ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλη κυψέλη ψυχαγωγίας και προβληματισμού

Σήμερα στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει στο Φεστιβάλ η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, απόψε στις 9.30 το βράδυ, κορυφώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιούνται στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», με την πρωτόγνωρα μαζική συμμετοχή χιλιάδων νέων αλλά και ανθρώπων κάθε ηλικίας.

Για δεύτερη μέρα χτες, ο χώρος του Φεστιβάλ αποτέλεσε το σημείο συνάντησης όσων δε βολεύονται με τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, όσων καθημερινά δίνουν τη μάχη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας αλλά και όσων αποφασίζουν τώρα να μπουν στη μάχη και να δυναμώσουν τον αγώνα που θα οδηγήσει στην οριστική απαλλαγή του λαού από τους ληστές του πλούτου που παράγει, θα ανοίξει το δρόμο για να περάσει η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Οι συζητήσεις πολλές και παντού, στα θεματικά περίπτερα, στις ταβέρνες, στις παρέες, μπλεγμένες όμορφα με το χορό και το τραγούδι.

Οι χιλιάδες επισκέπτες παρακολούθησαν συναυλίες με τους Σ. Αβραμίδου, Δ. Τσακνή - Ν. Ζιώγαλα - Γ. Μηλιώκα, Dice Rollers, Α.Ν, Rewind, BLUES WIRE και αφιερώματα στον Μάνο Λοΐζο από το Τρίφωνο, στον μουσικοσυνθέτη Δήμο Μούτση από τους Φ. Θεοδωρίδη - Ν. Γιακουμάκου και στο λαϊκό τραγούδι των δεκαετιών '60 και '70 από τον Βασίλη Κασούρα.

Συμμετείχαν στη συζήτηση με θέμα «Κοινωνική αλληλεγγύη: Συνήθεια στη φτώχεια ή στοιχείο της πάλης ενάντια στην εξαθλίωση», που έγινε στη Λαϊκή Σκηνή με ομιλήτρια την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ (ρεπορτάζ θα παρουσιάσουμε στον «Ρ» της Κυριακής).

«Μιλώντας στα παιδιά για την κρίση»

Το ενδιαφέρον των νέων γονιών συγκέντρωσε η συζήτηση που έγινε στον Παιδότοπο με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά μας για την κρίση». Η Χαρά Παπαϊωάννου, σχολική ψυχολόγος και στέλεχος του ΚΚΕ, σημείωσε εισηγητικά ότι πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την κρίση.

«Να τους μιλήσουμε ανοιχτά και με όπλο την αλήθεια. Να τους μάθουμε να βλέπουν το δίκαιο και το άδικο, να μάθουν να σκέφτονται με αυτό το κριτήριο. Να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της οικογένειας, την αλλαγή που αναγκαστικά συμβαίνει σε αυτές. Να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας, με λόγια και πράξεις, στην κοινωνική αλληλεγγύη, όχι με τη λογική της φιλανθρωπίας ή του εθελοντισμού, αλλά από τη σκοπιά της διεκδίκησης. Να δώσουμε ελπίδα στα παιδιά μας. Οι λαοί έχουν τη δύναμη. Η ιστορία είναι ο καλύτερος αφηγητής παραμυθιών», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Μιλώντας στο παιδί μας με όπλο την αλήθεια, με όπλο τη δύναμη του λαού το βοηθάμε να σταθεί όρθιο όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο, τότε δηλαδή που θα έχει προσωπική ευθύνη να αντιμετωπίσει τη ζωή. Το παιδί που μεγαλώνει μέσα στη γυάλα, αύριο πιο δύσκολα θα σταθεί στα πόδια του απέναντι σε μια εχθρική και σάπια κοινωνία. Αρα, η διαπαιδαγώγηση αφορά και την προετοιμασία για τη δράση του "αύριο"».

«Δύο δρόμοι υπάρχουν: Η υποταγή και εξαθλίωση ή αγώνας και επιβίωση»

Την προηγούμενη μέρα, στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε στο περίπτερο της Εργασίας βρέθηκαν τα μέτωπα πάλης που ανοίγονται και τα καθήκοντα της εργατικής τάξης στις νέες συνθήκες της ολομέτωπης και σαρωτικής επίθεσης που δέχεται στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της. Εισηγητής ήταν ο Βασίλης Ρέβας, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη σε κάθε πτυχή της ζωής της, στις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και σημείωσε ότι η επίθεση που εκδηλώνεται στοχεύει κύρια στη νέα γενιά, την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης.

Τόνισε την ανάγκη κλιμάκωσης και προσανατολισμού του αγώνα σε ταξική κατεύθυνση, την ανάγκη να χτυπηθεί ο φόβος, η μοιρολατρία που έντεχνα καλλιεργείται από το σύστημα και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που το υπηρετούν. Υπογράμμισε πως αυτός ο αγώνας θα πρέπει να οργανωθεί από τα κάτω στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, με πρώτο μεγάλο σταθμό τη γενική απεργία που προτείνει το ΠΑΜΕ.

«Η άρχουσα τάξη και τα πολιτικά κόμματά της φοβούνται τη λαϊκή παρέμβαση, ξέρουν ότι αν αυτή είναι οργανωμένη και ταξικά προσανατολισμένη έχει όλες τις δυνατότητες να ανατρέψει ριζικά αυτή την κατάσταση. Η άρχουσα τάξη το ξέρει. Το μεγάλο πρόβλημα είναι αν ο ίδιος ο λαός συνειδητοποιεί αυτή τη δύναμή του. Οσο δεν κάνει αυτό το βήμα, όσο υποχωρεί λέγοντας "καλά τα λέει το ΚΚΕ, αλλά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται" τόσο θα αφήνεται ανυπεράσπιστος για ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε ότι για να επιβιώσει σήμερα ο λαός, πρέπει να μπει αποφασιστικά στον αγώνα για την παρεμπόδιση των νέων βάρβαρων μέτρων, για την απόκρουση της επίθεσης και ταυτόχρονα να περάσει στην αντεπίθεση. Να παλέψει για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Σε κοινό αγώνα η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και σε συστράτευση με το ΚΚΕ να παλέψουν για μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Από σήμερα το αθλητικό ραντεβού στο Πάρκο «Τρίτση»

Στις 6 μ.μ. το ραντεβού για το τουρνουά μπάσκετ «3on3» και για τον παιδικό ποδηλατικό γύρο

Σήμερα Σάββατο ξεκινούν οι δραστηριότητες του αθλητικού camp της ΚΝΕ που διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα, στο «Πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης"».

Στις 6 το απόγευμα, θα γίνει παιδικός ποδηλατικός γύρος του πάρκου, με σημείο εκκίνησης το χώρο Αθλητισμού του Φεστιβάλ, δηλαδή δίπλα από την παιδική χαρά του Πάρκου. Επίσης, σήμερα, θα γίνει τουρνουά μπάσκετ «3on3» που απευθύνεται σε νέους από 13 ετών και πάνω. Το ραντεβού για το τουρνουά είναι στις 6 μ.μ. στο πάρκινγκ του Πάρκου «Τρίτση» (δίπλα στην είσοδο από τη Λεωφ. Χασιάς). Εκεί θα γίνουν πρώτα οι δηλώσεις των ομάδων, ο χωρισμός σε κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία, οι κληρώσεις και η έναρξη των αγώνων. Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί η φάση των ομίλων και τις υπόλοιπες μέρες μέχρι και την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη, θα γίνουν οι αγώνες χιαστί (τελική φάση). Ωρα έναρξης των αγώνων θα είναι καθημερινά στις 6 το απόγευμα.

Από την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη που ξεκινούν οι τριήμερες εκδηλώσεις κορύφωσης του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», οι δραστηριότητες του camp θα συνεχίσουν εντός Φεστιβάλ στο χώρο του Αθλητισμού και θα περιλαμβάνουν:

  • Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη - Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, τουρνουά σκακιού (Σιμουλτανέ - Μπλιτς).
  • Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη, 18.00, σεμινάριο γνωριμίας με πολεμικές τέχνες (τζούντο από το διακεκριμένο αθλητή τζούντο Βαγγέλη Σίμο και ταεκβοντό από τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Τσιδημόπουλο).
  • Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, 17.00, σεμινάριο γνωριμίας με αθλήματα του στίβου από τον προπονητή στίβου Χρύσανθο Κυριαζή.
  • Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, 10.30, Αγώνας δρόμου 5 χλμ. ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά (σημείο εκκίνησης: πλατεία Ιλίου).

Επίσης, θα γίνουν και τρεις διαλέξεις:

  • Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη, 20.00 «Ολυμπιακοί Αγώνες: Οταν τα κέρδη κάνουν ρεκόρ». Συμμετέχουν: Κώστας Τσιδημόπουλος, ομοσπονδιακός προπονητής του Ολυμπιονίκη του ταεκβοντό Αλέξανδρου Νικολαΐδη, Στέλλα - Ηρώ Λεδάκη, αθλήτρια στο άλμα επί κοντώ, μέλος της ολυμπιακής ομάδας στο Λονδίνο, Δήμος Μπουλούκος, δημοσιογράφος.
  • Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη, 20.00, «Ασκηση σε πληθυσμούς με προβλήματα υγείας». Εισηγητής: Νίκος Γελαδάς, καθηγητής εργοφυσιολογίας στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας.
  • Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, 19.00, «Οφέλη της Ασκησης στη νεολαία». Εισηγητές: Δημήτρης Χατζηχαριστός, καθηγητής αθλητικής παιδαγωγικής στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας, Κατερίνα Ζουνχιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια αθλητικής παιδαγωγικής στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας.
Το σημερινό πρόγραμμα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Το συγκρότημα της ΚΝΕ παρουσιάζει «Το μεγάλο μας τσίρκο»

Ομιλία με την Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ

Λιζέτα Καλημέρη - Σοφία Νάτσιου

Χρήστος Θηβαίος - Μίλτος Πασχαλίδης

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Χορός Flamengo από την ομάδα «A-Compas» της Marina Noti

Ποντιακά τραγούδια με τους Κώστα Πετανίδη και Τάσο Πετρόπουλο

Βαγγέλης Κορακάκης

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Canvas Dreams

Falcons

Magic de Spell

ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Ανάγνωση του βιβλίου «Αλφα άλβα, βήτα βήτα μάθαμε την αλφαβήτα»

Θεατρικό με τίτλο «Ο πόλεμος των δασών»

Παιχνίδι του χαμένου θησαυρού

Χειροτεχνίες.

Σε μεγάλες πόλεις

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αυτές τις μέρες κορυφώνονται σε μια σειρά μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών, με πολιτικές ομιλίες από μέλη της ΚΕ και του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Τέτοια Φεστιβάλ γίνονται:

Σήμερα Σάββατο

Πάτρα, στο ΤΕΙ. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λάρισα, στην κοίτη του Πηνειού. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αγρίνιο, στο Δημοτικό Πάρκο. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γιάννενα, στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χανιά, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βόλο, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο Βόλου). Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαλκίδα, στην παραλία (Στρογγυλό). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καλαμάτα, στο Πάρκο Λιμενικού. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κέρκυρα, στην πάνω πλατεία. Θα μιλήσει ο Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή

Ηράκλειο, στο Κομμένο Μπεντένι (πάρκο). Αύριο Κυριακή θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη

Κομοτηνή, στην Κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει η Σούλα Βλησίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7.30 μ.μ.

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη

Καβάλα, στο πάρκο Φαλήρου. Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνέντευξη Τύπου για το Πάρκο «Τρίτση»

Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Η κατάσταση στο Πάρκο "Αντ. Τρίτσης" και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνουν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στους δήμους Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Αχαρνών και Φυλής τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Αναργύρων - Καματερού (Λεωφ. Δημοκρατίας και Ι. Μέρλα, κεντρική πλατεία Αγ. Αναργύρων).

Αλλες εκδηλώσεις
Σήμερα Σάββατο

Στο Μαρούσι, στις 8 μ.μ., στις Εργατικές Κατοικίες (Ιερού Λόχου, στο γήπεδο μπάσκετ).

Στην Ελευσίνα, στις 7 μ.μ., στην Πλατεία Λαού (Ελευθερίου Βενιζέλου και Πίνδου). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Καρδίτσα, στις 8.30 μ.μ., στο «Παυσίλυπο». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Αναπλιώτης, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Στη Ζάκυνθο, στις 7.30 μ.μ., στην πλαζ του ΕΟΤ. Θα μιλήσει ο Σπύρος Μπέτσης, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ζακύνθου του ΚΚΕ.

Στο Ρέθυμνο, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Κήπο. Θα μιλήσει ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Στον Πύργο Ηλείας, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο ΣΠΚ θα μιλήσει ο Χρήστος Γιάνναρος, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ.

Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή

Στη Σάμο, στο Δημοτικό Στάδιο.

Αύριο Κυριακή

Στη Φλώρινα, στις 8 μ.μ., στα Κανόνια. Θα μιλήσει ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην Καστοριά, θα μιλήσει η Εφη Τσίγκα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στη Ρόδο, στις 7 μ.μ., στο πάρκο του Αϊ - Γιάννη. Θα μιλήσει ο Τάκης Μπότσος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Νοτίου Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ