ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΡΟΜΠΑΪ
Στόχος να τηρηθούν οι δεσμεύσεις στην πλουτοκρατία

Στην Αθήνα βρέθηκε, χτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Από τη χτεσινή συνάντηση Σαμαρά - Ρομπάι
Από τη χτεσινή συνάντηση Σαμαρά - Ρομπάι
Στήριξη στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων λιτότητας και των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών που εξοντώνουν το λαό, προκειμένου να βγει το κεφάλαιο από την κρίση, πρόσφερε - όπως αναμενόταν - ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

«Εφόσον η Ελλάδα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, οι εταίροι θα στηρίζουν τις προσπάθειές της», τόνισε στις δηλώσεις που έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης ο Χ. Βαν Ρομπάι, υπογραμμίζοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε για την απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης στην επίτευξη των στόχων της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

«Οι προσπάθειες της Ελλάδας, που ήδη έχουν αρχίσει με τη μείωση του ελλείμματος που έχει συντελεστεί, πρέπει να συνεχιστούν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, απέδωσε εύσημα στην τρικομματική κυβέρνηση, λέγοντας και αυτός ότι «η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη και την ΕΕ».

Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε το πακέτο των άγριων αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο «διευρυμένο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων» και στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να προχωρήσει με διαδικασίες - εξπρές. «Ενημέρωσα τον κ. Ρομπάι για τις μεγάλες, επίμονες και επίπονες προσπάθειες που κάνουμε για να ανακτήσει την αξιοπιστία της η χώρα μας και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», τόνισε.

Παράλληλα, αναγόρευσε ως ύψιστη προτεραιότητα την έγκαιρη αποδέσμευση της επόμενης δόσης, ενώ ζήτησε και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να εμπλουτίσει το μείγμα της διαχείρισης, με την παροχή ρευστότητας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χτες, ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ την Τρίτη θα μεταβεί στη Φραγκφούρτη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στρατηγική επιλογή ο σφαγιασμός των συντάξεων

Η βασική σύνταξη πρέπει να αποτελεί επίδομα για την ακραία φτώχεια, σημειώνει ο επίτροπος Ο. Ρεν

Τη στρατηγική της ΕΕ για μετατροπή των συντάξεων σε άθλια προνοιακά επιδόματα, επιβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Ο. Ρεν, προσφέροντας ταυτόχρονα στήριξη στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές, όπως η περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επίτροπος υπερασπίζεται την αντιδραστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που υλοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ισχυριζόμενος μάλιστα προκλητικά ότι αυτή «απλούστευσε το κατακερματισμένο συνταξιοδοτικό σύστημα, ενίσχυσε τη διαφάνεια και δικαιοσύνη με τη δημιουργία στενότερου δεσμού μεταξύ των καταβαλλόμενων εισφορών και των λαμβανόμενων συνταξιοδοτικών παροχών, μετέθεσε την ηλικία συνταξιοδότησης και μείωσε τη γενναιοδωρία των παροχών».

Ταυτόχρονα, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι όλες οι συντάξεις πρέπει να κατέβουν στα επίπεδα των βασικών συντάξεων, δηλαδή στα επίπεδα των 480 ευρώ και κάτω, επειδή -όπως θρασύτατα υποστηρίζει- στόχος αυτών των συντάξεων είναι να «αντιμετωπίζουν την πλέον ακραία ένδεια»(!).

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «ο αντίκτυπος της μεταρρύθμισης, όσον αφορά την επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών, αμβλύνεται με την καθιέρωση των βασικών συντάξεων που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πλέον ακραία ένδεια μεταξύ των συνταξιούχων». Επί της ουσίας, η Κομισιόν αναπαράγει τη στρατηγική κατεύθυνση για συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων, με βασική σύνταξη - επίδομα, επαγγελματικά (ανταποδοτικά) ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να μπορεί κάποιος στοιχειωδώς να επιβιώνει, αν ποτέ τερματίσει τον εργασιακό του βίο.

Στην ίδια δήλωση, ο Ο. Ρεν ενθαρρύνει τη συνέχιση του σφαγιασμού των σχετικά ψηλότερων κύριων και επικουρικών, όπως ακριβώς προβλέπεται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Υποδεικνύει ακόμα ευθέως την περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, υποστηρίζοντας ότι «θα συμβάλλει στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω αποδυνάμωση της επάρκειας των συντάξεων».

Γενικότερα, ο Ο. Ρεν επαληθεύει ότι στρατηγική επιλογή της ΕΕ για λογαριασμό της πλουτοκρατίας είναι η διαρκής επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων, αφού όπως λέει, «όταν εξετάζονται περαιτέρω αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα οφείλει να στηρίζεται σε οικονομικώς βιώσιμη βάση, ώστε να παρέχει στους συνταξιούχους επαρκείς και εξασφαλισμένες συντάξεις μακροπρόθεσμα».

Συνολικά η απάντηση του Ο. Ρεν εκθέτει το ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε τη σχετική Ερώτηση, για το ρόλο του στον εξωραϊσμό της αντιδραστικής ΕΕ. Πολύ περισσότερο που ο ερωτών ευρωβουλευτής, Ν. Χουντής, υπερασπίζεται με την Ερώτησή του το αντιδραστικό πλαίσιο με το οποίο συγκροτήθηκε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ζητώντας να μάθει τη θέση της Κομισιόν αναφορικά με «την υπόσχεση της κυβέρνησης για αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα, που ρητά αναφέρονταν στα Σημεία Προγραμματικής Σύγκλισης των κομμάτων της συγκυβέρνησης».

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ο συμβιβασμός δεν καταλαγιάζει τις αντιθέσεις

«Απόνερα» από την προχτεσινή απόφαση της ΕΚΤ για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

Κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας και αυταπάτες στους λαούς αναφορικά με την απόφαση της ΕΚΤ να συμμετέχει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, προσπάθησαν να καλλιεργήσουν χτες με δηλώσεις τους αξιωματούχοι της ΕΕ, χωρίς να μπορούν να κρύψουν τις αντιθέσεις που μαίνονται στο παρασκήνιο.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τον πρόσκαιρο συμβιβασμό, λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί ανεξάρτητα και στο πλαίσιο της εντολής της» και επικεντρώνοντας στο ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν επηρεάζουν τη διαδικασία έγκρισης των πακέτων στήριξης για τις χώρες της ευρωζώνης. Επαληθεύοντας τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της γερμανικής αστικής τάξης, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «ντοκουμέντο αποτυχίας» της πολιτικής Μέρκελ.

Από τη Γαλλία, ο υπουργός Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει 18-19 Οκτώβρη, πρέπει να υπάρξει μία λύση για την Ελλάδα και την Ισπανία, ανάβοντας νέα εστία στους ανταγωνισμούς για τη διαχείριση της κρίσης. Αναφερόμενος στην Ισπανία, δήλωσε ότι βρίσκεται σε «καλό δρόμο» και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης Τραπεζικής Ενωσης μεσοπρόθεσμα, με τη συγκρότηση ενιαίου μηχανισμού τραπεζικής επιτήρησης μέχρι το τέλος του έτους.

Πάντως, στη Ισπανία το κλίμα ήταν συγκρατημένο μετά την απόφαση της ΕΚΤ. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η διάσωση μιας χώρας δεν είναι μια απόφαση «που λαμβάνει κανείς από τη μία ημέρα στην άλλη» και πως η κυβέρνησή του θα αναλύσει «με ηρεμία και σύνεση» τους όρους μιας ενδεχόμενης προσφυγής στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης. Η απόφαση αυτή, είπε ο Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, έχει «σημαντικές επιπλοκές για τη χώρα μας και το μέλλον μας και ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα την αναλύσει με αυστηρότητα, λεπτομερώς και ζυγίζοντας κάθε στοιχείο».

Ο Τύπος στην Ισπανία, τέλος, προβλέπει ένα νέο γύρο πιέσεων με επίκεντρο τους «αυστηρούς όρους» που πρόκειται να θέσει η ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ δε θα αγοράσει (ισπανικό) χρέος παρά μόνο εάν ο Ραχόι ζητήσει βοήθεια υπό αυστηρές προϋποθέσεις», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας «El Mundo».

Στο νοσοκομείο «Παναγιά»

Στο Νοσοκομείο «Παναγιά» της Θεσσαλονίκης θα περιοδεύσει τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη, στις 9.30 π.μ. αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή. Στη διάρκεια της περιοδείας θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου, για να συζητήσει τα προβλήματα του χώρου τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να πει δυνατό «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η στήριξη που παρέχουν αξιωματούχοι και κυβερνήσεις της ΕΕ στην κυβέρνηση είναι στήριξη στα νέα βάρβαρα μέτρα που συναποφασίζουν. Γι' αυτό το "όχι" που πρέπει να πει δυνατά ο λαός για να έχει νόημα και ουσία πρέπει να συνοδεύεται με το "όχι" στην ΕΕ και τέλος στις θυσίες για την καπιταλιστική κερδοφορία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ