ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /40
Πανεξόρμηση σε χώρους δουλειάς στην Κεντρική Μακεδονία

Στο νέο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης
Στο νέο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης
Πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να γίνει υπόθεσή τους η άνοδος της οργάνωσης και των αγώνων, απέναντι στην αντιλαϊκή κλιμάκωση και τις απάτες που την συνοδεύουν, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο περιοδειών, συγκεντρώσεων και συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε χώρους δουλειάς στην Κεντρική Μακεδονία, από μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στελέχη και εκλεγμένους συνδικαλιστές σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία.

Μαζί με το κάλεσμα στο συλλαλητήριο που οργανώνει το Σάββατο το ΠΑΜΕ, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και η απάντηση που πρέπει να δοθεί.

Στο πλαίσιο αυτής της πανεξόρμησης, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γ. Τασιούλα, τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Θ. Κουτσουρά και μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου, έκανε περιοδεία στο εργοτάξιο του Μετρό. Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν τη σημασία που έχει για τον κλάδο αλλά και γενικότερα για το σύνολο της εργατικής τάξης η οργάνωση της πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου σημείωσε την αξία που έχει η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα στο εργοτάξιο. Στη συζήτηση που ακολούθησε, εκφράστηκε ανησυχία για τη σταθερότητα στην εργασία, όπως και για τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους της οικοδομής. Συζητήθηκε επίσης το μεγάλο πρόβλημα, ότι δηλαδή ενώ ο τόπος έχει ανάγκη για έργα υποδομής που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, την ίδια ώρα ο κλάδος δοκιμάζεται από μεγάλη ανεργία και οι οικοδόμοι ζούνε μέσα στην ανασφάλεια...

Στο εργοτάξιο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη
Στο εργοτάξιο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη
Σε περιοδείες στα ξενοδοχεία «Μακεδονία Παλλάς» και «Grant», στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που είχε η αντιπροσωπεία συνδικαλιστών με τον Ν. Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τον πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Κ. Τσιαούση και το μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Γρ. Λειβαδιώτη, βρέθηκε το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων. Οπως προέκυψε από τις συζητήσεις, η κλαδική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να «επεκτείνει», δεν εφαρμόζεται έτσι και αλλιώς από τη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδόχων του νομού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Ενωσή τους δεν θέλει να αποστείλει το μητρώο των μελών της στις υπηρεσίες του υπουργείου και το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Η εντατικοποίηση της εργασίας στα ξενοδοχεία, όχι μόνο τις μέρες της ΔΕΘ αλλά και ολόκληρο το καλοκαίρι, «έπιασε ταβάνι», ενώ διαπιστώνεται η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ειδικά μέσα από τα συνεργεία. Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν τη σημασία οργάνωσης της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς για την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ, είτε αυτή επεκταθεί από το υπουργείο είτε όχι.

Στο ζήτημα των ΣΣΕ επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις και της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου με τον πρόεδρό της Π. Κατάρα και τον πρόεδρο του κλαδικού Σωματείου Κεντρικής Μακεδονίας, Γ. Καραγιάννη. Οι συνδικαλιστές επισκέφτηκαν τα εργοστάσια της «Χαρτέλ» σε Θεσσαλονίκη και Καλοχώρι και την επιχείρηση «Maxi». Οπως υπογράμμισαν, όταν μιλάμε για εφαρμογή των ΣΣΕ, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στους μισθούς, καθώς το ζήτημα των συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας αποτελεί σοβαρό ζήτημα για τον κλάδο. Ζήτημα που σχετίζεται και με την εντατικοποίηση της εργασίας και την υποστελέχωση των μηχανών, με λιγότερους εργαζόμενους απ' αυτούς που απαιτούνται.

Στην «Πανμετάλ» στις Σέρρες
Στην «Πανμετάλ» στις Σέρρες
Περιοδείες συνδικαλιστών έγιναν επίσης σε επιχειρήσεις Εμπορίου και Υπηρεσιών, στις τράπεζες, σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών, στα αμαξοστάσια δήμων, σε επιχειρήσεις του Μετάλλου, στα Τρόφιμα - Ποτά και σε υπηρεσίες του Δημοσίου από συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ). Στελέχη της Ομοσπονδίας μίλησαν σε συγκέντρωση εργαζομένων στο νέο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής έγινε διευρυμένη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας με σωματεία από τη Βόρεια Ελλάδα.

«Αυτή η συμμαχία μπορεί να δώσει προοπτική στους αγώνες μας!»

Χαιρετισμοί στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ΠΑΜΕ την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.

«Μετά από τα πανηγύρια και τις τυμπανοκρουσίες για τη μνημονιακή έξοδο της χώρας, η επόμενη μέρα συνεχίζει να είναι όπως και οι προηγούμενες», σημείωσε η Ράνια Καπετανγιώργη, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο, σάπιο σύστημα».

Την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ που εντείνει το χτύπημα ενάντια στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους κατήγγειλε ο Ρίζος Μαρούδας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής για συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, τονίζοντας πως «αυτή η συμμαχία μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στους αγώνες μας».

Στον αγώνα «για να ανακτήσουμε όλα αυτά που χάσαμε, για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας στην εργασία, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, στην κοινωνική στήριξη των οικογενειών μας» κάλεσε η Σοφία Χατζηαστερίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

«Eμείς με τις γνώσεις και την έρευνά μας δεν θέλουμε να φτιάχνουμε "έξυπνες" βόμβες για το ΝΑΤΟ αλλά να προάγουμε την κοινωνική ευημερία και τη διευρυμένη κάλυψη των λαϊκών αναγκών», τόνισε ο Αλέξης Παπαδόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σχολιάζοντας την παρουσία πολεμικών βιομηχανιών ανάμεσα στα αμερικανικά μονοπώλια που φιγουράρουν στη ΔΕΘ και παράλληλα επιδιώκουν να βάλουν «πόδι» στις σχολές.

Ξεχωριστή σημασία είχε η ομιλία που μετέφερε την απαίτηση των εκατοντάδων συμβασιούχων στην καθαριότητα κτιρίων του ΟΑΕΔ, που δουλεύουν απλήρωτοι, να δοθεί τώρα λύση στο πρόβλημα από την κυβέρνηση και τη Διοίκηση του Οργανισμού. Η Βούλα Γαλάνη, εργαζόμενη στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πήγαμε να δουλέψουμε για 330 ευρώ και για κάποιους από μας είναι τα μόνα χρήματα που μπαίνουν στο σπίτι». Ομως, από το Μάη που ξεκίνησαν να δουλεύουν μέχρι σήμερα, δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ, ενώ παραμένουν ανασφάλιστοι...

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Συλλαλητήρια στην Αττική την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη

Συλλαλητήρια οργανώνουν στις 13 Σεπτέμβρη σε Αθήνα, Πειραιά και Ανατολική Αττική σωματεία και φορείς της Αττικής, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να δοθεί συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια.

Στον Πειραιά, η κινητοποίηση έχει οριστεί στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργανώνει συλλαλητήριο στις 7 μ.μ., στο Κορωπί, στην πλατεία Ελευθερίας. Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο ιεραρχεί ανάμεσα στα άλλα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που αφορούν τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ την περασμένη Δευτέρα, με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ενώ κάλεσμα στα συλλαλητήρια έχει απευθύνει και η ΠΑΣΕΒΕ.

Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων, τα σωματεία οργανώνουν εξορμήσεις και περιοδείες, συνελεύσεις και συζήτηση στους χώρους δουλειάς.

Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Βόλο
  • Εργατικά συνδικάτα και συνταξιουχικά σωματεία της Μαγνησίας οργανώνουν κινητοποίηση την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου στον Βόλο.
  • Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο Κρήτης οργανώνουν εργατικά σωματεία του νομού στις 27 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ