχτές το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιος Κυπριανός του δήμου Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία. Στο σημείο εξακολουθούσαν να επιχειρούν το πρωί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τυχόν αναζωπυρώσεις. Κινητοποιήθηκαν 29 πυροσβέστες με 9 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα και ελικόπτερο.

Παράλληλα, την Κυριακή ξέσπασαν πυρκαγιές σε δασική έκταση στον Ξηρόκαμπο Νεμέας, όπου επιχείρησαν 44 πυροσβέστες με 14 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα, σε χορτολιβαδική έκταση στο Γεννάδι Ρόδου, όπου κινητοποιήθηκαν 18 πυροσβέστες με 7 οχήματα και ελικόπτερο, αλλά και στη Ζάκυνθο, στην περιοχή Σκοπός, και στο Τυμπάκι Φαιστού στην Κρήτη.

Εξάλλου, και χτες παρέμεναν δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Σοφικό Κορινθίας, όπου την περασμένη Παρασκευή είχε εκδηλωθεί μεγάλη φωτιά στις 2.52 τα ξημερώματα. Το πύρινο μέτωπο κατέστρεφε έκταση με πεύκα και σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους δυσχέραινε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ εκτιμάται ότι έφτασε τα 4-5 χιλιόμετρα. Η φωτιά το μεσημέρι της Παρασκευής είχε περιοριστεί στο ανατολικό τμήμα του Αγίου Βλάση. Προληπτικά είχαν εκκενωθεί τρεις οικισμοί (Κιουρκάτι, Κόρφος και Ηλιος) και το μοναστήρι της Αγ. Μαρίνας, ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρχών. Στο σημείο επιχειρούσαν 88 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 3 αεροπλάνα και 6 ελικόπτερα, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

ΛΑΡΙΣΑ
Τροχαίο με δύο σοβαρά τραυματισμένα παιδιά

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Λάρισας, όπου τραυματίστηκαν δύο παιδιά ηλικίας 16 ετών. Το περιστατικό συνέβη στο ύψος της γέφυρας του Αλκαζάρ της πόλης, όπου συγκρούστηκαν δύο αυτοκίνητα. Από τη σύγκρουση, το ένα αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να χτυπήσει τα δύο παιδιά που διέσχιζαν εκείνη την ώρα τη γέφυρα. Σε ό,τι αφορά το 16χρονο αγόρι, το οποίο τραυματίστηκε πιο σοβαρά, την Κυριακή έγινε χειρουργείο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο εξελίχθηκε ομαλά, ενώ θετική κρίνεται η εξέλιξη ότι ο νεαρός δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ. Με ελαφρύτερα τραύματα νοσηλεύεται και το 16χρονο κορίτσι.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λάρισας, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «η περιοχή στην οποία σημειώθηκε το τροχαίο είναι ένας δρόμος ιδιαίτερα επιβαρυμένος κυκλοφοριακά, αφού συνδέει την πόλη με τη συνοικία Ιπποκράτη και την πόλη με τη Γιάννουλη και ταυτόχρονα αποτελεί κόμβο που συνδέει τον κεντρικό τομέα, όπως και τον Ιπποκράτη, με τον Α' Πυρήνα Αλκαζάρ του ΕΑΚ Λάρισας, τη μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση στην πόλη, που μάλιστα συνορεύει με το επίσης πολύ μεγάλο δημοτικό αθλητικό κέντρο "Γ. Μητσιμπόνας". Παράλληλα πάνω στο δρόμο βρίσκεται το 14ο Δημοτικό Σχολείο, το μνημείο και μουσείο του Ιπποκράτη. Ενώ το δρόμο διασχίζουν και πολλοί μαθητές της συνοικίας Αλκαζάρ που πηγαίνουν στα σχολεία 10ο Γυμνάσιο και Λύκειο, όπως και στις σχολές ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Την ίδια ώρα όμως δεν διαθέτει ασφαλείς διαβάσεις για τους πεζούς».

Ταυτόχρονα, τονίζει πως μεταξύ των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την αποφυγή ατυχημάτων στο μέλλον, είναι να φτιαχτούν δυο μεγάλες εναέριες πεζογέφυρες, η μία απέναντι από το 14ο Δημοτικό Σχολείο και η άλλη στην κεντρική είσοδο στο κηποθέατρο, που θα συνδέεται με την κεντρική πεζογέφυρα του Πηνειού.

ΚΝΕ
«Δεν είναι ελευθερία, είναι βιασμός, αυτό σημαίνει Μεγάλος Αδελφός!»

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για το τηλε-σκουπίδι του «Big Brother» και με τίτλο «Δεν είναι ελευθερία, είναι βιασμός, αυτό σημαίνει Μεγάλος Αδελφός!», επισημαίνει:

«Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, μέσω του γνωστού τηλε-σκουπιδιού "Big Brother", "βιάζει" την ανθρώπινη αξιοπρέπεια! Μετά τον ακραίο εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης, την προβολή φασιστικών - ρατσιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών, την αναπαραγωγή στερεοτύπων και την εμπορευματοποίηση της σεξουαλικής επιλογής, ο ΣΚΑΪ προβάλλει πλέον και επικίνδυνα, μισογυνικά σχόλια για εγκληματικές πράξεις, όπως ο βιασμός γυναικών! Βούρκος το σύστημα της εκμετάλλευσης που καθαγιάζουν, βρωμερά απόνερα τα τηλεοπτικά τους προϊόντα! Εδώ και τώρα να σταματήσει να προβάλλεται το τηλε-σκουπίδι "Big Brother"! Δεν θέλουμε να ζούμε σε χωματερή!».

«Εφυγε» ο δημοσιογράφος Χρίστος Χαραλαμπόπουλος

«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 58 ετών, ο δημοσιογράφος Χρίστος Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία είχαν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Ο Χρ. Χαραλαμπόπουλος εργάστηκε σε πλήθος περιοδικών και εφημερίδων, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και την κρατική τηλεόραση, ενώ διετέλεσε ανταποκριτής στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες. Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για το θάνατό του εξέδωσαν η ΕΣΗΕΑ, ο ΠΣΑΤ, αθλητικοί φορείς κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ