ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Προτιμώμενος εταίρος» των ΗΠΑ για την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδίων τους

Από τη συνάντηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Ντάνφορντ με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη
Από τη συνάντηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Ντάνφορντ με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη
Την ώρα που με επίκεντρο τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο η «απόβαση» των 60 αμερικανικών μονοπωλίων στην πόλη όσο και η παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου, σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, θα σηματοδοτήσουν την «πιο σημαντική δράση των ΗΠΑ (...) από το σχέδιο Μάρσαλ σε όρους της κλίμακας της εμπλοκής μας στο ευρύ φάσμα των ελληνοαμερικανικών θεμάτων», στέλνοντας μήνυμα στους ανταγωνιστές τους ειδικά σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή, η βδομάδα που πέρασε ήταν αποκαλυπτική για το ότι η βαθιά και επικίνδυνη εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, βρίσκεται ακόμα στην αρχή της.

Το γεγονός αυτό ήρθαν να επιβεβαιώσουν τόσο οι συνεντεύξεις του Αμερικανού πρέσβη, όπου η ελληνική κυβέρνηση πήρε έναν ακόμα επικίνδυνο «τίτλο», αυτό του «προτιμώμενου εταίρου» για την εμπλοκή των ΗΠΑ στα Δ. Βαλκάνια, όσο και η επίσκεψη στη χώρα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζ. Ντάνφορντ, όπου στο τραπέζι έπεσαν τα σχέδια για ακόμα στενότερη στρατιωτική συνεργασία, στο φόντο των νέων επεμβάσεων που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή, αλλά με το βλέμμα και στα Βαλκάνια όπου τα ευρωατλαντικά σχέδια βρίσκονται ήδη στην επόμενη φάση τους.

Εμπλοκή σε όλο το φάσμα

Περιγράφοντας τη βαθύτερη από ποτέ εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα αυτά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για λογαριασμό της αστικής τάξης και της αναβάθμισής της, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξή του την προηγούμενη Κυριακή, στην «Καθημερινή», έλεγε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «έχει φιλόδοξη περιφερειακή ατζέντα», η οποία «συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τα δικά μας συμφέροντα και το δικό μας όραμα για την ευρύτερη περιοχή».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρέσβης δεν παραλείπει να συνδέει τη «στήριξη» αμερικανικών κεφαλαίων στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία με τους ρόλους αυτούς που της επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ.

Τα χωρίς τέλος «συγχαρητήρια» αφορούν τη στήριξη της κυβέρνησης σε όλο το «φάσμα» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή:

-- Στα Δ. Βαλκάνια, όπου σύμφωνα με τον Πάιατ «η Ελλάδα μοιράζεται την αμερικανική άποψη ότι αυτές οι χώρες πρέπει να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», αξιοποιώντας την «τεράστια επιρροή και το μεγάλο οικονομικό αποτύπωμά της» για να «τρέξει» τις αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις με την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, αλλά και να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις και τα σχέδια για αλλαγή συνόρων ανάμεσα σε Σερβία και Κόσσοβο που σηματοδοτούν νέο γύρο επικίνδυνων ανταγωνισμών για τους λαούς της περιοχής. Ολα αυτά απέναντι στη «δράση κακόβουλων παραγόντων σε αυτήν την περιοχή», όπως χαρακτήρισε τη Ρωσία, αλλά και απέναντι στην «άνοδο της Κίνας ως ενός σημαντικού και αναπόφευκτα οικονομικού και επενδυτικού παράγοντα στην ευρύτερη περιφέρεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».

-- Στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Τουρκία, όπου κατά τον πρέσβη η Ελλάδα συμβάλλει, ώστε «να εξασφαλίσουμε ότι ο μεγάλος γείτονάς σας στα ανατολικά θα παραμείνει σταθερά αγκυροβολημένος στην Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς», και «βοηθάει τις ΗΠΑ, να έχουμε την Ελλάδα ως ισχυρό συνήγορο εντός της ΕΕ, ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία και να συνεχιστεί ο διάλογος επί ζητημάτων όπως το πώς θα στηριχτεί η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ». Συμβάλλει, δηλαδή, ώστε να αποτραπεί ο ρωσικός σχεδιασμός που προσπαθεί να διευρύνει τις «ρωγμές» στις σχέσεις Τουρκίας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, επισκεπτόμενος μέσα στη βδομάδα τη Σμύρνη για τα εγκαίνια του εκεί προξενείου και για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του δήλωνε ότι «εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

-- Στη Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Μεσόγειο όπου κατά τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Ντάνφορντ, οι Ελληνες ομόλογοί του που «επίσης ανησυχούν για το τι κάνουν οι Ρώσοι στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο», έχουν «μερικέςενδιαφέρουσες θεωρήσεις για τη ρωσική ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο (...)». Ολα αυτά κι ενώ προαναγγέλλεται νέα ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία, κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία για την «επόμενη μέρα» στη χώρα αλλά και ευρύτερα, με την εμπλοκή και άλλων κρατών όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Τουρκία, συγκεντρώνονται τεράστια στρατιωτικά μέσα στην περιοχή που πραγματοποιούν ασκήσεις - πρόβες πολέμου όπως η άσκηση «Bright Star 2018» που ξεκινάει αυτές τις μέρες στην περιοχή, με ελληνική συμμετοχή.

Με «υπόβαθρο» όλα αυτά, τους ανταγωνισμούς και τα παζάρια γύρω από την Ενέργεια, μεταξύ άλλων και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου ο Αμερικανός πρέσβης ενόψει και της έναρξης γεωτρήσεων από αμερικανικά μονοπώλια και του νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό και τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου σημείωσε ότι «θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε την Ελλάδα ως σημαντικό εταίρο όσο σχεδιάζουμε γι' αυτό το θέμα και πρέπει να σκεφτούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα με όρους μακρόπνοων φιλοδοξιών για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Κύπρο».


Στο «ζενίθ» της η στρατιωτική εμπλοκή

Από συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων
Από συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων
Σε μια τέτοια βάση, όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μόνο «καμπανάκι» μπορεί να σημάνει η παρατήρηση του πρέσβη ότι «η αμυντική συνεργασία μας σήμερα βρίσκεται στο ζενίθ της», απαριθμώντας: «Γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η βάση της Σούδας για το σύνολο των περιφερειακών επιχειρήσεών μας. Κάναμε σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα, για παράδειγμα, με την ανάπτυξη των drones MQ-9 στη Λάρισα, την επέκταση των αεροπορικών ασκήσεων "Ηνίοχος", τη διέλευση αμερικανικών ελικοπτέρων από την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη».

Ειδικά η Β. Ελλάδα αποκτά ολοένα και περισσότερο χαρακτηριστικά «προγεφυρώματος» για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη. Γι' αυτό ο Πάιατ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο NRDC (Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ) στη Θεσσαλονίκη, «που παρότι δεν είναι πολύ γνωστό, έχει αναλάβει την ευθύνη των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ».

Εστειλε το μήνυμα πως «περιμένω ότι αυτού του είδους οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν», αναγνωρίζοντας πως «το σημαντικό είναι ότι το κάνουμε με ισχυρή υποστήριξη και συνεργασία από τους Ελληνες συμμάχους μας και τους Ελληνες στρατιωτικούς ομολόγους μας».

Διόλου τυχαία, δυο 24ωρα αργότερα, την Τρίτη, κατέφτανε στο ΓΕΕΘΑ, για επίσημη επίσκεψη, ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των ΗΠΑ, στρατηγός Τζ. Ντάνφορντ, για να συζητήσουν με τον Ελληνα ομόλογό του Ευ. Αποστολάκη, τρόπους να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη διμερή «συνεργασία».

Επισήμως συζήτησαν «το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής». Επίσης, «έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης των τριών Κλάδων των ΕΔ, των ειδικών δυνάμεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών».

Συνομιλίες για αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας

Ο Ντάνφορντ, δε, μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του και κάνοντας μιαν αποτίμηση των επαφών του στην Αθήνα, είπε: «Οι Ελληνες είναι ανοικτοί στην αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ», ότι ο Ελληνας ομόλογός του τον διαβεβαίωσε πως «θα ήταν πρόθυμοι να το εξετάσουν αυτό και εγώ σίγουρα ενθουσιάστηκα με αυτήν την δυνατότητα». Πρόσθεσε ότι η διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύσουν στην Ευρώπη (EUCOM) και το αμερικανικό ΥΠΕΞ «θα συνεργαστούν με τα ελληνικά υπουργεία για να συνεχίσουν αυτές τις συνομιλίες».

«Αν κοιτάξετε τη γεωγραφία και εξετάσετε τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Λιβύη και τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Συρία, και εξετάσετε πιθανές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», δήλωσε αναδεικνύοντας τη σημασία της Ελλάδας για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη ζώνη.

Ενώ υπονοώντας το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες τόνισε:

-- Οτι ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ «εξέφρασε ενδιαφέρον για την επέκταση της πρόσβασής μας στις βάσεις τους», με τους Αμερικανούς επιτελείς να σπεύδουν να εξηγήσουν ότι η πρόσβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διεκπεραίωση προσωπικού και εξοπλισμού μέσα και έξω από πεδία επιχειρήσεων.

-- Οτι η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη να αυξήσει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης για τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για εκπαίδευση με ελικόπτερα, παραπέμποντας δηλαδή στα σχέδια για αμερικανική βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη.

-- Παρατήρησε ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει επίσης έναν μοναδικό ρόλο στην περιοχή όσον αφορά στην υλοποίηση πολυεθνικών ασκήσεων. Οι ΗΠΑ σίγουρα μπορούν να συμμετάσχουν στις ασκήσεις αυτές», ενώ προανήγγειλε ότι «πιθανότατα θα υπάρχουν περισσότερα στελέχη των Αμερικανών που θα πηγαινοέρχονται στη χώρα για εκπαίδευση και ασκήσεις».

Η ελληνοαμερικανική «συνεργασία» απλώνεται, βέβαια, και σε άλλους τομείς. Οι δύο αρχηγοί μίλησαν π.χ. για τη σημασία της ανταλλαγής αναλύσεων και πληροφοριών, ιδίως στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και βέβαια για τον έλεγχο του ρου των ρωσικών πλοίων στη ΝΑ Μεσόγειο, στον «ανθυποβρυχιακό πόλεμο», στην συνεκπαίδευση ειδικών δυνάμεων.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με άλλες πηγές και δημοσιεύματα μέσα στη βδομάδα, ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, στρατηγός Κ. Σκαπαρότι «αξιολογεί αρκετές επιλογές για αύξηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων για επισκευές σε προωθημένες βάσεις (σ.σ. όπως η Σούδα ή η Σύρος) και πρόσθετες πολυμερείς ασκήσεις».

«Αυτές είναι οι συζητήσεις που έχει ο Σκαπαρότι και άλλοι αυτήν τη στιγμή, καθώς εξετάζουν σφαιρικά την περιοχή από την άποψη του πού θέλουν να τοποθετήσουν δυνάμεις μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια», φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ