ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Εμπαίζει χιλιάδες νέα ζευγάρια που τα παιδιά τους είναι εκτός

Το ΚΚΕ ζήτησε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση να πάνε όλα τα παιδιά σε σταθμούς. Η κυβέρνηση απάντησε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια

Από παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Από παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Την άμεση επίλυση του προβλήματος της πρόσβασης στους παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, απαίτησε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος. Τα κονδύλια δεν επαρκούν, ήταν η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Κυνική ήταν η ομολογία του υπουργού Εσωτερικών, Ε. Στυλιανίδη, ο οποίος δήλωσε πως «τα λεφτά που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία, οι ΟΤΑ, το υπουργείο Εσωτερικών δεν επαρκούν για όλα τα παιδιά», παράλληλα σημείωσε ότι οι παιδικοί σταθμοί είναι αρμοδιότητα των δημοτικών αρχών. Αποδέχθηκε ότι το κόστος των περικοπών στους παιδικούς σταθμούς μεταβιβάζεται στη λαϊκή οικογένεια, λέγοντας ότι υπάρχουν γονείς που «μπορούν να συνεισφέρουν τα τροφεία στον παιδικό σταθμό, γιατί να μην χρηματοδοτήσουν με αυτή την αντιπαροχή τα φτωχότερα παιδιά που το κράτος δεν μπορεί να σηκώσει στην πλάτη του;». Μάλιστα αναφέρθηκε και σε ...ανθρωπιστική προσφορά που έγινε για τους παιδικούς σταθμούς από το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», αναφέροντας πως αποδεικνύει ότι «οι έχοντες πρέπει και αυτοί να ευαισθητοποιηθούν».

«Οταν η κοινωνία βάζει τα παιδιά στη διαπραγμάτευση είναι κοινωνία κτηνών και όχι ανθρώπων», δήλωσε ανταπαντώντας η Λ. Κανέλλη, αναφερόμενη στις περικοπές κονδυλίων για τους παιδικούς σταθμούς. «Πώς τολμάτε» συνέχισε «να ανεβαίνετε στα βήματα και να μας λέτε ότι "όλοι οι Ελληνες μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση"; Πλην βεβαίως των παιδιών και των νηπίων διότι θα έχουμε παιδιά πλούσιων δήμων, παιδιά ακριβότερου τιμολογίου, παιδιά φθηνότερου τιμολογίου, παιδιά υπαγόμενα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, παιδιά υπαγόμενα στο ιθαγενές πρόγραμμα».

Η βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε στη συνέχεια ρητορικά το ερώτημα: «Υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα; Υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός; Εχουν οι παιδικοί σταθμοί πρόγραμμα;», απαιτώντας να καθοριστεί «σε βασικό επίπεδο σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως των οικονομικών του δήμου, τι πρέπει να τρώνε όλα τα παιδιά σε όλους τους παιδικούς σταθμούς, τι πρέπει να μαθαίνουν, πόσες πλαστελίνες να έχουν, τι αγωγή θα έχουν».

Μάλιστα, σχολίασε και τη δωρεά για παιδικούς σταθμούς από το ίδρυμα «Στ. Νιάρχου», τονίζοντας ότι κινείται «στα πλαίσια της θεσμοθετημένης από την Ευρώπη κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Είναι παράδοση του κράτους πρόνοιας του ουσιαστικού κράτους σε εταιρείες, στα περισσευούμενα από τα γιγάντια κέρδη τους. Διότι σε τελευταία ανάλυση τα 4,5 εκατομμύρια δεν είναι ούτε μισό ευρώ για έναν τέτοιο οικονομικό κολοσσό».

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
653 βρέφη αποκλείστηκαν από παιδικούς σταθμούς

Ανακοίνωση - καταγγελία της Κομματικής Οργάνωσης Καλλιθέας του ΚΚΕ

Την τραγική κατάσταση των λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω των αποκλεισμών των παιδιών τους από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Καλλιθέας του ΚΚΕ. Οπως σημειώνει: «Από τις 800 νέες αιτήσεις που έγιναν για τη νέα χρονιά ικανοποιήθηκαν μόλις 147 οδηγώντας σε αδιέξοδο τους γονείς και εκτός της προσχολικής αγωγής εκατοντάδες παιδιά».

Η Κομματική Οργάνωση Καλλιθέας τονίζει:

«

Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ευρωμονόδρομου αποφάσισε τη μείωση του κόστους ανά παιδί, έχοντας σαν πρόσχημα αυτής της απαράδεκτης απόφασης, τη φιλοξενία σε αυτούς περισσότερων παιδιών. Ενώ οι ανάγκες σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς με σύγχρονες υποδομές, υλικοτεχνική υποδομή και επαρκές εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό αυξάνουν. Ταυτόχρονα, χιλιάδες οικογένειες καλούνται να πληρώσουν από τα άγρια κομμένο εισόδημά τους χαράτσια των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, τα οποία με τις παρούσες συνθήκες που δημιουργούνται είναι μεγάλη η πιθανότητα να αυξηθούν. Ουσιαστικά και με ευθύνη της διοίκησης του δήμου, η προσχολική αγωγή, παρέχεται όλο και σε λιγότερους με πληρωμή και σε ανταποδοτική βάση».

Μπροστά στο αδιέξοδο που προκύπτει για εκατοντάδες ζευγάρια η ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ απαιτεί:

  • Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς όχι μόνο όλων των παιδιών που έκαναν αίτηση οι γονείς, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις αλλά όλα τα παιδιά και όσων δεν έκαναν αίτηση για δεν είχαν τις προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και να εξασφαλιστεί η πλήρης και ποιοτική σίτιση για όλα τα παιδιά.
  • Να ανανεωθούν οι συμβάσεις, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για τη πλήρη κάλυψη των αναγκών.
  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών. Αμεσα να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια για να λειτουργήσουν νέοι παιδικοί σταθμοί και να αξιοποιηθούν προκάτ κατασκευές.

Η Κομματική Οργάνωση καλεί τη λαϊκή οικογένεια, το οργανωμένο κίνημα στους τόπους δουλειάς και την γειτονιά, τώρα χωρίς καμιά αναμονή, να αντιπαρατεθεί και να αποτρέψει αυτή την πολιτική που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και τις ανάγκες των παιδιών της. Τα κρατικά ταμεία δεν τα χρεοκόπησαν οι ανάγκες του λαού αλλά οι φοροαπαλλαγές και τα χρηματοδοτικά πακέτα της ολιγαρχίας».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Επέβαλε χαράτσι στα ερασιτεχνικά σωματεία

Η Δημοτική Αρχή της Καλαμάτας (ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) με απόφασή της επέβαλε χαράτσι, μέσω του Kοινωνικού και Aθλητικού Φορέα, στις ερασιτεχνικές ομάδες που χρησιμοποιούν τους δημοτικούς χώρους άθλησης που ξεκινά από 20 ευρώ και φτάνει μέχρι και 50 ευρώ το μήνα, με πρόσχημα την καθαριότητα και την αποκατάσταση των ζημιών από τη χρήση του χώρου. Πέρυσι είχε επιβάλει χαράτσι - συμμετοχής 10% στην κατανάλωση του πετρελαίου στο κολυμβητήριο δείχνοντας από τότε την πρόθεσή της να εμπορευματοποιήσει κάθε αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα στους δημοτικούς χώρους.

Ο μόνος που καταψήφισε τη σχετική πρόταση ήταν ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς πέρα από τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής που την υπερψήφισαν ο εκπρόσωπος που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ ψήφισε λευκό. Την ίδια στιγμή, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το αν η ΠΑΕ Καλαμάτα που χρησιμοποιεί υποδομές του δήμου πληρώνει κάποιο αντίτιμο, η δημοτική αρχή αποφεύγει να απαντήσει.

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλαμάτας, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μαστίζονται από την καπιταλιστική κρίση, η Δημοτική Αρχή του κ. Νίκα δείχνει για άλλη μια φορά το αντιλαϊκό της πρόσωπο. Μετατρέπει τον αθλητισμό, μια ακόμα βασική ανάγκη του λαού και της νεολαίας, ακόμα περισσότερο σε ακριβό εμπόρευμα, φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία του Δήμου Καλαμάτας: Να μην δεχτούν κανένα νέο χαράτσι σε αθλούμενους και ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Δεν έχουν καμία ευθύνη για την καπιταλιστική οικονομική κρίση, ούτε για τα ελλείμματα. Αυτά τα δημιούργησαν οι καπιταλιστές που εκμεταλλεύονται τη δουλειά και τις ανάγκες των εργατοϋπάλληλων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών αγροτών και παράλληλα λυμαίνονται και τον αθλητισμό. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν».

ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ διακοπή των συνεδριάσεων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας για 5 μέρες, από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (17 μέχρι 22 Σεπτέμβρη 2012) προχωρούν οι δικαστές, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες περικοπές των αποδοχών τους. Οι διακοπές των συνεδριάσεων θα ξεκινούν στις 10 π.μ. και θα διαρκούν έως το τέλος του ωραρίου (3.30 μ.μ.). Παράλληλα, αποφασίστηκε η αναστολή δημοσίευσης δικαστικών αποφάσεων εκτός των κατεπειγουσών, ενώ οι δικαστές θα ζητήσουν να τους δοθεί υλικοτεχνική υποδομή για να εργάζονται στα δικαστήρια και όχι στα σπίτια τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ