ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ
«Πρώτο βήμα» στο νέο γύρο εξαπάτησης

Από την επίσκεψη Τσίπρα στα Χανιά

INTIME NEWS

Από την επίσκεψη Τσίπρα στα Χανιά
Αν κάτι ξεχώρισε τη βδομάδα που πέρασε στην κυβερνητική προπαγάνδα ενόψει ΔΕΘ, στις παρεμβάσεις των κυβερνητικών στελεχών αλλά και στις επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Μάτι και Χανιά, αυτό δεν ήταν άλλο από την επίμονη προσπάθεια να κατοχυρωθεί στη συνείδηση του λαού ότι «κάτι αλλάζει» προς όφελός του μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια.

Οτι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μέτρα ανακούφισής του όχι μόνο είναι μπροστά αλλά είναι «μόνο η αρχή» για τα όσα ακολουθούν, αφού «περνάμε σε μια νέα περίοδο, όπου τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη», όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη, όπου «βήμα το βήμα θα ξανακερδίσουμε την εργασία στη χώρα μας, με όρους αξιοπρέπειας», όπως λέει ο πρωθυπουργός.

Αιχμή αυτής της προσπάθειας αποτέλεσαν, βέβαια, οι βαρύγδουπες εξαγγελίες περί επέκτασης των τεσσάρων κλαδικών Συμβάσεων, οι κυβερνητικές «δηλώσεις προθέσεων» για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού κι από κοντά οι «διαρροές» και οι εξαγγελίες για τις «στοχευμένες» φοροελαφρύνσεις και «κοινωνικές παρεμβάσεις», το ενδεχόμενο για προσωρινό πάγωμα των συμφωνημένων μειώσεων στις συντάξεις κ.τ.λ.

Ολο και πιο μακριά...

Το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση είναι σαφές: Αξίζει οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να κάνουν υπομονή, αφού κάποτε, στο αόριστο μέλλον, μπορεί να είναι ανάμεσα στους «ωφελημένους».

Το μπαλάκι των κάλπικων προσδοκιών πετιέται ταυτόχρονα όλο και παραπέρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, να καλεί μέσα στη βδομάδα τα λαϊκά στρώματα «να δούμε αυτή την πορεία σε ένα χρόνο όχι μηνών αλλά ετών, δηλαδή οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2019 θα είναι υπαρκτές, οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2020 θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2021 και το 2022 ακόμα μεγαλύτερες».

Η κυβερνητική προπαγάνδα, που θα «απογειωθεί» με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κρύψει το κύριο: Σε πλήρη ισχύ βρίσκεται ολόκληρο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει στα χέρια της η εργοδοσία, οι πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι, το «μεταμνημονιακό μνημόνιο» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές και σηματοδοτεί νέα άγρια επίθεση στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, η «μεταμνημονιακή εποπτεία» που ξεκινάει από τη Δευτέρα για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που απαιτεί το κεφάλαιο. Κι από κοντά τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, το Σύμφωνο Σταθερότητας, τα «ευρωπαϊκά εξάμηνα».

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πειράζει «τρίχα» από το πλαίσιο αυτό, αλλά δεσμεύεται να το εμπλουτίσει. Το μόνο «πρώτο βήμα» που κάνει είναι αυτό για το νέο γύρο επίθεσης στο λαό.

...η «μπάλα» των κάλπικων προσδοκιών

Εξάλλου, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι τα «κεκτημένα» του κεφαλαίου δεν θα αμφισβητηθούν, ότι η «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρηματικών ομίλων - που παντού και πάντα διασφαλίζεται με φθηνή εργατική δύναμη, επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα, διευκολύνσεις στη δράση του κεφαλαίου - ήταν και παραμένει η βασική πυξίδα. Η πυξίδα αυτή δείχνει μόνιμα απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

Γι' αυτό και οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι «πουκάμισο αδειανό»:

-- Τα πανηγύρια περί «επέκτασης» των κλαδικών Συμβάσεων δεν κρύβουν ότι αυτή είναι μόνο στα χαρτιά. Καμία ουσιαστική επέκτασή τους δεν υπάρχει από τη στιγμή που διατηρείται όλο το αντεργατικό πλαίσιο που επιτρέπει στην εργοδοσία να παρακάμπτει Συμβάσεις, να εντείνει την εκμετάλλευση, να διατηρεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων ακόμα και μέσα στην ίδια επιχείρηση, για τους οποίους καμία «κάλυψη» δεν προβλέπεται.

-- Τα περί αύξησης του κατώτατου μισθού δεν αποτελούν «πρώτο βήμα» για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι αλλά πρώτη εφαρμογή του άθλιου μνημονιακού νόμου των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με βάση τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, με κριτήρια την «ανταγωνιστικότητα» και την «παραγωγικότητα», που σημαίνει ψίχουλα στο διηνεκές για την εργατική τάξη και ταφόπλακα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για ΕΓΣΣΕ.

-- Τα παχιά λόγια για «κατάργηση του υποκατώτατου μισθού» αποτελούν το «πρώτο βήμα» προς την κατεύθυνση που δείχνουν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ, αυτός να προσαρμοστεί περισσότερο στις ανάγκες των επιχειρήσεων, να γενικευτεί και να συνδεθεί με την «εργασιακή εμπειρία» ανά κλάδο.

-- Τα περί «μη περικοπής» των συντάξεων, το πολύ πολύ να αφορούν μια προσωρινή αναβολή του ήδη ψηφισμένου μέτρου, που έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες μειώσεις που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι και μένουν άθικτες.

-- Οι «στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις» είναι όχι «πορεία ανάστροφη» αλλά συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής, ένα βήμα παραπέρα ώστε τα δικαιώματα να ξηλωθούν και να αντικατασταθούν - μέσα από την αναδιανομή της φτώχειας - με εφάπαξ βοηθήματα, μηχανισμούς διαχείρισης της «ακραίας» φτώχειας και ενίσχυσης και από άλλη μπάντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα μέτρα «ανακούφισης» που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι πλήρως «ναρκοθετημένα» από το σύνολο της αντιλαϊκής επίθεσης. Για παράδειγμα, τα περί «σταδιακής αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος» των εργαζομένων δεν αντέχουν κριτική την ώρα που θα εξανεμίζονται από το τσεκούρι στο αφορολόγητο, τις αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα μέτρα για τα ματωμένα πλεονάσματα.

Εξάλλου, αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να επαναφέρει μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα, δεν είχε παρά να υιοθετήσει τις προτάσεις των συνδικάτων που έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή και τις οποίες απέρριψε ως «ανεδαφικές» και «αντισυνταγματικές».

Στο «διά ταύτα», ξανά και ξανά επιβεβαιώνεται: Επαναφορά μισθών και συντάξεων γίνεται μόνο με κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και όχι βέβαια με «πιστή και απαρέγκλιτη» εφαρμογή τους και επέκτασή τους, όπως αυτή που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για να μην κινδυνεύσουν τα «κεκτημένα» του κεφαλαίου και οι στόχοι του.

Η ανάκτηση των απωλειών, η διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών είναι υπόθεση του ίδιου του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που χρειάζεται γι' αυτό να συγκρουστεί με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Επί της υποδοχής» αξιωματούχων των ΗΠΑ και αμερικανικών μονοπωλίων

Με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, συναντήθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Ο Γ. Ρος βρίσκεται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ, που είναι η «τιμώμενη χώρα» της 83ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, η συνάντηση επικεντρώθηκε «στις εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές των διμερών οικονομικών σχέσεων, που διανοίγονται με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και σηματοδοτούνται με τη δυναμική συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα», ενώ «τονίστηκε ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και ως εμπορικός, διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή».

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι προοπτικές επενδύσεων στους τομείς του Τουρισμού - real estate, Υποδομών και Ενέργειας (Νεώριο, FSRU Αλεξανδρούπολης, Ελληνικό και λιμάνια), οι οποίες ενισχύονται όσο η Ελλάδα «αναβαθμίζει τον ρόλο της στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη», γίνεται δηλαδή σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ξεχωριστή αναφορά έγινε και στις λεγόμενες «νεοφυείς» επιχειρήσεις, ενώ ο πρωθυπουργός «έθεσε στον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ το ζήτημα των επιπτώσεων σε ελληνικές εταιρείες που προκύπτουν από την επιβολή δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, ζητώντας επίλυση του ζητήματος». Τέλος, «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ και τον ενεργειακό χάρτη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γ. Ρος στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, επανέλαβε ότι η παρουσία του εκεί «υπογραμμίζει σαφώς τη μεγάλη σπουδαιότητα και τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών μας, αυτό στέλνει ένα σοβαρό μήνυμα συμβολικού και οικονομικού χαρακτήρα (...) υπάρχει και μία σημαντική προοπτική, ιδιαιτέρως από οικονομικής απόψεως αλλά και στο επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών και μεγάλο ενδιαφέρον για τις επενδύσεις. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι έρχεστε σε μια εποχή που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, ταυτοχρόνως έρχεστε σε ένα περιβάλλον που έχει περισσότερη ανάπτυξη, ασφάλεια για την περιοχή».

Απ' την πλευρά του, ο Γ. Ρος δήλωσε ότι κατά την άποψή του «υπάρχει ένα πολύ σοβαρό μομέντουμ για την Ελλάδα» και ότι «εμείς θα θέλαμε να σας υποστηρίξουμε, να υποστηρίξουμε τη ΔΕΘ, κινούμαστε σε γνωστά νερά και βεβαίως να υποστηρίξουμε την ελληνική οικονομία».

Συνάντηση αναμενόταν να υπάρξει και ανάμεσα στον Γ. Ρος και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για την οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε στην περσινή συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είχε επαφές με στελέχη και διευθυντές μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη απ' τον τομέα της Ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τον τομέα των Τροφίμων, τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, την ανακύκλωση κ.ά.

Νοιάστηκαν για την... «αντιπροσωπευτικότητα»

Το μαστίγιο της καταστολής ενάντια στην απεργία των εργαζομένων στο ΣΕΜΠΟ άρπαξε την Παρασκευή ο ΣΕΒ, σπεύδοντας να ζητήσει με ανακοίνωσή του την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Στην ανακοίνωσή του δεν περιορίστηκε στην απαρίθμηση των ...δεινών που προκαλούνται από τη διατάραξη της «εύρυθμης λειτουργίας» του λιμανιού, την «υπονόμευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας» και τη ζημιά του Δημοσίου «λόγω απώλειας φορολογικών εσόδων», ούτε απλά στο να «υπενθυμίσει» στις αρμόδιες αρχές πως με την «ολιγωρία» τους «στέλνουν αρνητικά μηνύματα στις αγορές σχετικά με την ομαλή λειτουργία των θεσμών στη χώρα». Επιπλέον, προχώρησε σε προκλητική επίθεση ενάντια στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, κάνοντας λόγο για «ολιγομελές κομματικό» σωματείο «αμφίβολης αντιπροσωπευτικότητας»!

Τέτοια είναι η «έγνοια» των βιομηχάνων για τη ...γνήσια αντιπροσώπευση των εργαζομένων, που «ξέχασαν» πως η απεργιακή κινητοποίηση είχε προκηρυχθεί από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, είχε τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ), των σωματείων Λιμενεργατών ΟΛΠ και Εποπτών - Αρχιεργατών ΟΛΠ.

Η εν λόγω ανακοίνωση προστίθεται στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις για την υπονόμευση των διαπραγματεύσεων για τη ΣΣΕ και τη δημιουργία αντι-σωματείου, που αποδεικνύουν ότι στη «νευραλγική για την ανάπτυξη» επιχειρηματική δραστηριότητα στο λιμάνι του Πειραιά δεν χωρούν εργατικά δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις, ούτε σωματεία, απεργίες και κινητοποιήσεις για τη διεκδίκησή τους. Ξεσκεπάζει παράλληλα και τα «μεταμνημονιακά φούμαρα» της κυβέρνησης, αφού δείχνει ότι η εργοδοσία αξιοποιεί και όλα τα «όπλα» που της δίνουν οι νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Εξάλλου, παίρνοντας την «πάσα», εκπρόσωποι της εργοδοσίας διαβεβαίωναν ότι η εταιρεία «δεν έχει κανένα πρόβλημα να υπογράψει συλλογικές συμβάσεις», αλλά αυτό πρέπει να γίνει με το «αντιπροσωπευτικό» σωματείο...

Στο Φεστιβάλ της «Αβάντε»

Για τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας αναχώρησε ο Λευτέρης Νικολάου, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, για να εκπροσωπήσει το Κόμμα στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της εφημερίδας «Αβάντε», του Πορτογαλικού ΚΚ, που διεξάγονται στις 7, 8 και 9 Σεπτέμβρη.

Συλλυπητήρια στον Γ. Δημαρά

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Δημαρά, για την τραγική απώλεια του γιου του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ